پنجشنبه ۰۱ آذر ۱۴۰۳
۰۹:۱۷ - ۳۰ آذر ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۹۲۸۹۸
اخبار فلزات، طلا و ارز

وقت پایان رانت «نیما»| پیام امان به دلار تهران

رانت «نیما» و دلار تهران,وضعیت اقتصادی
دلار قرار بود با حذف ارز ترجیحی، به تک‌نرخی شدن نزدیک شود؛ اما این‌گونه نشد. رئیس اتاق تهران ضمن انتقاد از این رویه، اجبار صادرکنندگان به عرضه ارز در نیما را موجب زیان آنها دانست و عنوان ‌کرد که تداوم این رویه کاهش صادرات را به دنبال خواهد داشت. همچنین ایجاد تقاضای کاذب در بازار ارز تحت تاثیر فاصله قیمت، از دیگر معضل‌های دلار نیمایی است.

دنیای اقتصاد: نرخ ارز، تورم و کمبود نقدینگی برای تامین سرمایه در گردش، سه اهرم کاهش رشد اقتصادی خواهند بود. این هشداری است که رئیس اتاق بازرگانی تهران در نشست هیات نمایندگان اتاق داده است. مسعود خوانساری با اشاره به اینکه در حاضر ۵‌نرخ برای ارز وجود دارد، گفته است که نرخ ارز در بازار آزاد اگرچه از نظر سیاستگذار پولی به رسمیت شناخته نمی‌شود اما آنچه در بازار آزاد رخ می‌دهد روی کسب‌وکارها و زندگی مردم اثرگذار است.

به گفته او ارز ترجیحی حذف شد تا ارز تک‌نرخی شود، اما در حال حاضر حداقل ۵نرخ ارز در ایران داریم. یکی از انواع این ۵نوع ارز، ارز نیمایی بوده که مشکلات زیادی برای صادرکنندگان ایجاد کرده و آنان را نسبت به صادرات دلسرد کرده است؛ زیرا صادرکننده، کالا را با قیمت بازار که مبنای عمده آن ارز آزاد و قیمت روز است، خریداری و صادر ‌‌‌می‌‌‌کند.

ولی از آن طرف مجبور است ارز خودش را بعد از فروش کالا در بازارجهانی با قیمت کمتری در نیما عرضه کند و این موضوع صادرات را تحت‌تاثیر قرار خواهد داد. او تاکید می‌کند که اگر مشکلات فعلی اقتصاد حل نشود، در بحث تولید و اشتغال مشکلات جدی ایجاد خواهد شد و در سال‌های آینده هم همچنان رشد اقتصادی کشور نزولی خواهد بود.

مسعود خوانساری مهم‌ترین بحث روز اقتصاد ایران را نوسان‌‌‌‌‌ها و بی‌‌‌‌‌ثباتی قیمت ارز عنوان کرد و گفت: در کمتر از سه ماه گذشته حدود ۳۰‌درصد انواع ارزها افزایش قیمت داشته‌اند که؛ در واقع به‌معنای کاهش ارزش پول ملی ماست. در این مدت کمتر کسی از مسوولان به علت این موضوع پرداخته است.

از طرفی به‌خاطر افزایش نرخ ارز شاهد بی‌‌‌‌‌ثباتی بسیار زیاد در دیگر بازارها و کل اقتصاد کشور هستیم. رئیس‌‌‌‌‌کل بانک‌مرکزی هم که متولی این ماجراست بعد از ماه‌ها سکوت هفته گذشته در صحبتی عجیب به‌جای اینکه علل افزایش قیمت ارز را تشریح کنند، عنوان کردند که ما قیمت ارز را در کشور قیمت ارز نیمایی ‌‌‌‌‌می‌دانیم و قیمت ارز در بازار آزاد را قبول نداریم. این موضوع بسیار عجیب است زیرا برفرض که رئیس‌‌‌‌‌کل بانک‌مرکزی قیمت ارز آزاد را قبول نداشته باشد اما آنچه در بازار آزاد رخ می‌دهد روی کسب‌وکارها و زندگی مردم اثرگذار است.

او افزود: اواخر سال‌گذشته قیمت ارز ۲۸‌هزار‌تومان بود و امروز نزدیک ۴۰‌هزار‌تومان است. از دو روش ساده ‌‌‌‌‌می‌‌‌‌‌توان به قیمت حدودی دلار رسید؛ اولین راه درنظر گرفتن تفاضل تورم داخلی و خارجی است. در این مدت کشور تورم نزدیک به ۴۸‌درصد داشته و تورم کشور چین که بیشترین مبادلات تجاری را با آن داشته‌‌‌‌‌ایم و به‌عنوان کشور هدف تجارت ما مطرح بوده ۴‌درصد برآورد شده‌است.

تفاضل این دو عدد ۴۴ ‌‌‌‌‌می‌شود که اگر آن را در ۲۸‌هزار‌تومان ضرب کنیم به قیمت ارز ‌‌‌‌‌می‌‌‌‌‌رسیم. روش دوم رسیدن به قیمت ارز درنظر گرفتن رشد نقدینگی است. رشد نقدینگی در ماه‌های گذشته بسیار سرسام آور بوده و علت اصلی آن کسری‌بودجه و پمپاژ پولی است که از طریق بانک‌مرکزی یا نظام بانکی صورت ‌‌‌‌‌می‌گیرد و کسری که ایجاد ‌‌‌‌‌می‌شود طبیعتا باعث افزایش رشد قیمت ارز ‌‌‌‌‌می‌شود.

رئیس اتاق تهران در ادامه به چندنرخی بودن قیمت ارز در کشور و چالش‌های آن پرداخت و گفت: خود بانک‌مرکزی در حال‌حاضر حداقل ۴ نرخ ارز را اعلام ‌‌‌‌‌می‌کند؛ ارز نیمایی، ارز توافقی، ارز بازار متشکل و ارز سنایی که با درنظر گرفتن ارز بازار آزاد؛ در واقع ما شاهد ۵ نوع نرخ ارز در کشور هستیم که هر روز قیمت ‌‌‌‌‌می‌خورد و این نشان ‌‌‌‌‌می‌دهد قیمت ارز نیمایی، قیمت واقعی ارز نیست. در ابتدای امسال بحث برسر این بود که تخصیص ارز ۴۲۰۰‌تومانی حذف شود که کار بسیار درستی بود و انجام شد؛ اما نکته مهم این بود که در نهایت در کشور یک قیمت ارز داشته باشیم و؛ در واقع ارز تک‌‌‌‌‌نرخی شود که اتفاق نیفتاد و امروز شاهد حداقل ۵ نرخ ارز هستیم. چند نرخی بودن ارز در سال‌های گذشته لطمه‌‌‌‌‌های زیادی به اقتصاد ایران وارد کرده و اگر این شرایط همچنان ادامه پیدا کند وضعیت خوبی را نمی‌توانیم برای اقتصاد پیش‌بینی کنیم.

او در ادامه به مشکلاتی که صادرکنندگان و کسب‌وکارها به دلیل نوسان‌‌‌‌‌های و شرایط ارزی با آن روبه‌رو هستند، اشاره کرد و گفت: اجبار صادرکننده به اینکه ارز خود را در سامانه نیما عرضه کند باعث زیان صادرکنندگان ‌‌‌‌‌می‌شود زیرا صادرکننده کالا را با قیمت بازار که مبنای عمده آن ارز آزاد و قیمت روز است، خریداری و صادر ‌‌‌‌‌می‌کند و از آن طرف مجبور است که ارز خودش را بعد از فروش کالا در بازارجهانی با قیمت کمتری در نیما عرضه کند که این اتفاق طبیعتا دلسردی و کاهش صادرات را دنبال خواهد داشت.

همچنین اعمال سیاست نادرست و تکراری در پایین نگهداشتن نرخ ارز حاصل از صادرات در سامانه نیما به شکل‌‌‌‌‌گیری تقاضای کاذب برای واردکننده‌‌‌‌‌ها و تولیدکننده‌‌‌‌‌ها منجر ‌‌‌‌‌می‌شود و به دلیل جذاب بودن نرخ ارز نیمایی که حدودا امروز بین ۲۰ تا ۲۵‌درصد با نرخ واقعی تفاوت دارد باعث افزایش تقاضا برای واردات ‌‌‌‌‌می‌شود و سوءاستفاده در بیش‌‌‌‌‌اظهاری را موجب ‌‌‌‌‌می‌شود.

سومین معضل ایجاد رانت است؛ با توجه به فاصله نرخ ارز نیمایی و ارز توافقی، رانتی همچون رانت عرضه ارز ۴۲۰۰‌تومانی شکل خواهد گرفت که حتما این رانت و یارانه سر سفره مردم نخواهد رفت، همان‌طور که تخصیص ارز ۴۲۰۰‌تومانی نتوانست انتظارات سیاستگذاران را برآورده کند و در نهایت رانت بسیار بزرگی ایجاد کرد. اگر تلاش کنیم نرخ ارز نیمایی، ارز توافقی و بازار آزاد به هم نزدیک شوند حتما تعادلی را بین نرخ‌ها شاهد خواهیم بود و به‌طور قطع هم عرضه بیشتر خواهد شد و تقاضای کاذب از بازار حذف ‌‌‌‌‌می‌شود.

خوانساری در بخش دیگری از صحبت‌هایش به مصوبه جدید هیات‌وزیران یعنی آیین‌‌‌‌‌نامه اجرایی قانون مبارزه با قاچاق‌کالا و ارز اشاره کرد و گفت:‌برابر یکی از بندهای این مصوبه متاسفانه کمیته اقدام ارزی از وزارت صمت به بانک‌مرکزی انتقال پیدا می‌کند که باعث افت شدید صادرات خواهد شد. به‌نظر ‌‌‌‌‌می‌رسد با انتقال کمیته ارزی به‌عنوان محلی برای رسیدگی مستقیم به پرونده‌‌‌‌‌های صادرکنندگان در حوزه ایفای تعهد ارزی و بازگشت ارز صادراتی به بانک‌مرکزی، بیم آن وجود دارد که مجددا سیاست‌های تجاری تحت‌تاثیر برخی تصمیمات غلط حوزه ارزی قرار گیرد و من تعجب ‌‌‌‌‌می‌کنم چرا وزارت صمت با این مصوبه مخالف نکرد و تلاشی نداشت که جلوی آن را بگیرد.

رئیس اتاق تهران در بخش نهایی صحبت‌هایش به مساله نقدینگی واحدهای تولیدی پرداخت و گفت: این روزها کمبود نقدینگی جهت تامین سرمایه‌درگردش واحدهای تولیدی، مخصوصا واحدهای کوچک و متوسط به‌شدت تولید این واحدها را با مشکل مواجه کرده‌است که دلایل آن شامل حداقل چهار مولفه اصلی است: نخست تورم حدود ۴۰‌درصدی و عدم‌ثبات نرخ ارز که مانند یک چرخه مخرب، قیمت مواد اولیه تولید را افزایش ‌‌‌‌‌می‌دهد؛ دوم قیمت‌گذاری دستوری برخی از کالاهای تولیدی که اجازه نمی‌دهد سازوکارهای اقتصادی فرآیند طبیعی خود را طی کند؛ سوم بانک‌ها به علت تورم بالا و تحمل تسهیلات تکلیفی که هر سال‌حجم آن افزایش پیدا ‌‌‌‌‌می‌کند، انگیزه‌‌‌‌‌ای برای تامین‌مالی بنگاه‌ها ندارند و حتی در صورت وجود انگیزه و علاقه، منابع کافی جهت حمایت از کسب‌وکارهای کوچک و متوسط را ندارند به‌طوری که‌برابر گزارش وزارت صمت تا پایان تیرماه سال‌جاری کمتر از ۸‌درصد کل تقاضای وام این صنایع پذیرفته‌شده‌است.

خوانساری گفت: واقعیت این است که اگر این مسائل از جمله قیمت ارز، تورم و نقدینگی بنگاه‌های تولیدی را حل‌‌‌‌‌وفصل نکنیم حتما در بحث تولید و اشتغال مشکلات جدی ایجاد خواهد شد و در سال‌های آینده هم هم‌‌‌‌‌چنان رشد اقتصادی کشور نزولی خواهد بود. همان‌طور که در سال‌های گذشته رشد سرمایه‌گذاری نسبت به استهلاک منفی بوده‌است، در سال‌های آینده هم این روند شدت بیشتری پیدا خواهد کرد.

 پیام امان به دلار تهران

 روز گذشته نرخ دلار در معاملات بازار متشکل ارزی کشور دچار نوسانات کاهشی چشمگیری شد و به سطوح قیمتی کانال ۳۴ هزار تومانی بازگشت.

رانت «نیما» و دلار تهران,وضعیت اقتصادی

پس از دیدار حسین امیر‌عبداللهیان، وزیر امور خارجه کشور و جوزپ بورل، مسوول سیاست خارجه اتحادیه اروپا، در حاشیه نشست بغداد-۲ در امان پایتخت اردن و صحبت این دو مقام مسوول در زمینه از سر‌گیری مذاکرات برجام، نرخ ارز در معاملات رسمی و غیر‌رسمی بازار تهران دچار نوسانات کاهشی شد. در همین راستا نرخ هر برگ دلار بازار متشکل در ساعات پایانی بازار روز سه‌شنبه با حدود هزار و ۲۸۵ تومان کاهش نسبت به نرخ روز دوشنبه به رقم ۳۴ هزار و ۹۵۴ تومان رسید. اما بر اساس بررسی‌های به عمل آمده از روند نرخ سکه در معاملات بازار روز گذشته، افزایش قیمت جهانی اونس طلا مانع از کاهش نرخ سکه شده و روز گذشته قیمت این کالای سرمایه‌ای در نیمه دوم کانال ۱۸ میلیون تومانی به نوسان پرداخت.

 افت چشمگیر دلار بازار متشکل

دیروز سه‌شنبه ۲۹ آذر ماه روند نرخ دلار در معاملات رسمی بازار ارز تهران دچار نوسانات کاهشی شد. هر برگ از این اسکناس آمریکایی نخستین معاملات صبح روز گذشته خود را با حدود ۲۰۰ تومان کاهش نسبت به نرخ روز دوشنبه در پله نخست کانال ۳۶ هزار تومانی آغاز کرد. در ادامه روز نوسانات کاهشی نرخ ارز مذکور ادامه یافت، اما در ساعات پایانی بازار روند نزولی دلار شیب بیشتری به خود گرفت و در نهایت با حدود هزار و ۲۸۵ تومان کاهش نسبت به نرخ روز پیشین در سطح قیمتی ۳۴ هزار و ۹۵۴ تومان به فعالیت روزانه خود پایان داد.

شنیده‌ها از هسته مرکزی بازار ارز در روز سه‌شنبه حاکی از آن است که قیمت اسکناس آمریکایی در معاملات غیررسمی بازار روز گذشته نیز با نوسانات کاهشی همراه بوده و با خروج از کانال ۳۹ هزار تومانی در سطوح قیمتی کانال پایین‌تر معامله شده است. کارشناسان ارزی عامل اصلی افت نرخ دلار را انتشار سیگنال‌های مثبت در زمینه مذاکرات هسته‌ای برجام می‌دانند. در ساعات پایانی دوشنبه اخباری از دیدار حسین امیر‌عبداللهیان، وزیر امور خارجه کشور و جوزپ بورل، مسوول سیاست خارجه اتحادیه اروپا در حاشیه نشست بغداد-۲ در امان پایتخت اردن منتشر شد که پس از آن گمانه‌هایی از بازگشت طرفین قرارداد برجام بر سر میز مذاکره مطرح شد. این گمانه‌ها با انتشار پیام توییتری مقام اروپایی شدت بیشتری به خود گرفت و سطح انتظارات مثبت میان فعالان بازار افزایش یافت.

صفحه اینترنتی نشریه گاردین نیز دیروز در گزارشی از سیگنال مثبت ایران نسبت به قرارداد برجام خبر داد. برخلاف روند کاهشی نرخ‌ها در معاملات بازار ارز روز سه‌شنبه، قیمت سکه در این روز افزایشی بود. به عقیده کارشناسان، افزایش نرخ جهانی اونس طلا و به تبع آن افزایش نرخ حباب سکه طلا مانع اصلی کاهش قیمت سکه در روز گذشته بوده است. در نهایت قیمت هر قطعه سکه طلا در پایان معاملات روز گذشته با حدود ۵۰ هزار تومان افزایش نسبت به نرخ روز پیشین به رقم ۱۸ میلیون و ۸۵۰ هزار تومان رسید.

  • 9
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش