شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳
۱۰:۱۱ - ۱۰ شهریور ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۰۶۰۷۸۵
حوزه بهداشت و رفاه

کابوس آی سی یو /روایت زندگی بیماران پس از نجات از آی سی یو

آی سی یو,بخش مراقبت های ویژه
بررسی ها از تأثير کرونا (corona) بر مغز و سیستم عصبی حکایت دارد. گفته می شود رابطه مستقیمی میان پیشرفت بیماری و اختلالات روان در بیماران مبتلا به کرونا وجود دارد . افسردگی، اضطراب و استرس پس از حادثه و مشکلات عروقی شایع ترین اختلالات روان بیماران مبتلا به کووید- ۱۹ است.

به گزارش همشهری، هیچ شخصی به صورت دقیق نمی تواند آماری از تعداد مبتلایان به کرونا ارائه دهد. تعداد آن ها دیگر بالاتر از اعداد است، آنهم در شرایطی که جمعیت بسيار بالايي در کشور بیش از دو بار در یک سال و نیم گذشته درگیر این ویروس شده اند. طبق اعلام وزارت بهداشت، در حال حاضر ، ۷ هزار و ۸۷۹ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در بخش های مراقبت های ویژه بیمارستانها تحت درمان قرار دارند؛ این افراد حالا وخیم ترین شرایط را تجربه می کنند، بعضی از آنها بزودی در فهرست فوتی ها قرار می گیرند و تعدادی با آسیب های متعدد جسمی و روحی روانه خانه می شوند. سخنگوی وزارت بهداشت قبل از این گفته بود که ۵۰ درصد از بیماران مبتلا به کرونا (corona) در آی سی یو جانشان را از دست میدهند و فشار این مرگ ها بر سایر بیماران مضاعف شده است.

قبل از این، جلیل کوهپایه زاده، رییس دانشگاه علوم پزشکی ایران از افزایش ضریب اشغال بیمارستان های روان پزشکی در دوران کرونا خبر داده بود. به گفته او، با شیوع و شدت کرونا (corona) ، بیش از ۲۵ درصد از افراد جامعه درگیر اختلالات روان شناختی شدند. البته اغلب این اختلالات روان شناختی از قرنطینه های پیاپی خانگی نشات می گیرد و در حالت های خفیف تا شدید خود را نشان می دهد. فراتر از جمعیت عمومی جامعه، بیماران بستری شده در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان ها، اوضاع وخیم تری از نظر روان را تجربه می کنند. آنها روزها و هفته های طولانی در بخشی بستری بودند که هر روز خبر مرگی می آید.. با افزایش روزانه نزدیک به ۴۰ هزار بیمار جدید و شلوغ تر شدن بخش مراقبت های ویژه، متخصصان حوزه روان، نگران شرایط روحی این بیماران در کنار وضعیت جسمی شان هستند؛ موضوعی که در پژوهش ها هم به اثبات رسیده است. پژوهشگران بریتانیایی پیش از این، با بررسی سابقه پزشکی ۲۵۰ هزار نفر که در ۶ ماه گذشته در آمریکا مبتلا به کرونا شده اند، به این نتیجه رسیدند که احتمال ابتلا به اختلالات روان- عصبی در این افراد بیشتر شده است. آنها می گویند کرونا را نباید تنها یک بیماری تنفسی در نظر گرفت، چرا که مغز و رگ های آن را هم درگیر می کند. پژوهشگران دانشگاه آکسفورد متوجه شده بودند که مبتلایان به کرونا بیشتر در معرض افسردگی، زوال شناخت، سایکوز یا روان پریشی و سکته مغزی قرار می گیرند.

برگشت بیماری های کنترل نشده در موقعیت های دشوار

مریم رسولیان، روانپزشک است و در مورد تأثیراتی که ابتلا به کرونا بر روان افراد می گذارد، توضیح می دهد. او به همشهری می گوید:« به صورت کلی، بیماری هایی که احتمال مرگ در آنها وجود دارد ، برای مبتلایان، استرس و اضطراب زیادی به همراه می آورد؛ چرا که فرد از مرگ و ناتوانی ناشی از ابتلا، نگران است. حالا هم با شیوع ویروس کرونا (corona) ، در بسیاری از افراد مبتلا این احساس ایجاد می شود؛ چرا که این ویروس میتواند بر تمام اعضای بدن ازجمله قلب، دستگاه گوارش، مغز، کبد و کلیه تأثیر بگذارد و همین درگیر کردن اعضای مختلف بدن، عوارض جسمی و روانی زیادی برای افراد دارد.» طبق اعلام این روانپزشک، به صورت طبیعی، تأثیراتی که کرونا بر مغز می گذارد، اختلالات رفتاری یا همان مشکلات روان است که میتواند حتی بعد از بیماری هم ادامه داشته باشد. نکته دیگری که این روانپزشک به آن اشاره می کند، تأکید مکرر رسانه ها بر خطرناک بودن بیماری است؛ این تأکید علاوه بر جنبه آگاهی بخشی، منجر می شود تا میزان استرس و اضطراب هم در افراد بیشتر شود. مجموعه چنین شرایطی، موقعیت بسیار پراسترس و ناامنی ایجاد می کند که می تواند زمینه بروز اختلالات روان شود؛ هر چند که رسانه ای شدن خبرها، گریزناپذیر است.

به گفته این متخصص اعصاب و روان، بررسی های متعدد و گسترده ای در ارتباط با کووید- ۱۹ و اختلالات روانپزشکی در دنیا و البته در ایران انجام شده است. یکی از بررسی های مهم در این باره ، مقاله ای است که در نشریه لنست منتشر شده است. از مجموع ۲۳۶ هزار نفری که در این پژوهش بررسی شدند، ۳۴ درصد در ۶ ماه پس از تشخیص مثبت بودن ویروس کرونا، دچار اختلالات عصبی یا روانی شده اند. اینگونه اختلالات در ۱۳ درصد از این افراد برای نخستین بار تشخیص داده شد. بررسی ها نشان داد، این عدد برای کسانی که به دلیل ابتلا به کرونا، در بیمارستان بستری بودند، بسیار بیشتر شده است.۱۴ درصد از افراد مورد مطالعه دچار اختلالات خلقی و ۱۷ درصد دچار اضطراب بودند. این دو مشکل شایع ترین پیامدهایی عصبی در افراد مورد بررسی بود. در مجموع ۷ درصد از کسانی هم که به دلیل کرونا د ربیمارستان بستری شده بودند، در ۶ ماه سکته مغزی کردند.

رابطه مستقیم میزان پیشرفت بیماری با اختلالات روان

طبق اعلام رسولیان، از میان تمام بخش های بیمارستان، میزان شیوع اختلالات روانپزشکی در بخش مراقبت های ویژه بسیار بیشتر است. به استناد نتایج همان مقاله منتشر شده در نشریه لنست، ۴۶.۵ درصد افرادی که به علت شدت بیماری در آی سی یو بستری شده اند، یکی از انواع اختلالات روانپزشکی را تجربه نموده اند. در این میان، ۲۵.۸ درصد بستری شده ها در آی سی یو برای اولین بار دچار چنین علائمی شده اند؛ یعنی با اینکه شیوع اختلالات روانپزشکی در افراد بستری شده در آی سی یو نسبت به مبتلایان به کووید- ۱۹، یک سوم ( ۳۰ درصد) بوده، اما بروز اختلال روانپزشکی برای آنها که اولین بار چنین تجربه ای داشته اند، نسبت به غیربستری های آی سی یو، ۵۰درصد بالا رفته است. این یافته ها نشان دهنده ارتباط مستقیم میان شدت بیماری کرونا و علائم رفتاری و روانی ناشی از آن است:« البته این موضوع در تمام موقعیت های سخت دیده می شود؛ مثلا در کارهای پژوهشی سلامت روان که در مورد سیل انجام شد، شاهد رابطه مستقیمی بین سطح آبی که در خانه های مردم بالا آمده بود با میزان علائم روانپزشکی در خانواده ها بودیم؛ یعنی اگر سطح آب سیلاب در منازل ۳۰ سانت یا یک متر بود، شیوع علائم و اختلالات روانپزشکی هم متناسب با آن شدت و ضعف داشت.»

طبق اعلام این روانپزشک، ۳نوع اختلال افسردگی، اضطراب و استرس بعد از حادثه PTSD شایع ترین اختلالاتی اند که در مبتلایان به کووید- ۱۹ دیده شده است. در اختلال استرس پس از حادثه( در اینجا کرونا) شنیدن خبر بیماری شخص دیگر یا شدت گرفتن احتمال ابتلای خود فرد، میتواند باعث بروز استرس بیشتر در او شود؛ یعنی هر موضوع مربوط به بیماری، سبب تکرار خاطره دردناک و تجربه شدید استرس در فرد بیمار خواهد شد. به گفته این روانپزشک، در چنین موقعیت هایی مانند شیوع پاندمی کرونا (corona) ، نگرانی های جانبی زیادی هم در بین افراد وجود دارد؛ مانند ترس از مبتلا کردن دیگران یا انتقال ویروس از سوی دیگران، وحشت از مرگ، ترس از طرد شدن و تنها ماندن در مدت ابتلا به بیماری هم مسائلی است که استرس زیادی برای افراد ایجاد می کند.

آی سی یو,بخش مراقبت های ویژه

فاصله گذاری فیزیکی، نه اجتماعی

رسولیان می گوید:« تنها ماندن و دور شدن اطرافیان و همچنین نداشتن عیادت کننده، در گروه ترس ها و اضطراباتی است که فرد بیمار تجربه می کند. افراد با توجه به ظرفیت های روانی و شخصیتی که دارند، به شکل های متفاوتی به این موضوع واکنش نشان می دهند. البته هم اکنون، چنین مشکلاتی به دلیل شرایط بیماری از طرف جامعه پذیرفته شده ، اما باز هم ناراحت کننده و آسیب زاست. به غیراز عوارض جسمی بیماری، تغییر سبک زندگی ناشی از آن هم خود عاملی است که منجر به بروز اختلالات روان و استرس بیشتر در مبتلایان می شود.»

به گفته این روانپزشک، بهتر است نسبت به کاربرد بعضی عبارات مانند« فاصله گذاری اجتماعی » دقت بیشتری شود و به جای آن از« فاصله گذاری فیزیکی» استفاده شود؛ یعنی در دوران کرونا نباید فاصله گذاری اجتماعی به معنای کم شدن روابط باشد و فقط باید فاصله فیزیکی مناسب را رعایت کرد. به اطرافیان بیماران هم توصیه می شود به هر طریقی که می توانند به بیمار توجه و محبت کنند تا کمتر احساس تنهایی کند:« مردم با رعایت فاصله فیزیکی نباید ارتباطات عاطفی را از همدیگر دریغ کنند؛ چون تأثیر بسیار مهمی بر سرعت بهبود یافتن بیماری دارد. وقتی فردی بعد از بیماری کرونا دچار اختلالات روانپزشکی شود، حتما نیاز به مداخله و درمان دارد. علائم اختلال افسردگی مانند ناامیدی، کاهش علایق و انرژی، اختلال خواب و اشتها، سبب پایین آمدن میزان مراقبت افراد از خودشان می شود و در نهایت مسیر بهبودی فرد را طولانی می کند.»

اضطراب و افسردگی؛ شایع ترین عوارض ابتلا به کرونا

حمید یعقوبی، دانشیار روانشناسی بالینی دانشگاه شاهد و رئیس مرکز مشاوره دانشگاه صنعتی شریف هم درباره عوارض مربوط به سلامت روان بیماران مبتلا به کرونا، توضیحاتی می دهد. به گفته او، کرونا بیماری نسبتا ناشناخته ای است، به ویژه از نظر تأثیرات روان شناختی و اختلالاتی که در اعصاب و مغز مبتلایان ایجاد می کند. البته هنوز تحقیقات در زمینه مشکلاتی که کرونا برای مغز و روان ایجاد می کند، کامل نشده است، بدین ترتیب باید منتظر تأثیرات عوارض غیرجسمانی این ویروس در آینده ماند. یعقوبی می گوید:« به استناد نتیجه بررسی هایی که تاکنون انجام شده، این بیماری میتواند گیرنده های مغزی و همچنین انتقال دهنده های عصبی را تحت تأثیر قراردهد. بنابراین می تواند تأثیرات منفی نورولوژیک و مغزی- عصبی بر فرد داشته باشد، تا جایی که ممکن است در فرد فراموشی ایجاد کند.»

طبق اعلام این روانشناس، اضطراب و افسردگی از شایع ترین عوارض بیماری کروناست:« در مبتلایان شاهد دو نوع افسردگی هستیم که یکی ناشی از ترس است و دیگری ناشی از مرگ. البته در این میان به علت تأثیرات ویروس بر گیرنده های مغزی، فرد احساس غم و اندوه، بی انگیزگی و بی حوصلگی می کند.» براساس اعلام رئیس مرکز مشاوره دانشگاه صنعتی شریف، تأثیرات روان شناختی کرونا بر مبتلایان ۳گونه است؛ یکی جنبه مثبت دارد و ۲ گونه دیگر، منفی است. یکی از جنبه های منفی آن درگیری های هورمونی است. بدین ترتیب مبتلایان به کرونا، نباید ترس و هراس مضاعفی نسبت به ابتلا به افسردگی داشته باشند.

یعقوبی در توضیح بیشتر می گوید:« این افسردگی« درون زاد» و مغزی است که با توجه به تأثیرات کرونا بر مغز شدت و ضعف پیدا می کند و اغلب با برطرف شدن کرونا، این نشانه ها هم از بین می رود. البته اگر شدت آن زیاد باشد، فرد باید به متخصص مراجعه کند.» به گفته او، افسردگی ثانویه ناشی از این بیماری، مربوط به مشکلات روان است که بر اثر عوارض جانبی کرونا مانند گرانی، بیکاری، تنهایی، ترس از ابتلای مجدد به بیماری و... به وجود می آید. یعقوبی درباره دیگر تاثیر روان شناختی کرونا می گوید:« جنبه سوم بیماری که می تواند مثبت باشد و بیش از همه در افرادی که به نوع شدید بیماری دچار می شوند ، دیده می شود، ایجاد احساس رشد و پذیرش در بیمار است. بررسی های ما نشان داده، برخی از بیماران، ترس از مرگ در اثر ابتلا به کرونا را به گونه ای تجربه می کنند که منجر به رشد شخصیتشان می شود. یعنی پس از بهبودی و پشت سر گذاشتن وضعیت وخیمی که با آن دست و پنجه نرم کردند، به شناخت جدیدی از زندگی می رسند و معنای دیگری به زندگی خودشان و اطرافیان می دهند. به گفته رئیس مرکز مشاوره دانشگاه صنعتی شریف، این افراد« رشد پس از سانحه» را تجربه می کنند و متوجه می شوند باید کمتر زندگی را به خود و دیگران سخت بگیرند. بنابراین سعی در لذت بردن بیشتر از زندگی می کنند.»

بروز مشکلات عروقی در مغز مبتلایان به کرونا

ماجرا اما تنها به تحلیل های متخصصان روان محدود نمی شود، متخصصان عفونی هم بر تأثیرات کرونا بر روان افراد از نظر ساختارهای فیزیولوژیکی تأکید می کنند. شروین شکوهی، رئیس بخش عفونی بیمارستان لقمان که درگیری مستقیمی با بیماران مبتلا به کرونا دارد، به این موضوع اشاره می کند. به گفته او، کرونا تغییرات و مشکلات متعددی در عروق مغز مبتلایان ایجاد می کند که اغلب مشکلات متعدد روانی هم برای بیماران به دنبال دارد:« دلایل زیادی برای بروز این مشکلات در مغز وجود دارد که از مهم ترین آنها خود ویروس و حمله ای است که به قسمت های مختلف عصبی وارد می کند. بروز این مشکلات و نشانه ها هم فقط مربوط به بیمارانی نیست که شدت بیماری در آنها زیاد باشد یا در بخش آی سی یو بستری شده باشند.»

به گفته شکوهی، بستری افراد در بخش مراقبت های ویژه، استرس زیادی برای بیماران ایجاد می کند و معمولاً مشکلاتی مثل تغییر در سیستم ایمنی، ترشح غدد برون ریز و درون ریز را همراه دارد. حتی تعداد روزها و مدت زمان بستری افراد در آی سی یو هم تأثیرات مهمی بر اعصاب محیطی و قدرت عضلانی بیمار می گذارد که اغلب منجر به ایجاد ضعف در کارکرد عضلات اندام های مختلف آنها می شود. طبق اعلام رئیس بخش عفونی بیمارستان لقمان، هرچه تعداد روزهایی که یک بیمار، به دستگاه ها به ویژه لوله های تنفسی متصل است، بیشتر باشد، مشکلات جسمی و عوارض ناشی از آن هم بیشتر خواهد شد. آنها در دوره بستری، تغذیه مناسبی هم ندارند و همین موضوع حال روحی و جسمی شان را وخیم تر می کند.

مرگ های مداوم در آی سی یوها، ترس بیماران را بالا می برد

بر اساس اعلام این متخصص عفونی، مشکل بیماران مبتلا به کرونا که در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان ها بستری میشوند ، این است که معمولاً ۶۰ درصد ریه آنها درگیر شده است، خود بیمار هم از این موضوع آگاه است، به همین علت با توجه به خبرهایی که قبلا شنیده و مرگ بیماران با این میزان درگیری ریه، در او هم احساس ترس از مرگ ایجاد می شود. همین موضوع، فرد را دچار مشکلات جدی عصبی و اختلال روان می کند. شکوهی می گوید:« بخش های مراقبت های ویژه در بیمارستان های کشور از استانداردهای لازم برخوردار نیستند و فاصله بیماران با یکدیگر در حد یک پرده است. آنها به راحتی یکدیگر را می بینند و متوجه وخامت حال همدیگر می شوند ، بنابراین وقتی یکی از آنها جانش را از دست می دهد، بیماران دیگر، در جریان قرار می گیرند و این موضوع بر روحیه آنها تأثیرات منفی می گذارد.»

به گفته این متخصص بیماری های عفونی، هرچه تعداد افراد در بخش مراقبت های ویژه بیشتر باشد، بیماران بیشتر شاهد چنین اتفاقاتی هستند. بالارفتن میزان استرس، روند بهبودی آنها را تحت تأثیر قرار می دهد:« تضعیف روحیه تأثیر بسیار زیادی بر روند بیماری و نجات بیمار از مرگ دارد. البته به همه اینها باید موضوع دیگری را هم اضافه کرد و آن، نبود امکان دیدار بیماران با خانواده هایشان است. این موضوع احساس ناراحتی، تنهایی و درماندگی مضاعفی در بیماران ایجاد می کند. از سوی دیگر، کادر درمان آنقدر مشغول و خسته است که نمی تواند پاسخ درستی به سؤالات بیماران بدهد و همین موضوع ترس و نگرانی آنها و بی اطلاعی از وضعیت خانواده هایشان را بیشتر می کند.» به گفته شکوهی، هزینه های درمان، مشکلات اقتصادی، بیکاری، کمبود دارو و دردسرهایی که خانواده ها برای تامین سرم و دارو متحمل می شوند ، باز هم فشار مضاعف دیگری است که بیماران در بیمارستان ها تجربه می کنند. خیلی از بیماران، در خانه مبتلایان دیگری دارند که از سلامتی شان بی خبرند و هیچ کس هم نیست تا به آنها گزارشی از وضعیت خانواده بدهد. همه اینها روی هم شرایط نامطلوب روحی برای بیماران رقم می زند.

آی سی یو,بخش مراقبت های ویژه

بخش مراقبت های ویژه؛ منبع استرس و اضطراب

محمدرضا هاشمیان، فوق تخصص آی سی یو بیمارستان مسیح دانشوری و استادتمام دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی هم به وضعیت روحی و روانی بیماران بستری شده در بیمارستان ها اشاره می کند و به همشهری می گوید:« مشکلات مختلفی مثل اضطراب میان بیماران، ترس از محیط آی سی یو، مشکلات تنفسی و تحت تأثیر قرار گرفتن ارتباط عاطفی بیماران و خانواده هایشان، خستگی و کار مفرط کادر درمان، درمان های ناموفق و... منجر می شود بیماران بخش مراقبت های ویژه با مشکلات روحی متفاوتی روبه رو شوند. ارتباط بین پزشک معالج با بیماران بخش مراقبت های ویژه ارتباط بسیار مهمی است که به علت سرعت انتقال بیماری نمی تواند مثل قبل از شیوع کرونا برقرار شود، گاهی این ارتباط به صورت مجازی انجام می شود تا در حد امکان استرس کمتری به بیمار وارد شود.»

به گفته هاشمیان، موضوع مهم در پاندمی هایی مثل کرونا افزایش مرگ ومیر است که استرس و اضطراب بیماران بستری شده در آی سی یو را بالا می برد:« به صورت کلی بخش مراقبت های ویژه، پراسترس است. از یک طرف، خود بیماران نگران ازدست دادن جانشان هستند، از سوی دیگر، کادر درمان یعنی پزشکان و پرستاران به دلیل تردد زیاد و آلودگی محیط به ویروس، استرس را تجربه می کنند. مجموع اینها هم منجر به تخریب روحیه بیماران و کادر درمان این بخش می شود.»

بیماران چه می گویند؟

مونا ۴۰ ساله، یکی از بیمارانی است که چندماه پیش، پس از ابتلا به کرونا، در بخش مراقبت های ویژه یکی از بیمارستان ها بستری شد. او و همسرش پزشک اند، با این حال تجربه بسیار سختی از بستری شدن در بیمارستان دارد؛ تجربه عجز و ناتوانی و استیصال که تأثیر زیادی بر روند درمانش داشت. او به همشهری می گوید با اینکه دوره سختی در بیمارستان گذرانده بود، اما وقتی برای ادامه درمان به خانه بازگشته، از ترس انتقال ویروس، ارتباطش را با خانواده قطع کرده؛ اتفاقی که منجر به احساس تنهایی مضاعف در او شده است:« یکی از مشکلاتی که پس از ابتلا به کرونا ایجاد می شود ، بسیج شدن همه برای پیدا کردن مقصر است. اینکه چه کسی این ویروس را وارد خانواده کرده. همین موضوع احساس گناه و عذاب وجدان زیادی به فرد تحمیل می کند و استرسش را بالا می برد.» مونا که به علت وخامت حال، فاصله زیادی با مرگ نداشته، می گوید که این احساس را بسیاری از بیماران تجربه می کنند.

مرتضی ۴۵ ساله هیچ وقت تصور نمی کرد، کرونا گریبان او را هم بگیرد، حتی وقتی مبتلا شد باز هم باور نمی کرد یک روز در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان بستری شود:« به یکباره خودم را با حال وخیم در بیمارستان دیدم، حتی یک تخت خالی هم پیدا نمی شد، دیدن خودم در این وضعیت و خانواده ام که برای پیدا کردن تخت مستأصل شده بودند، وحشتی در جانم انداخت و با خودم گفتم همان شب جانم را از دست می دهم. تنفس برایم سخت شده بود، وقتی هم بعد از ساعت ها تلاش تخت برایم خالی شد و زیر دستگاه قرار گرفتم، دیگر مرگ را به چشم خود دیدم.» مرتضی می گوید که کرونا در چند ساعت، بیمار را در بدترین وضعیت قرار می دهد و همان زمان است که آدم احساس می کند چقدر زندگی بی ارزش است:« من سابقاً تجربه استفاده از داروهای آرامبخش داشتم، وقتی کرونا گرفتم، مشکلات روحی ام بیشتر شد، به همین دلیل پزشک، داروهای اعصاب و روان قوی تری برایم تجویز کرد. از نظر روحی به هم ریخته بودم و ابتلا به کرونا شوک بزرگی برایم بود.» به گفته مرتضی، هنوز هم با گذشت هفته ها از بستری شدنش، دچار تپش قلب مداوم، ترس از مرگ و بی خوابی های شبانه است.

سعید و خانواده اش، با هم مبتلا به کرونا شدند. پیش از آن، ۲ نفر از دوستانش به دلیل ابتلا به کرونا جانشان را از دست داده بودند و همین موضوع سبب شد تا به محض ابتلا، نگران جان خود و خانواده اش شود. داروهایی که برای او و خانواده اش تجویز شده بود، پیدا نمی شد، اگر هم پیدا می شد، بسیار گران بود و او توانایی پرداخت هزینه ها را نداشت. خرید این داروها از بازار آزاد فشار روانی مضاعفی به او وارد کرد. آنها برای طی کردن دوره درمان، مشکلات زیادی داشتند. خانواده پدری اش از آنها دور بودند، تهیه غذا و خرید نیازهای روزمره، برایشان سخت بود، شرایط شان آنقدر نامناسب بود که برای بیکار نماندن و داشتن درآمد، خود و همسرش، با وجود ابتلا به بیماری در خانه کار می کردند تا از پس هزینه های زندگی برآیند. حالا سعید می گوید که از صبح تا شب، اضطراب شدیدی دارد، استرس رهایش نمی کند، با شنیدن خبر ابتلای دیگران به این بیماری، دچار وحشت می شود. آنها از خانه خارج نمی شوند تا دوباره مبتلا نشوند.

اولین عکس العمل مریم به ابتلا به کرونا، انکار بود. او به نشانه های ابتلایش توجهی نمی کرد، اما در نهایت با شدیدتر شدن علائم، ناچار به خانه نشینی شد:« تنهایی مرا آزار می دهد، هنوز با آن شرایط کنار نیامده بودم که با وخیم شدن حالم، سر از آی سی یو درآوردم. آنجا دیگر برایم آخر دنیا بود. به محض بستری شدن با خودم گفتم که زنده بیرون نمی آیم. به شدت مضطرب شده و حتی برای مرگ آماده شده بودم.» به گفته او، به دلیل بالا بودن اضطراب، در بیمارستان به او داروهای آرامبخش و ضدافسردگی زیادی داده شد، اما حالا او می گوید که مصرف این میزان دارو در آن مدت، منجر به ایجاد مشکلات زیادی از نظر روحی و روانی در دوران بعد از رهایی از کرونا شده است.

  • 9
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش