میثم رادپور، کارشناس ارز، درباره تأثیر قدرت گرفتن تندروها بر افزایش شدید قیمت ارز به انتخاب گفت: تندروها خبر خوبی برای بازار نیستند. تجربه ثابت کرده این طیف ریسکهای جدی به بازار ارز وارد میکنند. نباید فراموش کنیم نرخ پایه بازار ارز و منشأ اصلی افزایش نرخ ارز، سیاست خارجی کشور است. به هر ترتیب حضور یک رئیس جمهور تندرو، ریسکهای بازار و افزایش قیمت را به سرعت و شدت بیشتری نشان میدهد. ما همین الان ۵۰ درصد تورم داریم که به مرور بازار ارز را به سمت بالا میبرد. تندروها روند افزایش نرخ ارز با ۵۰ درصد تورم تشدید میکنند.
وی در ادامه در رابطه با میزان نوسان نرخ ارز در کوتاه مدت با قدرت گرفتن تندروها بیان کرد: جابه جایی نرخ ارز با تندروها در آغاز و روند پیش رو به صورت عددی مشخص نیست. شما میتوانید تورم دولت رئیسی را در سه سال محاسبه کنید، همین عدد را ضرب در هشت سال آینده با تندروها کنید. نوسانات نرخ ارز با قدرت خرید فاصله بیشتری مییابد و حضور تندروها تورم را بیش از همین مقداری کند که وجود دارد. سیاستهای اقتصادی و سیاست خارجی تندروها، تأثیر مستقیم خود را بر تورم میگذارد. خوش آمد بازار به تندروها را باید با در نظر گرفتن تورم سنجید.
او افزود: در دوازده سال گذشته قیمت ارز و تورم با هم بالا رفتهاند؛ طبق آمار مرکز آمار، ارقام نجومی دلار اصلاً از ما دور نیست. دلار اگر دو بار ۵۰ درصد تورم بخورد به بالای صد هزار تومان میرسد. دولت فعلی اگر هشت سال میماند، دلار به ۶۳۰ هزار تومان میرسید. بازار ارز در هر حال رو به افزایش قیمت دارد.
رادپور درباره ظهور اعداد نجومی در دلار گفت: این اعداد اصلاً نجومی نیست و خیلی هم نزدیک است. الان هم ۷ برابر شدن دلار اعداد ۲۰۰ هزار تومان را نشان میدهد. ما هنوز به قیمتهای بالا عادت نکردیم و جامعه با اعداد دیگری مواجه میشوند. اگر تندروها بیش از این سیاستهایشان ادامه داشته باشد، ریال از ارزش خالی میشود و به جمع پولهای منقرض شده میپیوندد. البته این بقا به خاطر حضور نفت است.
***
مرتضی افقه: اولین اثر روانی انتخاب جلیلی افزایش شدید قیمت ارز و طلا و سقوط بورس خواهد بود
مرتضی افقه، اقتصاددان، درباره واکنش اقتصاد به ریاست جمهوری جلیلی گفت: بدون تردید شاخصهای اقتصادی به شدت تحت تأثیر ثبات و آرامش در تمام زمینه هاست. باید تمام ابعاد کشور از جمله سیاست خارجی در شرایط ثبات به سر ببرد تا اقتصاد نیز مسیر عقلانی و آرامی داشته باشد. اگر جلیلی با توجه به سوابقاش و نقشی که در تحمیل تحریمها داشته و دیدگاههایی که در مناظرات داشتند، اولین اثر روانی در صورت انتخاب ایشان، افزایش شدید قیمت ارز و طلا و سقوط بورس خواهد بود. روند افزایش قیمتها در تمامی کالا نیز با حضور جلیلی و بدون حل تحریم، تداوم پیدا میکند. با توجه به تئوریهای اقتصادی تیم جلیلی، بعدی است که بتوانند این متغیرها را کنترل کنند.
بخش هایی از گفت و گوی افقه را در ادامه می خوانید:
درباره میزان توانمندی دولت احتمالی پزشکیان در حل چالشهای اقتصادی با توجه به نگاه اقتصادی پزشکیان و تیم او، در صورت پیروزیاش شاخص بورس سبز خواهد شد و قیمت ارز نیز کاهش موقت خواهد داشت. اثر روانی پیروزی پزشکیان، میتواند وضعیت را کمی بهتر کند. اگرچه نباید این توقع را ایجاد کنیم که پزشکیان میتواند تمامی مشکلات را حل کند. اگر او نتواند در کوتاه مدت مسائل تحریمی را حل کند، نتایج عملکرد دولت رئیسی، گریبان گیر او خواهد شد. در این مسیر مجلس او را همراهی نمیکند و نمیگذارد افراد شایسته را برای وزارتخانهها انتخاب کند؛ اما اگر برای مدیران میانی نتواند افراد قوی را انتخاب کند، چندان موفقیتی کسب نمیکند.
فرار سرمایه یکی از نخستین اتفاقات اقتصادی است که با دولت جلیلی رخ میدهد. همین الان تنش حزب الله و اسراییل، نگرانی در داخل را افزایش داده است. پیروزی جلیلی اگر این وضعیت را ادامه دهد، اصلاً اتفاق خوبی برای سرمایه رخ نمیدهد. سیاست خارجی رئیسی نیز شکست خورده و هیچکدام از مشکلات را حل نکرد. جلیلی از دولت فعلی هم تندتر سیاست خارجی را ادامه میدهد. بنابراین فرار سرمایه در دولت جلیلی شدت میگیرد و با توجه نگاه فرهنگی جلیلی، فرار مغزها نیز به اوج میرسد.
- 18
- 6
کاربر مهمان
۱۴۰۳/۴/۱۱ - ۰:۴۰
Permalink