دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۴:۴۶ - ۲۰ مهر ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۷۰۴۸۵۶
دانشگاه

بررسی آماری ۱۹ گروه تحصیلی طی سه سال نشان می‌دهد؛

۹ رشته‌ای که در آن درس بخوانید قطعا جزء بیکاران هستید! +جدول

آمار فارغ‌التحصیلان بیکار در کشور,اخبار دانشگاه,خبرهای دانشگاه,دانشگاه
اما مرور گروه‌‌‌های تحصیلی بررسی‌شده در طرح آمارگیری گویای چند نکته حائز اهمیت است. در سال ۹۵، نرخ بیکاری میان فارغ‌التحصیلان یا دانشجویان درحال تحصیل گروه هنر با ۲۸ درصد، بیشترین نرخ بیکاری بوده است. در همین سال اما، فارغ‌التحصیلان گروه دامپزشکی با ۸.۷ درصد، کمترین نرخ بیکاری را داشته‌اند.

به گزارش سرپوش، یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های اقتصادی کشور، نرخ بیکاری و آمار و ارقامی است که از جمعیت بیکار و غیرفعال در کشور ارائه می‌شود. بخشی از جمعیت بیکار در کشور را فارغ‌التحصیلان دانشگاهی و دانش‌آموختگان مراکز آموزش عالی تشکیل می‌دهند که به‌رغم اخذ مدرک دانشگاهی در مقاطع لیسانس و بالاتر، نتوانسته‌اند شغل مرتبط با مهارت کسب‌شده یا گروه تحصیلی خود را بیابند. در این میان، تعداد فارغ‌التحصیلان بیکار برخی گروه‌های تحصیلی بیش از سایر گروه‌‌هاست.

اگر تا دهه‌های گذشته، امکان اشتغال دارندگان مدرک تحصیلی لیسانس و بالاتر از آن، پس از پایان تحصیلات فراهم بود و معمولا مدرک تحصیلی حاشیه امنی را برای فارغ‌التحصیلان دانشگاهی از آینده بازار کار فراهم ‌می‌کرد، اما سیاستگذاری‌ دولت‌ها طی سال‌های اخیر برای اشتغالزایی و جذب نیروی کار تحصیلکرده، به‌گونه‌ای بوده که نتوانسته‌ است تعادلی میان عرضه و تقاضا میان تعداد فارغ‌التحصیلان دانشگاهی و ورود آنها به بازار کار ایجاد کند.

۱۷ تا ۴۰ درصد فارغ‌التحصیلان بیکارند

طبق آخرین آمار ارائه‌شده از سوی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ایران تا پایان سال ۹۷، نرخ بیکاری دانش‌آموختگان دانشگاه‌ها متناسب با گروه و مقطع تحصیلی آنها بین ۱۷ تا ۴۰ درصد بوده، این درحالی است که نرخ بیکاری عمومی در کشور، ۱۲ تا ۵/۱۲درصد برآورد شده است. یکی از مزایای آمارگیری از میزان اشتغال و بیکاری فارغ‌التحصیلان دانشگاهی این است که دولت و سیاستگذاران و مسئولان دانشگاهی کشور می‌توانند با استفاده از آمار و ارقام به‌دست‌آمده، چشم‌انداز آینده شغلی فارغ‌التحصیلان را ترسیم و براساس نیازهای بازار کار، برای تربیت نیروی کار تحصیلکرده برنامه‌ریزی کنند.

طبق تعریف وزارت کار از دو واژه «شاغل» و «بیکار»، به افراد ۱۵ ساله و بیشتر که در طول هفته حداقل یک‌ ساعت کار کرده یا بنا به دلایلی به‌طور موقت کارشان را ترک کرده‌ باشند، شاغل گفته می‌شود. همچنین به افراد ۱۵ سال و بیشتر که فاقد کار (دارای شغل مزدبگیری یا خوداشتغالی نباشند) یا به دلیل آغاز به‌کار در آینده یا انتظار بازگشت به شغل قبلی خود جویای کار نیستند، بیکار گفته می‌شود. مجموع جمعیت شاغل و بیکار نیز جمعیت فعال یا نیروی کار نامیده می‌شود.

بیشتر بخوانید:

با تقسیم جمعیت بیکار فارغ‌التحصیل آموزش عالی بر جمعیت فعال فارغ‌التحصیل آموزش عالی و ضرب آن در عدد ۱۰۰ می‌توان نرخ بیکاری فارغ‌التحصیلان آموزش عالی را به دست آورد. آمارهای ارائه‌شده از سوی مرکز آمار و اطلاعات راهبری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی از جمعیت فارغ‌التحصیل یا درحال تحصیل دوره‌های عالی برحسب گروه‌های عمده تحصیلی طی سه سال اخیر، آمار و ارقام قابل‌توجهی از تعداد بیکاران گروه‌‌های مختلف ارائه می‌دهد.

آمار فارغ‌التحصیلان بیکار در کشور,اخبار دانشگاه,خبرهای دانشگاه,دانشگاه

۱۷.۲ درصد؛‌ نرخ بیکاری فارغ‌التحصیلان سال ۹۷

بررسی جمعیت فارغ‌التحصیل یا درحال تحصیل در ۱۹ گروه تحصیلی شامل رشته علوم تربیتی، هنر، علوم انسانی، علوم اجتماعی و رفتاری، روزنامه‌نگاری و اطلاع‌رسانی، بازرگانی و اموراداری، حقوق، علوم زیستی و رشته‌های مرتبط، علوم فیزیک، ریاضیات و آمار، مهندسی و حرفه‌های مهندسی، فرآوری و ساخت، معماری و ساختمان، کشاورزی، جنگلداری، شیلات، دامپزشکی، ‌بهداشت، رفاه، خدمات فردی و خدمات حمل‌ونقل طی سه سال اخیر نشان می‌‌دهد تعداد بیکاران فارغ‌التحصیل گروه‌های مذکور در سال ۹۵ معادل یک میلیون و ۳۲۵ هزار و ۵۸۳ نفر بوده است.

در همین سال، نرخ بیکاری فارغ‌التحصیلان یا افراد درحال تحصیل ۱۹.۹ درصد برآورد شده است. افزایش ۳۹ هزار و ۹۴۰ نفری تعداد بیکاران در سال ۹۶ نسبت به سال قبل آن، جمعیت فارغ‌التحصیل یا درحال تحصیل بیکار را به رقم یک میلیون و ۳۶۵ هزار و ۵۲۳ نفر افزایش داد، اما نرخ بیکاری در همین سال با کاهش ۹ دهم درصدی به ۱۹ درصد رسید. آمارهای مربوط به تعداد بیکاران فارغ‌التحصیل یا درحال تحصیل سال ۹۷ اما، روند کاهشی تعداد بیکاران را نشان می‌دهد. به این ترتیب در پایان سال ۹۷ جمعیت دانشگاهی بیکار کشور، با کاهش ۱۵۴ هزار و ۴۲۷ نفری نسبت به سال ۹۶، به یک میلیون و ۲۱۱ هزار و ۹۶ نفر رسید. بر این اساس نرخ بیکاری قشر دانشگاهی با کاهش همراه بوده و به رقم ۱۷.۲ درصد رسیده است.

گروه معماری و ساختمان؛ رکورددار بیشترین فارغ‌التحصیل بیکار

اما مرور گروه‌‌‌های تحصیلی بررسی‌شده در طرح آمارگیری گویای چند نکته حائز اهمیت است. در سال ۹۵، نرخ بیکاری میان فارغ‌التحصیلان یا دانشجویان درحال تحصیل گروه هنر با ۲۸ درصد، بیشترین نرخ بیکاری بوده است. در همین سال اما، فارغ‌التحصیلان گروه دامپزشکی با ۸.۷ درصد، کمترین نرخ بیکاری را داشته‌اند.

در سال ۹۶، معادل ۲۸.۴ درصد از جمعیت فارغ‌التحصیل یا درحال تحصیل گروه علوم زیستی و گروه‌های مرتبط، بیکار بوده‌اند که این رقم بیشترین نرخ بیکاری را در سال ۹۶ رقم زده است. درحالی که فارغ‌التحصیلان گروه بهداشت با ۸.۷ درصد، از کمترین نرخ بیکاری میان قشر دانشگاهی برخوردار بوده‌اند. آمار مذکور از تعداد فارغ‌التحصیلان بیکار سال ۹۷ نیز گویای این است که گروه معماری و ساختمان با نرخ بیکاری ۲۶.۱ درصدی، رکورددار نرخ بیکاری در فارغ‌التحصیلان گروه‌های آمارگیری‌شده بوده، درحالی که گروه دامپزشکی با ثبت نرخ بیکاری ۳/۷ درصد، ازجمله گروه‌هایی بوده که کمترین میزان فارغ‌التحصیل بیکار را داشته است.

با بررسی آمار تعداد فارغ‌التحصیلان بیکار و محاسبه نرخ رشد آن طی سه سال اخیر، این نتیجه حاصل می‌شود که تعداد بیکاران هفت گروه دانشگاهی در سال ۹۷ نسبت به سال ۹۵ و ۹۶، افزایش یافته است. براین اساس میزان بیکاری فارغ‌التحصیلان گروه‌های علوم اجتماعی و رفتاری، حقوق، فرآوری و ساخت، معماری و ساختمان، بهداشت، رفاه و خدمات حمل‌‌ونقل در سال ۹۷ نسبت به دو سال ماقبل آن افزایش یافته است.

نکته قابل‌توجه اینکه تعداد فارغ‌التحصیلان دو گروه فرآوری و ساخت و معماری و ساختمان در سال ۹۷، نسبت به سایر گروه‌های بررسی‌شده به شکل چشمگیری افزایش داشته است. رشد ۱۰۳ درصدی بیکاران گروه فرآوری و ساخت در سال ۹۷ نسبت به سال ۹۶، رقم قابل‌توجهی است که می‌تواند به‌عنوان زنگ هشداری برای سیاستگذاران حوزه ساخت‌وساز باشد. درمقابل، تعداد فارغ‌التحصیلان بیکار در ۱۱ گروه از ۱۹ گروه تحصیلی بررسی‌شده در سال ۹۷، نسبت به دو سال ماقبل آن کاهش یافته است.

آمار فارغ‌التحصیلان بیکار در کشور,اخبار دانشگاه,خبرهای دانشگاه,دانشگاه

توجه به نرخ بیکاری فارغ‌التحصیلان دانشگاهی زمانی اهمیت پیدا می‌کند که نرخ بیکاری فارغ‌التحصیلان دانشگاهی کشورهای دیگر نیز مورد مطالعه و بررسی قرار گیرد.

نتایج آخرین طرح رصد اشتغال فارغ‌التحصیلان دانشگاه‌‌ها که از سوی وزارت علوم و تحقیقات ارزیابی شده است، نشان می‌دهد ایران پس از یونان بیشترین نرخ بیکاری فارغ‌التحصیلان دانشگاهی را دارد. تجربه سایر کشورهای جهان در حوزه بیکاری یا اشتغال‌پذیری فارغ‌التحصیلان دانشگاه‌‌ها می‌تواند در سیاستگذاری این حوزه در سطح ملی و همچنین توسعه برنامه‌های مرتبط توسط دانشگاه‌ها موثر باشد. در نموداری که در متن این گزارش آورده شده، نرخ بیکاری فارغ‌التحصیلان دانشگاهی در کشورهای توسعه‌یافته مورد بررسی قرار گرفته است.

براین اساس، اسپانیا بعد از ایران در رتبه سوم و سپس ترکیه و ایتالیا، به ترتیب با نرخ بیکاری ۱۴.۹، ۷.۷ و هفت درصد میان پنج کشور اول نمودار قرار دارند. مجموع آمار و ارقام ارائه‌شده بیانگر حرکت آرام کاهش نرخ بیکاری دانش‌آموختگان مراکز آموزش عالی کشور طی سا‌ل‌های اخیر است. لذا این امید وجود دارد که روند کاهش نرخ بیکاری دانشگاهیان کشور در سال‌های پیش‌رو همچنان ادامه داشته باشد. این امر اما منوط به انجام وظایف مسئولان و متولیان حوزه کسب‌وکار است تا با سیاستگذاری‌‌های آینده‌نگرانه، فضای کسب‌وکار کشور را به سمتی و سویی پیش ببرند که درجهت استفاده بهینه از نیروی کار تحصیلکرده حرکت کند.

newspaper.fdn.ir
  • 80
  • 33
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۳
در انتظار بررسی: ۱۰
غیر قابل انتشار: ۱۲
جدیدترین
قدیمی ترین
تو ایران ته هر رشته ای بیکاری هست چون خلاقیت وجود نداره حتی این رشته های دندونپزشکی و پزشکی هم تا سه چهار سال دیگه مثل بقیه رشته ها به بیکاری ختم میشه حتی الان هم پزشک بیکار زیاد هست
خب چرا جلو پذیرش این رشته هارو نمیگیرن ؟؟؟
کلا درس خوندن تو ایران دیگه فایده ای نداره با این همه سهمیه که میدن
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش