شنبه ۱۶ فروردین ۱۴۰۴
۰۸:۵۲ - ۳۰ خرداد ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۰۳۲۲۱۷
اخبار فلزات، طلا و ارز

چشم‌انداز دلار در روزهای پس از انتخابات؛ ظرفیتی برای پایین نگه‌داشتن قیمت دلار وجود ندارد!

واکنش بازار ارز به انتخاب رئیسی,قیمت دلار بعد از رئیسی

به گزارش همدلی، دلار ۲۴ هزار و ۳۰۰ تومانی در روزی که قرعه انتخابات به نام ابراهیم رئیسی افتاد، شاید در سال‌های بعدی در ذهن بسیاری باقی بماند؛ این‌که درست در روز گذشته؛ همزمان با یکی از مهم‌ترین تغییرات سیاسی، مهم‌ترین بازارهای پایتخت به نتیجه قرعه‌کشی واکنش خوبی نشان دادند؛ دلار پایین آمد و بورس رشد کرد، اگرچه روز گذشته یکی از داغ‌ترین‌های اقتصادی هم بود و بازتابی توام با هیجان عمومی را دربرداشت، اما در عین حال با نگرانی‌های زیادی برای روزهای آینده نیز همراه بود. 

دغدغه‎‌ای که با سوال مهمی همراه بود؛ و آن هم این که این هیجانی که در میان جناح‌های اصول‌گرا ایجاد شده و بازارها نیز در شرایط مطلوبی قرار گرفته‌اند، تا چند ماه آینده یا حتی چند سال آینده می‌تواند با توجه به شرایط کنونی سیاسی و البته اقتصادی، دوام بیاورد؟

 بر اساس گزارش‌های رسمی، با اعمال تحریم‌ها از سوی آمریکا، ۴۰میلیارد دلار از منابع ارزی ایران در کشورهای دیگر مسدود شده‌اند. چین با ۲۰ میلیارد دلار، هند با هفت میلیارد دلار، کره‌جنوبی با شش میلیارد دلار، عراق با دو میلیارد دلار و ژاپن با یک و نیم میلیارد دلار، کشورهای بدهکار به ایران به حساب می‌آیند. این‌که هنوز وضعیت مذاکرات وین در‌هاله‌ای از ابهام قرار دارد، ارزهای زیادی در خارج از مرزها حبس شده‌ و نمی‌توان با قطعیت درباره آینده دلار اظهارنظر کرد، بی‌شک خبر از تثبیت قیمت دلار در روزهای آینده نمی‌‌تواند بدهد. این عدم قطعیت در حالی است که سایه دلار روی معیشت، موضوعی غیرقابل انکار است که حالا با مشخص شدن نتیجه انتخابات ریاست‌جمهوری، وضعیت هر قطعه از این اسکناس آمریکایی در ماه‌های باقی مانده از دولت فعلی و آینده ذهن‌ها را حسابی درگیر کرده.

وضعیت این ارز در سال‌های گذشته و با تغییر دولت‌ها همواره با تحولات جدی همراه بوده و حالا نیز گمانه‌زنی‌ها بر پایه نوسانات قابل‌توجه در چهارراه‌استانبول، می‌چرخد. قمیت دلار در حالی در روزهای اخیر و همزمان با نزدیک شدن به انتخابات روندی افزایشی به خود گرفت که روز گذشته در برخی از ساعات با رشد ۲۰۰ هزار تومانی نسبت به هفته پیش این ارز با قیمت ۲۴هزار و ۱۰۰ تومان روی میز معامله رفت و البته در بعدازظهر دیروز با درصدی کاهش به کانال ۲۳ هزار تومانی بازگشت. نگاهی به ادوار گذشته حکایت از این دارد که قیمت دلار در پی سیاست‌های نامناسب داخلی و تنش‌های بین‌المللی با بهانه تغییر دولت‌ها همواره صعودی بوده. به‌طوری‌که طی هشت سال دولت‌های نهم و دهم حدود ۲۹۸.۵ درصد شاهد افزایش در نرخ دلار بودیم. محمود احمدی‌نژاد از همان زمانی که به عنوان رییس دولت نهم انتخاب شد، روند افزایشی نرخ دلار آغاز شد؛ به طوری که در حالی که دلار در کانال ۸۰۰ تومان بالا و پایین می‌شد، به یک‌باره پس از انتخابات وارد کانال ۹۰۰ تومان شد.

 اگرچه تغییر و تحولات بازار ارز در دولت اول احمدی‌نژاد از رشد اندک قیمت دلار حکایت دارد، اما بررسی قیمت‌ها در دولت دوم وی، بیانگر رشد ۲۶۵.۲ قیمت دلار است. شیب افزایش قیمت دلار از سال ۱۳۹۰ تندتر هم شد؛ به طوری که براساس گزارش بانک مرکزی، نرخ دلار متوسط نرخ دلار از هزار و ۴۶ تومان در فروردین‌ماه سال ۹۰ به هزار و ۵۴۱ تومان در اسفند همان سال افزایش یافت. بررسی تغییر و تحولات بازار ارز در سال ۹۳ نیز حکایت از آن دارد که قیمت دلار از فروردین‌ تا اسفند آن سال حدود ۹.۴ درصد افزایش یافت.

واکنش بازار ارز به انتخاب رئیسی,قیمت دلار بعد از رئیسی

در حالی که در فروردین‌ماه ۹۳ متوسط نرخ دلار سه هزار و ۹۹ تومان بود، این رقم در ۱۲ ماه بعد و اسفندماه به بیش از ۳۳ درصد افزایش یافت. البته از فروردین‌۹۴ این روند افزایشی، دوباره کاهشی شد و سپس نرخ دلار در بازار به حدود سه هزار و ۳۲۹  تومان کاهش یافت. در مجموع روحانی در حالی دلار سه هزار تومانی را از دولت قبل تحویل گرفت که قیمت این کالا در برخی از روزهای سال در بازار به ۱۰ برابر رسید و حالا نیز در کانال ۲۳ هزار تومانی قرار دارد. افزایش قیمتی که باعث شده ارزش پول ملی روز به روز نزولی و قیمت‌ها در بازار سرسام آور شوند و باید دید در ماه‌های آینده به کجا می‌رسد؟ هر چه که هست حالا قیمت دلار در دولت سیزدهم به نخستین سوالات مردم و فعالان اقتصادی تبدیل شده.

 با توجه به این‌که هنوز پرونده ارزهای بلوکه شده ایران در کشورهای خریدار نفت بسته نشده و حتی برجام نیز به نتیجه نهایی نرسیده، چشم‌انداز نرخ دلار تبدیل به یکی از مهم‌ترین دغدغه‌ها شده که سجاد بوربور، یکی از کارشناسان بازار ارز در پاسخ به «همدلی» این‌طور می‌گوید: «تفکرات پوپولیستی دیگر راهگشا نخواهد بود. چند ماه قبل این تفکر بین اهالی اقتصاد بود که قبل انتخابات مانند دوره‌های قبل نرخ ارز را به شکل دستوری پایین می‌آورند آیا این اتفاق افتاد؟ زمانی دولت می‌تواند نرخ ارز را دستوری پایین بیاورد که دستش پر باشد (مانند دهه ۸۰ شمسی) آیا در حال حاضر چنین پتانسیلی در دولت دیده می‌شود؟»

بوربور در ادامه با طرح این سوال که چرا دولت با این‌که تمایل داشت نرخ ارز را پایین بیاورد موفق نشد؟، می‌گوید: «تغییرات نرخ ارز به مباحث سیاست‌های پولی، بودجه کشور، انتظارات تورمی و ... برمی‌گردد و نمی‌توان به صورت دستوری نرخ ارز را معنی‌دارافزایش یا کاهش داد به صورتی که ماندگار بماند. فعال اقتصادی در حال حاضر دست به ماشه است و اگر فرصت سودآوری به وجود آید حتما آن را شکار خواهد کرد. طبق بررسی‌های بنده نرخ کمتر از۲۴  هزار تومان برای دلار منطقی نیست». این کارشناس بازار ارز صحتب‌های خود را این‌طور ادامه داد: «ارز ۲۴ هزارتومانی ارزی است که حدوداً به ‌اندازه بازار مسکن در تهران حرکت کرده است. (بازارهای دیگر بیشتر از مسکن رشد کرده‌اند) صحبت این نیست که بگوییم دلار ۲۰ هزار تومان یا ۱۷ هزار تومان نشود موضوع این است که چنین نرخ‌های برای دلار ماندگار نیست.

 قیمت مسکن درتهران از سال ۹۶ تا کنون میانگین شش برابر شده است. این در حالی است که بازار سرمایه و بازار خودرو و ... خیلی بیشتر از این اعداد در این بازه زمانی رشد کردند». بوربور افزود: «اگر در سال ۹۶ با ۱۰۰ میلیون تومان مسکن خریداری می‌کردید در حال حاضر ارزش آن به ۶۰۰ میلیون می‌رسید. با همین صد میلیون تومان در سال ۹۶ ارز خریداری می‌کردید، با توجه به میانگین نرخ ارز در آن زمان که چهار هزار تومان بود، ۲۵ هزار دلار ارز دریافت می‌کردید. حال اگر قرار باشد با ۶۰۰ میلیون تومان ۲۵ هزار دلار ارز خریداری کنید، قیمت دلار خریداری شده حدوداً ۲۴ هزار تومان می‌شود. به عبارت ساده‌تر دلار ۲۴ هزارتومانی به‌اندازه مسکن رشد کرده است». 

به گفته این کارشناس: «اگر قرار باشد نرخ دلار حدود ۲۰ هزارتومان بشود و مسکن نیز افت معنی‌داری نکند(که به نظر من نمی‌کند)، کسانی که مسکن خریداری کرده و سود کرده‌اند، مسکن خود را خواهند فروخت و دلار خریداری می‌کنند و خروج سرمایه صورت بگیرد قیمت دلار به رقم تعادلی خود برمی‌گردد(بازرهای خودرو، سهام و ... بیشتر از مسکن رشد کرده‌اند پس در صورت افت بالای دلار در میان‌مدت اگر این بازارها شتاب افت کمتری داشته باشند حتما خروج سرمایه را تحریک می‌کنند)». بوربور ادامه داد: «به نظر من با توجه به رشد نقدینگی بالا به دلیل کسری بودجه شدید و رشد اقتصادی ضعیف در سال ۱۴۰۰ نرخ دلار پتانسیل رشد تا محدوده ۳۵۰۰۰ تومان را خواهد داشت، حالا سوال اینجاست که آیا دولت پتانسیل سرکوب دلار را دارد؟».

 این کارشناس افزود: «اگر دولت بتواند به صورت میانگین روزانه یک و نیم میلیون بشکه نفت به فروش برساند و ارز حاصل از فروش را دریافت کند در آن زمان، به نظر من طبق بودجه تدوین شده حداقل ۵۰ هزار میلیارد تومان کسری دارد که به‌احتمال بالا از محل پایه جبران می‌شود در این شرایط دلار سرکوب بااهمیتی ندارد و سه‌ماهه آخر سال ۱۴۰۰ تأثیرات جدی فروش کم نفت را در کسری بودجه خواهیم دید و شاهد رشد دلار در این بازه زمانی خواهیم بود. مسیر پیش‌بینی‌ قیمت ارز تنها از پیش‌بینی‌ فروش نفت حاصل می‌شود. اگر دولت بتواند روزانه یک و نیم میلیون بشکه نفت را به فروش برساند و پول آن را دریافت کند؟ در این صورت رشد دلار حدوداً ۳۰هزار تومان خواهد بود، اما اگر به هر دلیلی این موضوع اتفاق نیفتد و زیر یک‌میلیون بشکه نفت فروخته شود قیمت دلار به‌راحتی به سمت ۳۵ هزار تومان خواهد رفت». 

* فاطمه آقایی‌فرد

  • 10
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش