پنجشنبه ۰۱ آذر ۱۴۰۳
۱۰:۰۹ - ۲۷ شهریور ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۶۱۸۶۲
دانشگاه

کاهش یک میلیونی دانشجویان در طول ۴ سال/ فارغ‌التحصیلانی که بیکار هستند

کاهش یک میلیونی دانشجویان در طول 4 سال,بیکاری فارغ‌التحصیلان

روزنامه جهان صنعت نوشت:  این روزها در حالی آمارها از کاهش علاقه به دانشگاه در میان دهه هشتادی‌ها را نشان می‌دهد که در سال‌های دهه ۷۰، دانشگاه چون بهشتی بود که نوجوانان دهه شصتی برای رسیدن به آن گویی باید کوهی عظیم را فتح می‌کردند. رویایی بود که دستیابی به آن مرارت‌ها می‌طلبید. البته گزینه‌های چندانی نیز پیش پای بسیاری از دبیرستانی‌ها نبود. نوجوانان آن زمان، امید چندانی به بازار کار نداشتند. دولت هم این را می‌دانست و برای همین، مدام افراد بیشتری را به سمت دانشگاه سوق می‌داد. این‌گونه بود که هر سال بر تعداد دانشجویان و دانشگاه‌ها افزوده می‌شد. انواع دانشگاه‌ها و مراکز آموزش‌عالی در آن دوران شکل گرفتند. از شعب دانشگاه آزاد در شهرستان‌های کوچک و بزرگ گرفته تا انواع مراکز و پردیس‌های غیرانتفاعی و علمی و کاربردی. متولدین دهه ۶۰ هم مدام این دانشگاه‌ها و مراکز را پر می‌کردند. چند سالی است اما ورق برگشته. حداقل از اواخر دهه ۸۰ به این سو می‌توان چنین اخباری را در رسانه‌ها یافت که ظرفیت دانشگاه‌ها بیشتر از تعداد داوطلبان است. در همین رابطه اسفند سال ۱۳۸۹، ایرنا در گزارشی به نقل از حسین توکلی مشاور اجرایی وقت سازمان سنجش نوشت که ظرفیت دانشگاه‌ها، موسسه‌ها و مراکز آموزش عالی در ایران «به مراتب» بیشتر از تعداد داوطلبان شرکت در آزمون‌های سراسری است.

در این سال‌ها، شرایط به گونه‌ای پیش رفت که در نهایت در سال ۱۴۰۱، آمارها کاهش حدود یک میلیون نفری تعداد دانشجویان را در طول چهار سال نشان دادند. سال گذشته روزنامه جوان در این مورد نوشت: «در حالی که جمعیت دانشجویی در سال تحصیلی ۹۶- ۹۵، چهار میلیون و ۷۳ هزار و ۸۲۷ نفر بود، در سال تحصیلی ۱۴۰۰-‌۱۳۹۹ به سه میلیون و ۱۷۳ هزار و ۷۷۹ کاهش یافته ‌است و این روند کاهشی همچنان ادامه دارد.»

کاهش علاقه به دانشگاه، حتی در مرحله انتخاب رشته

هر چند یکی از دلایل این موضوع را می‌توان کاهش جمعیت جوان کشور دانست، اما به نظر می‌رسد بسیاری از نوجوانان امروزی یا همان دهه هشتادی‌ها، دیگر علاقه چندانی به ورود به دانشگاه ندارند. حتی در سال‌های اخیر، مسوولان از افزایش تعداد داوطلبانی می‌گویند که در جلسه آزمون کنکور حضور می‌یابند، اما پس از اعلام نتایج، انتخاب رشته نمی‌کنند. روزنامه جوان در این مورد هم نوشته بود که در سال‌های اخیر بیش از ۵۰ درصد از داوطلبان مجاز به انتخاب رشته، از این کار صرف نظر کردند. به‌گونه‌ای که برای مثال این رقم در سال ۱۴۰۰ به ۵۲ درصد رسیده بود. در واقع در آن سال، تنها ۴۸ درصد از داوطلبان مجاز به انتخاب رشته، فرم‌های مربوطه را تکمیل کردند. سال گذشته این آمار کمی افزایش پیدا کرد، اما در نهایت باز هم نزدیک به ۵۰ درصد از داوطلبان، قید انتخاب رشته را زدند (برای اطلاعات بیشتر در این مورد گزارش نیمی از کنکوری‌ها انتخاب رشته نکردند را بخوانید) اما دلیل این شرایط چیست؟

بیکاری پیدا و پنهان فارغ‌التحصیلان دانشگاهی

شاید نگاهی به آمارهای بیکاری فارغ‌التحصیلان دانشگاهی پاسخی برای این پرسش‌ باشد. سال‌هاست که داده‌های مرکز آمار نشان می‌دهد حدود ۴۰ درصد از جامعه بیکار کشور را این گروه تشکیل می‌دهند. هر چند دولت سیزدهم مدعی کاهش آمار بیکاری در میان تحصیل‌کردگان است، اما این قشر همچنان سهمی در همین حدود ۴۰ درصد در میان بیکاران کشور دارند. در واقع تحصیلات دانشگاهی برای بسیاری از متولدان دهه‌های ۶۰ و ۷۰، به تضمینی برای یافتن شغل تبدیل نشد. نه فرصت شغلی مناسبی برای آنها وجود داشت و نه کیفیت آموزش در دانشگاه‌ها به گونه‌ای بود که همه فارغ‌التحصیلان مهارت کار داشته باشند و بتوانند شغلی متناسب با مدرک خود پیدا کنند.

در نتیجه همین شرایط، بسیاری از فارغ‌التحصیلان دانشگاهی شاغل هم یا در زمینه‌ای غیر از رشته تحصیلی خود کار می‌کنند یا نتوانسته‌اند به درآمدی متناسب با هزینه‌های زندگی خود دست پیدا کنند. شاید بتوان آمار بالای مهاجرت تحصیل‌کردگان و متخصصان را نیز نشانه‌ای از این واقعیت دانست که آنها از شرایط کار و زندگی خود راضی نیستند. در این میان، زنان تحصیل‌کرده وضعیت بغرنج‌تری دارند، چراکه براساس آمارها، بیکاری زنان فارغ‌التحصیل دانشگاهی، سه برابر بیشتر از مردان است.

کاهش تمایل به تحصیل در برخی رشته‌ها

علاوه بر کاهش تعداد دانشجویان در سال‌های اخیر، آمارها و اطلاعات نشان می‌دهند که از میزان علاقه افراد برای تحصیل در برخی رشته‌ها نیز کاسته شده‌ است. برای مثال، مسوولان از کاهش تمایل به تحصیل در برخی از رشته‌ها به دلیل نبود فرصت شغلی یا پایین بودن درآمد آنها می‌گویند؛ از جمله برخی رشته‌های پایه یا تعدادی از تخصص‌های پزشکی.

در همین زمینه، سال گذشته ایرنا به نقل از محمد‌مهدی مجذوبی رییس دانشگاه علوم پزشکی همدان گزارش داد که دانشجویان پزشکی به برخی رشته‌های تخصص‌ از جمله بیهوشی، عفونی و طب اورژانس و تعدادی از رشته‌های فوق‌تخصص همچون جراحی قلب، جراحی قفسه‌سینه و جراحی کودکان اقبال چندانی ندارند. همچنین رشته‌های پایه مانند ریاضی و فیزیک، با وجود اهمیتی که از نظر علمی دارند در سال‌های اخیر با استقبال زیادی مواجه نبوده‌اند. برخی کارشناسان، آمار بالای بیکاری در تحصیل‌کردگان این رشته‌ها را دلیل شرایط کنونی می‌دانند. به نظر می‌رسد بر اثر دلایل اقتصادی و اهمیت مساله اشتغال، گروهی از نوجوانان و جوانان نسل جدید، آموختن مهارت و ایجاد کسب‌و‌کارهای خانگی و آنلاین یا انجام فعالیت‌های پروژه‌ای را بر رفتن به دانشگاه ترجیح می‌دهند. گسترش شبکه‌های اجتماعی هم گزینه‌های بیشتری را در اختیار آنها قرار داده است. در کنار همه اینها «مهارت» نیز این روزها در دنیا خریدار دارد. در واقع تنها گرفتن مدرک دانشگاهی، ضامنی برای موفقیت در مهاجرت نیست. به همین دلایل دیگر ضرورتی ندارد همه افراد حتی برای مهاجرت هم مدرک دانشگاهی داشته باشند.

  • 12
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش