جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۱۳:۰۶ - ۰۹ دي ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۱۰۰۲۲۰۸
اخبار کنکور و آزمون ها

گام بلند دولت در راستای عدالت آموزشی / حذف سهمیه‌ها در انتظار تصمیم شورای عالی انقلاب فرهنگی

جزئیات حذف سهمیه‌های کنکور؛ کنکور سراسری در آستانه یک انقلاب

جزئیات حذف سهمیه‌های کنکور,نهاد های آموزشی,اخبار آزمون ها و کنکور,خبرهای آزمون ها و کنکور
روز گذشته لایحه ساماندهی سهمیه‌های کنکور به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارجاع شد، تا این نهاد درباره لایحه دولت تصمیم بگیرد. ممکن است در روند بررسی لایحه تغییراتی در آن ایجاد شود. لایحه جدید دولت پس از اعتراض‌های فراوان به سهیمه‌های بدون و حساب و کتاب در کنکور سراسری تهیه شده و اگر به تصویب برسد تغییرات محسوسی در این زمینه ایجاد می‌شود.

۱۶ آذرماه سال جاری وزیران علوم و بهداشت با تقدیم لایحه ساماندهی سهمیه‌های ورود به مقاطع مختلف آموزش عالی به هیات دولت، گامی بزرگ در اصلاح سهمیه‌های تبعیض آمیز برداشتند.

لایحه وزرای علوم بهداشت در دولت تصویب شد و دیروز برای تصویب نهایی از سوی دبیر هیات دولت به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارجاع شده است. این لایحه یا باید در مجلس و یا شورای عالی انقلاب فرهنگی بررسی و تصویب می‌شد که دولت ترجیح داده آن را به شورا ارجاع دهد.

ظاهرا ارجاع به شورای عالی انقلاب فرهنگی به جای مجلس هم به این دلیل بوده که در صورت تصویب نهایی با مصوبه‌های شورای عالی انقلاب فرهنگی تداخل و تناقضی نداشته باشد. چرا که برخی از سهمیه‌ها مصوبه شورا هستند.

روز گذشته ابراهیم خدایی رییس سازمان سنجش درباره لایحه گفت: «شاید تا تصویب این لایحه، پیشنهادات دیگری برای اعمال در آن به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارسال شود.»

خدایی درباره زمان اجرای این لایحه تاکید کرد: "هر زمان این لایحه به تصویب برسد، قابلیت اجرایی شدن دارد و این امکان هست که مفاد آن در کنکور ۹۹ اجرایی شود."

محتوای لایحه

این لایحه در سه صفحه مشتمل بر یک مقدمه و ۱۰ ماده تهیه و تدوین شده و با امضای منصور غلامی و سعید نمکی وزیران علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت تهیه و تنظیم شده است.

هدف از این اقدام اینگونه عنوان شده است: "در تبعیت اسناد بالادستی سیاست‌های کلی علم و فناوری مبنی بر اصلاح نظام پذیرش دانشجو و توجه ویژه به استعداد و علاقه مندی دانشجویان در انتخاب رشته تحصیلی و توزیع عادلانه فرصت‌ها و امکانات تحصیل و تحقیق در آموزش عالی سراسر کشور این لایحه به دبیرخانه هیأت دولت ارسال شد."

مهمترین بخش مصوبه دولت این است: «تمام قوانین و مقررات مصوب ابلاغی مجلس شورای اسلامی، شورای عالی انقلاب فرهنگی و کمیته‌های مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی و شورای هدایت استعدادهاید درخشان در خصوص نحوه اعمال سهمیه‌ها در دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی (شامل بومی گزینی، قانون عدالت آموزشی، سهمیه‌های مندرج در قانون خدمات رسانی به ایثارگران و اصلاحات بعد آن، قانون ورود رزمندگان به دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی، سهمیه‌های مربوط به کارگر نمونه، قهرمانان ورزشی، حافظان قرآن، دانشجوی نمونه کشوری، بهیاری و غیره) لغو و این قانون جایگزین آن‌ها می‌شود و پس از آن امکان ایجاد هیچ گونه سهمیه جدیدی به جز موارد مندرج در این قانون وجود ندارد.»

به این ترتیب جزییات تغییرات در سهمیه بندی‌ها براساس لایحه دولت اینگونه است:

*سهمیه‌های مهمی، چون بومی گزینی، بومی منطقه‌ای، بومی قطب و بومی ناحیه‌ای به دلیل مشکلات متعددی که برای دانشگاه‌های کشور ایجاد کرده بود، در این لایحه حذف شده است.

*امتیاز تسهیلات فرزندان هیئت علمی، سهمیه‌های قهرمانان، حافظان قرآن، بهیاری و کشاورزی نیز در این لایحه حذف شده اند.

*در سهمیه مناطق، سهمیه مناطق ۱، ۲ و ۳ به دلایلی از جمله توزیع آموزشی این مناطق و زیرساخت‌های آموزشی باقی مانده است، اما آن نیز به صورت ۵۰ درصد به نسبت شرکت کنندگان اعمال می‌شود.

*سهمیه حوادث غیرمترقبه به دلیل زمان‌دار بودن و محدودیت مکانی بر قوت خود باقی است و در مورد المپیادی‌های جهانی سهمیه همچون گذشته است، اما در مورد المپیاد‌های دانش آموزی داخل کشور دارندگان مدال طلا، نقره یا برنز، حداکثر به میزان ۵ درصد ظرفیت و به صورت مازاد، صرفاً در رشته‌های مرتبط که تعیین می‌شود مورد استفاده است.

*سهمیه ایثارگری به صورت ۵ درصد مازاد از ۳۰ درصد قبلی تغییر پیدا کرده است. حد نصاب ایثارگران در آزمون‌ها از ۷۰ درصد نمره آخرین نفر به ۸۵ درصد نمره آخرین نفر تغییر کرده است.

جزئیات حذف سهمیه‌های کنکور,نهاد های آموزشی,اخبار آزمون ها و کنکور,خبرهای آزمون ها و کنکور در سال های اخیر اعتراض های زیادی به سهمیه‌ها غیرعادلانه صورت گرفته است

بی عدالتی پایان می یابد؟

دولت مدعی است با ساماندهی سهمیه‌ها آموزش عالی کشور را متحول و کل دانشگاه‌ها در حوزه وزارت علوم و وزارت بهداشت و همچنین دانشگاه آزاد اسلامی و سایر دانشگاه‌ها از این موضوع منتفع می‌شوند.

سهمیه‌های کنکور سراسری از ابتدا برگزاری کنکور تاکنون یکی از مسائل پر مناقشه در نظام آموزشی ایران بوده است. ابتدا سهیمه‌های مناطق پنج گانه وجود داشت و پس از انقلاب اسلامی این سهمیه‌ها به سه منطقه کاهش یافت. جنگ تحمیلی باعث ایجاد سهمیه‌هایی تازه‌ای شد. سهمیه‌هایی که در راستای تبعیض مثبت برای آسیب دیدگان جنگ و خانواده‌های آن‌ها در نظر گرفته شد. پس از جنگ، مجلس شورای اسلامی سهمیه‌هایی را برای خانواده شهدا و جانبازان و رزمندگان در نظر گرفت، اما کار به همین جا ختم نشد و در مقاطع مختلف به این سهمیه‌های اضافه شد.

با افزایش سهمیه‌ها آشکار بحث عدالت در برگزاری کنکور سراسری تحت تاثیر قرار گرفت و با افزایش متقاضیان ورود به تحصیلات تکمیلی انتقادات از سهمیه‌ها هم بالا گرفت. شاید بتوان گفت که بیش دو دهه است که سهمیه‌های کنکور سراسری بحث برانگیز است.

اما در چند سال اخیر اعتراضات بسیار جدی شد و مطالبه توقف سهمیه‌های غیرعادلانه افزایش یافت. ۱۷ شهریورماه امسال بیش از هزار نفر از داوطلبان کنکور کارشناسی‌ارشد با اعتراض به نتایج اعلام‌شده انواع مختلف سهمیه‌ها را موجب بی‌عدالتی دانسته و خواسته بودند سهمیه‌های جانبازان بالای ۲۵ درصد و جانبازان کمتر از ۲۵ درصد که در اصطلاح سهمیه‌های ۲۵ درصد و پنج درصدی گفته می‌شوند و سهمیه استعداد‌های درخشان، از این پس به صورت مازاد بر ظرفیت‌های اعلامی سازمان سنجش مورد پذیرش قرار بگیرند.

اعتراضات درباره رشته‌های پرطرفدار همچون پزشکی جدی‌تر بود، در این رشته‌ها به علت ظرفیت محدود حتی برخی نفرات برتر نیز نتوانستند در دانشگاه مورد انتظار خود قبول شوند. مقامات سازمان سنجش چندی پیش اعلام کردند که یک سوم پذیرفته شدگان رشته‌های پزشکی را داوطلبان سهمیه‌ای تشکیل می‌دهند که خود می‌تواند چالش بزرگی در نظام بهداشت و درمان کشور ایجاد کند.

نهایتا افزایش اعتراضات باعث شد صدای معترضان شنیده شود و مسئولان ارشد آموزش عالی کشور به فکر چاره بیافتند. در همین رابطه در جریان همین اعتراضات دکتر نیلی‌احمدآبادی، رئیس دانشگاه تهران در گفت‌وگویی با اشاره به این موضوع که هر سهمیه‌ای باعث ایجاد سهمیه‌ای دیگر می‌شود، راه برون‌رفت از وضعیت فعلی را در حذف تمامی آن‌ها دانست.

افکار عمومی و فعالان حوزه آموزش و پرورش نیز از ساماندهی و کاهش محسوس سهمیه‌ها حمایت کرده اند. به نظر می‌رسد دولت گام مهمی برداشته است که باید شورای عالی انقلاب فرهنگی آن را تکمیل کند.

fararu.com
  • 67
  • 71
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۲۷
در انتظار بررسی: ۵۹
غیر قابل انتشار: ۵۹
جدیدترین
قدیمی ترین
شورا نمیتونه سهمیه های مجلس رو دستکاری کنه به خاطر این هم لایحه رفت شورا که زودتر بخشی از سهمیه ها درست بشن.
هیچ کاری نمیتونید برای حذف سهمیه شهدا انجام بدید
هیچ کاری نمیتونید بر...
حذف که نمیشه ولی این ۵ درصدم تایید نمیکنن افزایشش میدن دوباره
حذف که نمیشه ولی این...
بايدحذف بشن اين يه بي عدالتي بزرگهههه
بايدحذف بشن اين يه ب...
شما چه گیری دادی به ایثارگرا همه چی عدالته الان؟آقا ی نمکی که گفته در نظر داریم دانشجو های خارجی بیشتری پذیرش کنیم این عدالته یا فروش صندلی و سهمیه هئیت علمی و آقازاده ها عدالته؟ باقی سهمیه ها عدالته؟ حالا سهمیه ایثارگرا شده یه ناعدالتی بزرگ دست بردارید از این افکار
هیچ کاری نمیتونید بر...
حالا کی خواست سهمیه شما رو حذف کنه!؟ ۳۰ درصد زیادیتون هست. سهمیه تون شده ۵ درصد اونم مازاد که از حق ما بذل و بخشش به شما نباشد. با تشکر ویژه.
حالا کی خواست سهمیه ...
حالا من کار ندارم ولی ۵ درصد چیزی نمیشه برای اینا کلا از ۸۰۰۰ هزار صندلی اول ۴۰۰ صندلی به اینا میرسه ایثارگرا ۳۵ هزار نفرن
حالا کی خواست سهمیه ...
حق شما !!!!! شما چکاره باشی !؟؟
حق شما !!!!! شما چکا...
احسنت
حق شما !!!!! شما چکا...
شما ظاهرا اطلاعاتت پایینه و حالیت نیست این سهمیه که در اختیارت گرفته از کجا میاد! سهمیه ایثارگران ۳۰ درصد از ظرفیت دفترچه است. ظرفیت دفترچه حق سهمیه های آزاد هست. اگر میخوان سهمیه بدن بهتون باید مازاد بر ظرفیت دفترچه باشه. همونطوری که الانم تو لایحه مازادش کردند. اگه میخوان ۱۰۰ درصدم بهتون سهمیه بدن باید مازاد بدن و از حق ملت بذل و بخشش نکنند. بنیاد شهید و سپاه و ... دست به جیب بشن و بودجه تامین کنند. کی مخالفه؟ شما دارید حق ما سهمیه آزاد ها رو میخورید و ما هیچ وقت شما را نخواهیم بخشید و اینو هم بدونید اگر از سهمیه استفاده کردید در بین مردم هیچ شان و منزلتی نخواهید داشت و آه همه پشت شماست.
چيكار كردين واسه خانواده شهدا و جانبازان كه يدفه تصميم به حذف سهميه اونها گرفتين؟ از چند سال پيش اگه امكانات تحصيل عادلانه با توجه به شرايط سختشون بشون ميدادين اين كارتون يه منطقي پشتش بود، كدومتون زندگي با يه جانباز اعصاب و روان رو تجربه كردين كه الان تصميم گيري ميكنيد درباره اين قشر، نا عادلانه اونايين كه بدون كنكور با پولي كه معلوم نيست از كجا اوردن ميرن خارج كشور و يكي دو سال بعدش ميان تو بهترين دانشگاه كشور ميخونن به ريش همه هم ميخندن
چيكار كردين واسه خان...
دقیقا مطعنا حتی اگر تصویب شود ما با قدرت تمام لایحه تون و باطل میکنیم مثل کاری که ۲ روز پیش کردیم و سهمیه رزمندگان و برگردوندیم
دقیقا مطعنا حتی اگر...
بری درستو بخونی فکر کنم هم علمت بره بالا هم سهمیه سهمیه نمیکنی!!
بری درستو بخونی فکر ...
تو هم اگه درس خون بودی که خواهان اصلاح سهمیه نبودی
دقیقا مطعنا حتی اگر...
شما چیکاره باشی که جلوی لایحه رو بگیری؟؟؟! سهمیه کاملا ناعادلانه اس و ما مخالف نیستیم که بجاش مثل قبل امکانات در نظر گرفته شه
من به خانواده شهداوایثاگران خیلی احترام میذارم ولی بخدا منم آدمم منم اینده میخوام خدا شاهده از بعضیا خیلی بیشتر تلاش کردم و حتی کارنامه کنکورم هم بهتر بود ولی اونا چون سهمیه داشتن دانشگاهایی مثل تهران قبول شدن و من حتی رشته های پایین دانشگاه پایینم نیوردم.
بهانه ي جديد براي فرار كردن از پاسخ فروش صندلي هاي پزشكي
سهمیه مناطق ۱،۲و۳ نبایدکاهش پیدا کند اونایی که مناطق۲و۳هستن اصلا امکاناتشان با منطقه یک یکی نیست که بخواهند در کنکور با منطقه یک در شرایط یکسان در نظر گرفته شوند منطقه یک شامل کلانشهر هاست ولی ۲و ۳ شامل شهرستان و روستا ها هست کسی که در روستاش آب، برق نداره چرا باید با کسی که منطقه یکه در کنکور یکی باشه
سهمیه مناطق ۱،۲و۳ نب...
منطقه یک بهترین امکانات رو در حیطه ی کلاس مدرسه معلم کتاب فروشی ها داره با این اوصاف چرا سازمان سنجش منطقه یک رو با ۲و۳ یکی میکنه و میخاد سهمیه شون رو کم کنه؟؟؟؟؟؟
دبیر شورای عالی انقلاب ادامه داد: این یک تقسیم کار ساده است لایحه ای (لایحه ساماندهی سهمیه های ورود به آموزش عالی) که تهیه شده هم می تواند در مجلس بررسی شود و هم در شورای عالی انقلاب فرهنگی بررسی شود، آن جنبه ای که به ما ارتباط دارد را باید ما بررسی کنیم جنبه ای که به مجلس ارتباط دارد مجلس بررسی می کند ما نیز نمی توانیم مصوبه مجلس شورای اسلامی را لغو کنیم بنابراین باید تقسیم کار صورت گیرد. عاملی درباره اینکه چه مرجعی متولی تصویب لوایح آموزش عالی است نیز افزود: مقام معظم رهبری عنوان کرده بودند در اموری که شورای عالی انقلاب فرهنگی ورود پیدا کرده، مجلس شورای اسلامی ورود نکند و بلعکس . دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: اساسنامه یک سیاست گذاری اگر در شورای عالی انقلاب فرهنگی صورت گیرد، بازنگری آن نیز باید توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی باشد لذا این موضوع، تکلیف را مشخص می کند، آن مصوباتی که توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب شده، بازنگری آن هم باید در شورا باشد.   اگر میخواهید از راه غیر قانونی جلو بروید بسم ا... ما هم اقدام میکنیم
به امید حذف تمامی سهمیه های ناعادلانه کنکور. به امید پیشرفت علمی روز افزون کشورمون.
خداکنه ک حذف شن ولی من یکی ک چشم اب نمیخوره بالا دستیا فقط فکر خودشون و بچه های خودشونن
بایست به خانواده های معزز شهدا و ایثارگر کمک مالی نمایند، نه سهمیه!!!
بوووس . هنوز یه کم سهمیه دیگه هست اونا رو بردارین دیگه خیلی لایکه
بایست به خانواده های...
بله نظر جناب عالی و هم مد نظر میگیریم .... هه هه هه چی فکر کردی با خودت .... باااااید ،.......!!!
به امید حذف تمامی سه...
نا عادلانه هشت سال جنگ بود که امثال شما نون به نرخ روز خور قایم شده بودید
نا عادلانه هشت سال ج...
سهمیه مناطق ۱و۲و۳نباید کاهش پیدا کنه کسی که تو مناطق ۳و۲ هست اصلا شرایط آموزشی اش با منطقه یک یکی نیست منطقه یک شامل کلان شهر هاست ولی دو و سه شامل روستا ها و شهرستان هاست کسی که تو روستاش آب،برق نداره چرا باید در کنکور با منطقه یک که بهترین دبیر ،کتابا،کلاس و دی وی دی ومدرسه در اختیارشان است یکسان فرض شه با این اوصاف سازمان سنجش چرا میخاد کاهش باسهمیه مناطق رو ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش