ابتدا علی اصغر احمدی رئیس ستاد انتخابات کشور به کلیه شبهاتی که در چند روز گذشته از سوی «تریبون های منتقد» علیه برگزاری انتخابات ریاست جمهوری گفته شده بود پاسخ داد و در رخدادی دیگر ستادانتخابات کشور نیز از اظهارات روز جمعه سید احمد خاتمی در نماز جمعه تهران انتقاد کرد.
در طرف مقابل سید احمد خاتمی و شورای سیاستگذاری ائمه جمعه نیز دست به قلم شده و به انتقاد از طرف مقابل پرداختند و تلاش کردند با برشمردن تناقضات اظهارات مسئولین دولتی انتقادات خود از برگزاری انتخابات را توجیه کنند. در این شرایط رسانه ها نیز البته به فراخور موضعگیری های سیاسی و تقسیم بندی به حامی و منتقد دولت به مدافع و منتقد انتخابات بدل شدند. وضعیتی بی سابقه و در عین حال مبهم که قرار است شورای نگهبان تا روز سه شنبه با رأی نهایی خود به آن پایان بدهد.
نگفتم تخلفات انتخابات
در سرنوشت آن موثر بوده است
امام جمعه موقت تهران در نامهای به ستاد انتخابات کشور با دفاع از اظهارات خود در نماز جمعه روز گذشته تهران عنوان کرد که هیچگاه نگفته تخلفات در سرنوشت انتخابات موثر بوده است.
سیداحمد خاتمی در نامهای که روز گذشته برای دفاع از اظهاراتش در نمازجمعه تهران خطاب به ستاد انتخابات کشور منتشر کرد، نوشت: اگر خطبه بنده را گوش کرده باشید، بنده هم در بند ٢ بحث انتخابات به اسم از این عزیزان تشکر کردهام، الان هم از زحمات آنان تشکر میکنم.
خاتمی در ادامه نوشته است: اینجانب هیچ نسبتی را به کسی ندادهام. دوباره متن حرفهایم را ببینید؛ من گفتهام گزارشی از تخلفات رسیده، شورای نگهبان رسیدگی کند؛ مقصران را به دستگاه قضائی معرفی و آنان را به مردم معرفی کند؛ پس من فقط جرم را گفتهام، معرفی مجرم را به مقام مسئول واگذاشتهام. پس قضیه به اصطلاح طلبهگی شرطیه است یعنی اگر... .
امام جمعه موقت تهران در ادامه این نامه نوشته است: در این خطبه چند بار تأکید کردم که این تخلفات در سرنوشت انتخابات تاثیرگذار نیست. یعنی منتخب مردم همان است که مردم برگزیدهاند. پس اصل انتخابات و منتخب مورد تأیید قرار گرفته است. اگر رسانههای بیگانه سوءاستفاده کردهاند از شیطنت آنها است.
خاتمی از اعضای ستاد انتخابات کشور خواسته تحمل خود را در برابر انتقادات بالا ببرند و در ادامه افزوده است: انتظار از شما تحمل نقد به صورت «اگر حداقل» هست. صبر میکردید شورای نگهبان ابراز نظر میکرد بعد این بیانیه را صادر میکردید. به شما اطمینان میدهم اگر به خلاف آنچه گفتهام نظر دادند من شرعا خود را موظف به اعتراف به خطا میدانم و اعلام میکنم.
او در پاسخ به این قسمت از بیانیه ستاد انتخابات که از خاتمی به دلیل اجحاف و ظلم انتقاد کرده، مینویسد: من بیش از سه دهه است وزیر محترم کشور را به پاکی و صداقت میشناسم، آن وقت من به این وزیر خدمتگزار ظلم میکنم؟
واکنش ستاد انتخابات کشوربه سخنان خطیب جمعه تهران
ستاد انتخابات کشور در نامهای که پیش از این منتشر کرده بود، نوشت: در خطبههای نماز جمعه پنجم خردادماه در تهران متاسفانه مطالب نادرست و بعضا خلاف واقع مطرح شد که به نوعی شیرینی حماسه بزرگ ٢٩ اردیبهشتماه را در کام ملت به تلخی گرایید. مکان مقدسی که به فرموده حضرت امام(ره) و مقام معظم رهبری باید تریبون صداقت، تعهد، عدالت و وحدتآفرین باشد.
در قسمت دیگری از اطلاعیه ستاد انتخابات کشور آمده است: درحالیکه خطیب محترم جمعه بر رعایت تقوی و وحدت و انسجام ملی تأکید کرده و آن را از مبانی نظام جمهوری اسلامی برشمردند اما در بخشهای دیگری از سخنان خود بدون بررسی و حتی سوالی از وزارت کشور و مجریان و بدون ارایه مستندات و شواهد متقن، اتهاماتی را متوجه دستاندرکاران برگزاری انتخابات اعم از اجرا و نظارت کردند که بیان اینگونه مطالب میتواند از مصادیق ایجاد شبهه در افکار و تشویش اذهان عمومی باشد.
تریبون وحدتآفرین نماز جمعه در کمال ناباوری و حیرت باعث ایجاد شکاف یا تفرقه در جامعه شده و با طرح ادعای خلاف واقع بروز تخلفات بسیار زیاد در انتخابات ریاستجمهوری ازجمله کمبود تعرفه در بعضی شعب و عدم ارسال تعرفه سعی در زیر سوال بردن این حماسه سترگ را داشتند.
حلال و حرام خواندن رأی توهین به مردم است
رئیس ستاد انتخابات کشور با بیان اینکه ناظران شورای نگهبان صورتجلسه نهایی ٦٢هزار و ٣٨١ شعبه را امضا کردهاند، گفت: زیبنده نیست که با این وضع و با این ساختار اجرایی انتخابات و حضور ناظران، اینگونه از تریبونها استفاده شود و بگویند تخلفات یا جرمی واقع شده است.
افزایش تعداد شعب
علیاصغر احمدی درباره برخی اظهارنظرها و آمار منتشر شده مبنی بر اینکه تعداد صندوقهای اخذ رأی کافی نبوده است، گفت: در سال ١٣٩٢، ٥٨هزار و ٧٥٠ شعبه اخذ رأی داشتیم که این تعداد در سال ١٣٩٦ به ٦٢هزار و ٣٨١ شعبه افزایش پیدا کرد یعنی سههزار و ٦٣١ صندوق اضافه شد. معمولا در روستاها جای افزایش صندوق نیست چون چارچوب روستاها روشن است، عموما و عمدتا این افزایش شعب در شهرهای بزرگ بود.
او در ادامه گفته است: در سال ١٣٩٢ که از ساعت هشت صبح انتخابات آغاز شد و بعد از ساعت ٢٤ نیز رأی کسانی که در شعبه بودند گرفته شد ٣٦میلیون و ٨٢٥هزار و ٥١٣ رأی اخذ شد اما در انتخابات ٢٩ اردیبهشتماه ١٣٩٦ که تا ساعت ٢٤ رأی اخذ شد و پس از آن غیرقانونی بود و رأیها اخذ نشد، ٤١میلیون و ٣٤٦هزار و ٥٤٥ رأی اخذ کردیم که این نشان میدهد هم شعب اضافه کردیم و هم رأی بیشتری گرفته شده است.
رئیس ستاد انتخابات کشور درباره برخی اظهارنظرها مبنی بر کم بودن تعرفهها گفت: برای تمام شهرستانها به تعداد واجدان شرایط رأیدهنده و بعضا بیشتر از آن، تعرفه ارسال کردیم و فرمانداران و بخشداران با همین نسبت بین شعب، تعرفه توزیع کردند. هیچ شعبهای بدون ملزومات انتخابات ازجمله تعرفه نبوده است.
احمدی درباره برخی اشکالهای گرفته شده مبنی بر تأخیر در شروع اخذ رأی در برخی شعب افزود: این موضوع را رد نمیکنیم؛ به دلیل اینکه اعضای شعبه عموما از مردم عزیز انتخاب میشوند و حداقل سه ناظر شورای نگهبان، نماینده فرماندار، نماینده بازرس و محافظان صندوق در شعب حضور دارند. ممکن است در برخی شعب تاخیری در شروع وجود داشته باشد اما به هیچوجه خارج از عرف انتخابات گذشته نبوده است. مثلا اگر نماینده فرماندار یا یکی از ناظران دیر بیایند، آن شعبه نمیتواند کار خود را شروع کند اما به هیچ وجه خللی در اجرای انتخابات نبوده است.
احمدی همچنین به سیستم تشخیص هویتی الکترونیکی که در تمامی شعب اخذ رأی وجود داشت، اشاره کرد و افزود: این سیستم برای جلوگیری از آرای تکراری بود یعنی افراد با شناسنامههای مردگان و داشتن چند شناسنامه المثنی نمیتوانستند رأی دهند، اگر فردی دارای دو شناسنامه المثنی به نام خودش بود با وجود این سیستم وقتی وارد شعبه اخذ رأی دوم میشد بلافاصه به او میگفتند این شماره ملی رأی داده است. این اقدام از باب افزایش امنیت و جلوگیری از رأی تکراری بود و کار بسیار خوبی بوده است.
رئیس ستاد انتخابات کشور گفت: در روز اخذ رأی در ستاد انتخابات کشور بودم و هر مطلبی به من به صورت نامه یا شفاهی یا پیامک منتقل شد، بلافاصله به استانداران و هیأت بازرسی منتقل کردم، بالاخره یک کار ملی انجام شده است؛ اگر یک تخلفی گزارش شده آیا جایگاه آن تریبونهاست؟ هر اشکالی است به مرجع ذیربط انتقال دهید تا بررسی کند. احمدی افزود: از بزرگانی که تریبون در دست دارند و قلم به دست میگیرند خواهش میکنم حداقل از قبل از ما سوال کنند و اگر پاسخ ما قانعکننده نبود آن وقت مسائل را به نحوی مطرح کنند که خدای نکرده آسیبی به نظام و انقلاب وارد نشود.
کاش به هنجار شکنی ها معترض می شدید
در ادامه روابط عمومی شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور در نامه ای به ستاد انتخابات کشور که به سخنان سید احمد خاتمی خطیب موقت جمعه تهران اعتراض داشت، پاسخ داد و نوشت: چرا تذکرات دلسوزانه ائمه جمعه را بر نمی تابید ؟ وقتی امام جمعه محترم به مردم می گوید : متولی و مسئول رسیدگی شورای نگهبان و دستگاه قضائی است و آنها به هر نتیجه ای که رسیدند مورد قبول خواهد بود ، با چنین بیانی به مردمی که خود ناظر بر این تخلفات بودند و معترضند می گوید همگان باید به روش ها و رویه های قانونی ملتزم باشیم ، آیا این گونه بیان، کمک به دستگاه اجرایی انتخابات نیست ؟
در ادامه این جوابیه آمده است: ای کاش به همین مقدار که از تذکرات دلسوزانه امام جمعه محترم برآشفتید و به سرعت دست به قلم شدید ، نسبت به حرکت های هنجارشکنی که از جانب برخی طرفداران کاندیدای خاص این روزها صورت گرفته است و دل خانواده های شهدا، علما و متدینین را شکست و در ملأ عام رقصیدند ، برخی حجاب ها را برداشتند ، شعارهای ضد ارزش های نظام دادند و طبق گزارشاتی ، محرمات الهی را مرتکب شدند و... حداقل بعنوان کسانی که سر سفره شهدا نشسته اید اظهار انزجار می کردید .
- 18
- 6