باشگاه استقلال تهران
به طور خلاصه باشگاه فوتبال استقلال ایران را با نام های دیگری همچون استقلال ایران، استقلال تهران و استقلال می شناسند؛ این باشگاه در شهر تهران در تاریخ چهارم مهر ۱۳۲۴ تأسیس شد. تا پیش از انقلاب ۱۳۵۷ تیم استقلال را با نام دوچرخه سواران می شناختند ولی پس از آن تاج، نام گرفت. این باشگاه در مسابقات استانی، کشوری و قاره ای توانست ۳۶ عنوان قهرمانی رسمی را دریافت کند و به عنوان پرافتخارترین باشگاه ایران محسوب شود.
تاریخچه باشگاه استقلال تهران
تعدادی از دوچرخه سواران با سابقه در سال ۱۳۲۳ با برخورداری از عناوین قهرمانی کشوری، تصمیم گرفتند پایه های یک تشکل صنفی را با ایجاد مرکزی برای گردهمآیی دوستانه، برپا کنند. در این مرکز که با نام" کلوپ دوچرخه سواران" شناخته میشد؛ در مورد امور مرتبط با دوچرخه سواری، تصمیم گیری و سپس آن را سازمان دهی می کردند. نظامیان و دانشجویان، جمع کثیری از این دوچرخه سواران را تشکیل می دادند.
از سال ۱۳۲۴ هجری شمسی، فعالیتهای کلوپ دوچرخه سواران در شرایطی که مرحوم دانایی فرد، باشگاه" تور" را هدایت میکرد؛ به مرحله تازه ای وارد شد و نظر مسئولان دوچرخه سواران در زمانی که تیم کارگر آبادان، شکست خورد به آن ها جلب شد و تیم" تور" با نام دوچرخه سواران را در طی مذاکراتی به عرصه رقابتها وارد کردند.
افرادی همچون نواب( دوچرخه ساز)، میرزایی( نجار)، خشایی( نگهبان بانک)، خسروانی( افسر) و جانانپور( کارمند تربیت بدنی)، پس از پایه گذاری دوچرخه سواران توانستند تیم دوچرخه سواری باشگاه را بنیان گذاری کردند و پیشنهاد" عمو اوغلی" پس از گذشت چند ماه، این بود که یک تیم فوتبال در کنار تیم دوچرخه سواری با همان نم بوجود آید که زنده یاد علی دانایی فرد بهمراه سایر اعضای باشگاه، با آن موافقت کردند و پس از آن رسما دوچرخه سواران به اعلام موجودیت خود پرداختند و بازیکنان سرشناسي در همین بین، با تیم فوتبال دوچرخه سواران قرارداد بستند که یکی از آنها مهندس جاویدان بود. از آن پس، نام این تیم در هیأت فوتبال استان تهران ثبت گردید.
نشان واره باشگاه استقلال تهران
باشگاه استقلال دارای پنج نشان واره مختلف در طی تاریخش بوده است که دو نشان واره اش به پیش از انقلاب، تعلق داشته و سه نشان واره ی دیگرش به بعد از انقلاب، مربوط میشود. نشان واره نخستین تیم نشان گر، باتوجه به نام اولیه باشگاه، ورزش دوچرخه سواری بود در حالیکه این نشان واره با تغيير نام باشگاه به تاج در سال ۱۳۲۸، تغییر کرد. از این رو نشان واره باشگاه برگرفته از نام نوین تیم به تاج سلطنتی دودمان پهلوی و دو حلقه ای که در هم تنیده در هر طرفش تغيير یافت. سپس نشان واره باشگاه در طول مدت ۲۸ سال، هیچ تغییری نکرد تا این که پس از انقلاب ۱۳۵۷ و تغيير اجباری نام تیم، با تغییراتی رو به رو شد.
نخستین شرکت در مسابقات دوستانه و رسمی
در ۳۱ فروردین ماه ۱۳۲۵تیم فوتبال باشگاه دوچرخه سواران برای نخستین بار دربرابر تیم گیو بندرانزلی در ورزشگاه امجدیه رفت وموفق به شکست تیم گیو بندرانزلی با یک گل شد. از همان زمان، امجدیه تبدیل به ورزشگاه خانگی این تیم گردید و میزبان بازی های این تیم بمدت چندین سال بود و قهرمانی های بسیاری را در این ورزشگاه کسب کرد.
در فصل ۱۳۲۵ تیم فوتبال دوچرخه سواران در مسابقات فوتبال تهران شرکت کرد. در آذرماه همان سال و در چهارچوب هفتهٔ نخست دسته های آزاد تهران، دوچرخه سواران برای نخستین بار در برابر تیم سرباز، بازی رسمی خود را شروع کردند و نتیجه ی این تیم با شکست ۱−۳ تیم علی دانایی فرد همراه بود. سپس این تیم با بازی دربرابر تیم شاهین، با هم مساوی( ۱−۱) شدند. روز جمعه ۴ بهمن ۱۳۲۵، دیدار پایانی این مسابقات برگزار شد و دوچرخه سواران دربرابر سرباز، بازی کردند ولی شکست خورد.
مسابقات جام حذفی تهران در اواخر سال ۱۳۲۵ در میان هشت باشگاه مطرح این شهر برگزار شد. شورای فرهنگی سفارت انگلستان در تهران، جام نقره ای این مسابقات را به فدراسیون فوتبال ایران اهدا کرد؛ درواقع علت انتخاب نام جام سفارت انگلستان برای این مسابقات، همین بود. دوچرخه سواران، موفق به شکست تیم فاتح در دور اول شدند و دربرابر شاهین در نیمه نهایی، صف آرایی کردند و به پیروزی رسیدند. نتیجه ی بازی دوچرخه سواران دربرابر دارایی در دیدار فینال، با برتری ۱−۲ دارایی همراه شد. نام حسنعلی منصور در فهرست بازیکنان دوچرخه سواران نیز در صف مهاجمان بود.
به این ترتیب دوچرخه سواران، موفق به کسب دو مقام نایب قهرمانی در فصل نخست حضور خود در مسابقات قهرمانی باشگاه های تهران و جام حذفی تهران گردیدند.
اولین قهرمانی در آسیا
تیم های امجدیه( شهید شیرودی)، تیم های تاج از ایران و هاپوئل رژیم صهیونیستی در فروردین سال ۱۳۴۹، فینال جام باشگاهای آسیا را برگزار کردند.
تیم تاج در این دیدار تا دقیقه ۸۳ با نتیجه ی یک بر صفر، عقب بود که غلام وفا خواه در این دقیقه توانست یک گل به تیم حریف بزند؛ به این ترتیب کار به وقت اضافه کشید و مسعود معینی در تیم تاج با زدن یک گل در وقت اضافه، مقام قهرمان آسیا را بدست آورد.
مربیان خارجی از بدو تاسیس باشگاه استقلال تهران
از مربیان خارجی تیم استقلال می توان به زدراکو رایکوف، بونژاک، جکیچ دلیچ، یوگنی سوکومور خوف، ولادمیر جکیج، لئونید بیلفسکی و رولند کوخ اشاره کرد. رایکوف در این میان، در تیم استقلال به مدت هشت سال، مربی بوده است و از جمله افتخاراتی که با این تیم کسب کرده، شامل قهرمان ایران در سال ۴۹، دو دوره قهرمانی باشگاهای آسیا، قهرمان جام میلز هند و قهرمانی جام اتحاد می باشد.
پوشاک
از ابتدا، پیراهن آبی رنگ ساده برای طرح لباس استقلال در نظر گرفته شد و این لباس، از ابتدای فعالیت باشگاه تا اواسط دهه ۱۳۶۰ تغییرات اندکی داشت. این تیم در فصل ۶۱–۱۳۶۰ از پیراهن تیم ملی پرو در جام جهانی ۱۹۷۸ الهام گرفت و به پیراهنش یک نوار مورب سفید رنگ اشافه کرد. پس از آن فصل، دیگر از این طرح، استفاده نشد.
طرح اصلی لباس استقلال در ابتدای دهه ۱۳۷۰ چندین مرتبه تغيير کرده است و این لباس در آخرین دوره مسابقات جام باشگاه های تهران در سال ۱۳۷۰، اشکال هندسی داشت. از دهه ۱۳۸۰ نیز خطوط و طرح های گرافیکی به طرح این پیراهن اضافه شد. همچنین استقلال، لباس هایی را به مناسبت بازی های شهرآوردهای تهران و لیگ قهرمانان آسیا پوشید که فقط مخصوص آن بازی بوده و دیگر بازیکنان در میدان با آن لباس ها بازی نکردند.
نماد باشگاه استقلال تهران
نام و نشان واره پیشین باشگاه استقلال تهران، از تاج پهلوی، الهام گرفت و با نام تاج شناخته شد و با همین نام تا پیش از انقلاب، فعالیت کرد و به هواداران این تیم، تاجی می گفتند. بازیکنان، دست اندرکاران و نزدیکان باشگاه، ناچارا پس از انقلاب، نام تیم را برای جلوگیری از انحلال باشگاه، عوض کردند و واژه استقلال را در بین نام های استفاده شده در شعارهای انقلابی آن سال انتخاب کردند. صفحه رسمی فیفا نیز از این تیم با نام تاج ایران، در گزارشی در سپتامبر ۲۰۰۹ در مورد استقلال یاد کرد.
تیم استقلال به نشان واره های خود از ابتدای فصل ۸۷–۱۳۸۶ دو ستاره طلایی رنگ به نشانه دو قهرمانی در جام باشگاه های آسیا اضافه کرد و باعث شد تا هوادران این تیم و سایر تیمها با هم درگیری پیدا کنند و بحث های فراوانی در رسانه ها برای نحوه نمایش این دو ستاره بر روی نشان واره استقلال درگرفت.
بعدها کنفدراسیون فوتبال آسیا در سالگرد قهرمانی استقلال در آسیا، از نشان واره ستاره دار این تیم در حساب رسمی اش در اینستاگرام استفاده کرد. بدین ترتیب رسانه ها می گفتند که کنفدراسیون فوتبال آسیا ، ستاره های نشان واره استقلال را تائید کرده است. در حال حاضر سازمان لیگ فوتبال ایران و کنفدراسیون فوتبال آسیا برای نمایش نشان واره این تیم، از نشان واره ستاره دار استقلال استفاده می کنند.
مربیان استقلال از آغاز تا کنون
علی داناییفرد، رسول مددنوعی، علی داناییفرد، محمود بیاتی، علی داناییفرد، زدراکو رایکوف، پرویز کوزهکنانی، زدراکو رایکوف، علی داناییفرد، ولادمیر جکیچ، منصور پورحیدری، عباس رضوی، منصور پورحیدری، حسن عضدی، عباس رضوی، اصغر شرفی، حسن عضدی، ناصر حجازی، منصور پورحیدری، عباس کردنوری، فریدون عسگرزاده، ناصر حجازی، حسن حبیبی، منصور پورحیدری، عباس رضوی، منصور پورحیدری، محمد رنجبر، غلامحسین مظلومی، محمد صلاحی، کامبیز جمالی، منصور پورحیدری، بیژن ذوالفقارنسب، علی جباری، یوگنی سکوموروخوف، غلامرضا نعلچگر، لئونید بیلفسکی، غلامرضا نعلچگر، نصرالله عبداللهی، حمید ملکاحمدی، منصور پورحیدری، ناصر حجازی، جواد زرینچه، یوگنی سکوموروخوف، منصور پورحیدری، امیر قلعهنویی، رولاند کخ، جواد زرینچه، منصور پورحیدری، امیر قلعهنویی، عبدالصمد مرفاوی، ناصر حجازی، فیروز کریمی، ناصر حجازی، امیر قلعهنویی، عبدالصمد مرفاوی، پرویز مظلومی، امیر قلعهنویی، پرویز مظلومی، علیرضا منصوریان، میک مکدرموت، وینفرید شفر، فرهاد مجیدی، آندرهآ استراماچونی، بدون مربی، فرهاد مجیدی، مجید نامجومطلق، محمود فکری، فرهاد مجیدی
ورزشگاه و دارایی ها باشگاه استقلال تهران
هم اکنون تیم استقلال ، ورزشگاه آزادی را به منظور بازی های خانگی خود اجاره می کند. این باشگاه تا قبل از این که در ورزشگاه آزادی تهران، ساخته شود؛ در ورزشگاه امجدیه( شهید شیرودی کنونی) بازی میکرد. استقلال، بازی های خانگی خود را در زمانی که چمن ورزشگاه آزادی را بازسازی می نمودند؛ در ورزشگاه تختی در فصل ۸۲- ۸۱ برگزار کرد. کلنگ کمپ اختصاصی باشگاه استقلال در روز ۱۶ تیر ۱۳۸۷، در پارک ارم تهران به زمین خورد و بالاخره انتظار هواداران استقلال در بهار سال ۱۳۹۰ به سر رسید و مدیرعامل استقلال به نام علی فتح الله زاده توانست کمپ اختصاصی باشگاه را افتتاح کند. نام کمپ اختصاصی استقلال تهران، ناصر حجازی میباشد و هدف از انتخاب این نام برای کمپ، زنده نگهداشتن یاد و نام بازیکن و مربی سابق استقلال می باشد.
گردآوری: بخش فوتبال سرپوش
- 17
- 5