شرایط تحصیل در خارج از کشور
تحصیل در خارج از کشور یک تصمیم بزرگ است که میتواند تأثير به سزایی بر روی زندگی شما داشته باشد و شما را با چالش های جدی روبرو کند. بی تردید کسب تجربه تحصیل در خارج از کشور میتواند بسیار مفید باشد ولی نباید از سختی هایی که در ادامه مسیر امکان دارد با آنها مواجه شوید غافل بمانید. سختی هایی که گاه امکان دارد شما را از هدفتان دور کند و در آخر منجر به بازگشت شما به وطن شود. البته ممکن است شرایط به گونه ای برای شما رقم بخورد که این گزینه (بازگشت به خانه) بهترین گزینه باشد و مطمئناً کسی شما را از بابت رهایی از دانشگاه سرزنش نخواهد کرد. بدین ترتیب بررسی شرایط تحصیل در خارج کشور و آگاهی از جزییات آن میتواند کمک کند تا شما با دیدی باز و هوشمندانه تصمیم بگیرید و برترین گزینه را برای خود انتخاب کنید.
فارغ التحصیل شدن از دوره قبلی و داشتن معدل حداقل بالای ۱۵ و همینطور مهارت زبان کشور مقصد از مهم ترین شرایط تحصیل در خارج از کشور می باشد. بسته به اینکه کدام دوره از تحصیلات را می گذرانید نمره زبان متفاوت است. داشتن انگیزه نامه و توصیه نامه برای تحصیل در خارج از کشور هم شانس متقاضی را برای پذیرش بالا می برد. در نوشتن انگیزه نامه رعایت کردن نکاتی میتواند در پذیرش تحصیلی متقاضی تاثیرگذار باشد. علاوه بر بحث پذیرش، اجازه کار دانشجویی و اجازه همراه و اقامت پس از تحصیل از نکات مهمی هستند که از مدرسه تا دانشگاه و از کشوری به کشور دیگر، متفاوت هستند و متقاضیان باید برای ادامه تحصیل خود این موضوعات را در نظر داشته باشند.
شرایط تحصیل در خارج از کشور برای مدارس
شرایط تحصیل در خارج از کشور در مدارس به اینصورت است که آموزش، معمولاً در دو سطح آموزش ابتدایی و متوسطه وجود دارد. آموزش ابتدایی در اکثر کشورها از سن ۶ تا ۱۰ سالگی الزامی است. ۴ سال اول کودکان در دبستان ابتدایی را می گذرانند و در آن جا میتوانند نقاشی، محاسبه و نوشتن یاد بگیرند. اینها تمامی علوم پایه اجباری ساده برای استفاده در زندگی آینده فرد هستند. مرحله دوم، مدرسه های دوره متوسطه است که برای افراد ۱۰ تا ۱۵ ساله می باشد. معمولاً برای تحصیل در خارج از کشور در مقطع مدرسه ارائه مدرک زبان اجباری نمی باشد.
شرایط تحصیل در خارج از کشور برای مقطع کارشناسی
از شرایط تحصیل در خارج از کشور برای ورود به مقطع کارشناسی اینست که متقاضیان باید توجه داشته باشند پیش از ورود به دوره اصلی، یک مقطع واسطه معادل پیش دانشگاهی را که حدود ۲ الی ۴ سال است باید بگذرانند و بعد از آن وارد مقطع لیسانس در دانشگاه شود. طول دوره تحصیلی مقطع لیسانس بین ۳ تا ۴ سال است.
شرایط تحصیل در خارج از کشور برای مقطع کارشناسی ارشد
از شرایط تحصیل در خارج از کشور برای مقطع کارشناسی ارشد اینست که دانشجویان باید مدرک لیسانس اخذ کنند. پیش از تقاضا برای داشتن شرایط ویزای تحصیلی، اطلاعات دقیق دوره را از دفتر بین المللی دانشگاه بخواهید. طول دوره کارشناسی ارشد ۱ تا ۲ سال است. معمولاً داشتن توصیه نامه از اساتید دانشگاه قبلی و مدرک زبان ۶ تا ۶.۵ برای مقطع ارشد اجباری می باشد.
شرایط تحصیل در خارج از کشور برای مقطع دکتری
دوره دکترا معمولاً ۳ تا ۴ ساله است. در دوره دکترا معمولاً مبلغی به دانشجو بعنوان دستمزد ماهیانه اعطا می شود و همین نکته این موقعیت تحصیلی را پر رقابت و دشوار از لحاظ قبولی ساخته است. بطور کلی شرایط تحصیل در خارج از کشور در مقطع دکترا به دو صورت امکانپذیر است. یک روش همان درخواست دانشجو و اخذ پذیرش از طرف دانشگاه است که شبیه دوره کارشناسی ارشد می باشد؛ شیوه دوم پذیرش با بورسیه تحصیلی است.
مزیت های تحصیل در خارج از کشور
تحصیل در خارج از کشور دارای مزیت های فراوانی است که میتواند بسیار ارزشمند باشد. مزیت هایی مثل:
- یادگیری روش های جدید آموزشی:
یکی از مزایای تحصیل در خارج از کشور اینست که اگرچه بودن در یک محیط آموزشی جدید میتواند اندکی دلهره آور باشد، ولی این مسئله کمک می کند که ذهن شما روش های جدید یادگیری را بیاموزید و سریعتر خود را با محیط وفق دهید.
- ارتقاء سطح اعتماد به نفس:
زندگی به صورت فردی و دانشجویی در عین حال که مشکلات خاص خود را دارد، به شخص کمک می کند که خود را بهتر بشناسد. این موضوع سبب می شود که او اعتماد به نفس بیشتری پیدا کند و خودش را بهتر بشناسد. به دلیل آن که در این سبک زندگی او مجبور است به تنهایی بر مشکلات غلبه کند و این به افراد کمک می کند تا درک بهتری از زندگی و مشکلات پیرامون آن پیدا کنند. در واقع میتوان گفت که افراد با زندگی دانشجویی و تحصیل در خارج از کشور در برابر مشکلات مقاوم تر می شوند.
- تقویت زبان:
یقیناً تمامی ما در دوران تحصیل دوره های مختلفی از زبان را گذرانده ایم ولی استفاده درست و صحیح از آن همیشه یک مشکل اساسی برای ما بوده است. تحصیل در خارج از کشور این امکان را به ما خواهد داد که خود را معرض زبان (انگلیسی، فرانسوی، آلمانی و…) قرار دهیم و برای درک بیشتر مردم و برطرف کردن نیاز خود، زبان را در حد عالی یاد بگیریم.
- بدست آوردن استقلال:
بی تردید تنها کسی که میتواند به شما در یک شرایط سخت کمک کند، خودتان هستید. دوری از خانه و تحصیل در خارج از کشور موجب بدست آوردن استقلال و پیدا کردن بهترین مسیر برای حل مشکلات از پیش تعیین نشده است.
- تقویت رزومه کاری (CV):
تحصیل و زندگی در یک محیط کاملاً جدید و دور از خانه میتواند دلیل قانع کننده ای برای کارفرما باشد که نشان می دهد شما تجربه برخورد با افراد با فرهنگ های گوناگون و همچنین سطح بالاتری از سازگاری را دارید.
- آشنایی با فرهنگ های گوناگون:
در طول تحصیل در خارج از کشور، دانشجویان این فرصت را پیدا می کنند که با فرهنگ و تمدن کشور مقصد آشنا شوند. ضمن این که به علت وجود دانشجویان خارجی از کشورهای دیگر، از ملل و فرهنگ های دیگر نیز شناخت مناسبی پیدا می کنند. آشنا شدن با فرهنگ های ملل دیگر در طول زمان تحصیل به شخص این کمک را می کند که نگاه خود را در خصوص مسائل گوناگون زندگی وسعت ببخشد. گاهی وقت ها، هم زمان با تحصیل در خارج از کشور دوستانی از دیگر ملل پیدا می کنید که می توانند در آینده فرصت های مختلف فراوانی را برای شخص فراهم کند.
- آشنایی با توانایی های خود:
بودن در یک شرایط جدید میتواند به شما نشان دهد که توانایی های شما در چه حد است. تحصیل در خارج از کشور به شما کمک خواهد کرد نقاط قوت و ضعف خود را بشناسید و برای بهتر شدن تلاش کنید.
- کسب تجربه زندگی:
یکی از مزیت های ویژه تحصیل در خارج از کشور کسب تجربه زندگی است. زندگی همراه با چالش ها و گاه شرایط پیچیده که به شما کمک می کند تا مشکلات از پیش تعیین نشده را پشت سر بگذارید و احساس پختگی کنید.
- ارتقاء شغلی:
به علت استانداردهای آموزش عالی در خارج از کشور و محیط پیشرفته فناوری، دانشجویانی که در خارج از کشور تحصیل می کنند در زادگاه خویش از فرصت های شغلی و نقش شغلی بالاتری بهره مند هستند. این یکی از اصلی ترین دلایلی است که والدین می خواهند فرزندان خود را به تحصیل در خارج از کشور برسانند.
معایب تحصیل در خارج از کشور
یکی از انواع مهاجرت، مهاجرت تحصیلی یا تحصیل در خارج از کشور میباشد از معایب آن میتوان به موردهای زیر اشاره نمود:
> احساس زندگی در غربت:
به صورت کلی ایرانیان در قیاس با مردم کشورهای دیگر به ویژه کشورهای اروپایی و آمریکایی، افراد احساساتی تری هستند. ایرانیان غالبا وابستگی خانوادگی بیشتری نسبت به هم دارند و نخستین مسئله ای که برای هر دانشجوی ایرانی برای تحصیل در خارج از کشور می تواند اتفاق بیافتد، حس زندگی در غربت است. البته میزان این احساس کاملاً بستگی به فرهنگ کشور مقصد، وجود بستگان یا دوستان در آن کشور، تعداد ایرانیان مقیم در آن کشور و خیلی موارد دیگر است ولی به هر صورت، این حس در افراد به ویژه در ابتدای ورود به هر کشوری ایجاد می شود. دوری از خانواده، دوستان و آشنایان یکی از مواردی است که هر شخص قبل از مهاجرت بایستی به آن توجه کند و خود را برای آن آماده نماید.
> شوک فرهنگی:
به محض ورود به کشور میزبان، دانشجویان بین المللی اکثراً در تحقق انتظارات از طرف نهادها و خانواده های میزبان، دچار شوک فرهنگی و مشکلات می شوند. همچنین، آن ها باید با چالش های اداری و بروکراسی، که اکثر توسط موانع زبانی تشدید می شود، رو به رو می شوند. ارتباط مؤثر برای موفقیت بعنوان یک دانشجوی بین المللی ضروری است. تغییر ناگهانی سبب دلگیری همه چیز، از جمله مواد غذایی و آداب و رسوم مذهبی گرفته تا سیستم های حمل و نقل و سبک لباس امکان دارد با کشور شما متفاوت باشد. متأسفانه، شوک فرهنگی میتواند منجر به احساس ناامیدی، استرس و دلهره شود. اگر آمادگی مقابله با این اختلافات برای تحصیل در خارج از کشور را ندارید، آن ها میتوانند به میزان چشمگیر به استرس منجر شوند.
> هزینه های بالای زندگی و تحصیل:
بطور کلی، تحصیل در خارج از کشور با هزینه های قابل توجهی همراه است. البته هزینه تحصیل و زندگی در بعضی از کشورها کم تر است و افرادی که به صورت بورس در خارج از کشور مشغول به تحصیل می شوند، هزینه های کمتری را متقبل می شوند. بنابراین، توجه به این موضوع برای این که دانشجو در ادامه راه دچار مشکل نشود بسیار مهم است. در هر صورت در قیاس با کشور خودمان، هزینه زندگی و تحصیل در خارج از کشور، به صورت چشمگیر بیشتر است.
مدارک و شرایط تحصیل در خارج از کشور
دانشجویان کارشناسی ارشد (MASTER) و دکتری (Ph.D)، معمولاً برای تحصیل در خارج از کشور علاوه بر رزومه و ترجمه رسمی مدارک تحصیلی دوره های قبلی خود، باید یک انگیزش نامه (statement of purpose)، پروپزال تحقیقاتی (Research proposal) و فرم درخواست (application form) را برای دانشگاه مقصد ارسال کنند. برخی از دانشگاه ها نیز به تناسب رشته و کشور، از دانشجو گواهی ارزی، مدارک تخصصی زبان مثل (TOEFL/IELTS/ GRE / GMAT) را نیز تقاضا می کنند ولی تمامی دانشگاه ها بدون تردید، توصیه نامه (Recommendation letter) از دو یا سه استاد نیز درخواست می کنند که باید ضمیمه باقی اسناد شوند.
کدام کشور برای تحصیل در خارج از کشور مناسب تر است؟
انتخاب بهترین کشور برای مهاجرت تحصیلی متناسب با وضعیت شخص مورد نظر انتخاب می گردد. مهاجرت تحصیلی یکی از روش های کسب اقامت در کشور های برتر دنیا می باشد. از همین رو دانشجویان با فکر اخذ اقامت و یا دانش افزایی میتوانند با سپری کردن دوره تحصیلی در کشور مورد نظر و احراز شرایط تعیین شده به وسیله کشور مقصد، به اخذ اقامت نایل شوند. در ابتدای راه باید هدف از تحصیل در خارج از کشور به صورت شفاف مورد بررسی قرار گیرد تا انتخاب ها صحیح تر صورت گیرد.
کشورهای برتر اروپا برای تحصیل کدامند؟
کشورهای سوئد، سوئیس، دانمارک، فنلاند، هلند و بلژیک به عنوان بهترین کشورهای اروپایی در زمینه تحصیل شناخته می شوند. دانشجویان بین المللی در صورت احراز شرایط مورد نیاز دانشگاه ها قادر خواهند بود به ادامه تحصیل در خارج از کشور بپردازند. تحصیل در کشورهای برتر اروپایی با هزینه همراه است و دانشجویان برای اخذ پذیرش و ویزا ملزم به ارائه شواهد مالی مبتنی بر تمکن مالی خواهند شد.
گردآوری: بخش دانشگاه سرپوش
- 12
- 1