جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۲۰۱۰۱۰۳

مکمل های کلاژن، نحوه استفاده، مزایا و معایب

مکمل کلاژن,مکمل کلاژن چیستمکمل های کلاژن
فراوان ترین پروتئین در بدن کلاژن است که سبب محکم سازی پوست و غضروف می شود. ساخت این ماده در اثر افزایش سن، کاهش پیدا می کند درنتیجه افراد دچار مشکلات پوستی از قبیل چین و چرک و انواع افتادگی های پوست می شوند. در ادامه این مقاله سرپوش به مکمل های کلاژن که می توانند این روند را کاهش دهند اشاره می شود.

کلاژن چیست؟

کلاژن فراوان ترین پروتئین در بدن است که سبب استحکام پوست شده و از غضروف هم پشتیبانی می کند. این پروتئین ساختاری در بافت های پیوندی مانند؛ پوست، استخوان، تاندون و رباط ها پیدا می شود. عملکرد اصلی این ترکیب افزایش مقاومت بافت در برابر کشیدگی است. با گذشت زمان و افزایش سن افراد کلاژن تجزیه می شود و درنهایت پوست به مرور زمان حالت آویزان به خود می گیرد همچنین چین و چروک ها در آن پدیدار می شوند. مفاصل نیز ساییده شده و فرد در معرض ابتلا به ارتروز قرار می گیرد. قرارگیری در معرض آفتاب، استعمال دخانیات فرآیند تحلیل کلاژن را تسریع می کند. همین دلایل سبب می شود برخی افراد ترغیب به استفاده از قرص و پودرهای کلاژن ساز شوند تا این کمبود کلاژن در بدن را جبران کنند. 

مکمل کلاژن چیست؟

بیشتر مکمل های کلاژن به وسیله هیدرولیز کلاژن حیوانی ساخته می شوند، به طوری که ملکول های کلاژن شکسته و به پپتیدها تبدیل خواهند شد، این فرم راحت تر جذب بدن می شود. سپس کلاژن هیدرولیز شده یا پپتیدی به فرم قرص،‌ کپسول یا پودر تحت عنوان مکمل کلاژن ارائه می‌شود.

مکمل کلاژن,مکمل کلاژن چیست,بهترین مکمل کلاژن کدام استدرباره مکمل های کلاژن

بهترین مکمل کلاژن کدام است؟

مکمل های کلاژن غالبا از فلس ماهی، استخوان گاو یا اجزای بدن حیوانات ساخته می شوند. نمی توان تفاوت چندانی بین قرص، کپسول یا پودرهای کلاژن درنظر داشت و آنها هیچ برتری نسبت به دیگری ندارند. انتخاب این مورد کاملا شخصی و بسته به بودجه فرد دارد. باید اشاره کرد پودرهای کلاژن به صورت ساشه ساخته می شوند درنتیجه می توان با هر نوشیدنی آنها را استفاده کرد لذا محبوبیت بیشتری در بین مصرف کنندگان دارند. 

باید توجه داشته باشید که قیمت بالا صرفا به معنای کیفیت بهتر نیست. بیشتر افرادی که از مکمل های کلاژن استفاده می کنند نتایج خوبی را شاهد بوده اند. این افراد با اهداف مختلفی از مکمل ها استفاده می کنند، با این وجود نمی توان تعیین کرد که کلاژن دقیقا روی کدام بخش تاثیرگذار است. مثلا ممکن است با هدف بهبود سلامت پوست، کلاژن مصرف کنید، اما استخوان‌ها و عضلات آنقدر تشنه‌ کلاژن باشند که اجازه ندهند، روی پوست تاثیری بگذارد.

کلاژن از چه غذاهایی تامین می شود؟

شما می توانید با مصرف غذاهای پروتئینی از قبیل گوشت گاو، مرغ، تخم مرغ، ماهی و انواع دیگری از غذاهای دریایی کلاژن را به صورت طبیعی وارد رژیم غذایی خود کرده و از فواید بیشمارش بهره ببرید. کلاژن به طور طبیعی از طریق اسیدهای آمینه در بدن تشکیل می شود. آمینواسیدها در بدن تجزیه شده و برای سایر بخش ها مورد استفاده قرار می گیرند. یکی از این موارد استفاده تشکیل رشته های کلاژن است. 

فواید استفاده از مکمل های کلاژن:

استفاده از مکمل های کلاژن فواید بسیاری دارد که در ادامه به تعدادی از آنها اشاره می شود: 

بهبود سلامت پوست:

با روند افزایش سن تولید کلاژن در بدن کاهش پیدا کرده و پوست حالت ارتجاعی خود را از دست می دهد، درنتیجه افراد احساس پیری و خشکی در پوست خود دارد. مصرف مکمل های کلاژن رطوبت و حالت کشسانی پوست را افزایش داده از بروز چین و چروک های پوستی پیشگیری خواهد کرد، درنهایت نیز پوستی شاداب و سالم به شما خواهد داد. 

تقویت استخوان ها و مفاصل:

احتمال ابتلا به پوکی استخوان با افزایش سن بیشتر خواهد شد، از طرفی استخوان ضعیف شده و سریع تر آسیب می بیند، همچنین ترمیم استخوان افراد آسیب دیده و مسن نسبت به جوانترها کندتر پیش می رود. مصرف مکمل های کلاژن موجب تقویت بافت استخوانی می شود، این پروتئین در غضروف نیز وجود دارد که منجر به کاهش درد آرتروز مفاصل و مشکلات ناشی از آسیب غضروفی خواهد شد. 

مکمل کلاژن,مکمل کلاژن چیست,فواید استفاده از مکمل های کلاژنفواید استفاده از مکمل های کلاژن

تاثیر بر سلامت مو:

یکی از پروتئین های مهم در ساختار مو کراتین است که از طریق آمینواسیدها ساخته می شود. مصرف مکمل های کلاژن منجر به تقیوت ساختار تارهای مو خواهد شد. با افزایش سن ریزش و شکنندگی مو به خصوص در زنان بیشتر می شود. مکمل های کلاژن با بهبود سلامت و ساختار مو از ریزش، شکنندگی و خشکی مو پیشگیری می کنند. 

تقویت ناخن ها:

کلاژن در ساختار ناخن هم وجود دارد که منجر به افزایش استحکام آن می شود. در برخی از افراد ساختار ناخن ضعیف تر است درنتیجه زودتر از انتظار دچار شکستگی می شود. با استفاده از مکمل های کلاژن می تواند از آسیب به ناخن و شکستگی آنها جلوگیری کرد و سلامت زیبایی را به ناخن هدیه داد. 

بهبود عضلات:

برخی از ورزشکاران به خصوص بدنسازان از مکمل های کلاژن برای افزایش حجم عضلات استفاده می کنند. کلاژن با قرارگیری در بافت عضلانی منجر به افزایش قدرت و حجم می شوند. البته تاثیر افزایش عضلات در اثر مصرف کلاژن محدوده بوده و در مطالعات اثبات نشده است.

بهبود سلامت قلب:

یکی از ترکیبات مهم در بافت سلول های خونی رشته های کلاژن است. به همین دلیل مصرف کلاژن می تواند سلامت قلب و عروق را بهبود دهد و از ابتلا به بیماری های قلبی پیشگیری کند. 

عوارض مصرف مکمل کلاژن:

مکمل های کلاژن به سه صورت قرص، کپسول و پودر عرضه می شوند. در ادامه به عوارضی اشاره می شود که به همه اشکال این کلاژن ها مربوط هستند. 

یکی از رایج ترین عوارض مصرف قرص های کلاژن علائم گوارشی یا احساس طعم بد در دهان است. این نگرانی وجود دارد که تحریک سنتز کلاژن می تواند منجر به افزایش استرس اکسیداتیو و تولید انواع اکسیژن های واکنش پذیر شود. 

افرادی که به ماهی، تخم مرغ یا صدف حساسیت دارند نباید کلاژن مصرف کنند. زیرا بیشتر مکمل ها با استفاده از این ترکیبات ساخته می شوند. 

باید اشاره کرد که عوارض مصرف پودرهای کلاژن به موارد ایمنی مربوط به مکمل ها در گروه های حساس مانند زنان باردار، شیرده یا کودکان و کسانی که مشکلات پزشکی دارند مربوط می شود، البته هنوز به اثبات نرسیده اند. 

باید اشاره کرد برخی از مکمل های کلاژن به دلیل ادعاهای نادرست سازمان غذا و دارو از فروشگاه ها جمع آوری شده اند. براساس آنچه FDA عنوان می کند مکمل های کلاژن می توانند چین و چروک ها را برطرف یا کلاژن تولید کنند درنتیجه دارو محسوب می شود. به همین دلیل این گروه محصولات باید درباره ایمنی یا اثربخشی شواهد و مدارک قاطعانه ای ارائه دهند. درصورتی که هیچ مدرکی وجود ندارد یا شواهد به اندازه کافی ارائه نشوند، باید حذف شوند. 

مکمل کلاژن,مکمل کلاژن چیست,عوارض مصرف مکمل های کلاژنعوارض مصرف مکمل های کلاژن

نکات مربوط به مکمل های کلاژن:

- بدن مردان به نسبت کلاژن بیشتری نسبت به زنان تولید می کند، روند تولید کلاژن از حوالی ۲۵ سالگی آغاز شده و براساس برآوردها انسان تا حوالی ۴۵ سالگی تقریبا ۳۰ درصد از کلاژن بدن خود را از دست می دهد. با این وجود پوست مردان نسبت به زنان ضخیم تر است و تراکم کلاژن در بدن آنها بیشتر می باشد. درحالی که مردان و زنان به صورت همزمان با کاهش کلاژن در بدن خود مواجه می شوند، به نظر می رسد زنان سریع تر از مردان با پیری پوست مواجه می شوند. کاهش شدید سطح کلاژن در بدن زنان پس از یائسگی نیز روند پیری پوست را سریعتر میکند.

- کرم های کلاژن نمی تواند چین و چروک های پوستی را کاهش دهد و ادعایی مبنی براینکه استفاده از این گروه کرم ها می تواند کلاژن پوست را بیشتر کند و علائم پیری را کاهش دهد، درست نیست. با این وجود مدارک محدودی برای پشتیبانی این ادعا در دسترس است زیرا ملکولها های کلاژن برای جذب شدن به وسیله پوست خیلی بزرگ هستند، به همین دلیل این کرم ها تنها به عنوان یک مرطوب کننده عمل می کنند. 

- مکمل های خوراکی کلاژن سبب کاهش پیری پوست می شوند، یافته های علمی به دست آمده درخصوص این مکمل ها نتایج امیدوارکننده ای داشته اند. یکی از تحقیقات در همین زمینه که شامل ۱۱۴ نفر از زنان ۴۵ تا ۶۵ ساله بوده که نتیجه جالبی را نشان می دهد. براساس این نتایج مصرف کلاژن به مدت ۸ هفته می توان چین و چروک های پوستی را تا ۲۰ درصد کاهش دهد و سنتز پوستی را نیز تقویت می کند. 

- بعید به نظر نمی رسد که کلاژن خوراکی تاثیر مستقیم روی پوست بگذارد زیرا در معده هضم می شود. با این وجود استفاده از مکمل های کلاژن باید با مصرف آمینو اسید مناسب همراه شود تا بدن بتواند از آن برای ساخت کلاژن بیشتر کمک بگیرد.

- درباره اثربخشی مکمل های کلاژن اختلاف نظرهایی وجود دارد، برخی از متخصصان معتقد هستند درباره فواید ناشی از مصرف مکمل های کلاژن یا نوشیدنی های مخصوص برای جلوگیری از پیری تردید وجود دارد. براساس گفته آنها کلاژن از جمله پروتئین هایی است که در فرآیند مخصوص در روده به مولکوهای کوچکتری مانند پپتیدها تجزیه و در ادامه به آمینواسید تبدیل می شود. مدارک علمی محدودی وجود دارند مبنی بر اینکه کلاژن پس از هضم بتواند به جریان خون برسد و در مقادیر قابل توجه به پوست منتقل شود. به گفته متخصصان، مصرف مکمل کلاژن نیز تغییر چشمگیری در ساختار پوست ایجاد نمی کند.

مکمل کلاژن,مکمل کلاژن چیست,نکات مهم در رابطه با مکمل های کلاژننکات مهم در رابطه با مکمل های کلاژن

- آزمایشهای انجام شده درباره مکمل های کلاژن محدود هستند و بسیاری از مکمل های کلاژن دارای مشتقات این ماده هستند نه خود کلاژن. یکی از متخصصان پوست اعلام می کند: “من اغلب این استدلال را میشنوم که پپتیدهای کلاژن، بدن را طوری فریب میدهند که فکر کند کلاژن تجزیه شده و درنتیجه وادار به تولید کلاژن جدید شود، اما من با چنین استدلالهایی با احتیاط برخورد میکنم. اوال اینکه آزمایشهای علمی معتبر، بینقص و باکیفیت محدودی در راستای تایید این ادعا انجام شده و ثانیا اینکه بسیاری از مطالعات انجام شده نیز به خود تولیدکنندگان محصول اختصاص دارند و همین مساله پای منافع را وسط میکشد.

- گاهی ممکن است کیفیت پوست افراد خیلی تحت تاثیر مکمل های کلاژن نباشد، زیبا شدن پوست افراد مصرف کننده مکمل های کلاژن یا نوشیدنی های مخصوص ممکن است تحت تاثیر موارد دیگر ایجاد شود. درحقیقت افرادی که نوشیدنی یا مکمل های کلاژن مصرف می کنند، معمولا جزء کسانی هستند که خیلی زیاد از پوست خود مراقبت می کنند. این افراد کارهای مختلفی برای محافظت از پوست خود انجام می دهند، برای مثال استفاده مکرر از ضدآفتاب مرغوب، پیروی از رژیم غذایی استاندارد، تمیز نگه داشتن پوست و... پس درنهایت نتیجه بهتری از مصرف مکمل ها نیز دریافت می کنند. با این وجود، اگر در صرف کردن هزینه مالی برای خریدن مکمل های کلاژن مشکلی ندارید، بیشتر متخصصان میگویند مصرف این مکمل ها مانعی ندارد.

- رژیم غذایی بر میزان کلاژن تولیدی بدن تاثیرگذار خواهد بود، همانگونه که آمینواسیدها باید از طریق مکمل ها به بدن برسند تا روند کلاژم سازی بدن به درستی صورت بگیرد. دریافت این اسیدهای آمینه از طریق مواد غذایی پروتئینی مانند گوشت های قرمز، ماهی، تخم مرغ و مغزهای خام نیز ضروری است. بسیاری از متخصصان اعتقاد دارند که بهترین راه برای کمک به کلاژن سازی بدن و ترمیم غضروف، مفصل، بافت های پیوندی و... پیروی از یک رژیم غذایی سالم و سرشار از پروتئین خواهد بود. باید توجه داشته باشید که رژیم غذایی سالم می تواند استرس و اضطراب را دور کند و به شما برای داشتن یک خواب کافی نیز کمک خواهد کرد. همه این موارد به شما پوستی سالم، زیبا و درخشان هدیه می دهند. 

- یکی از موارد کمک کننده به تولید کلاژن در بدن ویتامین سی است.

گردآوری: بخش مراقبت و زیبایی سرپوش

  • 18
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش