یکشنبه ۰۴ آذر ۱۴۰۳
۲۲:۴۶ - ۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۲۰۳۴۱۰
انتخابات ریاست جمهوری

آقایان رئیسی، میرسلیم و قالیباف بخوانند

 آیا واقعا برجام «هیچ» نتیجه ای نداشت و این تنها ایران بود که در مذاکرات امتیاز داد؟

اخبار انتخابات,خبرهای انتخابات,انتخابات ریاست جمهوری,رئیسی و میرسلیم و قالیباف
بخش اعظم مناظره امروز کاندیداهای ریاست جمهوری به برجام و نتایج آن اختصاص یافت، مناظره ای که حاوی ادعاهای ضد و نقیض بسیاری از سوی کاندیداهای اصولگرا بود.

به گزارش «انتخاب»؛ ابراهیم رئیسی، مصطفی میرسلیم و محمد باقر قالیباف هر یک به شکل خود، برجام را مورد انتقاد شدید خود قرار دادند و در جهت اثبات مدعای خود، از افراد مختلفی در دولت نقل قول کردند، نقل قول هایی که یک به یک در طول مناظره از سوی مسئولان مربوطه تکذیب شد.

در زیر برخی از ادعاهای کاندیداهای «جمنا» در مناظره مورد راستی آزمایی قرار گرفته است.

 

۱- در ارتباط با اظهارات رئیسی به نقل از سیف و وزیر اقتصاد (دستاورد "هیچ" و "فلج بودن نظام بانکی") پس از اجرای برجام:

 

تحولات و گشایش‌های وسیع و قابل توجهی در حوزه مالی و بانکی رخ داده است که موجب خروج قطعی نظام بانکی و مالی از "مرحله بحرانی و بن‌بستِ" دوران تحریم شده است. در دوره تحریم‌ها، عملا نظام بانکی و مالی کشور فلج شده بود و از هرگونه تعامل و مراوده در حوزه بین‌المللی محروم شده بود که تشریح پیامدهای خسارت‌بار آن، نیازمند فرصت مبسوطی است. در دوره پسابرجام، علیرغم تداوم برخی مشکلات و محدودیت‌ها در حوزه بانکی و مالی (که عمدتا مرتبط با برجام نبوده و به عوامل دیگری مانند تحریم‌های اولیه و غیرهسته‌ای آمریکا، قوانین انضباطی مرتبط با پولشویی، مشکلات زیرساختاری در نظام بانکی کشور و ... مربوط می‌شود) سیستم بانکی کشور هم اکنون با مانع تحریمی مرتبط با موضوع هسته‌ای و برجام مواجه نمی‌باشد. ذیلا به برخی از آمارهای مرتبط اشاره می‌شود:

 

· آزادسازی ۱۲ میلیارد دلار از وجوه مسدود شده کشورمان در فاصله زمانی برنامه اقدام مشترک (توافق موقت ژنو) تا انعقاد برجام

 

· آزاد سازی ۷/۲۵ میلیارد دلار از منابع ارزی کشور از تاریخ اجرایی شدن برجام (۲۶ دی ۱۳۹۴) تا پایان سال ۱۳۹۵

 

· از تاریخ اجرای برجام تا پایان سال ۱۳۹۵، شبکه بانکی کشور ۷۰۴ رابطه کارگزاری با ۲۴۹ بانک دنیا ایجاد نموده است

 

· طی این مدت ۹۹۹۳۶ فقره گشایش اعتبارات اسنادی و ارائه خدمات تجاری در قالب ۱۷۸۶۱ فقره گشایش اعتبار اسنادی، ۱۸۶۶ فقره ثبت سفارش برات اسنادی و ۸۰۲۰۹ فقره حواله ارزی صادر شده است.

 

· ارزش دلاری خدمات تجاری فوق‌الاشاره بیش از ۳۸ میلیارد دلار بوده و شامل ۷۴/۱۷ میلیارد دلار گشایش اعتبار اسنادی، ۹۶/۳ میلیارد دلار برات اسنادی و ۶۲/۱۶ میلیارد دلار حواله ارزی می‌باشد.

 

ملاحظات:

- اظهارات آقای سیف در جریان یکی از سفرهای خارجی ایشان (تقریبا هیچ) از موضع مطالبه‌گری مطرح شده است و این طبیعت گفتگو و مذاکره با کشورهای خارجی است که همواره می بایستی از آنها طلبکاری نمود. آمارهای فوق بیانگر تحولاتی است که در حوزه بانکی و مالی پس از برجام رخ داده است.

 

- در ارتباط با اظهارات جناب رئیسی مبنی بر اینکه امکان انتقال ارز به داخل کشور وجود ندارد، اولا باید خاطرنشان ساخت که در دوره پسابرجام میلیاردها دلار ارز معتبر و بصورت نقد و اسکناس وارد کشور شده است. در عین حال این نکته حائز اهمیت است که ارز حاصله از فروش نفت و سایر صادرات کشور، الزاما ضرورتی ندارد وارد کشور شود. مهم در دسترس بودن ارز حاصله در حساب بانکهای مختلف و معتبر جهان و امکان مبادله و جابجایی آن برای خرید کالا یا خدمات در خارج از کشور است.

 

در ارتباط با دستاوردهای برجام و اینکه ما به تمام تعهدات خودمان عمل کردیم و در مقابل چیز زیادی کسب نکردیم:

 

اصولا مذاکره نوعی بده بستان است و برای حصول توافق، تمام طرفها چاره‌ای جز دادن برخی امتیازات در قبال دریافت برخی امتیازات دیگر ندارند و این جزو ماهیت و سرشت مذاکرات بین‌المللی است. طبق برجام جمهوری اسلامی ایران همزمان با تداوم بدون وقفه برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای خود در تمامی ابعاد مهم و حساس، برخی محدودیت‌های موقت و چند ساله را در برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای خود پذیرفت که در واقع این امتیازی بود که ما دادیم، اما در مقابل امتیازات متعددی گرفتیم که در حوزه هسته‌ای، تثبیت و به رسمیت شناخته شدن برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای کشور از سوی شورای امنیت سازمان ملل متحد و اعضای جامعه بین‌المللی به شمول غنی‌سازی اورانیوم و ساخت راکتور آب‌سنگین، گشوده شدن افق‌های نوین در توسعه صنعت و دانش هسته‌ای، آغاز و گسترش همکاری‌های بین‌المللی در حوزه هسته‌ای، و مختومه شدن پرونده مربوط به اتهامات بی‌اساس علیه جمهوری اسلامی ایران تحت عنوان "ابعاد احتمالی نظامی" در فعالیت‌های هسته‌ای کشورمان بوده است.

 

در حوزه اقتصادی، لغو تحریم‌های غیرقانونی و ناعادلانه هسته‌ای ایران که با هدف فلج کردن اقتصاد کشور وضع شده بود و عمدتا بر سه حوزه اصلی نفت و گاز، حمل و نقل، و بانکی مالی و چندین حوزه فرعی از جمله آب و برق، صنعت و تجارت، بهداشت و درمان، کشاورزی و ... متمرکز شده بود، بخشی از امتیازاتی بود که کسب کردیم. با در نظر گرفتن مجموع دستاوردهای برجام، با قاطعیت می‌توان ادعا کرد کفه فایده در ترازوی هزینه- فایده به نفع جمهوری اسلامی ایران سنگینی می‌کند.

 

۳- در ارتباط با اظهارات میرسلیم:

با قاطعیت می‌توان پاسخ داد که نه تنها برجام سبب کند شدن روند پیشرفت و توسعه دانش هسته‌ای در کشور نشده است، بلکه در بسیاری از زمینه‌ها، افق‌های نوینی در توسعه صنعت و دانش هسته‌ای به روی کشور گشوده شده است که این موضوع بارها از سوی سازمان انرژی اتمی با اعلام و تشریح مصادیق، مورد تاکید قرار گرفته است. هرچند دانشمندان هسته‌ای کشورمان در دوره تحریم توانستند بدون هیچ کمک خارجی و با تکیه بر دانش و پشتکار خود و با بومی ساختن دانش هسته‌ای، فصل جدیدی را در حوزه علم و تکنولوژی کشور آغاز کنند، ولیکن نباید فراموش نمود محدودیت‌های شدید اعمال شده علیه ایران در این حوزه، سرعت و شتاب پیشرفت دانش هسته‌ای کشور را تحت تاثیر قرار داده بود. در دوره تحریم‌های ظالمانه‌ی وضع شده علیه ایران، هرگونه همکاری و تبادل علمی با ایران در حوزه هسته‌ای "مطلقا" ممنوع بود و حتی از حضور ایرانیان در اغلب نشست‌های بین‌المللی ممانعت می‌شد و فروش اقلام و کالاهای مرتبط با حوزه هسته‌ای به ایران (حتی فروش کالاهای دارای کاربرد دوگانه به ظن احتمال استفاده از آنها در صنایع هسته‌ای) مطلقا ممنوع بود. کشورها حتی حاضر نبودند در حوزه ایمنی هسته‌ای (که منافع مشترکی برای آنها نیز داشت) با ایران همکاری کنند. اکنون که جامعه بین‌المللی و اعضای آن با به رسمیت شناختن برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای و اذعان به دستیابی ایران به دانش هسته‌ای و بومی نمودن این دانش در داخل کشور، رویکرد جدیدی را در قبال ایران اتخاذ نموده‌اند و فضای همکاری‌های بین‌المللی و بهره‌مندی جمهوری اسلامی ایران از فضای پسابرجام در این حوزه فراهم شده است، برخی تفاهم‌نامه های همکاری با سایر کشورها امضاء و برخی در حال مذاکره می‌باشد و امکان دسترسی و خرید اقلام و تجهیزات مورد نیاز برای صنایع صلح‌آمیز هسته‌ای کشور، به میزان قابل توجهی فراهم شده است. در اینجا صرفا چند مورد از مصادیق به عنوان مثال ذکر می‌گردد:

 

· واردات حدود ۳۶۰ تن کیک زرد در فضای پسابرجام (پس از روز توافق تاکنون) که اهمیت زیادی از حیث افزایش ذخایر راهبردی مواد خامِ مورد نیاز برای تداوم و گسترش برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای کشورمان دارد. لازم به ذکر است طی چند دهه اخیر، هیچ کشوری حاضر به فروش کیک زرد به جمهوری اسلامی ایران نبود.

 

· اختصاص حدود پنج میلیون یورو از جانب اتحادیه اروپا به امر تقویت ایمنی هسته‌ای در کشورمان (که کارهای مربوط به برگزاری مناقصه میان شرکت های اروپائی و تعیین شرکت مجری و مشاور با هماهنگی و حضور نمایندگان مرکز نظام ایمنی کشورمان در بروکسل به پایان رسیده است).

 

· امضای تفاهم نامه مربوط به ساخت دو واحد نیروگاهی انرژی اتمی جدید هر کدام به ظرفیت هزار مگاوات در ساختگاه بوشهر

 

· فروش ۷۰ تن آب سنگین تولیدی کشورمان به روسیه و آمریکا که درصد قابل توجهی از میران فروش این کالا در سطح جهان را شامل می‌شود

 

· امضای قرارداد مشاوره بازطراحی و مدرن‌سازی راکتور آب سنگین اراک با کشور چین

 

· شروع گازدهی به سانتریفیوژ راهبردی IR-8 در بهمن ماه ۱۳۹۵. گازدهی به این سانتریفیوژ پیشرفته و قدرتمند با توانی حداقل بیست برابر سانتریفیوژهای موجود IR-1، نقطه عطفی در تحقیق و توسعه غنی‌سازی در ایران محسوب می‌گردد

 

· امضای قرارداد فاز مطالعاتی (تحقیق و توسعه) پروژه جداسازی ایزوتوپ‌های پایدار به روش سانتریفیوژ با دولت روسیه

 

البته ادعا نمی‌شود که تمام موانع رفع شده و دیگر هیچگونه محدودیتی در این حوزه برای ایران وجود ندارد، ولی بلاشک فضای ایجاد شده برای توسعه دانش هسته‌ای کشور در دوره پسابرجام به میزان چشمگیر و محسوسی متحول شده است.

 

علیرغم تحولات گسترده در حوزه رفع تحریم‌ها، طبیعتا برخی با طرح این موضوع که مردم نتایج و پیامدهای برجام را در زندگی و معیشت خود حس نمی‌کنند، مدعی هستند که تغییری در زندگی مردم ایجاد نشده است. در این خصوص یادآوری چند نکته حائز اهمیت است. بطور کلی تاثیر "مستقیم" رفع تحریم‌ها در زندگی و معیشت مردم، امری زمانبر است و بصورت فوری و ناگهانی رخ نمی‌دهد. قطعا افزایش نرخ رشد کشور از منفی ۷ درصد به مثبت حدودا ده درصدی، تداوم و استمرار ثبات اقتصادی و برطرف شدن تلاطم‌های شدید در بازار، کاهش چشمگیر تورم و ... آثار خود را بتدریج در زندگی مردم نمایان خواهد ساخت. البته این بدان معنا نیست که اجرای برجام و رفع تحریم‌ها نمودی در زندگی و معیشت مردم نداشته و مردم آنرا اصلا احساس و درک نمی‌کنند. قطعا برجام نتایج کوتاه مدت در معیشت مردم نیز داشته است. مردم ایران مسائلی مانند روند سریع افزایش قیمت‌ها و تورم غیرقابل کنترل، کمبود کالاهای اساسی، فقدان دارو و افزایش قیمت ناگهانی آن، افزایش نرخ ارز و ... که جملگی بلافاصله تاثیر مخرب و منفی خود را در زندگی و معیشت مردم نشان میداد، به خاطر دارند. برجام و رفع تحریم‌ها، روندهای مخرب مذکور را متوقف و معکوس نمود.

 

 

 

 

  • 10
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش