سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
۰۷:۴۶ - ۱۹ تير ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۴۰۴۵۹۸
دانشگاه

فروش مدرك بدتر از اعتياد است

اخبار دانشگاه,خبرهای دانشگاه,دانشگاه,فروش مدرک

شايد به دليل توجه زياد به برخي از نارسايي‌های مشهود، از پرداختن به نارسايي‌هاي مهمتر غفلت مي‌كنيم. بهتر است نمونه‌اي ذكر شود. هنگامي كه از خيابان عبور مي‌كنيم و فرد معتادي را مي‌بينيم كه درحال درآوردن پول از صندوق صدقات است، بلافاصله ذهنمان متوجه مسأله‌ای به نام اعتياد مي‌شود.

 

يا اگر مطلع شويم كه قفل خانه همسايه را يكي از معتادان محل شكسته و اقدام به دزدي كرده است، فوري برای خودمان نیز احساس ناامني مي‌كنيم و از آن‌جا عامل آن را اعتياد مي‌دانيم، در نتيجه اعتياد را يك مشكل اجتماعي تلقي مي‌كنيم و خواهان حل آن مي‌شویم. اعتياد اثرات منفي فوري دارد و اكثريت قاطع مردم از آن متضرر مي‌شوند. تنها بهره‌مندان از آن عوامل قاچاق و نيز فرد معتاد است که چندان هم قادر به دفاع آشکار از منافع خود نیستند. معتاد نيز خيال مي‌كند از آن بهره‌مند مي‌شود، درواقع او بيش از سايرين زيان مي‌بيند ولي در هر حال در مسير بازگشت‌ناپذيري قدم برمي‌دارد.

 

حالا بياييد نمونه ديگري را مثال بزنيم. يك موسسه آموزش عالي، دوره‌اي را در مقطع دكتراي حقوق در يك شهر دورافتاده اعلام مي‌كند. نه استادي دارد و نه امكاناتي. ولي چند نفر براي گرفتن مدرك داوطلب مي‌شوند ده‌ها ميليون هزينه پرداخت كنند، چند نفر هم به نام استاد پروازي پول مي‌گيرند و درس و پايان‌نامه‌اي را هم به صورت صوري مي‌پذيرند و خلاصه پس از چند‌سال تعدادي فارغ‌التحصيل حقوق در مقطع دكترا از آن‌جا به خيل دارندگان مدرك دكترای کشور اضافه مي‌شود.

 

در اين‌خصوص به ظاهر همه سود كرده‌اند و كسي شاهد وضعيت معتاد درحال دزدي در خيابان نيست. همه خوشحال هستند كه تعداد دكتراها زياد شده، تعدادي كارمند دانشگاه حقوق گرفته‌اند، تعدادي به نام استاد پول به جيب زده‌اند. همزمان چند نفر هم در پشت صحنه زحمت درست كردن يك پايان‌نامه صوري و جعلي را كشيده‌اند و پولي هم نصيب آنان شده، در نهايت نیز به آمار افراد داراي دكترا و نيز آمار عملكرد آن موسسه اضافه شده است و آن فردي هم كه دكترا گرفته از همه خوشحال‌تر است، چون يك مدرك گرفته و پولي داده است بدون اينكه اصولا نيازي به تحصيل جدي داشته باشد.

 

پس به ظاهر ما مواجه با هيچ مسأله اجتماعي نيستيم، چون هيچ‌كس در ظاهر از اين فرآيند زيان نمي‌بيند. ولي واقعيت اين است كه خطر اضمحلال نظام آموزشي و نظام حقوقی و وکالت به مراتب از اعتياد بيشتر و زيان آن افزون‌تر است. چگونه؟

 

آقايي كه دكترا گرفته، عموما پول‌هاي رانتی یا استقراضی را صرف گرفتن اين مدرك پوشالي مي‌كند. استاداني هم كه در اين فرآيند شركت كرده‌اند، بهتر از هر كسي مي‌دانند كه مرتكب عمل نادرستي شده‌اند و شرافت علمي خود را حراج كرده‌اند. در اين ميان نه فقط رانت پولي كه رانت مدرك نيز مبادله مي‌شود.

 

از همه بدتر اينكه فارغ‌التحصيل جديد بايد هزينه‌هاي خود را جبران كند و چون تخصص کافی ندارد، دست به فساد حرفه‌ای و مالي مي‌زند ضمن اينكه خود را دكترا مي‌داند و شايسته ارتقاي اداري یا ایفای نقش وکالت، در حالي كه هيچ صلاحيتي در اين زمينه ندارد. فرض كنيم چنين فردي قاضي یا وکیل یا مشاور حقوقی شود، معلوم است كه خطرات چنين قضاوت یا وکالت یا مشاوره‌ای برای کشور در آينده صدبار بيشتر از خطر اعتياد است.

 

همه اينها گفته شد تا به اختلاف اخير وزارت علوم و دانشگاه آزاد پرداخته شود. متاسفانه اقدام وزارت علوم در حذف بسیاری از رشته‌های این دانشگاه که واجد حداقل ضوابط و امتیازات نیستند، بايد در زمان حيات آقاي‌ هاشمي انجام مي‌شد تا شائبه برخورد سياسي پيش نيايد. الان كه پس از فوت ايشان رخ داده، حتي اگر اين برخورد بر منطق علمي و قانوني هم استوار باشد، مي‌توانند بگويند كه شائبه سياسي بودن آن نيز وجود دارد.

 

با وجود اين، خيلي صريح و روشن بايد گفت كه صوري شدن مدرك آموزش عالي در سطوح بالاتر براي جامعه ايران خطرناك‌تر از اعتياد است. اعتياد را همه مي‌بينند و موضع روشني در برابر آن دارند، ولي وجود دكترهاي بي‌سواد كه تعدادشان به صورت تصاعدي رو به فزوني است و از طريق خريد و فروش مدرك، (اين نحوه پذيرش به معناي واقعي خريد و فروش مدرك است) بسيار زيان‌بارتر از اعتياد يا افزايش طلاق يا شايد حاشيه‌نشيني است.

 

ولي به اين علت كه در كوتاه‌مدت تعداد زيادي از این نحوه پذیرش نادرست بهره‌مند مي‌شوند، عوارض بزرگ آن در بلندمدت خود را نشان مي‌دهد، در نتیجه كمتر كسي به آن توجه مي‌كند. متاسفانه به علت كاهش تقاضا براي مقطع كارشناسي، دانشگاه‌هاي پولي براي حل مشكل خودشان اقدام به ارايه ظرفیت در مقاطع بالاتر ازجمله كارشناسي ارشد و دكترا كرده‌اند، در حالي كه حتي براي مقطع كارشناسي هم صلاحيت‌ها و شاخص‌هاي علمي لازم را ندارند.

 

در حقيقت دانشگاه را تبديل به كارخانه توليد و فروش مدرك کرده‌اند تا از اين طريق مشكل مالي خود را حل ‌كنند ولي به قيمت بسیار سنگين نابود كردن نظام آموزش عالي کشور. این مسأله فراتر از دانشگاه آزاد است. مجلس بايد برنامه تحقيق و تفحص را در زمينه نظام آموزش عالي با تأكيد بر كارشناسي‌ ارشد و دكترا تصويب كند و از كارشناسان آموزش عالي نيز در اين زمينه كمك بگيرد. پيش از آن نيز وزارت علوم بايد از گسترش مبتذل‌گونه اين سطوح تحصيلي تا اطلاع بعدي جلوگيري کند.

 

 

shahrvand-newspaper.ir
  • 12
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش