شنبه ۱۲ خرداد ۱۴۰۳
۱۴:۱۷ - ۱۶ فروردین ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۱۱۲۶۴
اخبار فلزات، طلا و ارز

ادامه کشمکش بین بانک مرکزی و صراف‌ها/ ملاک فعالیت صرافی‌ها چیست؟

صرافی,بانک مرکزی
اخیرا بانک مرکزی با انتشار گزارشی توضیحاتی را درباره موضوع تمدید مجوز فعالیت صرافی‌ها ارائه کرد که پیشتر مورد انتقاد رئیس سابق هیات موسس کانون صرافان قرار گرفته بود.

مدت‌هاست که تعدادی از صرافی‌ها در تمدید مجوز فعالیت خود به مشکل برخورده‌اند و بانک مرکزی به دلایل مختلف از انجام این کار خودداری می‌کند. این موضوع سبب شده است که در ماه‌های اخیر، انتقاداتی از سوی صراف‌ها نسبت به این اقدام بانک مرکزی شنیده شود. با اینحال بانک مرکزی در ۱۰ فروردین ماه امسال با انتشار گزارشی در وبسایت رسمی خود، ادعای صرافان را خلاف واقع دانست و درباره وضعیت مجوز فعالیت آنها، توضیحاتی را ارائه کرد. این در حالی است که پیش‌تر، علی‌اصغر سمیعی زفرقندی، رئیس سابق هیات موسس کانون صرافان به انتقاد از معیارهای تمدید مجوز فعالیت صرافی‌ها پرداخته بود.

دلیل تمدید نشدن مجوز صرافی‌ها چه بود؟

بانک مرکزی در گزارش خود اظهار کرد که در جهت صیانت از حقوق مردم و مشتریان صرافی‌ها اقدامات جدی جهت برخورد با صرافی‌هایی که حداقل الزامات و مقررات مصوب را رعایت نمی‌کنند به عمل آورده که یکی از این الزامات مهم، تامین حداقل سرمایه برای فعالیت صرافی است که تعداد کثیری از شرکت‌های صرافی دارای مجوز از بانک مرکزی به آن پایند بوده و اقدامات لازم در این زمینه انجام داده‌اند.

بانک مرکزی همچنین در این گزارش ذکر کرده است که قطع دسترسی صرافی‌ها به سامانه‌های سنا و نیما به معنی ابطال مجوز فعالیت نیست و در صورت افزایش سرمایه صرافی‌ها، آنها به طور مجدد به این سامانه‌ها دسترسی خواهند یافت. به طوری که از ابتدای سال تاکنون تعدادی از صرافی‌های مذکور اقدام به افزایش سرمایه کرده‌اند که به محض وصول مستندات آن به بانک مرکزی، دسترسی آنها برقرار شد.

۳۶ صرافی بدون معامله در ۶ ماه گذشته

بر اساس گزارش بانک مرکزی، مقررات مربوط به افزایش سرمایه صرافی‌ها جزو مصوبات شورای پول و اعتبار و نیز هیأت عامل بانک مرکزی است. در این راستا، شرکت‌های صرافی از بهمن ماه سال ۱۳۹۷ موظف به افزایش سرمایه بوده‌اند، اما تعدادی از آن‌ها پس از سپری شدن بیش از چهار سال و به‌رغم اعطای فرصت‌های پیاپی، تاکنون هیچ اقدامی در این جهت نداشته‌اند. لذا دسترسی آن‌ها به سامانه‌های نیما و سنا از آغاز سال جدید قطع شد.

همچنین در این گزارش ذکر شده است که بیش از ۳۶ صرافی در ۶ ماه اخیر هیچ معامله‌ای در سامانه نظارت ارز سنا ثبت نکرده‌اند و مصداق تخلف موضوع بند ۵ ماده ۴۱ دستورالعمل تاسیس، فعالیت و نظارت بر صرافی‌ها بوده اند. بنابراین ادعاهای مربوطه مبنی بر فعالیت تاثیرگذار این صرافی‌ها در بازار رسمی کشور بی اساس و خلاف واقع است.

به علاوه بانک مرکزی اعلام کرده است که در حال حاضر ۴۹۰ صرافی دارای مجوز در کشور مشغول به فعالیت هستند که خود را موظف و مقید به رعایت قوانین و مقررات موضوعه می‌دانند.

حداقل سرمایه برای صرافی‌ها چقدر است؟

در سوی دیگر ماجرا اما برخی از صرافان معیارهای تمدید مجوز صرافی‌ها را نادرست می‌دانند. سمیعی زفرقندی، رئیس سابق کانون صرافان، نیز یکی از این منتقدان است که در مهر ماه سال گذشته با انتشار متنی به این موضوع انتقاد کرده بود. در ادامه متن اظهارات وی را می‌خوانید:

اخیرا بار دیگر شورای محترم پول و اعتبار مصوبه قبلی خود در مورد شرایط صرافان را تغییر داده که با شرایط جدید، حداقل سرمایه یک صراف برای کار در شهرهای بزرگ ۲۵ میلیارد تومان است و این مبلغ در شهرهای کوچک نیز تقریبا نصف می‌شود. اما این شرایط به هیچ وجه برای اکثریت قریب به اتفاق صرافان قابل قبول و انجام‌پذیر نیست و همه می‌دانند که این حجم از سرمایه‌گذاری برای کار صرافی نه معمول است، نه نیاز است و نه توجیه اقتصادی دارد.

از آن گذشته هیچ قانون تازه‌ای را عطف به ماسبق نمی‌کنند. برای مثال اگر بخواهند هتل‌هایی بزرگ برای شهری بنا کنند، مسافرخانه‌های کوچک را مجبور به خراب کردن و ساختن هتل‌های بزرگ نکرده و آنها را بین ساختن هتل پنج ستاره یا تعطیلی، مخیر نمی‌کنند.

مهم‌ترین ملاک صراف خوب چیست؟

اگر بانک مرکزی تصمیم داشت صرافان معتبرتری را به مردم معرفی کند، می‌توانست با دادن ستاره به برخی از آنها که امتیاز بیشتری نسبت به بقیه داشتند، آنها را متمایز کند. آن هم نه فقط به صرف داشتن پول زیاد و یا مدرک تحصیلی بالاتر، بلکه اعتبار صرافی مهم‌ترین رکن آن است.

تجربه و البته حسن سابقه هم امر مهمی است. یعنی معلوم شود در مدتی که یک صراف مشغول کار بوده، آیا مردم از آن راضی بوده‌اند یا تعداد شکایت‌ها از آن چقدر بوده است؟

مطلب دیگری که می‌تواند در کسب امتیاز برای یک صرافی مهم باشد، مقدار مالیات پرداختی آن صرافی طی سالیان گذشته است و البته حتما مسائل و موضوعات دیگری هم می‌توانند ملاک قرار بگیرد.

موضوع مهم این است که هیچکس را نباید فقط به دلیل نداشتن پول یا مدرک تحصیلی و بدون رای دادگاه، از شغلی که سال‌ها طبق قانون انجام داده، محروم کرد.

امیدواریم که مسئولان جدید و محترمی که سکان هدایت کشتی اقتصاد کشور را در دست گرفته‌اند، به وضعیت صرافان نظر لطفی بفرمایند و آنان را در راه خدمت‌رسانی به مردم یاری کنند. هم چوب ها را از چرخ آنها بیرون بیاورند و هم چوب جدید به چرخشان وارد نکنند.

  • 19
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
ندا قاسمی بیوگرافی ندا قاسمی؛ بازیگر تازه کار و خوش چهره تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی ندا قاسمی

نام کامل: ندا قاسمی

تاریخ تولد: ۳۰ خرداد ۱۳۶۰

محل تولد: کرمانشاه

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر، مجری و صداپیشه

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

تحصیلات: دکترای شیمی آلی

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
زندگینامه امامزاده داوود زندگینامه امامزاده داوود در تهران

عنوان شده است که ایشان همراه با برخی از بستگان خود در همراه با امام رضا به ایران می آیند اما در منطقه شمال غربی تهران به شهادت رسیدند. مرقد ایشان در زمان صفویه ساخته شد و سپس در زمان فتحعلی شاه گسترش پیدا کرد. 

دلیل مرگ این امامزاده را به صورت دقیق نمی دانند اما براساس روایات بومیان آن منطقه مشخص می شود که وی همزمان با بستگان خود به همراه امام رضا به ایران می آیند که همزمان با امام ایشان نیز به شهادت رسیدند و سال شهادت را نیز به سال ۴۸۰ هجری قمری نسبت داده اند، البته باز هم باید اشاره کرد که این تاریخ دقیق نیست و تنها براساس شواهد محاسبه شده است. 

براساس آنچه مردم محلی می گویند، امامزاده داوود در آبادی کیگا که در نزدیکی روستای کن قرار دارد، شهید شده، همجنین برخی می گویند وی با همدستی فردی به اسم نجیم گبر و یکی از درویش های روستا به شهادت رسیده است. ز منظر دیگر قاتل این حضرت شخصی به نام محمود فرح‌زادی می باشد.

ادامه
کاظم نوربخش بیوگرافی کاظم نوربخش بازیگر کمدین ایرانی

تاریخ تولد: ۱ مهر ۱۳۵۵

محل تولد: بیجار، کردستان، ایران

حرفه: بازیگر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۰ تاکنون

تحصیلات: دیپلم انسانی

ادامه
جیمی ولز بیوگرافی جیمی ولز نابغه پشت ویکی پدیا

تاریخ تولد: ۷ اوت ۱۹۶۶

محل تولد: هانتسویل، آلاباما، ایالات متحده آمریکا

ملیت: آمریکایی، بریتانیایی

حرفه: موسس بنیاد ویکی مدیا

ثروت: ۱/۵ میلیون دلار

ادامه
مینا ساداتی بیوگرافی مینا ساداتی بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۱۰ آذر ۱۳۶۰

محل تولد: کاشان، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون

تحصیلات: فوق لیسانس گرافیک از دانشگاه هنرهای زیبای تهران

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
ویژه سرپوش