یکشنبه ۰۴ آذر ۱۴۰۳
۱۷:۲۰ - ۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۲۰۵۷۲۲
انتخابات ریاست جمهوری

فضای سیاسی و رسانه‌ای در ایام انتخابات

اخبار انتخابات,خبرهای انتخابات,انتخابات ریاست جمهوری,هادی خانیکی
تشریح کردرییس انجمن مطالعات فرهنگی و ارتباطات ایرانی به تشریح فضای سیاسی و رسانه‌ای زمان انتخابات پرداخت.

به گزارش ایسنا، هادی خانیکی در نشستی با عنوان انتخابات بررسی فضا، شرایط و روندهای سیاسی و رسانه‌ای اظهار کرد: کمی مشکل است که یک فرد موضع سیاسی خودش را کنترل کند تا در یک فضای علمی محدود نشود. علت برگزاری نشست امروز این بود که از حوزه ارتباطات صحبت کنیم و دنبال طرح این مسئله هستیم که باید در مورد انتخابات از موضع نهادهای علمی حرف زد.

 

وی افزود: اگر ما به عنوان دست اندرکاران ارتباطات در زمان حیات مسئله، طرح موضع نکنیم دیگر چه زمانی باید به آن بپردازیم. اگر نقد انتخابات موضوع مورد بحث دانشجویان و اساتید ارتباطات نباشد موضوع تحقیق چه کسانی باید باشد. ما وقتی در جای دیگری بخواهیم در مورد انتخابات صحبت کنیم با شور زیادی این کار را انجام می‌دهیم اما چرا در دانشگاه از موضع آکادمیک نمی‌توانیم به آن بپردازیم و شیوه برگزاری جلسه‌های ما مانند کلاس‌های خودمان است. شاید پاسخ این باشد که وقتی می‌توان چنین نشست‌هایی را از طریق شبکه‌های اجتماعی دنبال کرد چه ضرورتی دارد که در آنها حضور داشته باشیم.

 

رییس انجمن ایرانی مطالعات فرهنگی و ارتباطات درباره تفاوت استقبال از چنین جلسه‌هایی قبل و بعد از برگزاری انتخابات، اضافه کرد: بعد از انتخابات سال ۹۲ همین مساله امروز را در سالن ابن خلدون بررسی کردیم و تمام سالن پر شده بود. چه تفاوتی بین پیش و پس از انتخابات وجود دارد؟ گم شده‌ای به نام فضای سیاسی در انتخابات به وجود می‌آید که شرایط قبل و بعد از آن را متفاوت می‌کند. پیش از انتخابات به دلیل اقبال نهادهای مدنی و سیاسی شرایطی به وجود می‌آید که احساس می‌شود فقط در زمان انتخابات می‌شود صحبت کرد.

 

استاد دانشگاه علامه طباطبایی با اشاره به فضای انتخاباتی ریاست جمهوری عنوان کرد: امسال یکی از سردترین فضاهای انتخاباتی را در دانشگاه‌ها و میان اعضای هیات علمی مشاهده می‌کنید. سوال من این است که چرا چنین اتفاقاتی در دانشگاه می‌افتد. در حالیکه در خیلی از روزها دانشگاه‌ها قلب تپنده انتخابات بودند.

 

وی اضافه کرد: گویا انتظار باید داشت که یک موج یا پدیده‌ای برای انتخابات خرج شود که ذیل آن افراد بتوانند تصمیم‌های خودشان را بگویند.

 

خانیکی با اشاره به آخرین انتخابات ریاست جمهوری آمریکا گفت: یکی از مسائلی که در انتخابات آمریکا به وجود آمد این بود که چرا ترامپ پیروز شد؟ و این مسئله مطرح شد که هنگام انتخابات افرادی به ترامپ رای دادند که پیش از آن رای خودشان را ابراز نمی‌کردند و به نوعی از گفتن آن احساس شرمندگی می‌کردند ولی هنگام انتخابات موج قالبی شکل گرفت که توانست خودش را ابراز کند.

 

وی افزود: به نظرم ضعف نهادهای سیاسی در جامعه مسائل را به سمت انتخابات سرریز کرده و گویا روزهای انتخابات روزهایی است که هر کاری در آن می‌توان انجام داد. البته در این شرایط سیاستمداران نگران پس از انتخابات هم می‌شوند.

 

این استاد دانشگاه اضافه کرد: نکته دوم مربوط به موج و پدیده انتخابات است. ما وظیفه داریم به عنوان افرادی که در محفل دانشجویی هستیم مسائل قبل از انتخابات را مورد تحقیق قرار بدهیم. در این رابطه مسئله اول تفاوت‌های جامعه ایران از نظر رفتار رای دهی است. همیشه رندی به عنوان یکی از ویژگی‌های جامعه ایرانی مطرح می‌شود ویژگی‌ که معمولا پنهان می‌ماند و وقتی نفعی وجود دارد خودش را نشان می‌دهد. بحث معمایی بودن جامعه ایران و پنهان کاری از روی زرنگی در اینجا مطرح می‌شود.

این استاد دانشگاه افزود: به صورت خاص آنهایی که نسبت به جامعه ایران نگاه بدبینانه دارند، از این مسئله به عنوان ویژگی منفی تاریخ ایران یاد می‌کنند و معتقدند ایرانی‌ها افرادی هستند که هر چیزی را که ابراز می‌کنند ممکن است حرف دلشان نباشد و ممکن است به آن چیزی که ابراز می‌کنند هم عمل نکنند.

 

خانیکی با تاکید بر اینکه تنها به نظرسنجی‌ها و درصدها نمی‌توان اعتماد کرد، گفت: نکته مهم دیگر بحث چرخش‌هاست که در روندهای مهم شکل می‌گیرد. امروز اکثر افراد با درصدها به انتخابات نگاه می‌کنند و نه روندها درصدها مهمند ولی از روندها جدا هستند. عمدتا هم سیاست ورزان شهامت ورود به روندها و اینکه بگویند سیاست ورزی چه تاثیری بر آنها دارد را دارند.

 

این استاد دانشگاه به انتخابات ریاست جمهوری سال ۷۶ اشاره کرد و گفت: در آن سال وقتی خاتمی وارد انتخابات شد، صادقانه گفت: نیامده است که رییس‌جمهور شود بلکه هدف او این است که فکر جدیدی را مطرح کند. یکی از سوال‌هایی که از او می‌شد این بود که اگر شما نمی‌خواهید رییس جمهور شوید پس چرا کاندیدا شده‌اید؟ و خاتمی محکم گفت که از کجا ممکن است رئیس جمهور نشوم. این مسئله بر تغییر روند انتخابات در آن سال کاملا تاثیرگذار بود.

 

خانیکی با اشاره به گروه دیگری از رأی‌دهندگان در انتخابات گفت: یک گروه هم زمانی در انتخابات شرکت می‌کند که احساس امنیت کند و بداند ورود به انتخابات برای او هزینه سنگینی ندارد و این گروه همان بخش مرددها هستند که تصمیم‌گیری‌شان روی انتخابات تاثیر می‌گذارد. کما اینکه در انتخابات امسال هم چشم‌ها به رأی‌ مرددها دوخته شده است.

 

وی افزود: نکته دیگر مربوط به شکل‌گیری موجی است که در ایران هر چه به زمان انتخابات نزدیک‌تر می‌شویم بیشتر قابل مشاهده است. مانند اتفاقی که در دوره قبلی افتاد و همزمان کناره‌گیری عارف و حمایت اصلاح طلبان از روحانی را داشتیم. همچنین موقعیتی که روحانی در مناظره‌ها ایجاد کرد این موج تغییر را مشاهده کردیم.

 

خانیکی با اشاره به تاثیر مناظره‌های تلویزیونی در انتخابات گفت: مناظره‌های تلویزیونی یکی از تاثیرگذارترین رسانه‌هایی است که وجود دارد و اینجا مسئله رسانه در انتخابات به یک بحث مهم تبدیل می‌شود. در این زمینه یک بخش تصویر و انگاره است و بخش دوم گفته‌هایی که توسط رسانه‌ها منعکس می‌شود. همچنین در انعکاس نظرات رقبای انتخاباتی باید به این نکته توجه کرد که رسانه‌های بزرگ مانند رادیو تلویزیون و رسانه کوچک را کنار هم دید. در رسانه‌های بزرگ مانند رادیو و تلویزیون بخش‌هایی بیشتر مورد توجه مخاطبان است که احساس کنند از سیاست کلی رسانه جدا است مانند مناظره‌ها.

 

وی اضافه کرد: قسمت دوم شبکه‌های مجازی است که از چند انتخاب اخیر رقیب جدی رادیو و تلویزیون شده است. این رسانه‌ها در روند انتخابات جدیدا نقش‌آفرین هستند اما همه اینها باید در نهایت به کنش منجر شود.

 

 

 

 

  • 12
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش