شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳
۱۰:۰۲ - ۰۶ اردیبهشت ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۰۲۰۳۶۴
حوزه بهداشت و رفاه

توقف ناگهانی طرح شهید سلیمانی در اوج کرونا | طرحی در کمتر از ۶‌ ماه به بن‌بست رسید!

طرح شهید سلیمانی برای مبارزه با کرونا, اپیدمی کرونا در ایران
مسئول سابق سازمان بسیج جامعه پزشکی کشور از نامه به این سازمان و درخواست پایان اجرای طرح شهید سلیمانی خبر داد، طرحی که با هدف بیماریابی و محدودسازی افراد مبتلا به کرونا و پیشگیری از ابتلا کلید خورد، اما در کمتر از ۶‌ ماه به بن‌بست رسید.

به گزارش همشهری‌آنلاین، در شرایطی که کشور در پیک چهارم کرونا قرار دارد و میزان ابتلا به بالاترین میزان آن در ۱۴‌ ماه گذشته رسیده، خبر می‌رسد اجرای طرح شهید سلیمانی متوقف شده ‌است؛ طرحی که با هدف غربالگری گسترده و نظارت بر رعایت پروتکل‌های بهداشتی کلید خورد و حالا در اوج شیوع کرونا اجرای آن با ابهام مواجه شده است. این در حالی است که گفته می‌شود اجرای آن، در مدیریت پیک سوم کرونا، یعنی آذر سال گذشته مؤثر بوده است.

شاهین محمدصادقی، مسئول سابق سازمان بسیج جامعه پزشکی کشور، به‌عنوان یکی از پایه‌گذاران طرح شهید سلیمانی این خبر را به همشهری می‌دهد و می‌گوید: ۳ هفته پیش نامه‌ای به سازمان بسیج جامعه پزشکی فرستاده شده که در آن توقف اجرای این طرح اعلام شد. همه اینها در شرایطی است که قرار بود طرح شهید سلیمانی تا پایان اپیدمی کرونا همراه کادر درمان باشد و به مدیریت شیوع کرونا کمک کند. حالا اما گفته می‌شود پس از آن نامه، طرح تقریبا متوقف شده است.

یک منبع آگاه در کمیته کشوری کرونا در گفت‌وگو با همشهری از ارسال نامه اولیه به دانشگاه‌های علوم پزشکی استان‌ها از سوی معاونت بهداشتی وزارتخانه برای پایان طرح خبر می‌دهد و می‌گوید که وزیر بهداشت برای تداوم و اجرای این طرح، همچنان تلاش‌هایی می‌کند و نامه‌نگاری‌هایی هم در این زمینه انجام داده است. پیش از این اواسط فروردین امسال، سعید نمکی، وزیر بهداشت از اجرایی‌ نشدن طرح به‌دلیل انجام سفرها و جمعیت سیال خبر داده و گفته بود که با توجه به گستردگی شیوع ویروس جهش‌یافته، باید در مورد شیوه اجرای مرحله جدید آن پس از ساکن‌ شدن جمعیت سیال، برنامه‌ریزی شود. اما به‌طور رسمی خبری از پایان اجرای آن نداده بود.

طرح شهید سلیمانی چه بود؟

طرح شهید سلیمانی، آبان سال گذشته یعنی در اوج پیک سوم کرونا، کلید خورد که قرار بود زنجیره انتقال ویروس را قطع کند و هدف از اجرای آن، بیماریابی و محدودسازی افراد مبتلا به کرونا بود. همان موقع گفته شد این طرح، ۳ فاز دارد؛ فاز اول مراقبت است که از سوی تیم‌های‌ ۱۵ نفره از پزشکان و پرستاران تشکیل می‌شود. این افراد به درِ خانه‌ها می‌روند و بسته‌های بهداشتی و مراقبتی توزیع   و بیماران را شناسایی می‌کنند. فاز دوم، حمایتی است که برای جلوگیری از تردد بیماران کرونایی، بسته‌های معیشتی و بهداشتی در اختیارشان قرار می‌گیرد و پایگاه‌های نواحی مقاومت بسیج به‌صورت محله‌محور پذیرفته بودند که اگر خانواده‌ای برای خرید، نیاز به کمک دارد، برای حمایت از آنها وارد عمل شوند. فاز سوم هم نظارت است که در این مرحله تیم‌های بسیجی در نواحی مقاومت بسیج رصد می‌کنند آیا اقداماتی که باید در حوزه پیشگیری از بیماری کرونا انجام شود، به‌خوبی صورت می‌گیرد یا خیر.

براساس اعلام اعضای کمیته کشوری پیشگیری از کرونا و ستاد ملی کرونا، اجرای این طرح از آذر سال گذشته، به کندشدن روند شیوع بیماری کمک و غربالگری‌های صورت‌گرفته به‌صورت محله‌محور زنجیره شیوع را مختل کرده است. حالا اما در شرایطی که در پیک چهارم کرونا به سر می‌بریم و براساس اعلام وزارت بهداشت، میانگین رعایت پروتکل‌های بهداشتی در کشور به ۵۸درصد رسیده، ناقلان خاموش و مبتلایان، ویروس را از نقطه‌ای به نقطه دیگر انتقال می‌دهند. درحالی‌که سطح مورد انتظار رعایت پروتکل‌های بهداشتی برای مهار بیماری و خروج از موج چهارم حداقل ۹۰درصد اعلام شده، اما در استان‌هایی که صدرنشین رعایت پروتکل‌های بهداشتی اعلام شده‌اند، این عدد ۶۶ تا ۷۶درصد است؛  مثل‌ زنجان، تهران، سمنان و یزد. در این میان استان‌های ایلام و سیستان و بلوچستان کمترین آمار رعایت پروتکل‌ها را دارند؛ یعنی ۲۸ تا ۳۲درصد.نظارت و اجباری بر روند رعایت پروتکل‌های بهداشتی و غربالگری‌ها وجود ندارد، همین مسئله سبب شده تا ناقلان خاموش، همچنان بیماری را با شعله بالا در مناطق مختلف روشن نگه دارند تا وضعیت ۳۰۱ شهر قرمز، ۹۵ شهر نارنجی، ۴۵ شهر زرد و ۷ شهر آبی بماند. در هفته گذشته آمار فوتی‌های کرونا به عدد ۴۵۳ نفر رسید که فاصله زیادی با رکورد فوتی‌های روزانه در ۲۶ آبان سال گذشته یعنی ۴۸۶ نفر در یک شبانه‌روز ندارد.

در این وضعیت، طرح بیماریابی فعال شهید سلیمانی هم متوقف شده است. شاهین محمدصادقی، مسئول سابق سازمان بسیج جامعه پزشکی کشور که چند روز پیش به‌دلیل حضور در انتخابات ریاست‌جمهوری از سمت خود استعفا داده، به همشهری می‌گوید: «این طرح برآمده از یک منطق قوی علمی بود که توسط جمعی از جامعه پزشکی، استادان دانشگاه‌ها، متخصصان اپیدمیولوژی و مجریان طرح‌های قبلی کنترل بیماری‌های واگیر ازجمله فلج اطفال در مهر ۹۹ آماده و در آبان همان سال پس از مذاکره و تأیید وزیر بهداشت با همکاری وزارت بهداشت و سازمان بسیج جامعه پزشکی کشور آغاز شد.» به‌گفته او، با اجرای طرح، در یک‌ماه‌ونیم آمار مرگ‌ومیر از نزدیک ۵۰۰ نفر به ۵۷ نفر در روز رسید و بیمارستان‌هایی که از بیماران کرونایی سرریز شده بودند، به حداقل تعداد بستری‌ها رسیدند. محمدصادقی، می‌گوید: «این طرح با مشارکت مردم اجرا ‌شد. در مرحله اول بیماریابی صورت می‌گرفت و فرد آلوده به ویروس یا مبتلا از سوی مراکز بهداشتی و نیروهای بسیج کشور شناسایی می‌شد. پس از آن هم نظارت بر رعایت قرنطینه‌های خانگی از سوی بیمارانی که وضعیت حاد نداشتند، اعمال می‌شد. در این میان مشکلاتی ازجمله تامین معیشت مشکلاتی برای برخی ‌خانواده‌ها به‌وجود می‌آورد که بسته‌های غذایی از سوی پایگاه‌های مقاومت بسیج با حضور خیرین تأمین و به آنها اهدا می‌شد.

به‌گفته او، این طرح نه نیازی به آی‌سی‌یو داشت و نه سی‌تی‌اسکن. نه دلار می‌خواست و نه تجهیزات گران‌قیمت: «آن زمان که این طرح اجرا می‌شد، ویروس جهش‌یافته وارد کشور نشده بود و بسیاری از مبتلایان با گذراندن قرنطینه در خانه، دوران بیماری را طی می‌کردند. البته در مقطعی  همکاری وزارتخانه با ما کم شد و ما هم کمتر وارد این حوزه شدیم. با بحرانی‌شدن وضعیت شیوع در خوزستان، بار دیگر با همکاری وزارت بهداشت اجرای طرح را در این استان آغاز کردیم و ۱۳ شهر قرمز با کرونای انگلیسی تحت کنترل درآمد. اما بعد از تعطیلات نوروز باخبر شدیم نامه‌ای ارسال و توقف طرح اعلام شده است.» مسئول سابق سازمان بسیج جامعه پزشکی کشور می‌گوید: «اقدام خوبی که آغاز شده بود اکنون به طرحی بی‌جان و کم‌رمق در استان‌ها بدل شده است.

ما در مرحله اول با دولت و وزارت بهداشت توافق کردیم ۱۲۵۰ میلیارد تومان در اختیار طرح بگذارند. از این مبلغ ۱۵۰ میلیارد تومان تخصیص پیدا کرد و بیش از هزار میلیارد تومان پرداخت نشد. با همه اینها حاضر بودیم که همچنان طرح را با کمک خیرین اجرایی کنیم اما با اعلام پایان اجرای طرح، دیگر شرایطی برای کارکردن فراهم نبود.» این مسئول درباره دلایل مخالفت با اجرای طرح هم توضیح می‌دهد: «ما با هدف کمک به وزارت بهداشت وارد میدان شدیم. در این‌باره باید دستگاه‌ها و سازمان‌های مسئول  پاسخگوی چنین تصمیماتی باشند که چرا در بحران کرونا ما از اجرای این طرح کنار رفتیم؟» او می‌گوید تلاش‌هایی برای احیای دوباره این طرح در حال انجام است، وزارت بهداشت وعده داده بود که طرح جدیدی نوشته و ابلاغ شود اما تا امروز خبری نشده است.  

تاکنون هیچ مقام مسئولی در ستاد مقابله با کرونا، وزارت بهداشت یا دولت درباره لغو اجرای طرح شهید سلیمانی خبر رسمی اعلام نکرده است. همچنین مشخص نیست اگر این طرح لغو شده دلیل مخالفت با اجرا آن چه بوده است؟

کندی اجرای طرح با جمعیت بی‌ثبات

خبرهایی که از استان‌ها به گوش می‌رسد هم ماجرای توقف و کندی اجرای این طرح را تأیید می‌کند. کاظم فرهمند، قائم‌مقام مرکز بهداشت خراسان رضوی و ناظر ارشد اجرای طرح شهید سلیمانی در دانشگاه علوم پزشکی خراسان رضوی به همشهری می‌گوید: «براساس صحبت‌های وزیر بهداشت در تعطیلات نوروز ثبات و سکون جمعیت وجود نداشت و نیازمند تقویت طرح بودیم تا اجرای آن توسعه یابد.» به‌گفته او، شیوع ویروس جهش‌یافته اجرای این طرح را با مشکل مواجه کرد. در این طرح هدف رهگیری تماس‌های بیماران بود و چنانچه فردی مبتلا بود، اطرافیان او رصد می‌شدند و به شکل خوشه‌ای مورد تست قرار می‌گرفتند.

*مریم سرخوش

  • 19
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش