شنبه ۱۶ تیر ۱۴۰۳
۱۲:۰۴ - ۳۰ مهر ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۷۰۸۰۱۲
آموزش و پرورش

تاثیر مشق نوشتن و حل‌المسائل‌ در یادگیری دانش‌آموزان

انجام تکالیف مدرسه,نهاد های آموزشی,اخبار آموزش و پرورش,خبرهای آموزش و پرورش

ماه مهر تمام شد اما بوی ماه مهر تا پایان سال تحصیلی همراه نظام آموزشی کشور خواهد بود. نظام آموزشی که سال‌ها روش‌های مختلفی را برای آموزش و پرورش کودکان ۷ ساله تا نوجوانان ۱۸ ساله به‌کار می‌برد تا کشور در آینده‌ به سمتی حرکت کند که پیشرفت تنها هدفش باشد. در این مسیر بارها نظام آموزشی تغییر کرد و تدابیری اندیشیده شد تا دانش‌آموزان ضمن علم‌آموزی، محیطی متفاوت را تجربه کنند.

 

ماجرای حذف مشق شب را حتما شنیده‌اید. خاطرات بسیاری از مشق شب در ذهن ما وجود دارد. رونویسی‌هایی که بیشتر جنبه تنبیه داشت و بعضاً انجام آن سخت‌تر از کندن یک کوه بود! دو دهه اخیر بسیاری از موسسات آموزشی به نشر کتاب‌های کمک آموزشی دست زدند که گام به گام دانش‌آموزان را ازمسیر آموزش دور می‌کرد. در چند سال اخیر اما اتفاقات نویی در زمینه آموزش و پروش کشور رخ داده است. یکی از عجیب‌ترین آن‌ها انجام تکالیف دانش‌آموزان توسط فردی غیر از شخص دانش‌آموزان است!

 

کمتر کسی پیدا می‌شود که از سیستم ۱۲ ساله آموزش و پرورش خارج شود و از عملکرد آن راضی باشد. چیزی که غلط است غلط است دیگر! در چند دهه اخیر اما دولت‌ها تمام تلاش‌ خود را برای بهبود وضعیت آموزشی و پرورشی کودکان و نوجوانان به کار گرفتند. سیستم‌های آموزشی پس از انقلاب به ۵-۳-۴ و ۵-۳-۳-۱ تغییر کرد و سال‌ها طول کشید تا مسئولان متوجه شوند این سیستم پاسخگو نیست! از این رو چندین سال به سیستم دیگری روی آوردند. ۶ سال ابتدایی، ۳ سال راهنمایی و ۳ سال دبیرستان. این ماجرا دقیقا مشابه سرمربیان تیم‌های فوتبالی بود. سیستم‌ها یکی پس از دیگری امتحان می‌شد و جواب دلخواه گرفته نمی‌شد. آنچه پنهان بود این که بازیکنان قربانی این آزمون و خطاها شدند و یکی از اصلی‌ترین عدم رضایت از نظام آموزشی توسط افرادی که از این سیستم خارج شدند، همین بود. 

 

شاید بهتر است نگاهی جزئی‌تر به نظام آموزشی کشور داشته باشیم. آنجا که دیگر تنها دولت‌ها و وزارتخانه آموزش و پرورش مقصر اصلی نیستند‌! حال انگشت اتهام به سوی موسسات و انتشارات آموزشی است؛ آن‌ها که سال‌ها یار و یاور دانش‌آموزان بودند. کتاب‌های کمک آموزشی بی‌راهه‌ای بود که به کمک آن می‌شد تکالیف در خانه را در کمترین زمان ممکن به ثمر برساند. این‌کتاب‌ها سال‌ها راهنمای دانش‌آموزان برای فرار از انجام تکالیف بود. حال اینکه نظام آموزشی نیز همین را می‌خواست؛ انجام تکالیف به هر قیمتی که شده!

 

این فرآیند ادامه‌دار بود و در دوره‌های مختلف از جمله ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان به همین شکل وجود داشت. تا آنجا که غولی به نام کنکور خود نمایی می‌کرد و دیگر کتاب‌های پرسش و پاسخ و کپی کردن از آن جوابگوی نیازهای دانش آموزان نبود. حال اینکه بسیاری از موسسات آموزشی کنکور نیز در این جولانگاه شیوه‌های خود را اجرایی کرده و پول خوبی در مدت بیش از دو دهه به جیب زده‌اند. و این غول بزرگ، یعنی کنکور همچنان در آستانه ورود به ۱۸ سالگی قربانی می‌گیرد.

 

بحث اصلی اما بیشتر معطوف به ماجرای مشق شب می‌شود. پیش از آغاز سال تحصیلی جدید وزارت آموزش و پرورش از حذف «مشق شب» در مقاطع اول تا سوم ابتدایی خبر داد. رضوان حکیم‌‌‌زاده، معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش در‌این‌باره گفته بود: «پژوهش‌ها نشان می‌دهد رونویسی و مشق شب تاثیر زیادی در یادگیری ندارد و برعکس به یک برنامه تنش‌زا بین بچه ها و والدین تبدیل شده است.» گویا قرار است این فرآیند در سال‌های آتی به طور گسترده‌تری ادامه یابد. این اقدام را می‌توان گامی مناسب در راستای مهارت آموزی دانش‌آموزان دانست. اقدامی که سال‌ها نادیده گرفته شده بود‌ و به بخش زیادی از جوانان فعلی کشور در آن سال‌ها فقط روش‌های حفظ‌کردن و رونویسی را آموزش می‌داد.

 

از این روز همچنان کتاب‌های کمک آموزشی در کتاب‌فروشی‌ها دیده می‌شود. والدین نیز که نسبت به گذشته از سطح تحصیلات بالاتری برخوردارند با بی‌هدف دانستن مشق‌ در مقاطع مختلف رو به این کتاب‌های آموزشی می‌آورند تا فرزندشان با تنش‌های ناشی از انجام تکلیف که بیشتر جنبه حفظ و رونویسی داشت مواجه نشود. با همه این وجود کتاب‌های کمک آموزشی که وزارت آموزش و پروش بارها با انتشار آن‌ها مخالفت کرده، روزانه با تیراژ بالایی تولید می‌شود و والدین نیز که سیستم آموزشی موجود را آنچنان که باید و شاید قبول ندارند، بدشان نمی‌آید برای آسودگی فرزندشان به این کتب روی آورند. به گفته مسئولان آموزش و پرورش مافیایی در این زمینه فعالیت می‌کند که مانع از به کرسی نشستن اهداف آموزش و پرورش در زمینه مهارت آموزی به دانش‌آموزان می‌شود. در نتیجه دور از انتظار است که با وجود بودن دستورالعمل‌ها، دو مقوله کنکور و انتشار کتب کمک‌آموزشی دست از سر دانش‌آموزان و یا به عبارتی کلی‌تر آینده ایران بردارند.

 

در این میان در سال‌های اخیر دیده شده که مشاغلی کاذب نیز در این ارتباط شکل گرفته است. سال گذشته عکسی در فضای مجازی دست به دست شد که پشت شیشه مغازه‌ای نصب شده بود و محتوای آن حکایت‌گر وضعیتی است که نظام آموزشی و مافیای موسسات و انتشارات این نظام به وجود آورده‌اند؛ «نوشتن مشق‌های فرزند نازنین‌تان پذیرفته می‌شود.» این تنها مغازه‌ای نیست که رو به این کار آورده بود و گویا در سال جاری نیز مشاغل مشابهی نیز ایجاد شده است!

 

به راستی چند سال دیگر زمان لازم است تا نظام آموزشی کشور، نه به جایگاه ایده‌ال بلکه به حدی برسد که بتواند استعداد‌های مردمانش را کشف کند و آن را به کار گیرد، نه اینکه افرادی به جامعه تحویل دهد که به واسطه فرآیند یادگیری از طریق حفظ کردن، تنها یک تکرار کننده باشند.

 

رضوان حکیم‌زاده روز چهارشنبه در گفت‌وگو با ایرنا اظهار داشت: پژوهش‌ها نشان می‌دهد رونویسی و مشق شب تاثیر زیادی در یادگیری ندارد و برعکس به یک برنامه تنش‌زا بین بچه‌ها و والدین تبدیل شده است.

  • 13
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش