دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۱۰۳۰۰۰۹

تاریخچه ی باشگاه پرسپولیس و افتخارات آن

باشگاه پرسپولیس,تاریخچه تاسیس باشگاه پرسپولیس,افتخارات ورزشی باشگاه پرسپولیسباشگاه پرسپولیس تا پایان جام تخت جمشید پرافتخارترین باشگاه فوتبال ایران بود
در سال ۱۳۴۲ یک باشگاه فوتبال ایرانی به نام باشگاه فوتبال پرسپولیس در شهر تهران تاسیس شد. در واقع در باشگاه های زیر مجموعه باشگاه فرهنگی ورزشی پرسپولیس، این باشگاه قرار گرفته است و وزارت ورزش و جوانان به عنوان مالک آن محسوب میشود.

باشگاه پرسپولیس

در کشور ایران و آسیا از پرافتخارترین و پرهوادارترین باشگاه های فوتبال می توان به باشگاه پرسپولیس اشاره کرد. همچنین مهم ترین بازی باشگاهی در ایران، شهرآورد این تیم با استقلال می باشد.

تاریخچه  باشگاه پرسپولیس

>> پیش از انقلاب:

درآغازین روز های سال ۱۳۴۷ باشگاه پرسپولیس با مربیگری دهداری( کاپیتان پیشین شاهین) و سرپرستی دکتر برومند، فعالیت خود را شروع کرد. یکی از مقررات این تیم به این شرح بود که پرسپولیس باید از دسته سوم و یا حداکثر از دسته دوم باشگاه ها کارش را شروع کند، ولی مسابقات رده بندی به جای مسابقات لیگ به دلیل انحلال چند تیم در سطح باشگاه های پایتخت برگزار شد. مسابقات ۴۴ تیم در آن زمان با هم رقابت کردند که از سرگروهان این مسابقات می توان به ۴ تیم پرسپولیس، تاج( استقلال)، عقاب و پاس اشاره کرد.

از آن پس پرسپولیس در مسابقات باشگاهی ایران حضور یافت. این تیم با قدرت نمایی در سال ۱۳۴۷ موفق به شکست تمام رقیبانش شد و جهت شرکت در مسابقات آسیایی تایلند بعنوان قهرمان باشگاه های تهران به بانکوک سفر کرد.

کارخانه ایران ناسیونال در سال ۱۳۴۸ با مدیریت خیامی( از طرفداران تیم شاهین) راه اندازی شد و عملکرد تیم فوتبالش ضعیف بود( علی پروین هم از جمله بازیکنان این تیم بود). فکر تبلیغ محصول این شرکت( پیکان) در این زمان ( ۱۳۴۸) به خاطر محبوبیت تیم شاهین باعث شد تا خیامی با چند تن از شاهینی های سابق، مذاکراتی انجام دهد و آنان را به تیم پیکان دعوت کند. افراد باقی مانده با رفتن آنها ناچارا به ایشان پیوستند لذا تمامی بازیکنان شاهین( به جز عزیز اصلی، دروازه بان شاهین) با مهاجرت به پیکان باعث شدند تا این تیم، عنوان قهرمانی باشگاه های ایران را در این سال به دست آورد و پیکان در همین سال، جایگزین تیم ملی در تورنمنت جام دوستی شد و مقام نخست را در بین ۵ تیم از آن خود کرد.

نخستین لیگ حرفه ای فوتبال ایران در سال ۱۳۵۰ بوجود آمد که نام آن تخت جمشید بود و پرسپولیس هم برای تطابق خود با استاندارد های حرفه ای تلاش کرد ولی این ایده به دلیل فقدان زیرساخت های فوتبال حرفه ای در کشور به صورت کامل به فرجام نرسید.

باشگاه پرسپولیس با فاصله گرفتن از مکتب فوتبال شاهین، رابطه خود را در اموزش و پرورش با سازندگی و تغذیه از بازیکنان جوان، کم رنگ کرد و در جایگاه ستاره های تیمهای دیگر قرارگرفت و از یک باشگاه با وجود داشتن طرفداران بیشمار به یک تیم تقریبا محلی نزول کرد.

پرسپولیس با تصاحب ۱۲ امتیاز در غیاب شاهینی ها، رده یازدهم را از آن خود کرد. بازیکنان پرسپولیس بمدت یکسال در تیم پیکان فعالیت داشتند و مجدداً به خانه خود در سال ۱۳۴۹ برگشتند و در سال ۱۳۵۰ موفق به کسب عنوان قهرمانی نخستین دور لیگ تخت جمشید شدند. پرسپولیس، با کسب دو قهرمانی( لیگ اول و دوم) و سه نائب قهرمانی در ۵ دوره برگزاری لیگ تخت جمشید، به پرافتخارترین باشگاه کشور تبدیل شد.

>> پس از انقلاب :

از بهترین بازیکنان تاریخ فوتبال ایران می توان به علی پروین ملقب به« سلطان» اشاره کرد که به عنوان مربی  بازیکن پرسپولیس در دهه ۶۰ شناخته میشد. باشگاه پرسپولیس ، پس از انقلاب، متأثر شد و لیگ کشوری فوتبال ایران از بین رفت و همچنین پس از تعویض بسیاری از بازیکنان تیم، موفق به کسب عنوان قهرمانی در جام شهید اسپندی( ۱۳۵۸) شد. لیگ فوتبال سراسری ایران در دهه ۱۳۶۰ با آغاز جنگ ایران و عراق، همچنان تعطیل بود( تا سال ۱۳۶۸ که جام قدس برگزار گردید) و پرسپولیس صرفا با شرکت در ۱۰ دوره جام باشگاه های تهران توانست به ۷ قهرمانی و ۲ نایب قهرمانی در دهه ۶۰ دست یابد. پرسپولیس در سال ۱۳۶۶، علاوه بر اینکه در جام حذفی تهران و جام باشگاه های تهران، مقام قهرمانی را به دست آورد؛ توانست در جام حذفی ایران ، نخستین قهرمانی خود را کسب کند و به این ترتیب، موفق به کسب ۳ جام در یک سال شد.

تاریخچه تاسیس باشگاه پرسپولیس,زمین تمرین خانگی پرسپولیس,رنگ پیراهن پرسپولیسدر دی ۱۳۶۵، پرسپولیس تحت پوشش بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی قرار گرفت

باشگاه پرسپولیس در دهه ۱۳۷۰، افتخاراتی را به دست آورد؛ به این صورت که در جام برندگان جام آسیا قهرمان شد. پرسپولیس با شرکت در ۱۰ دوره جام آزادگان، موفق به کسب ۴ قهرمانی و ۳ نایب قهرمانی گردید. این باشگاه از پایه های اصلی تیم ملی فوتبال ایران در این سالها محسوب میشد، تا جایی که ۹ نفر از ۲۲ بازیکن ایران در جام جهانی ۱۹۹۸ فرانسه در این تیم عضو شدند و پرسپولیس به افتخاراتی از جمله ۲ قهرمانی جام حذفی و ۳ جام باشگاه های آسیا در این دهه دست یافت.  

پرسپولیس در مقابل سپاهان در هفته پایانی ۸۷- ۸۶ پیروز شد و نخستین قهرمانی اش را پس از ۶ سال بدست آورد. لیگ برتر فوتبال ایران با آغاز دهه ۱۳۸۰، راه اندازی شد و پرسپولیس، عنوان قهرمانی را در نخستین دوره آن به دست آورد. این باشگاه در فصل بعد، از نخستین دوره لیگ قهرمانان آسیا حذف شد و نتایج خوبی در لیگ بدست نیاورد تا جایی که پرسپولیس حتی مقام نهم لیگ را هم تجربه کرد. پرسپولیس در دو فصل بعد در جام خلیج فارس ۸۷- ۱۳۸۶، پس از ۶ سال دوری از جام به مقام قهرمانی رسید و با دو قهرمانی متوالی در جام حذفی( ۸۹- ۱۳۸۸ و ۹۰- ۱۳۸۹) این دهه را تمام کرد.

در سال ۱۳۹۰ تیم پرسپولیس توانست مقام قهرمانی جام حذفی را با سرمربیگری علی دایی بدست آورد. سرمربی تیم فوتبال پرسپولیس در لیگ یازدهم به حمید استیلی واگذار شد، ولی او جای خود را در نیم فصل به مصطفی دنیزلی ترک داد. مسئولان باشگاه پرسپولیس ، پس از فسخ قرارداد مصطفی دنیزلی با این تیم، مذاکراتی با مانوئل خوزه کردند و به توافق رسیدند و در لیگ دوازدهم، سکان هدایت این تیم را مانوئل خوزه بر عهده گرفت.

کمیته فنی تیم پرسپولیس در آذر سال ۱۳۹۱ تصمیم گرفت که مانوئل ژوزه را برکنار کند و برای انتخاب سرمربی این تیم با یحیی گل محمدی قرارداد ببندد. پس از شکست پرسپولیس در مقابل سپاهان در فینال جام حذفی، یحیی گل محمدی با انتقاد های پیشکسوتان باشگاه پرسپولیس مواجه شد و در تاریخ ۱۸ اردیبهشت سال ۱۳۹۲ با استعفای خود، رسماً از این تیم جدا شد.

علی دایی با تیم پرسپولیس در اواخر اردیبهشت سال ۱۳۹۲ مجددا قرارداد بست و سرمربی این تیم شد. او از سرمربیگری پرسپولیس در سال ۹۳ در لیگ برتر چهاردهم برکنار شد و حمید درخشان، جایگزین او شد. حمید درخشان، در اردیبهشت سال ۱۳۹۴ به دلیل کسب نتایج ضعیف در لیگ برتر چهاردهم، استعفاد داد و هدایت تیم پرسپولیس به برانکو ایوانکوویچ داده شد.

باشگاه و زمین تمرین خانگی

باشگاه پرسپولیس ، دارای ورزشگاه خانگی اختصاصی نمی باشد و ورزشگاه آزادی تهران را برای بازی های خانگی خود اجاره کرده است. همین ورزشگاه نیز برای بازی های تیم ملی فوتبال ایران و استقلال تهران می باشد.

نمادهای باشگاه فوتبال پرسپولیس,درباره باشگاه پرسپولیسرنگ قرمز یکی از مهمترین نمادهای باشگاه فوتبال پرسپولیس به‌شمار می‌آید

تیم پرسپولیس در فصل ۸۲–۸۱ در زمان بازسازی چمن ورزشگاه آزادی، بازی های خانگی اش را در ورزشگاه تختی برگزار کرد. پرسپولیس، بازی های خود را پیش از ساخت ورزشگاه آزادی در ورزشگاه امجدیه برگزار میکرد و در آغاز بنیادگذاری در مجموعه بولینگ که ورزشگاهی مجهز به استخر، زمین ژیمناستیک و بولینگ است؛ تمرین میکرد. در مرداد ۱۳۵۷ این مجموعه آتش گرفت. البته قبلا باشگاه پرسپولیس دارای ورزشگاه اختصاصی بود.

عبده در اوایل دهه ۱۳۵۰، زمینی را در شهرک اکباتان خریداری کرده بود و اقدام به برگزاری ورزشگاه فوتبال آپادانا کرد. پرسپولیس، تنها یک بازی در ورزشگاه آپادانا به دلیل کمبود امکانات برای هوادارانش و همکاری نکردن دیگر باشگاه ها انجام داد و پس از آن، بعنوان زمین تمرین از این ورزشگاه بهره گرفت. همچنین به دلیل این که باشگاه های فوتبال ایران از حرفه ای شدن باشگاه پرسپولیس ، پشتیبانی نکردند؛ عبده، ورزشگاه آپادانا را در سال ۱۳۵۲ به باشگاه راه آهن با ارزش ۲۰۰٬۰۰۰ تومان فروخت. امروز ورزشگاه آپادانا تحت عنوان ورزشگاه راه آهن شناخته می شود و همسایه ی ورزشگاه شهید دستگردی است.  

بنیاد مستضعفان و جانبازان در سال ۱۳۵۹ پس از انقلاب، اقدام به مصادره دارایی های این باشگاه به سود خود نمود. وبگاه رسمی باشگاه در روز های پایانی سال ۱۳۸۴، خبر هایی دربارهٔ خرید« ورزشگاه شهر قدس» توسط پرسپولیس، منتشر کرد؛ اما به علت مشکلات مالی و حقوقی باشگاه، این ماجرا خاتمه پیدا کرد. 

 افتخارات باشگاه پرسپولیس

از پرافتخارترین تیمهای باشگاهی فوتبال ایران می توان به تیم پرسپولیس اشاره کرد که ۳۱ جام قهرمانی رسمی دارد. باشگاه پرسپولیس در لیگ فوتبال ایران ۱۲ عنوان قهرمانی کسب کرده است. افتخارات این تیم شامل ۵ قهرمانی جام حذفی ایران و ۲ قهرمانی سوپرجام ایران می باشد. پرسپولیس همچنین توانست بعنوان سومین تیم پرافتخار جام در جام و پرافتخارترین تیم ایرانی این جام با کسب ۱ قهرمانی و ۱ نایب قهرمانی در جام برندگان جام آسیا انتخاب شود. سرخپوشان پایتخت به فینال لیگ قهرمانان آسیا بعنوان سومین تیم ایرانی راه یافتند. این تیم در کارنامه خود، افتخاراتی از جمله دو نائب قهرمانی جام حذفی ایران و هشت نائب قهرمانی لیگ فوتبال ایران را دارد.

پرسپولیس در سال ۲۰۱۸ نائب قهرمان جام باشگاه های آسیا شد. این تیم به نیمه نهایی در سال ۲۰۱۷ راه یافت و به مقام سومی در سال های ۹۷، ۲۰۰۰ و ۲۰۰۱ رسید.  

پیراهن پرسپولیس

رنگ قرمز در بین نمادهای باشگاه فوتبال پرسپولیس، از مهمترین نمادها شناخته میشود. رنگ اصلی پیراهن پرسپولیس به جز فصل ۸۶- ۱۳۸۵ و چند بازی لیگ قهرمانان آسیا ۲۰۰۹ که رنگ لباس‌های بازیکنان پرسپولیس، راه راه سفید و قرمز بود؛ همواره قرمز بوده است؛ به همین دلیل به آنان« ارتش سرخ» و« سرخپوشان» میگویند. رنگ پیراهن دوم باشگاه به طور سنتی، سفید بوده است. پیراهن دوم باشگاه از فصل ۹۰- ۱۳۸۹ به رنگ مشکی تغيير کرد که در آن زمان ، این رنگ در فصل ۹۱- ۱۳۹۰ تبدیل به دومین رنگ پیراهن باشگاه شد.

زمین تمرین خانگی پرسپولیس,باشگاه پرسپولیس,رنگ پیراهن پرسپولیسپرسپولیس به عنوان یک باشگاه فوتبال، کاملاً در میان مردم ایران شناخته‌شده‌است

گردآوری: بخش فوتبال سرپوش

  • 15
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۱۱
غیر قابل انتشار: ۹
جدیدترین
قدیمی ترین
خیلی جالبه تاریخچه تاسیس باشگاه پرسپولیس بدون اشاره به نام افراد موسس(فاطمه پهلوی خواهر شاه، تیمسار محمد خاتم فرمانده نیروی هوایی و علی عبده مامور سیا و مربی بوکس در ارتش آمریکا)
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
زمان پخش مسابقات از تلویزیون
  • دوشنبه ۱ مرداد
    دوستانه
    الهلال - العربی
    ۱۹:۳۰
  • دوستانه
    اینتر - پرگولتزه
    ۲۰:۰۰
  • دوستانه
    کوشیچه - آاس رم
    ۲۱:۰۰
  • جام ملت های زیر ۱۹ سال اروپا ۲۰۲۴
    اسپانیا - فرانسه
    ۲۱:۳۰
  • جام ملت های زیر ۱۹ سال اروپا ۲۰۲۴
    ترکیه - دانمارک
    ۲۱:۳۰
  • بسکتبال دوستانه
    آمریکا - آلمان
    ۲۲:۳۰
  • سه شنبه ۲ مرداد
    لیگ قهرمانان اروپا
    لوگانو - فنرباغچه
    ۲۲:۰۰
  • دوستانه
    اسپورتینگ - سویا
    ۲۳:۰۰
ویژه سرپوش