بر اساس نظرات کارشناسان آموزش و پرورش کنکور نظام آموزش کشور را زمینگیر کرده است. این در حالی است که در آموزش نوین باید فرد تا سن ۹ سالگی از بعد اجتماعی، فردی، جامعه پذیری، پرورشی و... رشد پیدا کند، اما در کشور ما در این سنین برخی از دانش آموزان درگیر آزمونهای متعدد هستند تا خود را برای سدی به عنوان کنکور آماده کنند. از سوی دیگر چند سالی است که زمزمههای حذف کنکور از سوی مجلس و مسئولان در وزارت آموزش و پرورش به گوش میرسد، اما در عمل کنکور همچنان به قوت خود باقی است.
در حالی که سالانه رقم قابل توجهی از صندلیهای دانشگاهها خالی میماند. در این میان شاهد اجرای طرح ترمیم سوابق تحصیلی برای دانش آموزان هستیم. یک مقام مسئول در آموزش و پرورش با اشاره به مصوبه شورای سنجش و پذیرش دانشجو مبنی بر ورود به ۸۵ درصد کد رشته محلهای دانشگاهی بدون نیاز به شرکت در کنکور سراسری و شرایط ترمیم سوابق تحصیلی اظهار کرد: هنوز صورت جلسه رسمی این مصوبه بهدست ما نرسیده است؛ اما ترمیم معدل یکی از بخش نامههای آموزش و پرورش است که در سال ۹۴ به تصویب شورای عالی آموزش و پرورش رسید.
برای افرادی که معدل پایینی دریافت کردهاند، قانونی در آموزش و پرورش با عنوان «قانون ترمیم» وجود دارد؛ به این معنی که میتوانند به آموزش و پرورش مراجعه کرده و خواهان گرفتن آزمون مجدد از آنها در درسهایی شوند که معدلشان را پایین آورده است. در تیر سالجاری هم عضو کمیسیون آموزش در مجلس، تاثیر قطعی ۳۰ درصدی سوابق تحصیلی را گامی برای حذف کنکور ۹۸ دانست و پیشنهاد داد که افراد دارای معدل پایین از «قانون ترمیم» استفاده کنند.
به گزارش خانه ملت، سید جواد ساداتینژاد با اشاره به اعمال تاثیر قطعی ۳۰ درصدی سوابق تحصیلی در کنکور سال ۹۸، گفت: طبق قانون باید کنکور کاملا حذف شود، اما از آنجا که حذف یکباره آن آسیبها به دنبال خواهد داشت و البته زیرساختهای آن نیز فراهم نبود از چند سال گذشته سوابق تحصیلی صرفا به صورت مثبت در آزمون سراسری افراد اعمال میشد، اما اکنون با تکمیل تدریجی زیرساختها و فراهم شدن شرایط، اعمال سوابق تحصیلی در کنکور سال آینده از ۲۵ درصد مثبت به ۳۰ درصد قطعی خواهد رسید. این نماینده مجلس ادامه داد: از سال آینده معدل نهایی داوطلبان ۳۰ درصد به صورت قطعی در نتیجه آزمون آنها تاثیر دارد.
اجرای یکباره ترمیم سوابق تحصیلی
یک کارشناس آموزش و پرورش درباره تصمیمات وزارت آموزش و پرورش مبنی بر ترمیم سوابق تحصیلی به خبرنگار «آرمان» میگوید: در این اقدام در یک بازه زمانی همچون سه ساله یا پنج ساله افراد میتوانند به ترمیم سوابق تحصیلی خود بپردازند. در این شرایط کنکور برای دو گروه از داوطلبان برگزار میشود، یکی برای افرادی که بر اساس نظام آموزش و پرورش گذشته دیپلمه هستند و تعدادی از دانش آموزان نیز امسال در کلاس دوازدهم هستند. محمد رضا نیک نژاد میافزاید: در سالهای متمادی ساختار آموزش و پرورش به کرات عوض شده است، البته نه به شکل بنیادی که هم اکنون شاهد آن هستیم.
او تاکید میکند: کنکور از سال ۱۳۴۸ تاکنون حدود ۵۰ سال در کشور ما وجود داشته است؛ باید گفت که در این سالها از بعد شکلی و محتوایی نحوه برگزاری کنکور و پذیرش دانشجو تغییر نکرده است. بر اساس تجربیات باید گفت که کنکور بازخورد مثبتی نداشته و دستاندرکاران باور دارند که باید آن را حذف کرد.
این کارشناس آموزش و پرورش درباره سود و زیانهای ناشی از این اقدام تاکید میکند: اقدام در زمینه ترمیم کنکور در بلند مدت و کوتاه مدت مناسب است. برای مثال در هر دورهای آموزش و پرورش با چالشهای متعدد مواجه است. همچنین در سالهای قبل در جذب دانشجو مشکلات متعدد وجود داشت. باید عدالت آموزشی در این زمینه برقرار شود، اما هم اکنون دیگر ضروریتهای آن دوران وجود ندارد. برای مثال سالانه رقم قابل توجهی از صندلیهای دانشگاهها خالی مانده و همین قضیه باعث شده تا آنها فراخوان اعلام کنند.
در این وضعیت دیگر کنکور در نظام آموزشی کشور موضوعیت ندارد. بر اساس قانون آموزش و پرورش و سازمان سنجش و آموزش عالی باید درباره چرایی کندی در حذف کنکور توضیح دهند. به گفته او بیشک یکی از دلایل بروز این کندی محیا نبودن زمینه برای حذف کنکور است، چون بر اساس قانون سوابق تحصیلی سه سال آخر تحصیلی دانش آموز مورد بررسی قرار میگیرد. در این شرایط آموزش و پرورش توانایی اعمال چنین اقداماتی را ندارد. این کارشناس آموزش و پرورش تاکید میکند: در سالهای اخیر اقدامات متعدد همچون حذف مدارس سمپاد، حذف تکالیف شب و... حرکت به سمت جلو برای دستیابی به یک آموزش و پرورش نوین بود، اما نمیتوان در قالب یک تصمیم به یکباره کنکور را حذف کرد، بلکه هر گونه اقدام نیازمند زمینهسازیهای فراوان است.
این در حالی است که قرار بود در گام نخست این اقدام به شکل مرحله به مرحله انجام شود. تغییرات آموزشی بخش مهمی از تغییرات فرهنگی در جامعه را به خود اختصاص داده است. تغییرات فرهنگی آنچنان که باید قدم به قدم باشد و جامعه را دچار آسیب نکند، چون این مساله ذی نفعان فراوان دارد. نیکنژاد میگوید: در ترمیم سوابق تحصیلی دانش آموزان قبل از ورود به دانشگاه باید به شکل دوباره دروس مورد نظر را بگذرانند. اینگونه اقدامات نیازمند برنامهریزیهای میان مدت دارد.
نحوه«ترمیم سوابق تحصیلی»
مدیر کل دفتر آموزش دوره دوم متوسطه نظری وزارت آموزش و پرورش ترمیم سوابق تحصیلی برای ورود به رشتههای بدون کنکور دانشگاهی را تشریح کرد. عباس سلطانیان افزود: کلیه دیپلمههای سال ۸۴ به بعد میتوانند ترمیم نمرات را در صورت تمایل انجام دهند. مدیر کل دفتر آموزش دوره دوم متوسطه نظری وزارت آموزش و پرورش با بیان اینکه هر شخصی بخواهد درس یا دروسی را مجدد امتحان بدهد و نمره خودش را ترمیم کند، میتواند درخواست شرکت مجدد در امتحانات نهایی را بدهد، تاکید کرد: به این ترتیب متقاضیان به منطقه آموزش و پرورش خود که دیپلمشان را آنجا گرفتهاند مراجعه کرده و درخواست خود را ثبت میکنند.
سلطانیان ادامه داد: بنابراین دانش آموزی که اکنون در حال تحصیل است، نمیتواند درخواست ترمیم نمره بدهد. او با بیان اینکه هر دانش آموخته میتواند تنها یک مرتبه از این امکان استفاده کند، تاکید کرد: نمرات ترمیم شده فقط برای اعمال سوابق تحصیلی در کنکور سراسری به سازمان سنجش ارسال میشود و تاثیری در معدل و نمره دیپلم افراد ندارد.
مدیر کل دفتر آموزش دوره دوم متوسطه نظری وزارت آموزش و پرورش درباره تعداد دروس مشمول نیز گفت: هر دانش آموزی بنا به تشخیص خود و در صورت نیاز در هر تعداد درس که امتحانش به صورت نهایی برگزار میشود، میتواند شرکت کند و این سوابق ترمیم شده در گزینش نهایی در کنکور تاثیرگذار است. سلطانیان افزود: تمام دیپلمههای سال ۸۴ به بعد میتوانند درخواست ترمیم نمره بدهند و ربطی به نظام قدیم و جدید بودن دانش آموختگان ندارد. به گزارش ایسنا، او درباره نوع مدارس و زمان شرکت در آزمون ترمیم نمره نیز تاکید کرد: در هر نوبت امتحانی که نهایی برگزار میشود، امکان شرکت در آزمون وجود دارد. شرایط و نوع مدرسه از جمله تیزهوشان یا نمونه دولتی بودن نیز تاثیری در گزینش و ترمیم معدل ندارد و شرایط شرکت در آزمون ترمیم سوابق تحصیلی برای همه متقاضیان یکسان است.
زهرا سلیمانی
- 19
- 3