دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۲:۱۲ - ۲۱ شهریور ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۶۲۱۸۹
اخبار کنکور و آزمون ها

موضع‌گیری چهره‌های سیاسی نسبت به مصوبه کنکور

آخرین گمانه زنی‌ها از لغو مصوبه کنکور ۱۴۰۲ / جولان مافیا بیشتر می‌شود؟

لغو مصوبه کنکور ۱۴۰۲,مافیا در کنکور 1402
یکی از مسائلی که مردم به‌ویژه داوطلبان کنکور ۱۴۰۲ را نگران کرد، تغییر اطلاعیه‌های سازمان سنجش درباره زمان اجرای مصوبه و تغییر در نحوه برگزاری و ارزیابی نتایج آزمون بود.

تیر سال ۱۴۰۰ شورای‌عالی انقلاب فرهنگی، مصوبه‌ای درباره جزئیات کنکور را تحت عنوان «سیاست‌ها و ضوابط ساماندهی سنجش و پذیرش متقاضیان ورود به آموزش عالی» به تصویب رساند و چند ماه بعد، در دو مرحله موادی از این مصوبه را اصلاح و تکمیل کرد؛ مصوبه‌ای که ابتدا تصویب و در مرحله ابلاغ آن به دستگاه‌های اجرایی، موجی از نگرانی‌ها و اعتراضات ازسوی سیاستمداران و کارشناسان را به‌دنبال داشت.

اگر بخواهیم بدانیم مصوبه کنکوری شورای‌عالی انقلاب فرهنگی، چه تغییراتی در روند برگزاری و سنجش نتایج آزمون کنکور ایجاد می‌کند، باید به این موارد اشاره کنیم که بنا بر این مصوبه، آزمون کنکور سالانه ۲ بار برگزار می‌شود. به‌علاوه اینکه در ارزیابی نتایج آزمون کنکور، ۴۰ درصد سابقه تحصیلی و ۶۰ درصد آزمون کنکور موثر خواهد بود که ممکن است در سال‌های آتی این نسبت تغییر داشته باشد.

مرز نامرئی میان سیاست‌گذاری و قانون‌گذاری

مصوبه مذکور فارغ از اینکه چه محتوایی دارد و گذشته از آنکه محتوای آن قابل‌قبول یا قابل اجرا باشد یا نباشد، از آن جهت موردانتقاد نمایندگان مجلس قرار گرفته که وکلای ملت، ورود شورای‌عالی انقلاب فرهنگی به موضوع کنکور را مصداق دخالت در حیطه وظایف و اختیارات مجلس در بحث قانون‌گذاری دانسته‌اند.

حسین حق‌وردی، عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در این باره می‌گوید: رهبر معظم انقلاب بر این موضوع تاکید داشتند که بخش‌هایی که مجلس به آن ورود می‌کند، شورای‌عالی انقلاب فرهنگی وارد نشود و مجلس نیز در مسائلی که شورا در دستور کار خود قرار می‌دهد، دخالت نکند. وی با اشاره به اینکه مجلس پیش از مصوبه شورای انقلاب فرهنگی، قانون لازم را برای کنکور تصویب کرده بود، تاکید می‌کند: اگر مصوبات مجلس نیاز به اصلاح دارد، این اصلاح باید در مجلس انجام شود. سیاست‌گذاری وظیفه شورای انقلاب فرهنگی و قانون‌گذاری فقط مختص مجلس شورای اسلامی است. شورای‌عالی انقلاب فرهنگی نباید به‌جای مجلس قانون‌گذاری کند.

همچنین احمد نادری، عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی که از منتقدان جدی مصوبه کنکوری اخیر است، در گفت‌وگو با مهر، به تصویب و ابلاغ آن اعتراض می‌کند و می‌گوید: شورای‌عالی انقلاب فرهنگی حق قانون‌گذاری ندارد و قانون‌گذاری طبق قانون برعهده مجلس است.

موضع‌گیری چهره‌های سیاسی نسبت به مصوبه کنکور

بعد از ۲۵ تیر که سید ابراهیم رئیسی مصوبه شورای‌عالی انقلاب فرهنگی را برای اجرایی شدن به دستگاه‌های مربوطه ابلاغ کرد، نگرانی داوطلبان و واکنش رسانه‌ها و فعالان حوزه‌های مختلف نسبت به این موضوع افزایش پیدا کرد. علاوه بر آنکه نمایندگان مجلس شورای اسلامی در برابر این مصوبه موضع‌گیری کردند، چهره‌های دیگری نیز به نقد جدی آن پرداختند. احمد توکلی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در نامه‌ای به رئیس‌جمهوری، ابلاغ مصوبه کنکوری شورای‌عالی انقلاب فرهنگی را خلاف عدالت دانست و آن را مطلوب اقشار خاصی از جامعه و بستری جدید برای مفسده‌ها برشمرد.

او در متن این نامه انتقاد خود را چنین بیان کرده است: «ابلاغ این مصوبه باوجود مخالفت گسترده ذی‌نفعان، رسانه‌ها، شخصیت‌های مستقل سیاسی، ۲۷۱ نماینده مجلس و کمیسیون آموزش مجلس صورت گرفت. علت مخالفت نیز آثار ستم‌برانگیز مفاد و احکام این مصوبه بود.»

البته توکلی در این نامه با بیان ۸ مورد از اصلی‌ترین مشکلاتی که به‌واسطه اجرای مصوبه کنکوری رقم می‌خورد، در پایان تاکید می‌کند تمامی حامیان این مصوبه منفعت‌طلب نیستند؛ اما از نظر او، منفعت‌طلبان موثر برای اجرای این مصوبه نیز کم نیستند. بعد از آنکه نامه توکلی در رسانه‌ها دست به‌دست چرخید، میزان انتقادات نسبت به ابلاغ مصوبه‌ای که موجب نگرانی جامعه و کارشناسان شد، افزایش پیدا کرد. با این وجود بسیاری از کسانی که خودشان به این مصوبه نقد جدی دارند، پیکان انتقادات را متوجه دولت نمی‌دانند و تاکید می‌کنند بنا بر قانون، رئیس‌جمهوری موظف به ابلاغ مصوبه مذکور بوده است.

ماجرای تغییر اطلاعیه سازمان سنجش

یکی از مسائلی که مردم به‌ویژه داوطلبان کنکور ۱۴۰۲ را نگران کرد، تغییر اطلاعیه‌های سازمان سنجش درباره زمان اجرای مصوبه و تغییر در نحوه برگزاری و ارزیابی نتایج آزمون بود. علی خضریان، سخنگوی کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی در تشریح ماجرای این تغییرات، از تلاش دولت برای آنکه مصوبه مذکور برای کنکور سال ۱۴۰۲ اجرایی نشود، می‌گوید و بیان می‌کند: ابتدا گفته شد اگر این مصوبه بعد از ۱۵ تیر ابلاغ شود، برای سال ۱۴۰۲ اجرایی نمی‌شود، به همین جهت رئیس‌جمهوری این همکاری را به عمل آورد و مصوبه را ۱۰ روز بعد از موعد مذکور، یعنی ۲۵ تیر ماه ابلاغ کرد تا اگر امکان اجرا نشدن آن برای سال ۱۴۰۲ وجود داشته باشد

لغو مصوبه کنکور ۱۴۰۲,مافیا در کنکور 1402

 این اتفاق بیفتد و فاصله زمانی بیشتری تا اجرای آن داشته باشیم. در پی همین موضوع سازمان سنجش اطلاعیه اول مبنی بر اینکه کنکور سال ۱۴۰۲ مطابق قوانین سال ۱۴۰۱ برگزار خواهد شد را منتشر کرد، اما بررسی‌های حقوقی بعدی حاکی از آن بود که بنا بر قانون، ابلاغ مصوبه تا پیش از شهریور به‌منزله اجرای آن است؛ بنابراین سازمان سنجش اطلاعیه قبلی را تغییر داد و اعلام کرد تغییرات مذکور برای کنکور سال ۱۴۰۲ رقم خواهد خورد؛ بر این اساس مصوبه مذکور در روند اجرا برای سال آینده قرار گرفت.

عواقب قانون بدون زیرساخت

یکی از موضوعاتی که به‌واسطه آن مصوبه اخیر کنکور در تریبون‌های مختلف زیر سوال رفته، «چگونگی برقراری امنیت و سلامت در برگزاری امتحانات سراسری» در دوره متوسطه است. تاثیر ۴۰ درصدی و مستقیم نمرات دوره متوسطه بر نتیجه قبولی در دانشگاه‌ها، حساسیت‌ها را نسبت به نحوه برگزاری امتحانات سراسری افزایش داده است. آیا امکانات و زیرساخت‌های لازم برای آنکه جلوی تخلف‌ها و تقلب‌های ریز و درشت، نه‌تنها در آزمون کنکور بلکه در تمامی امتحانات پایان ترم دوره متوسطه گرفته شود و دست‌کم امنیتی قابل قبول و قابل اطمینان ایجاد شود، وجود دارد؟

به‌بیان ساده‌تر، مصوبه کنکور می‌خواهد در دوره متوسطه آزمون‌های نهایی هر درس را سراسری برگزار کند تا نتایج آن را در نتیجه قبولی نهایی داوطلبان در دانشگاه‌ها با نسبت ۴۰ درصدی لحاظ کند، اما بنا بر این سیاست، این سوال به ذهن متبادر می‌شود که آیا حوزه آموزش کشور، امکانات و زیرساخت‌های لازم را در اختیار دارد تا در سراسر ایران جلوی تخلف‌ها و تقلب‌های ریز و درشت را بگیرد و نه‌تنها در آزمون کنکور بلکه در تمامی امتحانات پایان ترم دوره متوسطه امنیت تمام و کمال نه، بلکه دست‌کم امنیتی قابل قبول و قابل اطمینان را ایجاد کند. کارشناسان متعددی نسبت به فقدان زیرساخت مناسب برای اجرای مصوبه شورای‌عالی انقلاب ابراز نگرانی کرده‌اند. عده‌ای نیز بر این عقیده‌اند که مصوبه شورای‌عالی انقلاب فرهنگی، شرایط و فرصت‌های جدیدی را برای جولان مافیای آموزش و کنکور ایجاد می‌کند.

سخن پایانی

باوجود آنکه برطرف کردن کاستی‌ها و ایرادات آزمون کنکور، یکی از اصلی‌ترین چالش‌های چند سال اخیر حوزه آموزش کشور به‌شمار می‌رود و رسیدگی هرچه سریع‌تر به آن از اولویت‌های اصلی است، دوگانگی و نبود همسویی دستگاه‌های قانون‌گذار و سیاست‌گذار، نتیجه‌ای جز اضطراب و سردرگمی بیشتر داوطلبان نخواهد داشت. آینده تحصیلی چند هزار جوان کشور که برای کنکور ۱۴۰۲ خود را آماده می‌کنند به تصمیم مسئولان درباره این مصوبه گره خورده و زمان زیادی هم برای اصلاح یا بهبود آن باقی نمانده است!

smtnews.ir
  • 10
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش