دانشگاه سهند
از جمله اهدافی كه پس از پیروزی شكوهمند انقلاب اسلامی مد نظر مسئولین فرهنگی نظام جمهوری اسلامی قرار گرفت، ایجاد تغییرات بنیادی در كم و كیف مراكز آموزشی عالی كشور بود، بطوریكه بتواند نیازهای فعلی و آینده یك جامعه اسلامی را برآورد نماید. دانشگاه سهند با هدف تربیت بخشی از نیروهای متخصص و متعهد مورد نیاز كشور در زمینه های علوم مهندسی در سال ۱۳۶۸ با تصویب شورای گسترش دانشگاههای كشور و شورای عالی انقلاب فرهنگی به وسیله محمدعلی کی نژاد عضو کنونی شورای عالی انقلاب فرهنگی و مهندس میرحسین موسوی نخست وزیر وقت ایران تأسیس شد.
در راستای ایجاد امكانات برای دستیابی به اهداف دانشگاه سهند، منطقه ای به وسعت ۴۱۰ هكتار برای پردیس دانشگاه و حدود ۱۱۰۰ هكتار برای ایجاد شهرك تحقیقاتی بین سه شهر اسكو، شهر نو سهند و خسروشهر، واقع در ۲۶ كیلومتری جنوب غربی تبریز اختصاص یافته است. سطح زیر بنای ساختمان های پردیس دانشگاه صنعتی سهند حدود ۸۶۰ هزار متر مربع پیش بینی گردید.
تاریخچه دانشگاه سهند
هم اینک دانشگاه سهند در ۱۵ رشته در مقطع کارشناسی، ۴۵ رشته در مقطع کارشناسی ارشد و ۴۳ رشته در مقطع دکتری فعالیت دارد. دانشگاه صنعتی سهند فعلا، دارای ۹ دانشکدۀ فنی مهندسی، ۱ دانشکدۀ علوم پایه، ۲ پژوهشکده، ۲ قطب علمی، ۱۱ مرکز تحقیقاتی، ۱ آموزشکدۀ فنی و آموزش الکترونیکی است. این دانشگاه برنامه ای برای شروع رشته های نو آموزشی و پژوهشی دارد.
بخشی از افتخارات دانشگاه سهند در دهۀ گذشته شامل است بر انتخاب علی اکبر بابالو بعنوان دانشمند جوان کشور در سال ۹۲ از سوی فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران، انتخاب استاد نمونه کشوری از بین استادان دانشگاه در سال ۸۹، انتخاب استادان دانشگاه بعنوان پژوهشگر برتر استانی در سال های ۹۰ و ۹۱، عضویت بیست استاد دانشگاه در مجامع و محافل و شوراهای علمی و پژوهشی بین المللی و ملی، قرار گرفتن در جمع دانشگاه های برتر کشور در کنسرسیوم ازدیاد برداشت از مخازن نفت، کسب رتبۀ برتر در فن بازار ملی و کسب رتبۀ برتر کشوری از نظر ساخت تجهیزات آزمایشگاهی و صنعتی، کسب رتبه های نخست در آزمون های ورودی کارشناسی ارشد و دکتری کشور، اخذ بهترین طرح ها در جشنوارۀ علم تا عمل، برگزاری جشنوارۀ پژوهشی سهند ۹۰ و ۹۱ در خصوص تجاری سازی، انتخاب ادارۀ تربیت بدنی دانشگاه بعنوان ادارۀ برتر طی ۷ سال گذشته به وسیله وزارت علوم، انتخاب انجمن علمی مهندسی برق- کنترل در زمینۀ طرح های پژوهشی بعنوان مقام برگزیده در جشنوارۀ حرکت در سال ۹۰ از جمله عناوین کسب شده دانشگاه سهند در عرصهٔ آموزش و پژوهش، صنعت، ورزش و دانشجویی در کشور می باشد.
پردیس اصلی دانشگاه سهند دارای فضای سبز بیش از ۶۱ هکتار زمین و بیش از ۵۲ هزار اصله درخت می باشد. همچنین وجود امکانات رفاهی، کانون های فرهنگی و هنری، سالن ورزشی مدرن و مسقف، زمین های ورزشی و چمن مصنوعی، محیط دانشگاه صنعتی سهند را برای رفاه هرچه بیشتر دانشجویان فراهم نموده است.
فعالیت های آموزشی دانشگاه سهند
فعالیت دانشگاه سهند در سال ۱۳۶۹با پذیرش ۴۸ دانشجو در رشته مهندسی مواد ، گرایش ریخته گری آغاز شد. هم اینک بعد از بیست و چهار سال فعالیت آموزشی، دانشگاه در ۴ رشته در مقطع کاردانی، ۱۴ رشته در مقطع کارشناسی، ۴۸ رشته در مقطع کارشناسی ارشد و ۴۶ رشته در مقطع دکتری به فعالیت آموزشی خود ادامه می دهد. با تأسیس آموزشکده فنی ورزقان در سال ۱۳۸۲رشته های استخراج معدن وکانه آرایی در مقطع کاردانی ایجاد شده است.
دانشگاه سهند از هشت دانشکده مهندسی برق، مهندسی مواد، مهندسی شیمی، مهندسی معدن، مهندسی مکانیک، مهندسی پلیمر، مهندسی عمرانو علوم پایه تشکیل یافته است و دانشکده های مهندسی نفت و مهندسی پزشکی نیز در شرف تأسیس می باشند. همچنین دانشگاه صنعتی سهند در سال ۱۳۸۶ اقدام به تأسیس مرکز آموزش الکترونیکی با ارائه سه رشته مهندسی پزشکی، مهندسی شیمی و مهندسی مواد نمود این مرکز در محل سابق دانشگاه صنعتی سهند و در کنار تراکتورسازی تبریز قرار گرفته است.
اسامی دانشکده های دانشگاه سهند
اسامی دانشکده های دانشگاه سهند عبارتند از:
* دانشکدۀ مهندسی معدن دانشگاه سهند:
دانشکده مهندسی معدن دانشگاه سهند یکی از با سابقه ترین دانشکده های این دانشگاه و یکی از دانشکده های مطرح در ایران است که در بین متخصصین این رشته در ایران شناخته شده می باشد. همینطور اعضای هیئت علمی و دانشجویان این دانشکده سالیانه تألیفات و مقالات متعددی را در حوزه های تخصصی مرتبط ارائه می کنند. مقطع کاردانی (واحد ورزقان)، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری مهندسی معدن در دانشکده مهندسی معدن دانشگاه صنعتی سهند آموزش داده می شود. همچنین در این دانشکده گرایش های استخراج، اکتشاف، فرآوری مواد معدنی و مکانیک سنگ ارائه می شود.
* دانشکدۀ مهندسی برق دانشگاه سهند
دانشکده مهندسی برق دانشگاه سهند تبریز در سال تحصیلی ۷۴- ۷۳ با پذیرش ۳۰ دانشجو در گرایش برق- کنترل فعالیت آموزشی خود را شروع کرد. این دانشکده دارای ۱۱ آزمایشگاه شامل آزمایشگاه های میکروپروسسور، اندازه گیری و مدار، مدارهای منطقی، ماشین های الکتریکی، کنترل خطی، کارگاه برق، مبانی برق، الکترونیک ۱ و ۲، الکترونیک صنعتی و اتاق پروژه و همینطور دارای آزمایشگاه های تحقیقاتی ICT ، میکرو الکترونیک، شبکه های کامپیوتری، کنترل پیشرفته، انرژی های نو، الکترونیک قدرت پیشرفته و درایو جهت انجام پروژه های تحقیقاتی و ارائه خدمات پژوهشی به محققان و پژوهشگران می باشد.
* دانشکدۀ مهندسی شیمی دانشگاه سهند
دانشکده ی مهندسی شیمی یکی از دانشکده های دانشگاه سهند است. مهندسی شیمی شاخه ای از علوم مهندسی است که با طراحی، ساخت و بهره برداری از فرآیندها و کارخانجات مرتبط با صنایع شیمیایی درگیر است. بطور کلی میتوان گفت مهندسی شیمی عبارتست از كاربرد اصول علوم فیزیكی همراه با مبانی اقتصادی و روابط انسانی در زمینه هایی كه مستقیماّ به فرآیندها و دستگاههای لازمه مربوط می باشند و در آن ها ماده به منظور تغییر در حالت، تركیب یا مقدار انرژی تحت عمل قرار داده شود.
حیطه مطالعات یک مهندس شیمی بسیار گسترده می باشد. بر همین اساس کارخانجات فراوانی مانند واحدهای پالایشگاه، پتروشیمی، صنایع چوب و کاغذ، صنایع غذایی، صنایع داروئی و تجهیزات پزشکی، صنایع سلولزی، صنایع پلیمر، صنایع شیمیایی معدنی و بسیاری دیگر از صنایع بطور مستقیم از کاربردهای علم مهندسی شیمی بهره می برند.
* دانشکده مهندسی مواد دانشگاه سهند
دانشکده مهندسی مواد دانشگاه سهند از سال ۱۳۶۹ فعالیت خود را شروع کرده است. با توجه به سیاست وزارت علوم در ادغام گرایشهای کارشناسی، اکنون پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی در رشته مهندسی متالورژی صورت ميگیرد و در مقطع کارشناسی ارشد گرایشهای شناسایی و انتخاب مواد، جوشکاری، نانو مواد، استخراج فلزات، خوردگی و ریخته گری دایر هستند.
دوره دکتری مهندسی مواد در این دانشکده از دانشگاه سهند از سال ۱۳۸۴ دایر بوده است. با در نظر گرفتن فضای آموزشی و پژوهشی، تجهیزات آزمایشگاهی، تعداد اعضای هیأت علمی، قبولی دانش آموختگان دانشکده در مقاطع بالاتر، این دانشکده یکی از دانشکده های معتبر در سطح کشور محسوب شده و در رشته مهندسی مواد رتبه ممتاز را در سطح دانشگاه های منطقه ۳ بخود اختصاص داده است.
دانشکده مهندسی مواد دانشگاه سهند با در اختیار داشتن ۹ آزمایشگاه آموزشی- پژوهشی و یک مرکز تحقیقاتی (مرکز تحقیقات مواد پیشرفته) علاوه بر آموزش دانشجویان، طرحهای پژوهشی مختلفی را در زمینه ی فولادهای پیشرفته، سوپر آلیاژها، آلیاژهای حافظه دار، کامپوزیت ها، بایو مواد، متالورژی پودر، مهندسی سطح و پوشش دهی، خوردگی و اکسیداسیون، استخراج و بازیافت مواد، ریخته گری، مواد مغناطیسی، انرژی های نو، و نانو مواد انجام داده است. نتایج این تحقیقات در مجلات معتبر داخلی و بین المللی منتشر شده اند و با توجه به تعداد، ضریب تأثير مجلات و ضریب ارجاع مقالات، دانشکده مهندسی مواد سهم به سزایی در ارتقای رتبه علمی دانشگاه صنعتی سهند داشته است.
* دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه سهند
دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه سهند فعالیت خود را در سال تحصیلی ۸۰–۸۱ با پذیرش دانشجو در رشته مهندسی مکانیک شروع نمود. این دانشکده، هم اینک در مقاطع تحصیلی کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری در گرایشهای مختلف دانشجو می پذیرد. هم اکنون این دانشکده با در اختیار داشتن ۱۹ هیأت علمی (شامل ۴ استاد، ۵ دانشیار، ۱۰ استادیار و ۲ مربی) با پذیرش ۲۵۴ دانشجو در مقطع کارشناسی، ۲۰۱ دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد و ۴۷ دانشجو در مقطع دکتری رشته مهندسی مکانیک (گرایش های طراحی کاربردی، سیستمهای انرژی، نیروی محرکه خودرو و تبدیل انرژی) به فعالیت های آموزشی و پژوهشی خود ادامه می دهد. همچنین، این دانشکده شامل ۵ آزمایشگاه آموزشی، ۴ آزمایشگاه تحقیقاتی و مرکز تحقیقاتی بوده که در راستای برنامه کلان آموزشی- پژوهشی کشور ایجاد گردیده است.
* دانشکدۀ مهندسی عمران دانشگاه سهند
دانشکده مهندسی عمران دانشگاه سهند اکنون با پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی عمران- عمران، چهار گرایش سازه، زلزله، سازه های دریایی و ژئوتکنیک در مقطع کارشناسی ارشد و در گرایش های سازه، آب و سازه های هیدرولیکی، سازه، سواحل، بنادر و سازه های دریایی و ژئوتکنیک در مقطع دکتری به فعالیت آموزشی خویش ادامه می دهد. آزمایشگاه های بتن و ژئوتکنیک، سازه، هیدرولیک و مکانیک سیالات ارائه خدمات آموزشی و تحقیقاتی به دانشجویان را بر عهده دارند. مراکز تحقیقاتی مهندسی زلزله و زلزله شناسی، مصالح ساختمانی، سازه های دریایی و گروه تحقیقاتی پایش سلامتی سازه ها زیر نظر این دانشکده به فعالیت خود ادامه می دهند.
* دانشکدۀ مهندسی پزشکی دانشگاه سهند
دانشکده مهندسی پزشگی دانشگاه سهند بعنوان دومین دانشکده مستقل مهندسی پزشکی کشور در مجموعه وزارت عتف در سال ۱۳۹۶ و طبق مجوز هیأت امنای محترم، شروع بکار کرده است. با این وجود نخستین دوره از دانشجویان مهندسی پزشکی دانشگاه صنعتی سهند از سال ۱۳۷۶ و در قالب دانشجویان مهندسی برق با گرایش بیو الکتریک، در مقطع کارشناسی دوره تحصیل خود را آغاز نموده اند. در واقع دانشگاه صنعتی سهند در ایجاد رشته مهندسی پزشکی از دانشگاه های پیشتاز در زیر مجموعه وزارت عتف محسوب می گردد.
گردآوری: بخش دانشگاه سرپوش
- 13
- 5