به گزارش آرمان ملی، تا سال ۲۰۱۹ افرادی که در رشته پزشكی تحصیل می کردند باید ابتدا ۷۲ واحد را در یكی از این دانشگاه ها می گذرانند و بعد درخواست انتقال به داخل كشور را می دادند تا بتوانند بعد از ارزشیابی وارد یكی از دانشگاه های علوم پزشكی ایران شوند. این وزارت خانه در سال ۹۷ اعلامکرد: «مطابق مصوبه جلسه ۷۰ شورای عالی برنامه ریزی در تاریخ ۷ شهریور ماه ۱۳۹۷ افرادی كه از ابتدای سال ۲۰۱۹ برای ادامه تحصیل در دانشگاه های خارجی اقدام كنند باید تا پایان مدت تحصیل در آن كشور بمانند و امكان انتقال از خارج به داخل از آن تاریخ به بعد وجود ندارد».
با این حال ماجرای پیچیده انتقال از خارج به داخل از دید دانشجویانی كه زمانی برای تحصیل در مقطعی از پزشكی به خارج از كشور رفته و برگشتند هم قابل بررسی است، مشكلاتی كه اغلب خودشان را در قالب شهریه های غیرمتعارف نشان می دهد. طی چند وقت گذشته چندین دانشجو که در کشورهای دیگر مشغول تحصیل بودند، با روزنامه« آرمان ملی» تماس گرفتند و درباره شهریه های ۹۰ میلیون تومانی برای یک سال که توسط هیات امنای دانشگاه ها مصوب شده است، اعتراض خود را بیان کردند. طبق بخش نامه ۱۰/۱۰/۹۷ وزارت علوم هزینه های تخصص بالینی پزشکی و دندانپزشکی برای دانشجویانی که دوره تخصص را طی می کنند، حداکثر ۳۵ میلیون تومان در سال عنوان کرده است سالیانه دانشگاه ها اجازه دارند که مبلغ را اضافه کنند.
در این بین در سایت دانشگاه های علوم پزشکی قم باید سالیانه ۱۰ درصد هزینه برای سال تحصیلی ۹۸- ۹۹ در نظر گرفته شود که ۳۸ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان باید دانشجویان بپردازند، ولی این مبلغ برای دانشجویانی که در دانشگاه های مورد تائید وزارت بهداشت تحصیل کرده اند به حدود ۹۰ میلیون تومان می رسد. با پیگیری های ما مشخص شد که هیأت امنا این مبلغ را تعیین کرده است و در ابتدا قرار بر این بود که باید دلار نیمایی ضربدر ۴ هزار تومان شود و با افزایش قیمت ارز، برپایه دلار آزاد محاسبه شد.
حالا یک دانشجو در مقطع تخصص باید ۷۸ میلیون تومان برای یک سال پرداخت نماید. البته دانشگاه های علوم پزشکی یک تبصره نیز گذاشته که دانشجویانی که دوره دستیاری و تخصص خود را در بیمارستان ها طی می کنند و کارانه ۲ میلیون تومانی دریافت می کنند، میتوانندمبلغ ۲۴ میلیون تومان در سال را به شهریه اختصاص دهند و در این بین تخفیفی شامل آن ها می شود. در حالیکه دانشجویان به این موضوع اعتراض داشتند که هزینه آن ها در دانشگاه های خارج از کشور بسیار کم تر بود و آن ها به دانشجویان ایرانی حقوق و دستمزد می دادند. آن ها معتقد هستند که اگر یک دانشگاه مورد تائید وزارت بهداشت است چرا با آن ها مثل بچه سرراهی و دانشجویان غیرایرانی برخورد می شود و در ابتدا باید مدرکشان ارزشیابی شود و هزینه های آن ها بر پایه دلار در نظر گرفته می شود.
یكی از كارشناسان بخش مالی دانشگاه علوم پزشكی قم می گوید كه فقط اتباع خارجی هستند كه باید با حساب نرخ ارز شهریه بپردازند و دانشجویان ایرانی از همان شهریه های مصوب وزارت بهداشت تبعیت می كنند. دانشگاه قم امسال برای نخستین بار می خواهد دستیار تخصصی جذب كند و بنا بر تصویب هیأت امنا شهریه این دوره ۷۸ میلیون تعیین شده است. برای بررسی این موضوع سیدهاشم صدر، سرپرست روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی قم به «آرمان ملی» می گوید: بر اساس قانون هیات امنای دانشگاه ها حق دارند تا ۹۰ میلیون تومان برای یکسال شهریه تعیین کنند و دانشگاه ما باتوجه به شرایط کرونایی کشور، ۱۰ درصد برای دانشجویان تخفیف در نظر گرفته که مبالغ پرداختی آن ها حدود ۷۰ میلیون است.
صدر در ادامه خاطرنشان می کند: دانشجویانی که از دانشگاه های خارج از کشور آمده اند، تبدیل شهریه آن ها باید به دلار نیمایی و آزاد و بر مبنای افزایش نرخ ارز محاسبه می شود و شهریه آنها خیلی بالاتر رفته است. آن ها به دلار به دانشگاه های خارج از کشور پول می دادند و بابت تحصیل این دانشجویان وزارت بهداشت هیچ کمکی را به دانشگاه های علوم پزشکی نمی کند و تمام هزینه تجهیزات و تدریس اساتید و اعضای هیأت علمی، برعهده دانشگاه است و باید از شهریه هایی که دریافت می کند، تامین شود. چون تعداد این دانشجویان زیاد نیست و یک استاد باید تدریس دو تا سه نفر آن ها را قبول کند. دانشجویانی که در بخش بالینی مشغول تدریس و دستیاری هستند، هزینه ۹۰ میلیون تومانی آنها با تخفیف به ۷۸ میلیون تومان می رسد و چون کار بالینی می کنند مبلغ ۲۴ میلیون تومان نیز کارانه خود را میتوانند به این امر اختصاص دهند و در نهایت حدود ۴۵ میلیون شهریه آن ها می شود.
دانشجویان میتوانند شکایت کنند
در این شرایط بنظر میرسد تصمیم بر عهده وزارت بهداشت باشد و چه بر عهده هیات امنای دانشگاه ها، دانشجویان پزشكی در مقاطع مختلف هستند كه باید مابه التفاوت این بازي با اعداد و قوانین مربوط به انتقال از خارج كشور را از جیب شان بپردازند.
در این رابطه یک منبع آگاه در وزارت بهداشت درباره مبالغ شهریه ها می گوید: هزینه مصوب را وزارت بهداشت به دانشگاه های علوم پزشکی ابلاغ می کند، ولی چون دانشگاه های علوم پزشکی هیات امنایی اداره میشوند، این مصوبه ها در جلسات آن ها مورد ارزیابی قرار می گیرد و افزایش قیمت شهریه ها به دست آنهاست و وزارت بهداشت دخالتی در آن ها ندارد. او معتقد است که قانون دست هیات امناها را برای تعیین شهریه های سالانه باز گذاشته و قانون بودجه این اجازه را به آنها می دهد که افزایش قیمت داشته باشند، این فرد در ادامه خاطر نشان می کند:هیات امناها بر اساس خدماتی که به دانشجویان ارائه می دهند ، این مبالغ را تعیین می کنند و حتی وزیر نیز نمی تواند در این موضوع دخالت کند و بگوید چرا این مبلغ را می گیرید.
دانش آموزی که از خارج به ایران می آید، جز دانشجویان بین المللی به حساب می آید و به این خاطر هزینه های آن ها بالا می رود. اگر دانشجویی به این موضوع اعتراض دارد میتواند از هیأت امناهای دانشگاه ها شکایت کند، ولی اداره و تامین هزینه های دانشگاه ها بر اساس این مبلغ است. ما وضعیت اقتصادی دانشجویان در مقاطع دستیاری و تخصص را درک می کنیم، ولی در بعضی موارد خود وزارت بهداشت هم زورشان به دانشگاه ها نمی رسد.
- 13
- 6