سه شنبه ۰۷ اسفند ۱۴۰۳
۰۸:۳۲ - ۰۷ اسفند ۱۴۰۳ کد خبر: ۱۴۰۳۱۲۰۴۸۲
اخبار فلزات، طلا و ارز

روزنامه دولت: تلاطم قیمت ارز در بازار، دولت را به عقب نشینی از سیاست تک نرخی کردن ارز، وادار نخواهد کرد

زلزله در بازار طلا و ارز/ قیمت‌ها شکست

قیمت دلار سکه طلا,قیمت سکه طلا دلار در اسفند 1403
همزمان با ریزش قیمت دلار به یک کانال پایین‌تر، قیمت طلا و سکه نیز در بازار در روندی نزولی قرار گرفت.

به گزارش خبرآنلاین، بازارهای مالی با وجود این‌که در ابتدای روز دوشنبه مسیر صعودی را طی می‌کردند، اما در میانه روز تغییر مسیر داده و وارد فاز نزولی شدند. به نظر می‌رسد ورود سنگین بازارساز به بازار ارز، قیمت ارز را ریزشی کرده و بر همین اساس، بازارهای طلا و سکه نیز ریزشی شده‌اند.

بر همین اساس، دلار و طلا به یک کانال پایین‌تر سقوط کردند و سکه نیز در مرز کانال ۷۵ میلیون تومان ایستاد.

دلار یک‌هزار تومان دیگر ریخت

دلار در روز دوشنبه به کانال ۹۱ هزار تومان افتاد. بررسی‌های خبرآنلاین نشان می‌دهد که در سومین روز هفته هر دلار آمریکا با کاهش یک‌هزار و ۴۲۵ تومانی، به قیمت ۹۱ هزار و ۳۱۵ تومان رسید. این یعنی در روز گذشته دلار ۱.۵ درصد ریزش قیمت داشت.

معامله‌گران و فعالان بازار ارز معتقدند که ریزش قیمت دلار در پی فشار سنگین بازارساز به بازار ارز اتفاق افتاده است. بر همین اساس، پیش‌بینی می‌دهد در صورتی که روند کاهشی قیمت‌ها ادامه داشته باشد، دلار در کانال ۹۰ هزار تومان هم قرار خواهد گرفت.

طلا به یک کانال پایین‌تر سقوط کرد

با وجود افزایش قیمت طلا در بازار جهانی، اما به دنبال ریزش قیمت ارز، بازار طلا هم نزولی شد. بر همین اساس، قیمت هر گرم طلای ۱۸عیار کاهش ۸۵ هزار تومانی را تجربه کرد و به ۶ میلیون و ۶۵۶ هزار تومان سقوط کرد. هر مثقال طلا هم با ریزش ۳۷۴ هزار تومانی، به کانال ۲۸ میلیون تومان سقوط کرد و در نهایت ۲۸ میلیون و ۸۲۹ هزار تومان قیمت پیدا کرد.

فعالان بازار معتقدند که در صورتی که کف قیمتی ۶ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان شکسته شود، احتمال سقوط قیمت طلا به کانال ۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان وجود دارد.

سکه روی مرز ۷۵ میلیون تومان ایستاد

همراه با بازارهای طلا و ارز، قیمت سکه هم نزولی شد. به این ترتیب، هر قطعه سکه امامی با کاهش ۵۰۵ هزار تومانی به ۷۶ میلیون و ۱۰۵ هزار تومان رسید. تحلیلگران معتقدند در روزهای آینده سقوط قیمت سکه به کانال ۷۵ میلیون تومان بعید نیست.

با وجود کاهش قیمت سکه امامی، اما بازار با افزایش حباب سکه روبه‌رو بود؛ به طوری که حباب سکه امامی ۲۱۵ هزار تومان بزرگ‌تر شده و به ۱۲ میلیون و ۲۹۷ هزار تومان رسید.

بنا به این گزارش، قیمت هر قطعه سکه‌بهار آزادی با افزایش ۵۱۰ هزار تومانی، ۷۲ میلیون و ۴۲۰ هزار تومان شد. نیم‌سکه هم با افزایش ۱۰۰ هزار تومانی، به قیمت ۴۲ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان رسید. ربع‌سکه همچنین۲۱ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان و سکه گرمی نیز ۱۱ میلیون تومان قیمت پیدا کرد.

***

روزنامه دولت: تلاطم قیمت ارز در بازار، دولت را به عقب نشینی از سیاست تک نرخی کردن ارز، وادار نخواهد کرد

روزنامه ایران نوشت: نرخ ارز ترجیحی در سال آینده با اعلام معاون اول رئیس‌ جمهوری همان ۲۸۵۰۰ تومان باقی خواهد ماند.

قیمت دلار سکه طلا,قیمت سکه طلا دلار در اسفند 1403

پیش از این دولت در بودجه سال آینده پیش‌بینی کرده بود که نرخ ارز ترجیحی ۱۰ هزار تومان بالاتر باشد. اما به گفته محمدرضا عارف، معاون اول رئیس ‌جمهوری در ستاد تنظیم بازار، کالاهای اساسی در سال آینده با همان نرخ ۲۸۵۰۰ تومانی امسال وارد خواهد شد.

این تصمیم در وهله اول به کاهش التهاب در قیمت کالاهای مورد نیاز مردم در سال آینده کمک خواهد کرد. هرچند که تبعات مختلفی نیز خواهد داشت که در این گزارش به آن خواهیم پرداخت. اما چند نکته در این باره وجود دارد که سیاست‌گذار ارزی و البته مجموعه دولت باید به آن توجه کنند و اسیر فضاسازی روانی واسطه‌ها و دلالان مختلف نباشند.

سیاست‌های پولی چگونه تعیین می‌شود؟

وزیر امور اقتصادی و دارایی، سوم دی ماه ۱۴۰۳ در کمیسیون اقتصادی مجلس به صراحت از این گفت که «نظام ارزی ایران باید شناور و مدیریت شده باشد.» این حرف به چه معناست؟ این نظام ارزی پیش از این و در سال‌های میانه دهه ۸۰ نیز اعمال شده بود و به معنای «نوسان نرخ ارز در محدوده‌ای مشخص» است که بانک مرکزی آن را تعیین می‌کند. معنای چیزی که وزیر اقتصاد به نمایندگان مجلس گفته این است که در اقتصادی با تورم ۴۰ درصدی نمی‌توان نرخ ارز را در یک کانال مشخص نگه داشت و میخکوب کرد. چیزی که مورد تأیید بانک مرکزی نیز هست.

با گذشت نزدیک به دو ماه از اظهارات وزیر اقتصاد، حالا جریان رسانه‌ای خاصی، بدون توجه به اینکه چنین برنامه‌ای توسط دولت قرار بوده اجرایی شود، تخریب نظام ارزی کشور را در پیش گرفته است. از نظر این جریان، تثبیت نرخ ارز ترجیحی، به معنای عقب‌نشینی از سیاست‌های پیشین دولت در حوزه ارز است.

اما همانگونه که رئیس‌ جمهوری نیز پیش از این تأکید کرده بود؛ «سیاست‌های پولی و بانکی و ارزی در جلسه سران قوا با حضور تیم اقتصادی دولت و رؤسای کمیسیون‌های اقتصادی مجلس و کارشناسان تصمیم‌گیری شده است.» در واقع یکسری سیاست‌ها و استراتژی‌ها توسط تیم اقتصادی دولت اجرا شده که پیش از این به تصویب سران قوا رسیده است.

عقب‌نشینی از سیاست‌گذاری ارزی؟

معاون اول رئیس ‌جمهوری ۱۱ دی ماه امسال گفته بود که «نرخ ارز باید تک نرخی شود» و همزمان اشکالاتی به نحوه اجرای آن داشته، از جمله اینکه «شاید بهتر بود در زمان دیگری این سیاست اجرا می‌شد.» اما بلافاصله ادامه داده که «راهبرد دولت برای تک نرخی کردن ارز درست بوده است... اینها باید بحث شود... این مسائل باید بین نخبگان مطرح شود.»

در واقع چیزی که محمدرضا عارف ارائه کرده، «عقب‌نشینی» یا «دو دستگی» و «اختلاف نظر» در سیاست‌های ارزی نبوده است. معاون اول رئیس ‌جمهوری اشکالاتی را به نحوه یا زمان اجرای یک برنامه و استراتژی ارزی داشته و آنها را اعلام کرده است. برخی خبرگزاری‌ها با تقطیع صحبت‌های معاون اول رئیس ‌جمهوری به نوعی این اظهارات را به معنای سیاست‌گذاری ارزی توسط وی دانسته‌اند که به نظر درست نمی‌آید.

دلایل احتمالی التهاب ارز چیست؟

سیاست‌های ارزی و پولی و مالی در یک زنجیره قرار دارند و نبود هر یک از حلقه‌های واسط ممکن است آسیب زیادی در کل زنجیره ایجاد کند. در یک ماه گذشته، برخی دیدگاه‌های کارشناسی درباره التهاب بازار ارز مطرح شده که می‌توان به چنین مواردی اشاره کرد:

اول، بازگشت شاخص رشد نقدینگی به بالای ۲۷ درصد که در آمارهای بانک مرکزی نیز که به تازگی منتشر شده، مشخص است. بانک مرکزی در دوره ریاست محمدرضا فرزین، توانست شاخص رشد نقدینگی را از ۴۰ درصد به ۲۴.۵ درصد کاهش دهد. اما در نیمه دوم سال این شرایط به هم خورد و دوباره این شاخص با جهش روبه‌رو شد. دلیل این اتفاق هم مورد بحث و بررسی کارشناسان و اقتصاددانان است. اما به نظر می‌رسد که خود بانک مرکزی بهتر از همه می‌تواند در این باره توضیح دهد و چرایی آن را مشخص کند.

دوم، بخشنامه گمرک که گفته می‌شود بر مبنای آن واردکنندگان می‌توانند بخشی از کالاهای خود را قبل از پرداخت کامل تعرفه‌ها و عوارض گمرکی ترخیص کنند. این بخشنامه با هدف تسهیل در امر واردات و کاهش هزینه‌های انبارداری و همچنین تسریع در چرخه تولید و توزیع کالاها، با وقفه‌ای تقریباً یک ماهه از آذرماه مجدداً به اجرا گذاشته شد.

گفته می‌شود که این مجوز سبب شده تا وارد کنندگان، ارز خود را از بازار تهیه و ۹۰ درصد کالای خود را از گمرکات ترخیص کنند. همچنین آنها این چرخه را ادامه می‌دهند تا زمان تخصیص ارزشان فراهم شود. همین امر موجب فشار مضاعف به بازار حواله ارز شده است.

سوم، شدت گرفتن تحولات بین‌المللی بویژه تورم انتظاری حاصل از اظهارنظرهای منفی نسبت به آینده اقتصاد ایران در نیمه دوم امسال بیش از همه دیده شده است. چه کسی می‌تواند این موضوع را رد کند که تحریم‌ها، «اندازه» اقتصاد ایران را کوچکتر می‌کند؟ اصلاً تحریم‌ها برای همین طراحی شده‌اند. چه کسی است که نداند تحریم‌ها «هزینه مبادله» برای اقتصاد ایران را بالا می‌برد؟ آمارها نشان می‌دهد رشد بدهی بخش دولتی به سیستم بانکی از ۱۴ درصد در بهار سال ۹۷ به ۴۸ درصد در بهار سال ۱۴۰۰ افزایش یافته است. یعنی همزمان با ورود ترامپ به کاخ سفید و دوره اول ریاست جمهوری وی که همراه با شدیدترین تحریم‌های یکجانبه علیه ایران بوده است.

پایبندی به استراتژی

 در آخر باید گفت که سیاست‌گذاری ارزی همانگونه که معاون اول رئیس ‌جمهور نیز تأکید کرد؛ کار نخبگان و کارشناسان آن است و دخالت در تنظیم این سیاست‌ها توسط نهاد بالادست، عرصه را برای اجرای استراتژی که پیش از این دنبال می‌شد، تنگ می‌کند. بنابراین، شرط موفقیت برنامه‌های اقتصادی، پایبند ماندن به استراتژی‌هایی است که در تیم اقتصادی و بر مبنای کار کارشناسی تعیین شده است.

  • 17
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش