چهارشنبه ۲۳ خرداد ۱۴۰۳
۰۸:۴۹ - ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۰۲۰۷۷۹
حوزه بهداشت و رفاه

کاندیداها برنامه‌ای برای واکسیناسیون ندارند

کرونا و مبحث واکسیناسیون در انتخابات ریاست جمهوری,انتخابات 1400

به گزارش روزنامه مستقل، كرونا در آغاز خود را به جهان به عنوان يك پديده‌ي پزشكي شناساند اما به مرور متوجه شديم اين ويروس به آن سادگي‌ هم كه فكر مي‌كرديم نيست و تاثيرات اقتصادي، سياسي، فرهنگي و روانی عميقي از خود بر جاي مي‌گذارد. به‌خصوص در حوزه سياست كه كرونا امروزه در تمامي جهان تبديل به برگ برنده‌ي اغلب انتخابات‌ها شده است اما نكته جالب اينجاست كه ما در اين مورد هم جز استثناهاي جهان هستيم و هيچ كانديداهايي در اين باره صحبت مشخصي ندارد و معلوم نيست چگونه و از چه طريق دولت بعد واكسن به دست مي‌آورد و چگونه ۴۵ ميليون نفر را واكسينه مي‌كند! به همين جهت گفتگو كرديم با دكتر موذن زاده، متخصص جراحی و تحلیلگر حوزه سلامت كه مشروح آن را می‌خوانيم:

کرونا و مبحث واکسیناسیون در انتخابات ریاست جمهوری چه جایگاهی دارد؟

با كمال تاسف به‌نظر مي‌رسد كه كانديداهاي رياست جمهوري به آني‌ترين نياز كشور كه بحث كروناست هيچ توجه ويژه‌اي نكرده‌اند، كه من اسم آن را كانديداهاي بي‌تعهد مي‌گذارم در حاليكه آقايان اينقدر از تعهد صحبت مي‌كنند.

از فرداي روز تحليف و حتي از فرداي روز منتخب شدن كانديدا وي مسئوليت رفع مشكل كرونا را به عنوان تحولي كه توانسته جهان را تغيير دهد بر عهده خواهد داشت و مشخصا برنامه‌اي را كه بايد بر مبناي سند ملي واكسيناسيون بر عهده بگيرد واكسينه كردن حدود ۴۵ تا ۵۰ميليون ايراني است كه با توجه به دستور العمل سند ملي بايد در يك پروسه حداكثر تا آخر سال طول بكشد و اين كاملا برنامه دشواري است و تزريق حدود ۹۰ ميليون دوز واكسن در طول يك دوره چند ماهه مشكل بسيار بزرگيست.

بحث اصلي اين است كه علي‌رغم اينكه كرونا در ۱۵ ماه اخير اصلي‌ترين بازيگر در همه بخش‌هاي كشور و جهان و برنده‌ي همه‌ي كارزارها بوده است اما نامزدهاي رياست جمهوري در ايران با اينكه سر و صداي فراواني در همه‌ی حوزه‌ها دارند و از همه چيز هم سخن مي‌گويند اما در مورد كرونا هيچ كلامي از آن‌ها شنيده نمي‌شود و گويا قرار است با رفتن دولت حسن روحاني ويروس هم از كشور برود. اين دوستان كاخ‌های آرزوهای بلندي را ساخته‌اند كه فريادهايشان درباره آن‌ها رسا است اما در مورد دم‌دست‌ترين و پيچيده‌ترين مشكل كشور سكوتي دارند كه به‌نظر كاملا غيرمتعهدانه است و گستره‌ی این سکوت در همه‌ي نامزدها از چپ تا راست وجود دارد.

عليرغم اينکه ما منتقد آمريكا هستيم، آقاي بايدن و خانم هريس برنامه‌اي را داشتند كه از حدود دو ماه قبل در كارزارهاي انتخاباتي‌شان منتشر شده بود و اقدامات آن‌ها بر آن اساس در صورت پيروزي قرار بود پيش برود كه همين قضيه هم اتفاق افتاد و حتي بالاتر از استاندارد هم پيش رفتند. اينكه كساني از نامزدها خودشان را صالح بر نشستن بر صندلي رياست جمهوري مي‌دانند اما به چنين موضوع مهم بي‌توجهند بايد به صلاحيت‌هاي اوليه آن‌ها شك كرد. اين موارد را شماره شده بگويم:

اول اینکه: از فرداي روز تحليف، رقيب رئيس جمهور منتخب، رقباي بازنده او نخواهند بود بلكه ويروس كروناست كه عنان كشور را در ۱۵ ماه اخير در اختيار داشته است. 

دوم: بر اساس سند واكسيناسيون بايد ۵۰ ميليون ايراني در ۶ ماه بحراني مورد تزريق واكسن قرار بگيرند و هر آدم عاقلي بايد تصور كند كه براي اقدام به آن كارهاي زيادي پيش بيني شده است، اما كانديداها در اين باره گويا هيچ غم و غصه‌اي را احساس نمي‌کنند.

مورد سوم اين است كه: رئيس جمهور جديد بايد با كليه مشكلات اقتصادي، فرهنگي، اجتماعي، امنيتي كرونا سريعا رو به رو شود و فرصتي براي آماده شدن وجود ندارد، چون موضوع كاملا جدي و فوري است. اما متاسفانه كمترين علامتي از اين آمادگي در نامزدها ديده نمي‌شود و اين مطالبه از جانب طرفداران و حامیان آن‌ها هم رخ نمي‌دهد. رئيس جمهور جديد بايد بر ناهماهنگي تيم‌هاي جديد و نا‌آشنايي كه تازه بر صحنه وزارت بهداشت وارد خواهند شد، فائق آيد.

در حاليكه الان هم به خاطر شرايطي كه بين افراد و نهادهاي مختلف وجود دارد هماهنگي‌ها در سطح حداقلي است و عواقب آن به‌صورت موج‌هاي جديد كرونا ديده مي‌شود. 

کانديداها از الان كه فرصتي براي طرح اين مسئله است نگاه راهبردي به اين موضوع ندارند. 

رئيس جمهور جديد بر توقعات عمومي كه در پايان هر انتخابات اتفاق مي‌افتد و توقعات عمومي شكل مي‌گيرد و مطالبات نو و تكرار جدي‌تر مطالبات قبلي رخ مي‌دهد بايد بر آن‌ها پيروز شود؛ به ویژه اگر کاندیداها در صحنه انتخابات جدي هستند اما كانديداهاي رياست جمهوري به اين بحث نيز توجهي نكرده‌اند. 

چرا کاندیداها از طرح معضل کرونا و واکسیناسیون عبور می‌کنند و بهایی به این مسئله نمی‌دهند؟

شخصا فكر مي‌كنم كه بعيد است كانديداهاي رياست جمهوري اين شرايط را درك نكرده باشند.

چون خودشان اغلب در اين كشور مناصبي داشته‌اند و به‌صورت عامدانه سكوت مي‌كنند چون مي‌دانند حقيقت كرونا مي‌تواند غبار توهم حرف‌ها و تبليغاتشان را كاهش دهد و خيلي زود كارآمدي آن‌ها را زير سوال ببرد.

به‌نظر مي‌رسد كه سه ماه آينده هم مي‌گذرد و در نيمه مرداد ماه هر كدام از اين شيفتگان خدمت كه بر صندلي رياست جمهوري برسند بدون نگاه راهبردي و برنامه‌دار وارد يك فاجعه مي‌شويم.

يك احتمال و نظر درباره عدم واكسيناسيون وجود دارد و آن عدم توانايي ايران به علت تحريم‌ها و عدم پذيرش اف.اي.تي.اف براي ورود واكسن است. به‌نظر شما آیا دولت توانايي واردات واكسن را دارد و چه تعداد واکسن می‌توانیم وارد کنیم؟

مطلب ديگري كه الان مطرح است و كانديداهاي رياست جمهوري نسبت به اين قضيه هم واكنشي نشان نمي‌دهند این نکته است: بر اساس فاز دو واكسيناسيون كشور در مورد كرونا ۱۲ ميليون نفر و بر اساس اعلام ديروز سخنگو قرارگاه عملياتي ۱۴/۵ ميليون نفر در صف فاز دو قرار مي‌گيرند كه گفته شده اين افراد در دو ماه آينده واكسينه خواهند شد. پس مشكل ديگري كه وجود دارد و مطالبه‌اي نيز از سوي كانديداها درباره آن مطرح نمي‌شود اين است كه حدود ۳۰ ميليون دوز واكسني كه قرار است تا آخر تير تهيه شود از چه منبعي تهيه مي‌شود؟ بر اساس آنچه آقاي روحاني و ديگر اعضا ستاد ملي كرونا گفته‌اند هيچكدام نخواهند توانست واكسن را تا آخر تير در حجم وسيع به كشور وارد كنند و بحث بر سر يك الي دو ميليون است.

دومين بخش واكسن خارجي هست كه با همه‌ي تلاش‌هاي صورت گرفته حداكثر دو ميليون و دويست هزار دوز واكسن است و اصلا وارد شدن به فاز دو قبل از تكميل فاز يك مسئله و سوال جديست! واكسن‌هاي توليد مشترك روسي و كوبايي هم هر دو در شرايطي است كه يكي در كارآزمايي باليني هست و قرار نيست به عنوان واكسن رسمي مطرح شود و برای ديگري طبق گفته آقاي جهانپور قرارداد ورود واكسن دو ماه طول مي‌كشد و در مورد اينكه چگونه قرار است اين ۳۰ ميليون دوز در دو ماه تامين و تزريق شود در يك ابهام كامل خبري هست.

آن ۶۰ ميليون دوزي كه گفته‌اند سفير ايران در مسكو قرارداد بسته، يك تفاهم است و محدوديت توليد اسپوتنيك خيلي جدي‌تر از اين حرف‌هاست كه بتواند ۶۰ ميليون دوز را در دو ماه در اختيار ما قرار دهد. علي‌رغم اينكه بارها از مسئولين وزارت بهداشت درخواست كرديم كه ۳۰ ميليون دوز فاز دو سند كشوري چگونه قرار است تهيه شود اما متاسفانه پاسخ نمي‌دهند.

برخي گمانه‌زني مي‌كنند كه سياست  برخي از كشورها بخصوص كشورهايي كه توانايي واردات و توليد واكسن را ندارند، تكيه بر سياست واكسيناسيون گله‌اي است، اين ادعا درباره ايران تا چه حد صحت دارد؟

موضوع ايمني گله‌اي يعني ابتلا ۶۵ درصد جامعه. قبل از اينكه مشخص شود كه کرونا احتمال ابتلا مجدد را دارد حدود ۸ ماه فرصت استثنايي كشور را هدر داد و در اين مورد واقعا ايمني جمعي به هيچ وجه قابل دستيابي به سادگي نيست. به اين علت كه در جهان پزشكي آن عوامل بيماري‌زاي عفوني كه بتواند با اولين ابتلا يك ايمني دائم را ايجاد كند به اندازه انگشتان يك دست هم نيستند و كاملا استثنا بر قواعد عوامل عفوني هستند؛ مثل اوريون و كاملا استثنا هستند و بقيه عوامل عفوني قاعده آن‌ها اين است كه ابتلا مجدد رخ مي‌دهد. 

ايمني جمعي نيز دوره موقتي خواهد داشت و ابتلا مجدد صورت مي‌گيرد مثل واكسن آنفولانزا كه هر سال تكرار مي‌شود.

از اين جهت ايمني جمعي به مفهوم ريشه‌كني بيماري نيست. ممكن است با واكسيناسيون اتفاق بيفتد اما به مفهوم ريشه‌كن شدن بيماري نيست و هر ساله بايد تكرار شود.

الان در كانادا خريد واكسن تا سال ۲۰۲۳ اتفاق افتاده است براي اينكه هر سال به اندازه كافي واكسن در اختيار شهروندان خودش قرار دهد. اين اشتباه نبايد صورت بگيرد كه ايمني جمعي مي‌تواند منجر به ريشه‌كني شود چون ذات اين ويروس امكان ابتلا مجدد را دارد.

  • 15
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هدیه بازوند بیوگرافی هدیه بازوند؛ بازیگر کرد سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۷ مرداد ۱۳۶۶

محل تولد: بندرعباس، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۹۶ تاکنون

تحصیلات: فارغ التحصیل لیسانس رشته مهندسی معماری

ادامه
سانجیو باجاج بیوگرافی سانجیو باجاج میلیارد و کارآفرین موفق هندی

تاریخ تولد: ۲ نوامبر ۱۹۶۹

محل تولد: هندی

ملیت: هندی

حرفه: تاجر، سرمایه گذار و میلیارد 

تحصیلات: دکتری مدیریت از دانشگاه هاروارد

ادامه
محمد مهدی احمدی بیوگرافی محمدمهدی احمدی، داماد محسن رضایی

تاریخ تولد: دهه ۱۳۶۰

محل تولد: تهران

حرفه: مدیرعامل بانک شهر

مدرک تحصیلی: دکترای اقتصاد واحد علوم تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی تهران، کارشناسی ارشد علوم اقتصادی دانشگاه تهران، کارشناسی اقتصاد بازرگانی دانشگاه شهید بهشتی

نسبت خانوادگی: داماد محسن رضایی، برادر عروس قالیباف، برادر داماد رحمانی فضلی

ادامه
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
ندا قاسمی بیوگرافی ندا قاسمی؛ بازیگر تازه کار و خوش چهره تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی ندا قاسمی

نام کامل: ندا قاسمی

تاریخ تولد: ۳۰ خرداد ۱۳۶۰

محل تولد: کرمانشاه

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر، مجری و صداپیشه

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

تحصیلات: دکترای شیمی آلی

ادامه
غلامعلی حداد عادل بیوگرافی غلامعلی حداد عادل؛ سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۹ اردیبهشت ۱۳۲۴

محل تولد: تهران

حرفه: سیاستمدار ایرانی، عضور مجمع تشخیص مصلحت نظام، دانشیار بازنشسته دانشگاه، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی و بنیاد سعدی

آغاز فعالیت: ۱۳۵۷ تاکنون

حزب سیاسی: اصولگرا

تحصیلات: لیسانس و فوق لیسانس فیزیک از دانشگاه تهران و شیراز (پهلوی قدیم)، دکتری فلسفه از دانشگاه تهران

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
فرزان عاشورزاده بیوگرافی فرزان عاشورزاده تکواندوکار ایرانی

تاریخ تولد: ۵ آذر ۱۳۷۵

محل تولد: تنبکابن، مازندران

محل زندگی: آمریکا

حرفه: تکواندوکار

لقب جهانی: سونامی تکواندو جهان

ادامه
زندگینامه امامزاده داوود زندگینامه امامزاده داوود در تهران

عنوان شده است که ایشان همراه با برخی از بستگان خود در همراه با امام رضا به ایران می آیند اما در منطقه شمال غربی تهران به شهادت رسیدند. مرقد ایشان در زمان صفویه ساخته شد و سپس در زمان فتحعلی شاه گسترش پیدا کرد. 

دلیل مرگ این امامزاده را به صورت دقیق نمی دانند اما براساس روایات بومیان آن منطقه مشخص می شود که وی همزمان با بستگان خود به همراه امام رضا به ایران می آیند که همزمان با امام ایشان نیز به شهادت رسیدند و سال شهادت را نیز به سال ۴۸۰ هجری قمری نسبت داده اند، البته باز هم باید اشاره کرد که این تاریخ دقیق نیست و تنها براساس شواهد محاسبه شده است. 

براساس آنچه مردم محلی می گویند، امامزاده داوود در آبادی کیگا که در نزدیکی روستای کن قرار دارد، شهید شده، همجنین برخی می گویند وی با همدستی فردی به اسم نجیم گبر و یکی از درویش های روستا به شهادت رسیده است. ز منظر دیگر قاتل این حضرت شخصی به نام محمود فرح‌زادی می باشد.

ادامه
ویژه سرپوش