پنجشنبه ۰۱ آذر ۱۴۰۳
۱۱:۴۲ - ۱۹ تير ۱۳۹۹ کد خبر: ۹۹۰۴۰۱۱۹۶
اخبار فلزات، طلا و ارز

رشد تاریخی اونس/ شورای جهانی طلا (WGC): رکورد سرمایه‌گذاری در طلا شکسته شد

اونس طلا
طلا در معاملات روز چهارشنبه توانست با قدرت از مرز ۱۸۰۰ دلاری عبور و جایگاه خود را در بالای این مرز مستحکم کند؛ مرزی که آخرین بار در ماه نوامبر ۲۰۱۱، یعنی قریب به ۱۰۴ ماه پیش شکسته شده بود. عوامل زیادی از جمله بحران کرونا، چشم‌انداز تاریک اقتصادی و اقدامات بی‌سابقه انبساطی دولت‌ها سبب رشد تاریخی اونس شد؛ عواملی که هنوز هم در بازارها حضور دارد و می‌تواند سبب افزایش بیشتر قیمت اونس شود. «دنیای‌اقتصاد» به همین مناسبت به مرور لحظات تاریخی بازار طلا در دهه‌های اخیر پرداخته است.

پس از چند هفته پیش‌بینی و رایزنی‌های مختلف نهایتا طلا از مرز ۱۸۰۰ دلاری عبور کرد. فلز زرد در روز چهارشنبه توانست با گذر از مرز ۱۸۰۰ دلاری، بالاترین قیمت ثبت‌شده در هشت سال‌و هشت ماه اخیر را به ثبت برساند.

برای آخرین بار طلا در ماه نوامبر ۲۰۱۱، به قیمت ۱۸۰۳ دلار رسیده بود. عامل اصلی که قیمت طلا را تا سطح ۱۸۰۰ دلاری بالا آورد، افزایش مجدد تعداد مبتلایان به بیماری کووید-۱۹ و شروع موج جدیدی از این بیماری بود. اکنون بسیاری از کشورها نگران ایجاد موج گسترده‌ای از پاندمی کرونا هستند؛ موضوعی که سبب خواهد شد دوباره بسیاری از فعالیت‌های اقتصادی به حالت تعطیل و نیمه‌تعطیل دربیایند. ا

ین اتفاق نیز سبب خواهد شد تا ریکاوری اقتصادی که در ماه‌های اخیر خوش‌بینی‌هایی نسبت به آن به‌وجود آمده بود، به تاخیر بیفتد. جدیدترین گزارش‌های نهادهای مهم اقتصاد جهان از جمله صندوق بین‌المللی پول، فدرال رزرو و بانک مرکزی اروپا، همگی در گزارش‌های اصلاح شده خود، چشم‌انداز اقتصاد جهانی را نسبت به آنچه پیش‌بینی می‌شد، وخیم‌تر و تاریک‌تر ارزیابی کرده‌اند. با وجود این چشم‌انداز تاریک، بانک‌های مرکزی، باید به ناچار به اقدامات حمایتی و انبساطی خود ادامه دهند، موضوعی که در بلندمدت سبب افزایش تورم و کسری بودجه دولت‌ها خواهد شد. اقدامات انبساطی که هزینه نگهداری طلا را کاهش داده و سبب افزایش تقاضای آن خواهد شد. تمام عوامل ذکر شده به‌صورت سلسله‌ای به هم پیوسته، می‌توانند سبب افزایش قیمت طلا شوند و در دوره کنونی که تمام این عوامل در بازارها حضور دارند، قیمت طلا توانست به رکورد ۸ سال و نیم خود برسد و همچنان بسیاری از معامله‌گران پیش‌بینی می‌کنند قیمت این فلز افزایش پیدا کند. از سوی دیگر با از بین رفتن عامل کرونا توسط کشف واکسن احتمالی یا درمان قطعی، بسیاری از این عوامل از بین خواهند رفت؛ موضوعی که در صورت تحقق، احتمال ریزش قیمتی طلا در بازارهای جهانی را افزایش خواهد داد.

مرور جهش‌های تاریخی قیمت طلا نشان می‌دهد در هر نوبت، عوامل مختلفی سبب شده‌اند که قیمت این پناهگاه امن سرمایه افزایش پیدا کند. یکی از دوره‌هایی که قیمت طلا به‌طور ناگهانی رشد قابل توجهی داشت، ماه‌های آخر دهه ۷۰ و ماه‌های ابتدایی دهه ۸۰ میلادی بود. مرور اتفاقات آن دوره نشان می‌دهد ترکیبی از عوامل ژئوپلیتیک و عامل ترس از تورم، سبب جهش طلا به قله ۸۵۰ دلاری در ژانویه ۱۹۸۰ شده بود. در سال ۲۰۱۱ نیز طلا به بالاترین قیمت خود در طول تاریخ رسید و از مرز ۱۹۰۰ دلاری عبور کرد. عوامل جهش طلا در این نوبت بیشتر مربوط به عوامل اقتصادی از جمله چشم‌انداز نامناسب رشد اقتصادی و بحران بدهی دولت‌ها بود. با نگاهی به دوره کنونی می‌توان به این نتیجه رسید که تمام عوامل این دو دوره، در حال حاضر در بازارها حضور دارد و این موضوع می‌تواند سبب افزایش بیشتر قیمت طلا در ادامه سال جاری میلادی باشد.

از سوی دیگر مرور تجربه طلا در سال‌های ۱۹۸۰ و ۲۰۱۱ نشان می‌دهد که پس از مقطع اوج‌گیری قیمت اونس، فلز زرد برای سال‌های متمادی در قیمتی پایین‌تر از نقطه اوج قیمتی معامله شده است. موضوعی که باید مدنظر سرمایه‌گذاران در دوره کنونی هم قرار بگیرد تا با احتیاط بیشتری به صعود قیمت اونس نگاه کنند.

صعود اونس در آغاز دهه ۸۰

یکی از پروازهای تاریخی قیمت فلز زرد به سال پایانی دهه ۷۰ و سال ۱۹۸۰ بازمی‌گردد؛ دوره‌ای که در آن قیمت طلا با افزایشی تاریخی در ماه‌های آغازین سال به قله ۸۵۰ دلاری به ازای هر اونس رسیده بود. با درنظر گرفتن اینکه طلا ۴۰ سال پیش به این قله رسیده است و برای سال‌های متمادی بعد از آن نیز در قیمت‌های پایین‌تر از آن معامله می‌شد و با احتساب تورم ۴۰ سال اخیر، می‌توان به این نتیجه رسید که قیمت ۸۵۰ دلاری برای آن سال‌ها رقم بسیار بالایی بوده است؛ نگاهی به قیمت طلا در سال‌های قبل از آن نیز سرعت رشد شگفت‌انگیز طلا در آن سال‌ها را روشن‌تر می‌کند. در سال ۱۹۷۸، یعنی دو سال قبل از رشد شگفت‌انگیز قیمت اونس، بالاترین قیمتی که برای طلا ثبت شده بود، نزدیک به ۲۴۳ دلار بود. سال بعد از آن یعنی سال ۱۹۷۹، طلا ۱۳۳ درصد دیگر رشد کرد و بالاترین قیمتی که برای این پناهگاه امن دارایی ثبت شد، قیمتی نزدیک به ۵۲۴ دلار بود، اما دلیل رشد بی‌سابقه قیمت طلا در حدفاصل زمانی دهه ۷۰ و ۸۰ میلادی چه بود؟ کارشناسان سه دلیل عمده را برای صعود تاریخی قیمت طلا در آن دوره ذکر کرده‌اند که دو عامل آن مربوط به تنش‌های ژئوپلیتیکی و یک عامل مربوط به تورم بود.

عامل اول مربوط به تهاجم شوروی به افغانستان بود که سبب شده بود نااطمینانی‌های سیاسی فضای بازارها را فرابگیرد. در آخرین روزهای دهه ۸۰ میلادی (۲۳ دسامبر ۱۹۷۹) بود که قوای روس، کابل پایتخت افغانستان را به اشغال خود درآوردند و ۵ روز بعد قدرت را در افغانستان تغییر دادند. علاوه بر این حمله نظامی، یکی دیگر از عواملی که به عقیده کارشناسان سبب خیزش اونس در ژانویه ۱۹۸۰ شد بالا گرفتن تنش‌های سیاسی میان ایران و آمریکا عنوان شده بود. اما به غیر از این دو عامل ژئوپلیتیک، عامل دیگری نیز در افزایش قیمت طلا نقش بازی کرده بود. افزایش نرخ تورم، عامل دیگری بود که سبب شده بود تا سرمایه‎داران برای حفظ ارزش دارایی خود به بازار طلا هجوم بیاورند. در حقیقت نقطه اوج بحران تورم در انتهای دهه ۷۰، ماه پایانی سال ۱۹۷۹ بود، که در آن تورم به حدود ۱۳ درصد رسیده بود. این نرخ یکی از بالاترین نرخ‌های تورمی بود که آمریکا تا آن تاریخ تجربه کرده بود.  در نهایت و پس از آن سال‌ها، طلا برای سال‌های متمادی در قیمت‌های پایین‌تر از سال ۱۹۸۰ معامله شد. طلا بیش از دو دهه پس از سال ۱۹۷۹ و ۱۹۸۰، هیچ‌گاه به قیمت آغاز دهه ۸۰ نرسید.

قله تاریخی ۲۰۱۱

در آگوست سال ۲۰۱۱ بود که طلا بالاترین قیمت خود در تاریخ را به ثبت رساند و نهایتا توانست به قیمت تاریخی ۱۹۲۰ دلار برسد؛ تاکنون این بالاترین قیمتی است که در تاریخ برای هر اونس از فلز زرد ثبت شده است. البته بسیاری از کارشناسان در آن دوره بر این باور بودند که قیمت طلا با حباب همراه است و عوامل بنیادین باعث افزایش قیمت طلا نشده است. پیش‌بینی که به تحقق پیوست و طلا پس از آن به قیمت‌های پایین‌تر نزول کرد و برای سال‌های متوالی و تا قبل از سال جاری میلادی به نزدیکی این سطح از قیمت‌ها نرسید. دلایل ذکر شده برای بلندترین جهش قیمتی طلا در آن دوره بیشتر به مسائل اقتصادی مربوط بود. نااطمینانی‌های اقتصادی، بحران بدهی در آمریکا و اروپا و افزایش نرخ تورم در بازارهای نوظهور از جمله چین و هند از جمله عواملی بودند که سبب افزایش قیمت فلز زرد شده بودند. البته کارشناسان در آن دوره بحران بدهی کشورهای اروپایی را مهم‌ترین عامل تقویت‌کننده تقاضای طلا می‌دانستند. تمام این عوامل سبب شده بود تا در آن مقطع تقاضای بانک‌های مرکزی برای خرید طلا افزایش چشمگیری داشته باشد.

سناریوهای پیش‌رو

هر روز اخبار جدیدی از رکوردشکنی تعداد مبتلایان در برخی از ایالات آمریکا و  برخی از کشورهای آمریکای لاتین به گوش می‌رسد. در جواب به نگرانی‌های به‌وجود آمده از طولانی شدن پاندمی کرونا، هر هفته خبری جدید از اقدامات انبساطی بیشتر از سوی بانک‌های مرکزی منتشر می‌شود. از سوی دیگر وضعیت ژئوپلیتیکی مناطقی مانند خاورمیانه نیز عادی به نظر نمی‌رسد و سطح تنش‌ها نسبتا بالاست. تمام نهادهای تاثیرگذار بین‌المللی پیش‌بینی‌های خود نسبت به رشد اقتصادی سال جاری میلادی را به‌صورتی بدبینانه‌تر اصلاح کرده‌اند. تمام این اخبار می‌تواند برای پیشروی قیمت طلا مناسب باشد. در صورت ادامه حضور تمام این عوامل در بازارها شاید طلا بتواند قله تاریخی سال ۲۰۱۱ را نیز پشت سر بگذارد. اما با مرور تجربه دهه ۸۰ میلادی و سال ۲۰۱۱ و مرور نظر فعالان و کارشناسان بازارها می‌توان به این نتیجه رسید که در هر دو مورد خوش‌بینی‌های به‌وجود آمده برای صعود قیمت اونس به واقعیت تبدیل نشد و طلا تا دهه ها بعد از قله تاریخی خود، در قیمت‌های پایین‌تر در جا زد. از سوی دیگر صف طویل عوامل حمایت‌کننده قیمت طلا با کشف واکسن و درمان قطعی کرونا به ناگهان در هم شکسته خواهد شد و این موضوع می‌تواند سبب ریزش ناگهانی قیمت فلز زرد شود.

اونس طلا

سرمایه‌گذاری در طلا رکورد جدید زد

شورای جهانی طلا (WGC) اعلام کرد جریان سرمایه گذاری در صندوقهای ETF طلا در ژوئن برای هفتمین ماه متوالی رشد کرد و موجودی طلای این صندوقها ۱۰۴ تن افزایش یافت.

به گزارش ایسنا، جدیدترین آمار شورای جهانی طلا از تقاضای سرمایه گذاری بی سابقه برای صندوقهای سرمایه‌گذاری قابل معامله در بورس (ETF) که تحت پشتوانه طلا قرار دارند، حکایت دارد. با افزوده شدن ۱۰۴ تن طلا به موجودی این صندوقها در ماه میلادی گذشته، مجموع ذخایر طلای آنها به رکورد ۳۶۲۱ تن رسیده است. شورای جهانی طلا تصریح کرده که دارایی‌های تحت مدیریت هم به بالاترین رکورد خود صعود کرده‌اند.

مجموع طلایی که در نیمه اول سال ۲۰۲۰ به صندوقهای ETF طلا وارد شد، ۷۳۴ تن به ارزش ۳۹.۵ میلیارد دلار بود.

طبق گزارش شورای جهانی طلا، برای پی بردن به رکورد بی سابقه تقاضای بالا، کافیست بدانیم ورود طلا به صندوقهای ETF طلا در نیمه اول سال ۲۰۲۰ بالاتر از رکورد بالای خرید طلا توسط بانکهای مرکزی در سالهای ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ بوده و ممکن است حدود ۴۵ درصد از تولید جهانی طلا در نیمه اول سال ۲۰۲۰ را جذب کند.

با این حال تحلیلگران شورای جهانی طلا پیش بینی کردند که انتظار ندارند تقاضای سرمایه گذاری تا پایان سال قوی بماند.

اونس طلا

به گفته این تحلیلگران، فضای اقتصادی و ژئوپلیتیکی از سرمایه گذاری در طلا پشتیبانی می کند و هزینه نگهداری طلا هم با پایین یا منفی ماندن نرخهای بهره بانکهای مرکزی، اندک است. همچنین نگرانیهای جدی نسبت به آسیب دیدن احیای اقتصادی از اوج گیری دوباره پاندمی ویروس کرونا وجود دارد. رشد موارد جدید ابتلا به ویروس کرونا در برخی از بخشهای جهان به خصوص آمریکا نشان می دهد که هنوز راه زیادی تا بازگشایی کامل اقتصادها و احیای اعتماد عمومی وجود دارد.

نگاهی به آمار منطقه ای نشان می دهد که بالاترین تقاضا در بازار ETF  مربوط به آمریکای شمالی است که ماه میلادی گذشته عامل ورود ۸۳ تن طلا به صندوقهای ETF طلا بود در حالی که سهم صندوقهای اروپایی ۱۸ تن و صندوقهای آسیایی ۰.۴ تن بود.

بر اساس گزارش کیتکونیوز، تقاضای سرمایه گذاری در صندوقهای ETF طلا در نقطه مقابل تقاضای فیزیکی برای طلا به خصوص در کشورهایی مانند چین و هند قرار دارد. تدابیر قرنطینه و قیمت بالای طلا مانع تقاضای خرید مصرف کنندگان و سقوط آن به رکورد پایین کم سابقه ای شده است.

donya-e-eqtesad.com
  • 12
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش