سه شنبه ۱۹ تیر ۱۴۰۳
۰۹:۰۶ - ۲۲ فروردین ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۱۱۷۷۸
اخبار فلزات، طلا و ارز

ارزهای دولتی محل مصارف ارز دولتی؟

واکنش‌ها به اظهارات فرافکنانه رئیس بانک مرکزی؛عدم پذیرش فرزین، تأثیری در واقعیت نرخ دلار ندارد

اظهارات فرافکنانه رئیس بانک مرکزی,دلار 50 هزارتومانی
البرت بغزیان در گفت‌وگو با «توسعه ایرانی»، بانک مرکزی را به مدیریت بازار مبادله و سامانه نیما فراخوانده است. او با اشاره به نقش بالاترین مقام سیاستگذار ارزی، از بانک مرکزی خواسته است تا به گونه‌ای مدیریت کند که نرخ در بازار آزاد کاهش یابد. بغزیان بر این باور است که بانک مرکزی باید به جای قطع صحبت، به صورت بحث و تبادل نظر، به مطالبات مردم و بازار آزاد پاسخ دهد و برای کاهش نرخ در بازار آزاد، تلاش کند.

رئیس کل بانک مرکزی در حالی نرخ ارز در بازار آزاد را قبول ندارد که دلار در خیابان فردوسی و سبزه میدان در کانال ۵۰ هزار تومان خرید و فروش می‌شود.

 هنگامی‌ که علی صالح‌آبادی از ریاست بانک مرکزی برکنار شد تا قطار رشد قیمت ارز متوقف شود، فرزین وعده داد ثبات به این بازار بازخواهد گشت.

 احسان خاندوزی، وزیر امور اقتصادی و دارایی نیز تاکید کرد تغییر صالح‌آبادی البته به معنای تغییر سیاست‌هاست و در این جابه‌جایی تنها افراد جابه‌جا نخواهند شد.

 حالا نزدیک به پنج ماه از استقرار فرزین در بانک مرکزی می‌گذرد. تغییر سیاست بانک مرکزی در واقع عقب‌گردی از سیاست ارزی دولت سیزدهم بود. دولت با این استناد که یارانه ارزی به هدف اصابت نمی‌کند، نسبت به حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی اقدام کرد، اما در نهایت در نیمه دوم سال موج جدید افزایش قیمت ارز از راه رسید.

حالا رئیس کل بانک مرکزی در تازه‌ترین سخنان بدون اعلام اینکه از شکست سیاست‌های نهاد تحت تصدی‌اش سخن بگوید نسبت به انکار نرخ ارز در بازار اقدام کرد. وی گفته است: در کشور یک نرخ ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان داریم که ثابت است و ممکن است یک تا دو درصد تغییر کند.

فرزین تاکید کرد: نرخ ارز بازار آزاد را قبول نداریم. این نرخ صرفا براساس انتظارات تورمی ناشی از اخبار منفی شکل می‌گیرد و به هیچ وجه با واقعیات اقتصاد ما همخوانی ندارد.

این سخنان محمدرضا فرزین با واکنش‌هایی از سوی کارشناسان و فعالان اقتصادی روبرو شده است. برخی با استناد به اینکه حتی عرضه سکه ربع بهار آزادی از سوی بانک‌مرکزی با دلار ۸۰ هزار تومان صورت می‌گیرد به این سخنان انتقاد کرده‌اند. بهنام صمدی در این زمینه در صفحه شخصی خود نوشت: «فرزین گفته است در کشور فقط دو نرخ ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان و مبادله‌ای برای دلار داریم و بقیه تحریف شده است. آقای فرزین خود شما دارید ربع سکه رو با دلار ۸۰ هزار تومان روی تابلوی بازار مبادله‌ای می‌فروشید.»

 عبدالناصر همتی، رئیس‌کل بانک مرکزی در دولت حسن روحانی نیز در واکنش به این سخنان در صفحه شخصی خود نوشت: «با وجود سه نرخ ارز متفاوت در بازار، با فاصله‌های ۲۵ تا ۳۰ درصدی و تا زمانی که عده‌ای حاضر به خرید و فروش ارز با نرخ‌هایی به غیر از نرخ مرجع بانک مرکزی و بعضا پرداخت مابه‌التفاوت نرخ مرجع هستند، قطعا نوعی بازار شکل گرفته است.» وی تاکید کرد: «نامگذاری این بازار به نابازار چیزی را تغییر نمی‌دهد.»

سیدعلی، معاون اسبق ارزی بانک مرکزی نیز در واکنش به این سخنان  با اشاره به اینکه در شرایط فعلی پذیرفتن یا نپذیرفتن یک نرخ تاثیری بر مساله ندارد، گفت: «حالا شاید فرضیه‌ای دیگر در این میان مطرح شود. اینکه ایشان بر این اعتقاد است که شوکی در راه است. این شوک شاید بتواند سبب شود ما نفت کافی بفروشیم و ارتباط سیستم بانکی ما با جهان برقرار شود. از سوی دیگر تحریم لغو شده و قراردادها و موافقت‌نامه‌های ما با کشورهای همسایه و حتی چین اجرایی شود. در یک کلام ارتباط ما با جهان عادی شده، برجام احیا و تحریم‌ها لغو شود. در این صورت در کوتاه‌مدت شاهد کاهش نرخ ارز هستیم و در بلندمدت این سیاست‌های اقتصادی است که بر نرخ ارز تاثیرخواهد گذاشت.»

وی گفت: «در غیر صورت، در تداوم شرایط کنونی بازار بالاخره نرخ خود را تحمیل خواهد کرد و تنها نتیجه پافشاری بر قیمت پایین‌تر و نادیده گرفتن واقعیات، توزیع رانت بیشتر و از دست رفتن ذخایر ارزی کشور است کما اینکه در سال‌های گذشته نیز این اتفاق رخ داده است.»

او گفت: «درست است که رئیس کل بانک مرکزی نرخ ارز در بازار آزاد را قبول ندارد، اما باید به این سئوال پاسخ دهد که معاملات در بازار با چه نرخی اتفاق می‌افتد. این پاسخ ساده ابعاد ماجرا را روشن خواهد کرد.»

این کارشناس اقتصادی تاکید کرد: «به نظر می‌رسد هنوز اتفاق خاصی رخ نداده و ما با تغییر شرایط سیاسی روبرو نیستیم از این بابت نرخ ارز بالاتر در نهایت موجودیت خودش را در اقتصاد به اثبات خواهد رساند. »

صحبت‌های تکراری درباره ارز

همچنین آلبرت بغزیان، اقتصاددان در واکنش به سخنان فرزین به «توسعه ایرانی» گفت: «این اولین باری نیست که رئیس کل بانک مرکزی درباره دلالی و کانال تلگرامی و ... صحبت می‌کند. پیش از این نیز روسای کل بانک مرکزی درصدد بودند تقصیر را بر گردن کسانی خارج از این نهاد بیندازند و بگویند دلال بازی عامل رشد بهای ارز است.»

 وی افزود: «در نهایت اینکه رئیس‌کل قیمت دلار را قبول داشته باشد یا نداشته باشد، تاثیری بر این نرخ ندارد. مهم این است که بر مبنای این نرخ معامله صورت می‌گیرد و پول پرداخت می‌شود. وقتی معامله‌گران حاضرند دلار را به این قیمت بخرند یا بفروشند، پس این نرخ واقعیت دارد و نظر رئیس‌کل بانک مرکزی نیز در این مسیر معاملات را باطل نمی‎کند.»

بغزیان تصریح کرد: «بانک مرکزی مسئولیت نرخ‌دهی به بازار آزاد یا سامان‌دهی آن را ندارد و باید با اتخاذ سیاست‌هایی بازار مبادله و سامانه نیما را مدیریت کند، این مدیریت نیز باید به گونه‌ای باشد که منجر به کاهش نرخ در بازار آزاد شود نه اینکه بالاترین مقام سیاستگذار ارزی بگوید من این نرخ را قبول ندارم و راه صحبت در این باره را ببندد. اتفاقا مطالبه ما این است که ایشان و همکارانشان بگویند چرا قیمت در بازار آزاد بالا می‌رود؟»

این اقتصاددان در توضیح این مطلب ادامه داد: «میزان ارزی که در بازار آزاد معامله می‌شود ۱۰ درصد از کل مصارف ارزی است. طبیعتا سیاستگذاری ضعیف باعث شده است که ۱۰ درصد مصارف ارزی، مبنای قیمت‌گذاری ارز در اقتصاد ایران باشد. چطور است که بخش مهم ارز در سامانه نیما و بازار مبادله، معامله می‌شود اما مبنای قیمت‌گذاری کالا همین نرخی می‌شود که رئیس‌کل بانک مرکزی اعلام کرده آن را قبول ندارد؟»

وی گفت: «حتما بانک مرکزی از محتوای دلار هراتی، نیمایی و افشاری اطلاع دارد، آقای فرزین چرا به جای اینکه اطلاعات خود را در این زمینه در اختیار نهادهای قضایی قرار دهد و مانع از اثرگذاری آنها شود، با حرف‌های تکراری درصدد اداره بازار است؟»

بغزیان تصریح کرد: «آقای فرزین با قیمت ارز نیمایی یا مبادله‌ای به بازار سیگنال می‌دهد تا قیمت بازار آزاد مشخص شود و طبیعی است مبنای سیاستگذاری ایشان باید مانع از این کاستی‌ها شود.»

ارزهای دولتی محل مصارف ارز دولتی؟

یکم- یکی از وعده‌های محمدرضا فرزین در شروع کارش این بود که دولت نیاز وارد‌کنندگان و متقاضیان ارز را با دلار ۲۸۵۰۰ تومانی تخصیص می‌دهد و این قیمت تا یک سال تثبیت می‌شود.

البته معاون اول یک گام پیش نهاد و تثبیت دلار ۲۸۵۰۰ تومانی را برای دو سال اعلام کرد. آیا دولت به وعده‌اش عمل کرده است؟

دوم- گزارش‌های پرشماری از نهادهای کارفرمایی در بخش تولید و بخش واردات در رسانه‌ها منتشر شده که می‌گویند دلار دولتی به آنها داده نشده است. آیا این تشکل‌ها ناراست می‌گویند. در این صورت باید بانک مرکزی پاسخ این تشکل‌ها را بدهد.

سوم- رییس بانک مرکزی آیا می‌تواند از دولت اجازه بگیرد و بگوید محل مصارف دلار ۲۸۵۰۰ تومانی در کدام فعالیت‌ها بوده و بانک مرکزی به کدام گروه‌ها و تشکل‌ها دلار ۲۸۵۰۰ تومانی اختصاص داده است؟/ جهان صنعت

  • 19
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش