چهارشنبه ۲۳ خرداد ۱۴۰۳
۱۶:۱۸ - ۲۵ آبان ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۰۸۲۲۲۶
حوزه بهداشت و رفاه

۷۰ درصد مبتلایان به HIV در ایران شناسایی نشده اند

ایدز در ایران,افزایش ایدز در ایران
HIV از بین نرفته‌است و هنوز کارهای زیادی است که باید در زمینه این بیماری انجام شود. سالانه یک میلیون نفر به علت ابتلا به ایدز جان خود را از دست می دهند.

متاسفانه در زمینه HIV اطلاعات افراد بسیار کم است و حتی افراد تحصیلکرده نیز اطلاعات ناقص و اشتباهی از این بیماری دارند. هنوز عده ای فکر می کنند که HIV اسم خارجی ایدز است در صورتی که ایدز مرحله نهایی این بیماری است. آموزش در مدارس نیز با اینکه سن رابطه جنسی به شدت پایین آمده است بسیار محدود بوده و تنها دو صفحه زیست شناسی سال سوم دبیرستان به آن اشاره می کند که آنهم ابعاد این بیماری را باز نمی کند در صورتی که مباحث مربوط به سلامت جنسی باید از سنین پایین به افراد منتقل شود.

به گزارش رکنا، HIV از بین نرفته‌ است و هنوز کارهای زیادی است که باید در زمینه این بیماری انجام شود. سالانه یک میلیون نفر به علت ابتلا به ایدز جان خود را از دست می دهند، زیرا اکثر این افراد از بیماری خود مطلع نبوده و به موقع درمان نشده اند. آمارها نشان می دهد که در دنیا بیش از ۳۶ میلیون نفر یعنی حدود نیم درصد جمعیت کره زمین، مبتلا به ویروس اچ آی وی هستند که تنها ۴۶ درصد از آن ها از بیماری خود اطلاع دارند.

طبق آمار اعلام شده توسط سازمان جهانی بهداشت، یک نفر از هر چهار نفر مبتلا به ایدز از بیماری خود اطلاع ندارد به همین دلیل برای سال اخیر شعار من تست می دهم انتخاب شد تا افراد برای آغاز هرچه سریع تر درمان خود اقدام کنند.

ویروس اچ آی وی از سال ۱۳۶۳ از طریق خون های آلوده وارد کشور ایران شده است. از آن زمان تا کنون بیماری اچ آی وی موج دوم خود را که از طریق سرنگ های آلوده بوده پشت سر گذاشته و در حال حاضر در موج سوم ویروس اچ آی وی هستیم. در موج سوم این بیماری، بیشترین راه انتقال از طریق روابط جنسی گزارش شده است.

از سال ۶۳ تا کنون نهادهای مردمی و دولتی بسیاری در راستای پیشگیری و کنترل این بیماری تلاش کرده و برنامه های بسیاری اجرا شده و منابع مالی و انسانی در این حوزه صرف شده است. با این حال وضعیت آماری و شیوع این ویروس در کشور ما، از شرایط استاندارد جهانی فاصله داشته و هنوز به نقطه مطلوبی نرسیده ایم.

این در حالی است که طرح جوانی جمعیت که در صحن غیر علنی مجلس به صورتی شتابزده مصوب شده و مورد تایید شورای نگهبان نیز قرار گرفته است، وضعیت بیماری های مقاربتی از جمله اچ.آی.وی را در نظر نگرفته و هیچگونه تدبیری همچون آموزش مستمر، جهت سلامت جنسی جوانان این مرز و بوم اندیشیده نشده است. در کنار این موضوع متاسفانه شاهد هستیم که بر اسا ماده ۳۲ این طرح، هر گونه خرید، فروش و ارایه توزیع یارانه ای اقلام مرتبط با پیشگیری از بارداری و کارگذاشتن اقلام پیشگیری در شبکه بهداشتی درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ممنوع است.

این موضوع با در نظر نگرفتن بحث آموزش های لازم در حوزه بهداشت جنسی، تمام تلاش های مسئولین دلسوز و نهادهای مدنی در این حوزه را بی اثر کرده و بدون شک اثرات سوء جبران ناپذیری بر سلامت جنسی جوانان می گذارد و موجب می شود که اهداف این طرح که افزایش جمعیت سالم و پویا برای ایران است نیز محقق نشود.

الهه شعبانی مدیر عامل انجمن احیا ارزش ها، درباره این مسئله که آیا در حال حاضر وارد موج سوم HIV شده ایم گفت: همانطور که خودتان اشاره کردید موج نخست انتقال HIV از طریق خون های آلوده بود، موج دوم نیز از طریق سرنگ های آلوده بود که گروه پر خطر آن افرادی بودند که اعتیاد تزریقی داشتند و آن زمان طرح های خوبی اجرا شد که توانست این موضوع را کنترل و مدیریت کند. در حال حاضر بر اساس آمارهای تخمینی موج سوم در کشور ما آغاز شده است و این دلیل درگیری افراد به HIV بیشتر از طریق رابطه جنسی است.

او ادامه داد: افزایش HIV در حال اوج گیری است که بر اساس حدس ما بیشتر مبتلایان جوانان هستند. آمارهای تخمینی که در حال حاضر وجود دارد و دور بودن کشور ما از استانداردهای جهانی نشان می دهد که اقدامات انجام شده در زمینه اچ آی وی کافی نبوده است.

شعبانی با بیان اینکه تلاش های زیادی از سوی نهادهای مردمی و دولتی در زمینه این بیماری انجام شده است اما هیچ کدام کافی و رضایت بخش نبوده است خاطرنشان کرد: برنامه جهانی به نام ۹۰، ۹۰ و ۹۰ وجود دارد که در آن ۹۰ درصد افراد مبتلا به اچ ای وی شناخته می شوند، ۹۰ درصد از ۹۰ درصد نخست وارد پروسه درمان می شوند و بار ویروسی ۹۰ درصد از افراد در مرحله دوم به صفر می رسد. اما متاسفانه در ایران درصد مرحله نخست تنها ۳۰ درصد است که نشان می دهد آموزش و اطلاع رسانی در زمینه HIV خیلی پایین بوده و ۶۰ الی ۷۰ درصد افراد هنوز شناسایی نشده اند.

مدیر عامل انجمن احیا ارزشها ادامه داد: افرادی که مبتلا به HIV هستند و هنوز شناسایی نشده اند هم سلامتی خود و هم سلامتی اطرافیانشان را به خطر می اندازند.

این روانشناس اجتماعی تاکید کرد: متاسفانه در زمینه HIV اطلاعات افراد بسیار کم است و حتی افراد تحصیلکرده نیز اطلاعات ناقص و اشتباهی از این بیماری دارند. هنوز عده ای فکر می کنند که HIV اسم خارجی ایدز است در صورتی که ایدز مرحله نهایی این بیماری است. آموزش در مدارس نیز با اینکه سن رابطه جنسی به شدت پایین آمده است بسیار محدود بوده و تنها دو صفحه زیست شناسی سال سوم دبیرستان به آن اشاره می کند که آنهم ابعاد این بیماری را باز نمی کند در صورتی که مباحث مربوط به سلامت جنسی باید از سنین پایین به افراد منتقل شود.

شعبانی در پاسخ به این سوال که بند ۳۲ طرح جوانی جمعیت فروش وسایل پیشگیری را ممنوع کرده است و این موضوع چه آسیب هایی را به دنبال خواهد داشت اظهار کرد: این طرح بنا بر ضرورت هایی مصوب شده است که مهم ترین آن، حرکت کشور به سمت سالمند شدن است و خطرات زیادی برای کشور به بار خواهد آورد اما مسئله ای که در این بین وجود دارد این است که مفاد این طرح نگاه کارشناسانه ندارد.

او ادامه داد: یکی از وسایل مهم در پیشگیری از گسترش HIV، کاندوم است و این یکی از ابزارهایی است که در بین روستاها و عشایر توزیع یارانه ای می شد و به کاهش HIV و بیماری های مقاربتی دیگر مانند زگیل تناسلی کمک می کرد اما متاسفانه این بخش به هیچ عنوان در طرح افزایش جمعیت دیده نشده است. همچنین در رابطه با سلامت جنسی جوانان نیز پیش بینی های لازم صورت نگرفته است و طرح صرفا به مسئله فرزند آوری توجه کرده است و به هیچ عنوان سلامت بچه ها، سلامت والدین در نظر گرفته نشده است.

مدیرعامل انجمن احیا ارزشها در پاسخ به این سوال که HIV بیشتر از طریق چه گروه هایی منتقل می شود اظهار کرد: یکی از گروه های پرخطر انتقال دهنده اچ ای وی، همجنس گرایان هستند که به دلیل نوع رابطه آنها در صورت استفاده نکردن از لوازم پیشگیری امکان انتقال زیادی دارند. گروه دیگر افرادی هستند که روابط خارج از خانواده دارند یا شریک های جنسی پر خطر و متعدد دارند که شامل گروه های پر خطر می شوند و لازم است که حتما تست دهند تا از سلامتی جسمی خود آگاه شوند.

الهه شعبانی درباره این مسئله که افراد چگونه می توانند برای تست HIV اقدام کنند گفت: اولین و تنها ترین راه برای فهمیدن مبتلا شدن به HIV تست است. یعنی حدس و گمان در این زمینه اهمیتی ندارد چراکه افرادی هستند که با یک گلو درد و زخم شدن در دهان فکر می کنند که مبتلا به اچ ای وی شده اند در صورتی که به هیچ عنوان این عوامل حاکی از مبتلا شدن فرد به HIV نیست و تنها راه تشخیص تست دادن است.

او ادامه داد: تست دادن در کشور ما به خوبی پیش رفته است و مکان های زیادی تست HIV را انجام می دهند. دو نکته نیز در زمینه تست HIV نیز بسیار مهم است که مردم باید از آن اطلاع داشته باشند. این تست ها رایگان بوده و کاملا محرمانه هستند.

شعبانی با بیان اینکه انجمن احیا ارزشها در میدان انقلاب آماده تست گرفتن از افراد است تاکید کرد: اگر افراد به مراکز تست مراجعه کنند بدون گفتن اسم خود می توانند تست دهند و از سلامت خود آگاه شوند. البته این نوع تست سریع بوده و تشخیصی HIV هستند که در مراکز بیماری های رفتاری انجام می شود افراد به راحتی با جست و جو در اینترنت می توانند از مراکز موجود در شهر خود مطلع شوند.

مدیر عامل انجمن احیا ارزش ها در پاسخ به این سوال که وقتی یک فرد تست HIV او مثبت می شود چه اتفاقی برایش رخ می دهد خاطرنشان کرد: اگر فردی تست سریع انجام داد و پاسخ آن مثبت شد دلیل بر مبتلا بودن صددرصد او نیست و باید به پزشک عفونی متخصص مراجعه کند تا آزمایش های بیشتری روی فرد انجام شود. بعد از آزمایش های تکمیلی تازه مشخص می شود که فرد مبتلا به اچ آی وی است.

او افزود: خداروشکر در کشور ما داروهای اچ آی وی رایگان است و افراد وقتی وارد سیستم درمان قرار می گیرند به راحتی داروهای خود را دریافت خواهند کرد.

شعبانی در پاسخ به سوال دیگری مبنی براینکه اگر یک فرد مبتلا وارد روند درمان نشود چه اتفاقی رخ خواهد داد گفت: اگر فرد مبتلا خود را درمان نکند بعد از پنج سال بیماری اش به مرحله ایدز می‌رسد و کوچک ترین عفونت، باکتری و ویروسی می تواند جان فرد را به خطر بیاندازد.

این روانشناس اجتماعی با بیان اینکه اگر فرد مبتلا به اچ آی وی خود را درمان نکند دیگر امکان زندگی عادی نخواهد داشت خاطر نشان کرد: اگر فرد مبتلا به اچ آی وی درمان خود را شروع کند می تواند ازدواج کند، بچه دار شود و حتی فرزندش نیز سالم باشد. همه اینها اتفاقاتی است که در حال حاضر به دلیل پیشرفت علم شدنی هستند.

در حال حاضر آزمایش غربالگری HIV در مراکز مشاوره رفتاری سراسر کشور به صورت رایگان و محرمانه انجام می شود.

لیست این مراکز در سایت اطلاع رسانی ایدز در دسترس عموم است.

  • 13
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هدیه بازوند بیوگرافی هدیه بازوند؛ بازیگر کرد سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۷ مرداد ۱۳۶۶

محل تولد: بندرعباس، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۹۶ تاکنون

تحصیلات: فارغ التحصیل لیسانس رشته مهندسی معماری

ادامه
سانجیو باجاج بیوگرافی سانجیو باجاج میلیارد و کارآفرین موفق هندی

تاریخ تولد: ۲ نوامبر ۱۹۶۹

محل تولد: هندی

ملیت: هندی

حرفه: تاجر، سرمایه گذار و میلیارد 

تحصیلات: دکتری مدیریت از دانشگاه هاروارد

ادامه
محمد مهدی احمدی بیوگرافی محمدمهدی احمدی، داماد محسن رضایی

تاریخ تولد: دهه ۱۳۶۰

محل تولد: تهران

حرفه: مدیرعامل بانک شهر

مدرک تحصیلی: دکترای اقتصاد واحد علوم تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی تهران، کارشناسی ارشد علوم اقتصادی دانشگاه تهران، کارشناسی اقتصاد بازرگانی دانشگاه شهید بهشتی

نسبت خانوادگی: داماد محسن رضایی، برادر عروس قالیباف، برادر داماد رحمانی فضلی

ادامه
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
ندا قاسمی بیوگرافی ندا قاسمی؛ بازیگر تازه کار و خوش چهره تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی ندا قاسمی

نام کامل: ندا قاسمی

تاریخ تولد: ۳۰ خرداد ۱۳۶۰

محل تولد: کرمانشاه

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر، مجری و صداپیشه

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

تحصیلات: دکترای شیمی آلی

ادامه
غلامعلی حداد عادل بیوگرافی غلامعلی حداد عادل؛ سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۹ اردیبهشت ۱۳۲۴

محل تولد: تهران

حرفه: سیاستمدار ایرانی، عضور مجمع تشخیص مصلحت نظام، دانشیار بازنشسته دانشگاه، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی و بنیاد سعدی

آغاز فعالیت: ۱۳۵۷ تاکنون

حزب سیاسی: اصولگرا

تحصیلات: لیسانس و فوق لیسانس فیزیک از دانشگاه تهران و شیراز (پهلوی قدیم)، دکتری فلسفه از دانشگاه تهران

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
فرزان عاشورزاده بیوگرافی فرزان عاشورزاده تکواندوکار ایرانی

تاریخ تولد: ۵ آذر ۱۳۷۵

محل تولد: تنبکابن، مازندران

محل زندگی: آمریکا

حرفه: تکواندوکار

لقب جهانی: سونامی تکواندو جهان

ادامه
زندگینامه امامزاده داوود زندگینامه امامزاده داوود در تهران

عنوان شده است که ایشان همراه با برخی از بستگان خود در همراه با امام رضا به ایران می آیند اما در منطقه شمال غربی تهران به شهادت رسیدند. مرقد ایشان در زمان صفویه ساخته شد و سپس در زمان فتحعلی شاه گسترش پیدا کرد. 

دلیل مرگ این امامزاده را به صورت دقیق نمی دانند اما براساس روایات بومیان آن منطقه مشخص می شود که وی همزمان با بستگان خود به همراه امام رضا به ایران می آیند که همزمان با امام ایشان نیز به شهادت رسیدند و سال شهادت را نیز به سال ۴۸۰ هجری قمری نسبت داده اند، البته باز هم باید اشاره کرد که این تاریخ دقیق نیست و تنها براساس شواهد محاسبه شده است. 

براساس آنچه مردم محلی می گویند، امامزاده داوود در آبادی کیگا که در نزدیکی روستای کن قرار دارد، شهید شده، همجنین برخی می گویند وی با همدستی فردی به اسم نجیم گبر و یکی از درویش های روستا به شهادت رسیده است. ز منظر دیگر قاتل این حضرت شخصی به نام محمود فرح‌زادی می باشد.

ادامه
ویژه سرپوش