وقتي براي چندمينبار ابراهيم رئيسي با عصبانيت به حسن روحاني گفت يك بار براي هميشه با محمود احمدينژاد مناظره كن و قال قضيه را بكن، روحاني پاسخي به او داد كه شايد كمتر كسي به آن توجه كرده بود. روحاني گفت ما با شما مناظره ميكنيم كه همه مردان دولت سابق را در ستاد خود داريد. حق با روحاني است. همه اصولگرايان به سمت رئيسي كوچيدهاند؛ بهويژه همه ياران سابق و وزراي محمود احمدينژاد.
نتيجه رقابت درونجناحي بين قاليباف، تا اين لحظه چند- هيچ به نفع رئيسي است. تا جايي كه حتي محمد حسيني، وزير ارشاد احمدينژاد و عضو جمنا گفته است، احتمالا قاليباف معاون رئيسي ميشود. به نظر ميرسد آنها از هماكنون همهچيز را تقسيم كردهاند. رئيسي، رئيس دولت و شهردار تهران زيردستش. شايد براي همين است كه هيچ اصولگرايي اين روزها سمت قاليباف نميرود. او خودش است و مردان شهردارياش. پس در دولت احتمالي اصولگرا تنها سهمي كه به او خواهد رسيد، نهايتا همان معاوناولي است. شايد سرّ كوچ همه اصولگرايان به سمت رئيسي همين است. بودن در كنار قاليباف غنيمتي نصيب كسي نميكند. برخلاف قاليباف، اما مردان دور و بر رئيسي بسيارند. جالب اينكه برخيشان مانند رسايي يا پناهيان چندان ميانه خوبي هم با قاليباف ندارند.
حميد رسايي
رسايي اصولگراي تندرو مخالف دولت فعلي، از حاميان احمدينژاد بود. كسي كه در انتخابات مجلس، دور اول رد صلاحيت شد و بعد از آن به گفته خودش به كاشت كدو رو آورد، اما در انتخابات مياندورهاي از اصفهان نامزد شد، تأييد صلاحيتش را گرفت و كنار كشيد. او سال گذشته در سايت خود، درباره قاليباف نوشت: «قالیباف درحالی برجام را موفقیتآمیز دانسته که رهبرانقلاب در نامه موافقت مشروط، آن را پرابهام، دارای ضعف ساختار در رفع تحریمها، با امکان واردآمدن خسارت بزرگ برای حال و آینده کشور دانسته است». رسايي معتقد بود كه قاليباف با دولت روحاني همراه است و نوشته بود كه راز همراهي قاليباف با دولت را باید در واگذاريهاي نجومي جستوجو كرد. او ١١ ارديبهشت در گردهمایی ستادهای مرکزی و شهرستانی ابراهیم رئیسی در مسجد اعظم شهركرد، سخنراني كرده است.
سعيد جليلي
او نخستين كسي بود كه حمايتش از رئيسي را علني كرد. مسئول پرونده هستهاي در دولت احمدينژاد، بعد از انتشار بيانيه انصرافش از شركت در انتخابات به ديدار رئيسي رفت. او تا اين لحظه بيشتر از ديگر اصولگرايان در حمايت از رئيسي سفر و سخنراني كرده است. در قزوين، همدان، خوزستان و دانشگاه اميركبير به عنوان مدافع رئيسي حضور يافته است. يك نكته جالب اين است كه حاميان رئيسي علاقه زيادي به حضور در مساجد اعظم دارند.
هم رسايي در مسجد اعظم شهركرد سخنراني كرده و هم جليلي در مسجد اعظم اهواز. گويا در اين دو شهر مسجد اعظم در اختيار جريان اصولگراست. البته در هميشه بر روي يك پاشنه نميچرخد؛ مثلا اگر اين دو نفر به اصفهان بروند، يحتمل بايد در مسجد سيد سخنراني ميكنند. مسجد اعظم اصفهان از قديم پايگاه خط اماميها و جناح چپ، بهويژه حاميان آيتالله طاهري بوده است.
نيكزاد
علي نيكزاد، رئيس ستاد انتخاباتي رئيسي است. او از وزراي نزديك و كليدي احمدينژاد بود و سال ٩٢ به همراه احمدينژاد براي ثبتنام مشايي به وزارت كشور رفت. نيكزاد، وزير مسكن، راه و شهرسازي احمدينژاد بود كه پروژه مسكن مهر ذيل سياستهاي وزارتخانه او كليد خورد. همان پروژهاي كه هماكنون ابراهيم رئيسي هم بهشدت از آن دفاع ميكند. بعيد نيست نيكزاد در دولت احتمالي رئيسي هم مسئوليت ادامه پروژه مسكن مهر را عهدهدار شود.
عزتالله ضرغامي و بذرپاش
ماجراي «عزتالله ضرغامی» در ميان حاميان رئيسي از همه عجيبتر و جالبتر است. او تنها فردي بود كه بعد از اعلام استقلال رئيسي از جمنا و فراجناحيخواندن خود، نامهاي نوشت و خواستار كنارگذاشتن او از فهرست منتخبان جمنا شد. رئیس اسبق سازمان صداوسیما که خود از گزینههای کاندیداتوری جبهه مردمی در انتخابات پیشرو بود، در نامه خود نوشته بود: چون رئیسی نميخواهد زیر چتر جبهه مردمی نیروهای انقلاب اسلامی قرار بگیرد بهتر است نامش از فهرست پنج کاندیدای نهایی جمنا کنار گذاشته شود و به جاي او و فتاح كه كنار كشيده، حاجبابایی و علی نیکزاد جایگزین شوند.
او تأكيد كرده بود كه عملکردن خلاف این رویه، مغایر آيیننامه صریح جمناست که مورد پیمان همه اعضا بوده است، اما اخيرا اعلام شده كه ضرغامي هم به حاميان رئيسي پيوسته است. رئيس ستاد انتخابات رئيسي در زنجان، ١٣ ارديبهشت گفت بذرپاش و ضرغامی در حمایت از رئیسی به زنجان سفر میکنند. البته ١٣ ارديبهشت گذشت، رئيسي هم به زنجان سفر كرد و اين دو نفر حتي اگر همراه رئيسي هم رفته بودند، خبري از سخنرانيشان مخابره نشد. به جايش بذرپاش روز گذشته (٢٣ ارديبهشت) قرار بود در بندرعباس به نفع رئيسي سخنراني كند.
اين درحالي است كه قاليباف خودش سهشنبه در هرمزگان خواهد بود تا در مسجد قدس بندرعباس سخنراني كند؛ درحاليكه هيچ اصولگرايي او را همراهي نميكند. بذرپاش يكي از پنج برگزيده نخست جمنا بود، اما روز آخر ثبتنامها دير به ستاد انتخابات رسيد و نتوانست ثبتنام كند. خودش گفت كه براي اعلام انصراف در حمايت از ديگر نامزدهاي اصولگرا آمده بوده، اما برخي اخبار حاكي از اين است كه به اطلاع او رسانده شده بوده كه به علت عدم احراز صلاحيت بهتر است انصراف بدهد. بذرپاش هم از مديران سابق احمدينژاد بود كه در جواني به مديرعالي شركت سايپا رسيد.
پناهيان و حسن عباسي
عليرضا پناهيان را چهرهاي نزديك به آيتالله مصباحيزدي ميدانند كه زماني حامي احمدينژاد بود. پناهیان در جريان برگزاري نخستين همايش معروف دلواپسان، در نقد برجام و عليه دولت هم نقش فعالي داشت. او ١١ ارديبهشت در تجمع بزرگ حامیان رئیسی در مدرسه معصومیه سخنراني و كنايهاي هم نثار قاليباف كرد. او گفت: «تا حالا هیچ کاندیدای ریاستجمهوری نبوده که موقع کاندیداشدن اینقدر مسئولیتهای کلان داشته باشد. کاندیداهای دیگر را بگویید.
فوقش شهردار یک شهر کلان بودند. چه پستهایی داشتند؟» و در جايي ديگر به انتقادهاي دروني كه در محافل خصوصي به حاميان رئيسي مطرح ميشود پاسخ داد و گفت: «بعضی سؤال میکنند ایشان چه سابقه مدیریت اجرائی داشتند. رئیسجمهور که نباید مدیریت پروژه کرده باشد. باید مدیر کلان نظام باشد...». حسن عباسي هم يكي از سخنوران تندرو جريان اصولگراست كه در ماههاي اخير سخنان تندي عليه حسن روحاني بر زبان رانده است. او در سخنراني چندروز پيش خود ابراز اميدواري كرده بود که در صورت تغيير دولت، برخي چهرههاي شاخص جريان اصلاحطلب اعدام شوند. همچنين خبرگزاريها اعلام كردهاند كه علیرضا پناهیان و حسن عباسی نیز در مساجد مختلف تهران سخنرانی خواهند کرد.
زاكاني، زريبافان، زاهدي
سه نامزد ردصلاحيتشده اصولگرا هم در تيم رئيسياند. زاكاني، زريبافان و محمدمهدي زاهدي هر سه ردصلاحيت شدند. زاكاني در مجلس از منتقدان سفتوسخت دولت و تيم هستهاي بود و حتي شايعه انتصابش به رياست ستاد رئيسي هم بهشدت قوي شد، اما در نهايت جايش را به نيكزاد داد. زريبافان هم پيش از اين در حلقه دوم حاميان احمدينژاد ردهبندي ميشد و رئيس بنياد شهيد در آن دولت بود.
زاهدي هم وزير علوم دولت احمدينژاد بود. هر سه در حمايت از رئيسي بيانيه دادهاند. مسعود زریبافان در بيانيهاش نوشته بود: «لازم به ذکر است کلیه ستادها و تشکیلات منسجم شکلگرفته در تهران و استانها، در جهت حمایت از حضرت حجتالاسلاموالمسلمین سیدابراهیم رئیسی قرار خواهد گرفت». خبرگزاريها اعلام كردهاند كه قاضيزاده و کريميقدوسي هم در حمايت از رئيسي سخنراني خواهند کرد.
محمد عباسي و ميركاظمي
هردو وزير احمدينژاد بودند. وزير ورزش و وزير نفت، ميركاظمي، حتي يك روز به سمت رئيس ستاد رئيسي منصوب شد، اما بعدا جايش را به نيكزاد داد و او بهعنوان رئيس كميته طرح و برنامه ستاد معرفي شد. میرکاظمی تنها وزیر اقتصادی دولت نهم بود که در کوران گرم انتخابات ریاستجمهوری سال٨٨، بهجد از محمود احمدینژاد حمایت کرد و با حضور در همایشهای انتخاباتی، از سیاستهای اقتصادی دولت دفاع کرد.
كريميقدوسي، قاضيپور و وحيددستجردي
هفته پيش ایلنا گزارش داده بود كه برنامه اجتماعات بزرگ حامیان جوان سیدابراهیم رئیسی در شهرهای مختلف ایران اعلام شده است. اينكه جواد کریمیقدوسی، دیگر منتقد سیاست خارجی روحانی، به گیلان میرود. نادر قاضیپور، نماینده ارومیه، در ارومیه سخنرانی خواهد کرد و مرضيه وحیددستجری نیز به اردبیل خواهد رفت. دستجردي وزير بهداشت دولت احمدينژاد بود.
دستجردي در سخنرانياش صراحتا از رئيسي حمايت نكرد. او كه سخنگوي جمناست، نميتواند صراحتا جانب رئيسي را بگيرد در شرايطي كه قاليباف هم در ميدان است. دستجردي در اردبيل گفته بود: «احتمال اینکه فردی بهنفع فردی دیگر کنار برود یا انتخابات دومرحلهای شود وجود دارد و تا پایان هردو نامزد مورد حمایت جمنا در صحنه حضور خواهند داشت».
- 11
- 4