جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۱۰:۰۹ - ۱۹ دي ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۱۰۱۷۶۵
حوزه بهداشت و رفاه

همه چیز درباره« فلورونا»/ واکسن نزده ها و خطر شکل گیری پیک« اُمیکرون»

رئیس مرکز تحقیقات ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ضمن تشریح ویژگی های ابتلای همزمان به کرونا (corona) و آنفلوآنزا که« فلورونا» نام گرفته است، گفت:واکسن نزده ها که بنا بر آمار، حدود هشت میلیون نفر در کشور را شامل میشوند ، می توانند برای بروز یک پیک دیگر در کشور مشکل ساز شوند.

دکتر علیرضا ناجی در گفت وگو با ایسنا، درباره ابتلای همزمان به کرونا و آنفلوآنزا که فلورونا نام گذاری شده است، گفت:فلورونا یک عنوان جدید است، ولی ابتلای همزمان به دو عفونت تنفسی پدیده جدیدی نیست. سابقه این مسئله از قبل هم وجود داشته و در دوران کووید هم امکان بروز این پدیده وجود دارد. معمولاً امکان دارد که درصدی از افراد، به صورت توامان به عفونت های ویروس های تنفسی مبتلا شوند. به عنوان مثال از گذشته ممکن بود ویروس هایی مانند آنفلوآنزا یا ویروس های تنفسی دیگری به صورت همزمان در یک فرد ایجاد عفونت کنند که البته درصد کمی است.

فلورونا؛ عفونت همزمان کرونا و آنفلوآنزا

وی با بیان اینکه در دوران پاندمی هم بسته به فعالیت ویروس های مختلف این مسئله را شاهد بودیم، بیان کرد:بدین ترتیب ایجاد عفونت همزمان دو بیماری تنفسی در یک فرد، مسئله جدیدی نیست. بر این اساس فلورونا، ترکیب آنفلوآنزا و کووید نیست، بلکه ایجاد عفونت هم زمان این دو بیماری در فرد است. به طوریکه یک فرد هم به کرونا مبتلا شده است هم به آنفلوآنزا و نام جدیدی مانند فلورونا بر آن گذاشتند. بدین ترتیب به این معنا نیست که ویروس های عامل کووید و ویروس های عامل آنفلوآنزا از نظر ژنتیکی باهم ترکیب شده باشند.

خطر بروز" نوترکیبی" از روش ترکیب ژنتیکی سویه های مختلف کرونا

ناجی با بیان اینکه در عین حال در شرایط فعلی هم باتوجه به گردش واریانت های گوناگون، امکان دارد به عنوان مثال واریانت دلتا و اُمیکرون به صورت همزمان در فردی منجر به عفونت شوند، گفت:البته احتمال ضعیفی وجود دارد که ویروس هایی که هم خانواده هستند، مانند سویه های مختلف ویروس کرونا، با یکدیگر نوترکیبی هم بدهند و منجر به سویه های جدیدی شود. به همین دلیل تاکید می کنیم که باید کووید را کنترل کنیم تا شانس ایجاد سویه های جدید را کاهش دهیم؛ به طوری که هم خود ویروس کمتر تکثیر شود و تغییرات در آن ایجاد نشود و هم اینکه احتمال نوترکیبی بین گونه ها و واریانت های مختلف را کاهش دهیم. بدین ترتیب در مورد ویروس های هم خانواده امکان دارد هم بروز همزمان آنها را در یک فرد داشته باشیم و هم امکان دارد ، شاهد بروز نوترکیبی در آن ها باشیم. به طوریکه سویه هایی باهم ترکیب شده و یک سویه جدید ایجاد شود.

احتمال تشدید علائم در" فلورونا"

او در مورد عوارض ابتلای همزمان به ویروس کرونا و آنفلوآنزا، بیان کرد:علائم بروز همزمان این دو ویروس در یک فرد، تفاوتی با علائم کرونا یا آنفلوآنزا ندارد، اما در هر صورت از آنجایی که دو ویروس باهم بروز پیدا کرده اند ، ممکن است علائم را تشدید کند. بسته به وضعیت ایمنی و بیماری هایی که فرد دارد، ممکن است بیماری شدیدتر شود. در عین حال موارد دیگری در زمینه بروز همزمان آنفلوآنزا و کرونا بوده است و حالا عنوان جدیدی به نام فلورونا بر آن گذاشته شده است.

ناجی تأکید کرد:کاملاً این احتمال وجود دارد که در کشور هم شاهد ابتلای همزمان به کرونا و آنفلوآنزا باشیم. شناسایی میزان شیوع این پدیده، بسته به این است که سیستم آزمایشگاهی ما اقدام به تشخیص همزمان ویروس های تنفسی مختلف کند. پیش از کووید هم درباره ویروس های مختلف وقتی تست همزمان را می داشتیم یا شناسایی اهداف چندگانه را در یک تست مدنظر قرار می دادیم، امکان شناسایی وجود داشت. بر همین اساس در حال حاضر باتوجه به اینکه احتمال بروز آنفلوآنزا و سایر ویروس های تنفسی بیشتر شده، سازمان های جهانی تأکید می کنند که ما تست هایی را انجام دهیم که به شناسایی همزمان ویروس های تنفسی مختلف از جمله عامل کووید بپردازد و شناسایی کنیم که چه عفونت هایی به صورت همزمان تشکیل میشود یا در صورتیکه موارد کوویدمان منفی هستند، چه ویروس دیگری ممکن است در حال گردش باشد. این موارد برای برنامه ریزی بهداشتی بسیار مهم است.

لزوم افزایش ظرفیت تست های تشخیصی کرونا در کشور با توجه به خطر اُمیکرون

احتمال خطا در برآورد میزان شیوع کرونا و اُمیکرون در کشور

او در مورد ضرورت افزایش تست های تشخیصی کرونا (corona) ، بیان کرد:از ابتدایی که تعداد تست های تشخیصی ما شروع به کاهش کرد، به اهمیت این موضوع اشاره کردم. باید ظرفیت های تست مان را افزایش دهیم. در حال حاضر عنوان می کنند که اُمیکرون ضعیف تر است و معمولاً افراد وقتیکه به بیماری تنفسی مبتلا می شوند که ضعیف تر است، می گویند اُمیکرون است و عیبی ندارد. در حالیکه این مسئله باعث می شود، در زمینه میزان شیوع کرونا و اُمیکرون در کشور دچار خطا شویم. بدین ترتیب در این مرحله باید سطح تست هایمان را افزایش داده و موارد بیشتری را تشخیص دهیم. همینطور باید پایش ژنتیکی انجام دهیم تا نسبت به تغییراتی که ویروس در ایران انجام می دهد، اشراف مناسبی داشته باشیم. بر همین اساس حتماً باید تعداد تست هایمان را افزایش دهیم.

ناجی با بیان اینکه اگر شاهدیم که در آمریکا یا کشورهای دیگر تعداد موارد مثبت افزایش یافته، به علت افزایش تست هایشان است که میتوانند مبتلایان بیشتری را شناسایی کنند، بیان کرد:هرچقدر تعداد تست ها را بالا ببریم، به نفع مان است تا بتوانیم تعداد بیشتری از بیماران را شناسایی کنیم. در ایران به انجام روزانه ۱۲۰ هزار تست رسیده بودیم و نباید اجازه دهیم که تعداد تست هایمان کاهش یابد. باید حساسیت مان را افزایش داده، همه موارد مشکوک را تست کنیم تا متوجه شویم که در کشور چه اتفاقی دارد رخ می دهد.

اُمیکرون منجر به مرگ هم می شود؟

وی درباره وضعیت کشورهایی که شیوع اُمیکرون در آن ها بالا رفته است، گفت:باید توجه کرد که به نسبتی که تعداد ابتلا بالا می رود ، درصد افرادی که به بستری شدن احتیاج پیدا کرده یا بیماری شدیدی می گیرند که گاهی در برخی موارد منجر به مرگ شود نیز افزایش می یابد. در هر صورت اکنون این موضوع را در کشورهایی که شناسایی درستی را دارند، می بینیم. یعنی مرگ ناشی از اُمیکرون هم وجود دارد. بااین حال تاکنون اطلاعاتی که از اُمیکرون وجود دارد ، این است که نسبت به دلتا هم میزان بستری شدن و هم میزان مرگ ومیر ناشی از آن پایین تر است، اما همچنان باید آن را دنبال کنیم و اطلاعات لازم را به دست آوریم که اگر تغییراتی به وجود می آید، بتوانیم پیش بینی کنیم و عملکرد و پاسخ مناسب داشته باشیم.

لزوم پایش ژنتیکی و توالی یابی اُمیکرون در کشور برای پیش بینی آینده

ناجی گفت:میزان اُمیکرون در کشور مطمئنا خیلی بیشتر از این است که شاهدیم و شناسایی شده است. ما با خانواده هایی برخورد کردیم که شاهد بودیم همه از یکدیگر گرفته اند. بنابراین تعداد موارد مسلما خیلی بیش از چیزی است که به صورت رسمی اعلام می کنیم. بنابراین باید حساسیت مان را بالا برده، تعداد تست هایمان را افزایش دهیم و پایش ژنتیکی داشته باشیم. خوشبختانه اکنون در کشور یکسری کیت ها با تشخیص سریع اُمیکرون در واحدهای بهداشتی و آزمایشگاه های وزارت بهداشت توزیع شده و این پایش را انجام می دهند که قدم خوبی است. علاوه بر این باید پایش ژنتیکی را به سطح توالی یابی( Sequencing) ویروس هم ارتقاء دهیم. زیرا ما باید از طریق پایش، تغییرات ژنتیکی ویروس هایی را که در ایران است، ردیابی کنیم. این پایش بسیار مهم است که اگر تغییرات به سمتی می رود که مربوط به تعداد جهش ها و ... است، اطلاعات ژنتیکی لازم را داشته باشیم، تا بتوانیم آن ها را در کنار اطلاعات بالینی قرار داده و بتوانیم تحلیل مناسبی داشته باشیم.

وی درباره احتمال غلبه اُمیکرون در کشور، گفت:از طریق پایش ها می توانیم متوجه شویم که آیا اُمیکرون به ویروس غالب تبدیل شده است یا خیر. زمانیکه موارد کووید را دیده و پایش می کنیم، می توانیم متوجه شویم که درصد اُمیکرون نسبت به دلتا چقدر است و در طول زمان چقدر تغییر می کند و ... در حال حاضر به نظر میرسد که اُمیکرون در کشور شیوع پیدا کرده و چرخش دارد. تفاوتی که در کشور ما نسبت به سایر کشورهایی که با اُمیکرون درگیرند، وجود دارد ، دو مورد است؛ یکی چرخش بسیار زیاد کووید طی دو پیک چهارم و پنجم است که از اسفند سال گذشته تاکنون چرخش زیادی از آلفا و دلتا داشتیم که تعداد زیادی از هموطنان مان درگیر شدند و یک ایمنی از این طریق ایجاد شده است. در عین حال میزان واکسیناسیون ما نسبت به کشورهای دیگر به تازگی انجام شده و جمعیت نسبتا خوبی هم تاکنون تحت واکسیناسیون قرار گرفته اند. امیدواریم درصد واکسیناسیون هم خیلی بالاتر رود. بر همین اساس شاید یکی از پیش بینی ها این باشد که اُمیکرون آنقدری که در کشورهای دیگر پیش رفته و شیوع بالایی پیدا کرده، امکان دارد در ایران اینطور نشود، ولی همه این ها پیش بینی است و باید دید که در واقعیت چه اتفاقی رخ می دهد.

ناجی گفت:آنطور که مشخص است، اُمیکرون قدرت سرایت بالایی دارد و سرعت شیوعش نسبت به دلتا بالاتر هم هست. در کنار اینکه ایمن گریزی آن هم بیشتر است که سرعت شیوعش را بالا می برد. با این حال شاید اعداد مربوط به قدرت سرایت در کشورهای مختلف متفاوت باشد و باتوجه به انجام اخیر واکسیناسیون و عبور از یک پیک بلند، باید بررسی کنیم که وضعیت اُمیکرون در کشور چگونه است.

تاثیر واکسن ها بر اُمیکرون

او در مورد تأثير واکسن ها بر اُمیکرون، بیان کرد:مطالعاتی درباره فایزر، اسپوتنیک، آسترازنکا، سینوفارم، سینوواک و ... و اثرشان بر اُمیکرون انجام شده است که همه این واکسن ها نسبت به اُمیکرون کاهش ایمنی دارند و بر همین اساس اکنون تزریق دز بوستر بسیار مهم است. بدین ترتیب مشکل مربوط به واکسن ها نیست، بلکه مشکل مربوط به تغییرات ویروس است. حال در دنیا باید تصمیم گرفته شود که ترکیبات واکسن ها را بر اساس واریانت های جدید تغییر دهند یا با اصرار بر دزهای بوستر که طبق مطالعات میتواند در مبارزه با اُمیکرون بسیار مؤثر باشد، تشویق کنیم که افراد مراجعه کنند و دز بوستر را تزریق کنند. ما هم در این شرایط هستیم و اعلام شده که افراد بالای ۱۸ سال برای تزریق دز بوستر مراجعه کنند و مردم باید نسبت به این موضوع اقدام کنند.

هنوز حدود ۸ میلیون نفر در کشور واکسن کرونا تزریق نکرده اند

او بیان کرد:البته ما هنوز یک جمعیت حدود هشت میلیونی داریم که هنوز دز اول واکسن را هم تزریق نکردند که این افراد هم باید برای واکسیناسیون تشویق شوند. مطمئنا این افراد میتوانند برای بروز یک پیک دیگر مشکل ساز شوند. در عین حال در حال حاضر درباره اُمیکرون، علی رغم ایمن گریزی که دارد، باز هم می بینیم که بیشترین افرادی که به علت اُمیکرون در بیمارستان ها بستری میشوند ، افرادی هستند که واکسن تزریق نکرده اند. البته در اُمیکرون نسبت ابتلای افراد واکسن زده نسبت به سویه های دیگر در حال افزایش است، ولی باز هم افرادی که واکسن نزدند در معرض خطر بیشتری هستند و این افراد همیشه در خطرند.

  • 13
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش