چهارشنبه ۱۳ فروردین ۱۴۰۴
۱۲:۰۳ - ۰۴ اسفند ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۲۰۰۷۷۷
انتخابات مجلس شورای اسلامی

گزارشی از تحرکات اخیر انتخاباتی جریان‌های سیاسی

صف‌آرایی رقبای انتخاباتی

انتخابات مجلس,اخبار انتخابات,خبرهای انتخابات,انتخابات مجلس

 درست یک سال تا برگزاری انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی باقی مانده است. طبق سنوات دوره‌های گذشته، در یک سال پایانی منتهی به هر انتخابات بزرگ و ملی، بسیاری از شئون کشور متاثر از آن شده و جریان‌ها و جناح‌های سیاسی تلاش می‌کنند تا در عرصه رقابت انتخاباتی پیش رو، غایت یارگیری را داشته باشند و از طریق آن بتوانند بر کرسی نهادهای انتخابی بنشینند.

 

در چنین فرآیندی است که بازار بایدها و نباید، چنین می‌کنم‌ها و چنان انجام می‌دهم‌ها؛ بیش از گذشته گرم شده و همه تلاش می‌کنند تا در این آشفته بازار بیشترین سهم را از سبد رای خود و حتی رقبای سیاسی‌شان کسب کنند.

 

این روزها هم به نظر می‌رسد هنوز پیش از آغاز رسمی و اسمی تبلیغات انتخاباتی، زمینه برای این نطق‌های آتشین آماده شده و گروه‌های سیاسی در تلاش‌اند تا در این رهگذر سهم بیشتری از آرای سال آینده داشته باشند.

 

با این وصف، به نظر می‌رسد شرایط اجتماعی و به خصوص وضعیت اقتصادی و معیشتی مردم طی این سال‌های اخیر به سمت و سویی رفته است، که دیگر امید چندانی به موفقیت این رفتارهای عوام‌فریبانه وجود ندارد.

رای‌دهندگان به نسبت باوفای ایرانی دیگر تمایلی به شنیدن سخنانی از این جنس ندارند و بیشتر ترجیح می‌دهند تا زمینه بر ارائه برنامه‌های مدون، کارآمد و واقعی فراهم آید.

 

چه چیزی پیش رو قرار دارد؟

انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی در اواخر سال ۹۸ اولین انتخابات پیش‌رو خواهد بود و پس از آن انتخابات ریاست‌جمهوری در سال ۱۴۰۰ برگزار می‌شود. حال که چیزی نزدیک به یک سال تا برگزاری نخستین انتخابات دوره آتی باقی مانده است، اظهارنظرهای انتخاباتی جریان‌های سیاسی آغاز شده است.

 

موتلفه پیشگام در آغاز رقابت انتخاباتی

اولین چراغ رقابت‌های انتخاباتی سال ۱۳۹۸ را حزب کهنه‌کار و البته این روزها کم‌رمق هیئت‌های موتلفه اسلامی روشن کرد. حزب موتلفه اسلامی اولین حزبی بود که موضوع انتخابات ۹۸ را مطرح کرد. در تاریخ ۲۱مردادماه سال ۱۳۹۶، موضع‌گیری این حزب توسط روابط‌عمومی موتلفه اعلام شد. حبیبی دبیرکل وقت موتلفه در اجلاس دبیران استانی این حزب گفت: «اگر موتلفه اسلامی می‌خواهد برای انتخابات سال ۱۳۹۸ تاثیرگذار باشد، باید به تعداد کل نمایندگان مجلس کاندیدای شناخته شده معرفی کند. در نزدیکی‌های انتخابات هم می‌توانیم در مورد اینکه آیا روحانیت وارد میدان انتخابات می‌شود یا نمی‌شود یا اینکه آیا اصولگرایان وحدت و ائتلاف دارند یا ندارند وارد بحث شویم اما آنچه امروز ضروری به‏نظر می‌رسد، این است که ما باید کار مستقل خودمان را انجام دهیم تا اگر قرار شد با گروه‌های همفکرمان وارد مذاکره شویم، دست‏مان پر باشد.»

 

شاید این تصمیم موتلفه به دلیل شکست‌های اخیر این حزب و جریان سیاسی اصولگرایی در انتخابات اخیر باشد؛ زیرا اقدام دیرهنگام برای رسیدن به اجماع‌ یکی از دلایل شکست اصولگرایان در انتخابات بوده است. البته حبیبی در جای دیگری گفته بود که «ما مباحث مربوط به انتخابات پیش رو را در داخل موتلفه آغاز کردیم. معمولا موتلفه دو سال قبل هر انتخابات، بحث‌های خود را شروع می‌کند. این بار هم همین گونه است ولی ما هنوز به هیچ تصمیم مشخص قابل بیانی نرسیده‌ایم.»

 

البته نباید فراموش کرد که موتلفه از انتخابات ۹۶ تا اسفند ماه ۹۷ دستخوش اتفاقات مختلفی هم شده است.

 

مهم‌ترین رویداد برای موتلفه را می‌توان از دست دادن دبیرکل آن دانست. موتلفه‌ای‌ها در بهمن ماه سال جاری محمدنبی حبیبی را از دست دادند و حالا سکان هدایت این حزب در دستان اسدالله بادامچیان و حمیدرضا ترقی است. باید دید آیا این دو هم مانند اسلاف خود علاقه‌ای به فعالیت‌های پرشور انتخاباتی دارند یا خیر؟

اصلاح‌طلبان و محمدرضا عارفمحمدرضا عارف رئیس شورای سیاستگذاری اصلاح‌طلبان و رئیس فراکسیون امید نیز در گفت‌وگویی که در اواخر شهریور ماه سال ۱۳۹۶ منتشر شد، اعلام کرد که اصلاح‌طلبان برای انتخابات پیش‌رو ائتلاف نمی‌کنند. وی درباره انتخابات سال ۹۸ مجلس شورای اسلامی اعلام کرد که «در انتخابات با پرچم اصلاح‌طلبانه وارد می‌شویم و ائتلاف نمی‌کنیم.» البته این اظهارنظر عارف با واکنش اصلاح‌طلبان مواجه شد و آنها این موضع‌گیری را نظر شخصی عارف و نه تصمیم شورای سیاستگذاری دانستند.

 

عارف از سال ۹۲ و در غیبت اصلاح‌طلبان کلیدی، میدان‌دار شد و علم اصلاحات را بر دوش گرفت و نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری ۹۲ شد اما در نهایت گوش به فرمان بزرگان اصلاحات از انتخابات به نفع روحانی کنار رفت. وی در انتخابات ۹۴ رئیس شورای سیاستگذاری اصلاح‌طلبان شد. لیست اصلاح‌طلبان که به دلیل عدم تایید صلاحیت بسیاری از اصلاح‌طلبان توسط شورای نگهبان، شامل برخی اصولگرایان معتدل هم ‌شد، در تهران موفقیت کامل به دست آورد و در مجموع لیست امید توانست بیش از ۱۳۰ نماینده به مجلس دهم بفرستد. هر چند ائتلاف کار دست اصلاح‌طلبان داد و لیست امید ریزش داشت و آنهایی که با این لیست وارد مجلس شدند، به آن پشت کردند و راه دیگری رفتند و در نهایت هم به‏خاطر همین فرصت‌طلبی برخی نمایندگان که با لیست امید به مجلس رفته بودند، عارف در رقابت با لاریجانی نتوانست صندلی ریاست مجلس را از وی بگیرد. در انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا هم لیست امید در تهران هر چند تمام کرسی‌ها را به‏ دست آورد اما خود اصلاح‌طلبان انتقادهای تندی به نحوه تهیه لیست داشتند و حتی گفتند که شورای سیاستگذاری باید منحل شود.

 

شاید همین انتقادها و نتیجه ائتلاف و همراهی یاران سست عنصر موجب شد عارف در اظهارنظری زودهنگام اعلام کند که اصلاح‌طلبان برای انتخابات ۹۸ ائتلاف نمی‌کنند. البته وضعیت عارف و تصمیم نهایی او برای انتخابات ۹۸ یا ۱۴۰۰ هنوز مشخص نیست. تا جایی که چندی پیش عبدالله ناصری، فعال سیاسی اصلاح‌طلب در پاسخ به این پرسش که آیا عارف در انتخابات ۱۳۹۸ کاندیدا خواهد شد یا خیر؟ گفته بود «در این رابطه نمی‌توان نظر داد که آیا او برای ریاست مجلس نامزد می‌شود یا خیر. تصور می‏شود که نگاه آقای عارف به ریاست جمهوری ۱۴۰۰ تا انتخابات ۹۸ بیشتر است.»

 

گرچه ناصری در جای دیگری تاکید می‌کند «شرایط کشور دائما در حال تغییر است و هر لحظه از لحظه‌های سیاسی دغدغه‌های جدی مطرح می‌شود؛ شرایط کنونی کشور برای اصلاح‌طلبان بسیار مهم‌تر از انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ است. بنابراین اصلاح‌طلبان در حال حاضر به مسائل ملی و بین‌المللی بیشتر می‌پردازند.»

 

مجموع این اظهارنظرها و موضع‌گیری‌ها نشان می‌دهد که اصلاح‌طلبان هنوز به تصمیم قطعی درخصوص چگونگی ورود به دو انتخابات پیش رو نگرفته‌اند.

 

انتخابات و سیاسی‌ترین لاریجانیبی‌گمان یکی از موثرترین چهره‌های سیاسی طی دو دهه اخیر در سپهر سیاست ایران، علی لاریجانی است. وی بیش از دیگر برادرانش سودای سیاست دارد و به قواعد بازی در زمین سیاست هم به خوبی آشنا است. هرگز هیچ‌کس از او موضعی رادیکال و تند ندیده است؛ سعی کرده همه طرف‌های درگیر در میان سیاست ایران را به نوعی نزدیک خود نگه دارد و از بروز اختلاف‌نظرهای جدی جلوگیری کند. هر چند نقدهایی تند بر عملکرد وی هم وجود دارد. هم اصولگرایان و هم اصلاح‌طلبان تردیدهایی جدی در مورد علی لاریجانی دارند.

 

علی لاریجانی به واسطه نزدیک شدن مواضعش به روحانی، با اصلاح‌طلبان هم نزدیک شد یعنی روحانی حلقه واسطه‌ای برای نزدیک شدن اصلاح‌طلبان و لاریجانی به هم شد. دفاع از برجام در مجلس اصولگرایی نهم، داد اصولگرایان تندرو را درآورد. لاریجانی در انتخابات مجلس دهم در لیست امید قم قرار گرفت و البته بهای آن را هم داد و نفر دوم شد. او در انتخابات ریاست‌جمهوری اخیر با نزدیک نشدن به جمنای اصولگرایان، در زمین روحانی بازی کرد.

 

پس از انتشار عکس او در کنار سیدمحمد خاتمی در حسینیه جماران، تفسیر انتخاباتی نیز آغاز شد. برخی گفتند لاریجانی با نشستن کنار سید اصلاحات، پیامی سیاسی و انتخاباتی برای ۱۴۰۰ داده و می‌خواهد کنار اصلاح‌طلبان باشد. اصولگرایان هم گفتند این عکس جای تعجب ندارد و معلوم بود که لاریجانی به اصولگرایان پشت کرده و سودای پاستور دارد.

 

در مورد لاریجانی هم وضعیتی مشابه عارف وجود دارد. بدین معنی که هنوز مشخص نیست تصمیم نهایی او چیست و در ایام منتهی به انتخابات چه خواهد کرد. اما هر چه باشد از همین امروز باید منتظر رقابتی جدی میان برخی چهره‌های سیاسی در دو انتخابات پیش رو بود.

 

با تمام این اوصاف باید توجه شود که اصولگرایان بیش از رقبای سنتی خود در سودای انتخابات هستند. جریان اصولگرای رادیکال، افراطی و همچنین دلواپس به جهت آنکه به طور کامل از تداوم موجود در عرصه‌های سیاسی و اجتماعی ناامید و همچنین با یک نه بزرگ از سوی جامعه مدنی روبه‏رو شدند، خودشان هم به این باور رسیدند که اصلاح‌طلبان پیروز انتخابات آینده هستند. البته اینکه این تحلیل تا چه میزان درست بوده و می‌تواند قرین واقعیت باشد، با تردیدهایی جدی مواجه است. اصولگرایان برای حرکاتی که از نظر خودشان کاملا مشروع است در مقابله بااصلاح‌طلبان استفاده کرده و حتما به کار خواهند گرفت.

 

اما تمام این کنش‌ها تا ایام نزدیک به انتخابات هیچ خروجی و برون‌داد چشمگیر و قابل اعتنایی نخواهد داشت. مردم ایران ثابت کرده‌اند که نمی‌توان تحلیلی خطی و قابل پیش‌بینی از آنها انتظار داشت. بلکه رای‌دهندگان ایرانی همواره در لحظه و براساس غریزه سیاسی خودشان عمل می‌کنند. کنشی که در موارد بی‌شماری موجب شده تا تحلیلگران و کارشناسان علوم سیاسی متعجب از این تصمیم‌ها، در تحلیل رفتار سیاسی مردم ایران با احتیاط بیشتری سخن بگویند. نباید فراموش کرد مردم ایران همواره راهی برای شگفت‌زده کردن همه در سر دارند که ممکن است هر لحظه بروز کرده و معادلات را به طور کلی دگرگون کند.

 

 

ebtekarnews.com
  • 17
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش