چهارشنبه ۰۵ دی ۱۴۰۳
۰۸:۴۳ - ۱۸ بهمن ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۱۰۴۶۴۸
دانشگاه

اعتراض دانشجویان کارشناسی ناپیوسته مهندسی به یکی از مفاد قانون نظام مهندسی

اعتراض دانشجویان,اخبار دانشگاه,خبرهای دانشگاه,دانشگاه

قانونی که فرصت‌های شغلی و کاری فارغ‌التحصیلان کارشناسی ناپیوسته رشته‌های مهندسی را با مشکلات عدیده‌ای روبه‌رو می‌کند، با وجود اعتراض و پیگیری چند‌هزار دانشجو و فارغ‌التحصیل، همچنان به قوت خود باقی است؛ تبصره ۲ ماده ۷ قانون نظام مهندسی که آبان امسال به تصویب رسید چنین محدودیت‌‌هایی را برای فارغ‌التحصیلان ناپیوسته رشته‌های هفت‌گانه مهندسی ایجاد می‌کند که منجر به تشکیل کمپین «تبدیل کد مرتبط به کد اصلی و لغو یا بی‌اثر کردن مصوبه ششم آبان ۹۶ مبنی بر ارتقا نیافتن پایه پروانه مهندسان ناپیوسته» شده است.

 

در این تبصره آمده است:

١- در خصوص فارغ‌التحصیلان کارشناسی ناپیوسته در زمینه رشته‌های هفتگانه مهندسی ساختمان، صرفا مدرك کاردانی که تاریخ اخذ آن قبل از ورود به مقطع کارشناسی باشد، قابل ‌قبول است.

 

۲- به مدارك کارشناسی ناپیوسته آموزش عالی غیررسمی که به تصویب وزارت علوم، تحقیقات و فناوری رسیده و در اسفندماه ۱۳۷۰ به دانشگاه‌ها ابلاغ گردیده است، فقط کد مرتبط و صلاحیت نظارت تعلق می‌گیرد.

 

۳- به دارندگان مدارك تحصیلی کارشناسی عمران- آب و فاضلاب، عمران- سد وشبکه، جریه راه‌آهن و شیمی صنایع گاز، با توجه به‌عنوان رشته و محتوای علمی آموزشی، هیچ‌گونه پروانه اشتغال به کار مهندسی در زمینه رشته‌های هفتگانه ساختمان تعلق نمی‌گیرد.

 

۴- به فارغ‌التحصیلان کارشناسی مهندسی اجرایی عمران فقط پروانه اشتغال به کار مهندسی در رشته مرتبط با مهندسی عمران با حدود صلاحیت نظارت و اجرا تعلق می‌گیرد.

 

۶- به فارغ‌التحصیلان رشته کارشناسی عمران- راه، پروانه اشتغال به کار مرتبط با مهندسی عمران با حدود صلاحیت نظارت و اجرا بدون محدودیت و محاسبات، حداکثر تا پایه سه تعلق می‌گیرد.

 

۷- کد رشته و حدود صلاحیت فارغ‌التحصیلان دارای مدرك تحصیلی کارشناسی مکانیک بدون گرایش، به استناد اعلام گرایش تحصیلی متقاضی از سوی دانشگاه محل فارغ‌التحصیلی و با رعایت بند «الف» ماده ۷ آیین نامه اجرایی قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان و سایر ضوابط مربوطه تعیین می‌شود.

 

کمپین اعتراضی به این تبصره که بیش از پنج‌هزار عضو دارد، اهداف اصلی خود را در سه مورد بیان می‌کند: «تبدیل کد مرتبط به کد اصلی، لغو مصوبه ۱۳۹۶/۰۸/۰۶ کمیسیون هم ارزی مبنی بر ارتقا نیافتن پایه، حذف یا بی‌اثر کردن پیشوند «تکنولوژی» و «علمی کاربردی» که باعث بی‌ارزش شدن مدرک تحصیلی فارغ‌التحصیلان شده است.»

 

«زهرا خسروبیگی» فارغ‌التحصیل کارشناسی ناپیوسته مهندسی معماری که یکی از اعضای فعال این کمپین است از مشکلات و محدودیت‌های ایجادشده به واسطه این مصوبه می‌گوید. او در گفت‌و‌گو با «شهروند» درباره رشته‌های مشمول این قانون توضیح بیشتری می‌دهد: «افرادی که کاردانی پیوسته دارند که به نوعی تحصیلات هنرستانی را پیموده‌اند و افرادی که کاردانی ناپیوسته دارند و پیش‌دانشگاهی را گذرانده‌اند و در مقطع کاردانی ناپیوسته موفق به قبولی در کنکور شده‌اند و درنهایت هر دو گروه بعد از فارغ‌التحصیلی گزینه ادامه تحصیل آنها کارشناسی ناپیوسته است و موضوع مورد بحث ما رشته‌های مهندسی در ساختمان است که به هفت دسته تقسیم می‌شود؛ برق، تاسیسات، معماری، عمران و... که تا ‌سال ٧٨ این دسته افراد مدرکی بدون پیشوند علمی کاربردی دریافت می‌کردند و بعد از آن تا ‌سال ٨٦ پیشوند علمی کاربردی را به عناوین رشته‌ها افزودند.

 

این درحالی است که صرفا این پیشوند به‌عنوان گروه در مصوبه رشته‌ها درج شده و اصلا عنوان رشته نیست و پس از ‌سال ٨٦ پیشوند تکنولوژی را جایگزین علمی کاربردی کردند و امروز شاهد آن هستیم که در دفترچه‌ سال ٩٦ تمامی پیشوندها برداشته شده و نقل قول‌ها از آن حکایت می‌کند که قرار است در انتهای نام رشته‌ها در پرانتز علمی کاربردی را درج کنند.»

 

این فارغ‌التحصیل کارشناسی ناپیوسته معماری ادامه می‌دهد: «تمام مهندسان هفت رشته ساختمان تا ‌سال ٩٠ می‌توانستند در کمیسیونی به نام کمیسیون هم ارزی با ارایه ریز نمرات خود پس از گذشت سه‌سال از تاریخ فارغ‌التحصیلی‌شان در امتحان نظام مهندسی شرکت کنند و در صورت قبولی پروانه اجرا، طراحی و نظارت بگیرند.

 

پس از‌ سال ٩١ یک کمیسیون تبصره ٢ ماده ٧ قانون نظام مهندسی جایگزین کمیسیون هم ارزی شد (متشکل از سه نماینده؛ وزیر فرهنگ و آموزش عالی، نماینده وزیر مسکن و شهرسازی و رئیس سازمان نظام مهندسی) و مکررا هر ساله اقدام به تصویب مصوبه‌های محدود‌کننده افراد فارغ‌التحصیل در این گروه از رشته‌ها کردند به نحوی که ابتدا به افرادی که در مدرک آنها پیشوند علمی کاربردی و تکنولوژی درج شده بود، عنوان مرتبط با رشته مهندسی را دادند درحالی که پیش از این طبق قانون نظام مهندسی این رشته جزو رشته‌های اصلی بود و در قانون نظام مهندسی بین رشته‌های مرتبط و اصلی تفاوت قایل شدند که در ارتقا، سهمیه و ظرفیت آنها کمیسیون ذکر شده می‌تواند تصمیم‌گیرنده باشد.»

 

او ادامه می‌دهد: «در مصوبه‌های بعدی محدود‌کردن پایه این گروه افراد در بخش طراحی را شاهد بودیم در مقطعی آنها را از این آزمون حذف کردند و دوباره با اعتراضات به آنها اجازه ارتقا تا پایه ٢ را دادند و امروز شاهدیم تنها اجازه دارند پروانه طراحی تا پایه ٣ را دریافت کنند. خدا می‌داند فردا روز چه تصمیمی بگیرند. پایه ٣ ظرفیت محدودی دارد و به‌عنوان مثال یک فارغ‌التحصیل معماری فقط می‌تواند ساختمان دوطبقه طراحی کند درحالی‌که در تهران چندان ساختمان دوطبقه‌ای ساخته نمی‌شود.»

 

آن‌طور که فعالان این کمپین می‌گویند، این محدودیت‌ها بر استخدامی‌های دولتی و شرکت‌های خصوصی هم تأثیر منفی گذاشته است. «مهدیه صابری» یکی دیگر از فارغ‌التحصیلان ناپیوسته معماری در این‌باره می‌گوید: «مصوبه جدید این دید را ایجاد می‌کند که ما مهندس نیستیم یا بی‌سوادیم و این ناپیوسته بودن و عملی‌ کاربردی یا تکنولوژی بودن، ارزش مدرک ما را زیر سوال برده است، این درحالی است که تمامی محتوای درسی و سیلابس‌های دروسی که گذرانده‌ایم عینا با کارشناسی ناپیوسته‌های بدون پیشوند که در گذشته این مدرک را دریافت می‌کردند، یکی است و به دلیل استفاده عنوان گروه در مدرک افراد این‌طور به‌نظر می‌رسد که رشته دیگری را تحصیل کرده‌اند.

 

سوال این است که چرا بدون آن‌که محتوای جدیدی را ایجاد کنند، اقدام به تعریف رشته جدید کرده‌اند.» او می‌گوید: «موضوع آن است که اهداف تعیین‌شده برای این رشته‌ها صراحتا در مصوبه ذکر شده و آنها در تمامی ارگان‌ها و سازمان‌ها امکان استخدام دارند ولی شاهدیم که به صراحت از سوی تمامی استخدامی‌ها کنار زده شده‌ایم.

 

صرفا به دلیل یک سهل‌انگاری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری امروز بیشتر از هر چیز سوژه‌ای مناسب برای کمیسیون تبصره ٢ ماده ٧ وزارت راه و شهرسازی شده‌ایم تا به راحتی بتوانند ما را از صحنه حذف و ماده ٧ قانون نظام مهندسی را به هر شکلی که دوست دارند، تفسیر کنند و عجب از آن داریم چرا نماینده وزارت علوم در کمیسیون ذکرشده هیچ دفاعی از فارغ‌التحصیلان خود با توجه به اشراف کاملی که به دروس و رشته‌ها دارند، نکرده است.»

 

این فارغ‌التحصیل کارشناسی ناپیوسته معماری با تأکید بر مستندبودن تمام خواسته‌های این کمپین از ادامه اعتراضات این مهندسان سخن می‌گوید: «هفته پیش جلوی وزارت راه و دیروز جلوی وزارت علوم اعتراض خود را اعلام کردیم. در شهرستان‌ها هم اعتراض‌ها و پیگیری‌هایی صورت گرفت که تاکنون به نتیجه‌ای نرسیده‌ایم. از وزارت علوم قول مساعدت دادند که تاکنون به نتیجه قطعی نرسیده‌ایم. تمام خواسته‌ها و ادعاهای ما مستندات دارد.»

 

دیوان عدالت اداری مصوبه کمیسیون را تأیید کرده است

مدیرکل دفتر سازمان‌های مهندسی و تشکل‌های حرفه‌ای وزارت راه و شهرسازی اما قانون را معیار و ملاک می‌داند و معتقد است که نگاه اشتباهی نسبت به پروانه اشتغال به‌وجود آمده است. «منوچهر شیبانی‌اصل» در توضیح این موضوع به «شهروند» می‌گوید: «قانون نظام مهندسی تصریح کرده که اگر هر رشته‌ای بخشی از محتوا یا مقطع آن متفاوت باشد باید از لحاظ سرفصل‌های گذرانده‌شده بیش از ۷۰‌درصد با رشته‌های اصلی مرتبط باشد تا به‌عنوان رشته مرتبط شناخته ‌شود و اگر کمتر باشد شامل نمی‌شود.

 

اما در مورد دیگر رشته‌ها که مثلا چند واحد جبرانی را گذرانده‌اند، شرایط لازم از لحاظ قانونی وجود ندارند. بنابراین طبق قانون، کمیسیون ماده ۷ مرجع تشخیص است و در هر رشته هم ۷ گروه تخصصی وجود دارد که در هر کدام یکی از نمایندگان وزارت علوم هستند که به این جمع‌بندی رسیدند این رشته‌ها به این ۷۰‌درصد نمی‌رسد.»

 

شیبانی‌اصل در ادامه با اشاره به این اعتراض و شکایت تعدادی از این دانشجویان به دیوان عدالت اداری می‌گوید: «گروهی در اعتراض به این مصوبه شکایتی را به دیوان عدالت اداری بردند که این دیوان هم رأی داده که اقدام این کمیسیون درست است و شکایت‌ها بی‌نتیجه مانده است. دیوان رأی داده و مصوبه کمیسیون را تأیید کرده است.»

 

اما اعضای این کمپین معتقدند که وزارت علوم باید پیش از این و در زمان انتخاب رشته، دانشجویان را از این محدودیت‌ها آگاه می‌کرد که مدیرکل دفتر سازمان‌های مهندسی و تشکل‌های حرفه‌ای وزارت راه و شهرسازی این خواسته را معقول نمی‌داند: «دفترچه وزارت علوم نگفته که از چه مزایای نظام مهندسی عمران بهره‌مند می‌شوند و این موضوع درست نیست. قانون مهندسی ساختمان به‌طور مستقیم با ایمنی و امنیت مردم سروکار دارد و نمی‌توان قانون آن را نادیده گرفت.»

 

شیبانی‌اصل در پاسخ به این پرسش که تکلیف این فارغ‌التحصیلان با چنین محدودیت‌هایی چه خواهد شد و چه پیشنهادی برای آنها دارد هم می‌گوید: «اصلا عرصه مهندسی ساختمان فقط پروانه اشتغال نیست. هرکسی که دانش فنی لازم را داشته باشد، می‌تواند شخصا کارآفرینی کند و نباید خود را فقط محصور به پروانه اشتغال کند. این نگاه اشتباهی است که فرد فکر می‌کند تنها با پروانه اشتغال به درآمد برسد. عرصه فعالیت ساختمان تنها محدود به پروانه نمی‌شود. الان مهندسان شناخته‌شده و کارکشته‌ای هستند که هیچ‌گاه به سمت این پروانه اشتغال نرفتند و در کشورهای دیگر هم به همین شکل است. پروانه اشتغال برای کسب درآمد و معاش نیست.

 

اولین اثر پروانه اشتغال مسئولیت اجتماعی است و می‌گوید ابتدا باید به جامعه خدمت کنید و بعد به فکر درآمد باشید ولی متاسفانه می‌بینیم که برخی افراد می‌گویند پروانه اشتغال بدهید که منبع درآمد ما شود، درحالی‌که این دید و نگاه کاملا اشتباه است.»

 

پیگیری‌های «شهروند» برای گفت‌و‌گو با مسئولان وزارت علوم و پاسخ آنها به این اعتراضات تاکنون بی‌نتیجه مانده است، هرچند که اعضای این کمپین از جلسات خود با این مسئولان و قول مساعد وزارت علوم برای حل مشکل آنها سخن می‌گویند.

 

 

shahrvand-newspaper.ir
  • 119
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۲۷
در انتظار بررسی: ۳۷
غیر قابل انتشار: ۳۸
جدیدترین
قدیمی ترین
من یک بی سواد فنی حرفه ای هستم که با وجود این که امسال پروانم پایه یک میشه تا حالا سمت نظام نرفتم برای کار. فقط این رو بگم که wes مدرک من رو تایید کرده با بر رسی ریز نمرات . شاید کمی پیشرفت ایران به خاطر دقت و کیفیت سطح فکر خودمون باشه
پروانه مسئولیت اجتماعی است نه منبع درآمد عجب چطور شده برخی از اطرافیان شما بالای چهارهزار مترمربع دعوای خانوادگی دارید تا مسئولیت اجتماعی بجا بیاورید.
خیلی طرح خوبی هست به نظرم به کارشناسی پیوسته ها پروانه کسب اجرایی ندهند تا عدالت برقرار بشود.
خیلی طرح خوبی هست به...
دقیقا .نباید به پیوسته ها ک از ریاضی امدن صلاحیت اجرایی بدن .چون فنی ها همش کار عملی انجام دادن و حتی تو هنرستان درسای خوندن ک بچه های ریاضی تو دانشگام نخوندن!!!!!!
واقعا قبول شدن در آزمون کارشناسی(کنکور سراسری) قابل مقایسه با آزمون کاردانی نیست.ریاضی ۱ و دو را عمران یه ناپیوسته بتونه پاس کنه.اونا ریاضی ۶ و ۷ دارند.
واقعا قبول شدن در آز...
ماها عملی ی کار هایی کردیم و، کتاب هایی خوندیم مرتبط با رشته ک شما تو لیسانس میخونید ،الان من هنرستانی برم دانشگاه آزاد پول بدم بدون کنکور مشکل شما حل میشه؟
ماها عملی ی کار هایی...
کاملا درسته
با سلام این کمسیون هدفش فقط پر کردن دانشگاه آزاد برای صلاح کردن مدارک تحصیلی هست که مردم یک بار پول دادن دوباره پولشون رو بریزن تو شکم سیری ناپذیر مسئولین دانشگاه آزاد کار مافیای پول و ثروته .مخصوصا اون بندش دیگه تابلوست اگه طرف بره کاردانی هم بگیر چون تاریخش بعد کارشناسیه قبول نیست یعنی باید کارشناسی که گرفتی بعد کاردانی دوباره همون بری بگیری که معنی نداره و کسی که تصویب کرده اینو عقل نداشته
با سلام این کمسیون ه...
عالی بود.عجب حرف قشنگی زدی بخدا
نظام مهندسی فقط برا مهندسان پیوسته هست بقیه نباید عضو نظام مهندسی بشن بازار مارو کساد کننن لطفا بیسوادها تز نظام مهندسی برید بیرون.
نظام مهندسی فقط برا ...
منم مهندس پیوسته ام و بیش از ۷۰ درصد واحد ها رو گزروندم ولی نظام بهم نمی دن رشته ام نوشته واجد نیست چه ربطی داره فقط دنبال مافیا بازی اند
نظام مهندسی فقط برا ...
بار علمی ناپیوسته ها از تویی که پیوسته و همه دروس رو به صورت تئوری خوندی به مراتب خیلی بالاتره. حداقل ما کارگاه و دروس عملی داشتیم .شما چی یه ستون با میلگرد نمیتونی ببندی ادعای مهندسیت میشه.
بار علمی ناپیوسته ها...
احسنت.کاملا درسته
بار علمی ناپیوسته ها...
ستون بستن کار مهندس نیست کار کارگره
ستون بستن کار مهندس ...
از کارگر بلدی ایرادشو بگیری؟؟؟!!!!!!
نظام مهندسی فقط برا ...
بله درست میگی فقط بیسوادهایی که از کارودانش و فنی حرفه ای رقتن مهندسی باید عضو شن البته کارشناسی پیوسته از سال ۹۰ بدوووون کنکور بود و هر بیسوادی میرفت و کسی که اینو تصویب کرده یه عقده ای بدبختی مثل تو بوده به زودی از طرف سازمان های بالاتر اقدام میکنم و تو که بدون پیش دانشگاهی وارد دانشگاه شدی میری کنار
نظام مهندسی فقط برا ...
بی سواد شمایی که مدرک داری ولی هنوز نمیدونی سیلابسی که شما خوندی و سیلابسی که ناپیوسته ها خوندن یکیه. تازه ناپیوسته ها بار علمی بیشتری دارن چون به جای بخور و بخواب برا کنکور کارشناسی تلاش کردن و قبول شدن. در ضمن بازار شما با این دیدگاهی که داری از بیخ و بن کساده، زیاد زور نزن!
نظام مهندسی فقط برا ...
بیسواد توی فاشیستی که هنوز نمیدونی و نفهمیدی مدرک اعتبار نمیاره بدبخت عقده ای
نظام مهندسی فقط برا ...
برو بی سواذ
نظام مهندسی فقط برا ...
اتفاقا بی سواد شمایین که بدون داشتن هیچ مهارت و هنری وارد این عرصه شدین معماری هنر میخوادفقط دونستن و حل کردن مسائل ریاضی معمار نمیشین چه بسا خیلی از این مسائل به درد این رشته نمیخوره
خدا لعنت کنه خیلی شغل هست تبعیض هم قاءل شدند
پذیریش تنی تموم شد منتظر پذیزیش کیلویی کارشناسی ارشد ازاد باشید که دوست دارن همه رو بکشن دانشگاه ازاد ظرفیت خالی مونده تا پر بشه با واین وضع دکتری هم فایده نداره .
با سلام عرض ادب قضیه کارشناسی نا پیوسته مختلف هست عده ای کاردانی علمی کاربردی عده ای ریاضی کاردانی ناپیوسته عده ای کاردانش کاردانش کاردانی پیوسته هنرستا ن کاردانی پیوسته از همه مهمتر ظلمی بسیار بزرگ به هنرستان شده خود رشته اصلی کارشناسی پیوسته از لحاظ تخصصی خیلی کم خونده هنرستان نصف درسها تخصصی خونده امده بقیه رو در کاردانی پیوسته خونده درسهای هنرستان رو حساب نمیکنن معنی کاردانی پیوسته نمیدونن انها رو حساب کنن هنرستانیهای کارشناسی ناپیوسه بیشترین واحد تخصصی پاس کرده ولی متاسفانه دانشگاه آزاد با دیپلم غیر مرتبط بدون پیش دانشگاهی در کاردانی پیوسته و غیر مرتبط در کارشناسی ناپیوسته پذیرش کرده باید سایر دیپلم ها هم در نظام مهندسی تعریف نسبت به انها کمسیون هم ارزی نوشته شود
برای کاردانی پیوسته باید درسهای هنرستان هم حساب کرد کاردانی پیوسته یعنی ادامه هنرستان و بعد کارشناسی ناپیوسته با جبرانی به علت نداشتن پیش دانشگاهی مهندسی تکنولوژی را طی کرده ان به این قسمت ظلم شده حق الناس هست.
چطوری میشه آدم به جایی برسه که سرنوشت یک عمر بچه های مردم رو بازیچه ی دیت خودش کنه و حقوق سر برحش براش آرامش بیاره و کفایت کنه ؟
بایستی بر هنرستانیها نظام مهندسی مستقل ایجاد شود وگر جرم هست ربطی به پیوسته کارشناسی پیوسته در هنرستان و کادارنی پیوسته در سهای تخصصی بیشتر از کارشناسی پیوست پاس کرده ایم و کارشناسی واحد اضافه تکراری خوندیدم پس الکی هست هفتاد درصد رشته اصلی
تمام تصمیم گیرنده ها به وقع جرمشان به دادگاه کیفری دعوت کنند و ما حق داریم بر علیه تصمیم گیرنده شکایت کنیم به دادگاه دعوت کنیم نسبت به تصمیشان توسط دادستان پاسخگو باشن تا قضیه محدودیت برعلیه هننرستان ناپیوسته چیست .
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش