دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۵:۴۴ - ۲۱ اسفند ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۱۲۲۰۰۶
حوزه بهداشت و رفاه

خانه پرستار: میزان مرگ پرستاران در ایران به نسبت جمعیت از چین و هند هم بالاتر است

محمد شریفی مقدم دبیرکل خانه پرستار,آمار مرگ و میر پرستاران
محمد شریفی مقدم، دبیرکل خانه پرستار، اعلام کرد: «میزان مرگ پرستاران در ایران به نسبت جمعیت حتی از چین و هند هم بالاتر است».او افزود: «آمار ما جان‌ باختن ۱۶۰پرستار را نشان می‌دهد که بیشتر آن‌ها زن هستند. اسفند ۹۹ مرگ‌بارترین ماه کرونایی پرستاران بود»

اسفند سال گذشته، تلخ‌ترین ماه برای گروه پرستاری کشور بود. خبر قربانی‌شدنشان بر اثر ابتلا به کرونا، یک‌به یک منتشر می‌شد و پرستاران، کمک پرستاران، بهیاران و… را ناامیدتر از قبل می‌کرد. واکسیناسیون کادر درمان از بهمن همان سال شروع شده بود، اما تا اسفند، هنوز اثربخشی واکسن‌ها مشخص نشده بود. دبیر کل خانه پرستار می‌گوید بیش از ۱۳۰پرستار در سه پیک کرونا، یعنی تا اسفند سال ۹۹جانشان را از دست دادند و سایر موارد مرگ در این گروه، در پیک‌های بعدی ثبت شد.

اواخر هفته گذشته، رئیس سازمان نظام پزشکی، تعداد فوتی‌های کادر درمان به‌دلیل کرونا را بیش از ۲۰۰نفر اعلام کرده و گفته بود که بیش از ۶۰درصد از این افراد، پزشک هستند. این در حالی است که دبیرکل خانه پرستار که دسترسی به مدارک قابل استنادی دارد به همشهری تأکید می‌کند که تاکنون بیش از ۱۶۰نفر از گروه پرستاری، یعنی پرستار، کمک‌ پرستار، بهیار، هوش‌بری اتاق عمل و… به‌دلیل ابتلا به کرونا جانشان را از دست داده‌اند، اما هنوز تکلیف بسیاری از پرونده‌ها در بنیاد شهید مشخص نشده است.

مسئولان بنیاد شهید در حال بررسی‌اند که این افراد کجا کرونا گرفته‌اند در خانه یا بیمارستان و همین موضوع با انتقاد محمدشریفی مقدم، دبیرکل خانه پرستار همراه می‌شود. چرا که او می‌گوید وقتی پرستاری در بیمارستان مشغول به‌کار است و مدام بیماران کرونایی می‌بیند، قطعا در بیمارستان مبتلا شده است:« به‌نظر می‌رسد مسئولان در تلاش برای کاهش تعداد فوتی‌های ثبت شده در بنیاد شهید هستند.» اوایل امسال، معاون وقت وزیر بهداشت گفته بود که نام‌گذاری شهید برای پرستارانی که با ابتلا به کرونا جان باختند مراحل قانونی دارد و دست ما نیست و تعیین مصادیق به‌عهده بنیاد شهدا و ایثارگران است.

۸۰درصد قربانیان کرونا در گروه پرستاری، زن بودند

آمار فوتی‌های کرونا از کادر درمان تنها به گروه پرستاری و پزشکان محدود نمی‌شود، به‌گفته رئیس مرکز اورژانس تهران، در این مدت، ۵نفر از نیروهای این مرکز هم به‌دلیل کرونا جانشان را ازدست داده‌اند و تقریبا تمام آنها هم مبتلا شده‌اند. با این همه، دبیرکل خانه پرستار تأکید می‌کند که بیشترین مرگ‌های کرونایی در کادر درمان، مربوط به گروه پرستاری است: «آمار ما جان‌باختن ۱۶۰پرستار را نشان می‌دهد که بیشتر آنها زن هستند. چرا که به‌طور کلی ۸۰درصد گروه پرستاری زن هستند و مابقی مرد. با اینکه بررسی دقیقی از وضعیت این قربانیان کرونا در این بخش نشده اما به‌نظر می‌رسد که قربانی شدن آنها هم از همین الگو تبعیت می‌کند، یعنی ۸۰درصد از قربانیان گروه پرستاری زن هستند.»

روایت جان‌باختن فعالان گروه پرستاری، از همان ابتدای شیوع کرونا و در همان هفته‌های اول با فوت «نرجس خانعلی‌زاده»، پرستار جوان گیلانی، آغاز شد و به‌تدریج روند صعودی به‌خود گرفت. پس از مدت کوتاهی، پزشکان هم به این گروه اضافه شدند و هر هفته جان‌باختن یکی از فعالان کادر درمان شنیده می‌شد. برخی جوان بودند و برخی سرپرست خانواده و تعدادی هم باردار:« تعداد دقیق پرستاران بارداری که به‌دلیل ابتلا به کرونا جانشان را از دست داده‌اند مشخص نیست، اما حداقل۳ تا ۴ پرستار باردار جانشان را از دست دادند. برخی از این مادران در ماه‌های آخر بارداری بودند. یکی از جنین‌ها زنده به دنیا آمد و دیگری هم جان باخت.» اردیبهشت امسال، معاون وقت درمان وزارت بهداشت اعلام کرد که تا آن تاریخ ۵پرستار باردار به‌دلیل ابتلا به کرونا جانشان را از دست دادند.

هنوز پایش دقیقی از سن، جنسیت و وضعیت خانوادگی و… پرستاران جان‌باخته به‌دلیل ابتلا به کرونا صورت نگرفته، اما بررسی‌های انجام شده از سوی خانه پرستار مشخص می‌کند که در ماه‌های ابتدای شیوع، پرستاران با سن بالاتر جانشان را ازدست می‌دادند و درماه‌های بعد، جای آنها را پرستاران جوان دادند:«به‌طور کلی، روند مرگ در میان این افراد، تابع همان الگوی جامعه است. یعنی وقتی تعداد فوت جوانان در کشور بالا می‌رود، این اتفاق هم در گروه پرستاری می‌‌افتد.»

شریفی‌مقدم می‌گوید در پیک دلتا تعداد فوتی‌های کادر درمان به‌دلیل واکسیناسیون خیلی بالا نرفت اما قبل از پیک چهارم، تعداد فوتی‌ها بسیار بالا بود:« ما در اومیکرون موارد کمی ازمرگ‌های کرونایی در میان پرستاران داشتیم و آنطور که گزارش می‌شود حدود ۳ نفر بودند که یکی از آنها بیماری دیگری داشت. بنابراین بررسی‌های ما نشان می‌دهد بیش از ۱۳۰پرستار تا قبل از پیک چهارم فوت کردند و مابقی در طول یکسال گذشته جانشان را از دست دادند.» به‌گفته او، واکسیناسیون، جان بسیاری از این گروه را نجات داد، هر چند که در اومیکرون هم ویروس آنقدر تهاجمی نبود و اگر هم کسی را درگیر می‌کرد معمولا شدید نمی‌شد:« از نظر کمیت، میزان ابتلا در اومیکرون بالاتر از سایر پیک‌ها بود اما موارد مرگ به‌شدت پیک‌های قبلی نبود.»

روند بررسی «شهید» نامیدن پرستاران طولانی است

با این حال اما مشخص نیست چه تعداد از این پرستاران، به‌عنوان شهید مدافع سلامت تشخیص داده شده‌اند:« روند بررسی این پرونده‌ها طولانی است. در ماه‌های اول شیوع کرونا که بسیاری از پرستاران جانشان را از دست می‌دادند، خانواده‌های بسیاری پیگیر وضعیت‌شان بودند، برای خیلی‌ها مشکل مالی ایجاد شده بود، چرا که دانشگاه‌های علوم پزشکی و خود بیمارستان‌ها حتی در مواردی حقوق جانباخته‌ها را قطع کرده بودند و دسترسی به‌حساب بانکی برای خانواده‌ها به‌ویژه آنها که سرپرست خانواده‌شان را از دست داده بودند، خیلی سخت بود. آن زمان گزارش‌های زیادی به ما داده می‌شد، اما حالا مدتی است که دیگر خبری نیست. احتمالا خانواده‌ها به‌طور مستقیم پیگیری می‌کنند.»

پروتکل‌های پوشش پرستاران از اواسط کرونا تغییر کرد

آنطور که پرستاران می‌گویند درهفته‌های اول شیوع کرونا، میزان ابتلا بسیار بالا بود، دلیل اصلی آن هم نبود وسایل و پوشش‌های حفاظتی برای آنها بود. آن زمان کشور با بحران ماسک و وسایل ضدعفونی‌کننده مواجه بود و مراکز درمانی از این موضوع مستثنی نبودند. همین مسئله سبب شد تا کمپین‌هایی برای حمایت از کادر درمان راه‌بیفتد و برایشان ماسک و لباس‌های حفاظتی دوخته شود، برایشان آبمیوه و مواد غذایی در بیمارستان‌ توزیع شود و حمایت‌های روانی از آنها شود.

تصویر پرستاران و پزشکان با آن لباس‌های سرهمی سفید و آن کلاه‌ها و شیلدهای حفاظتی، همه جا منتشر شد، با این حال اما از اواسط شیوع کرونا، پوشش‌های حفاظتی تغییر کرد. گروه پرستاری همان لباس‌های همیشگی را به تن می‌کرد به اضافه ماسک‌های دولایه و در مواردی شیلد.

شریفی مقدم درباره تغییر این پوشش هم توضیح می‌دهد و می‌گوید:« در ابتدای شیوع کرونا به‌دلیل ناشناخته بودن آن تصور می‌شد که این ویروس از روی پوست منتقل می‌شود، به همین دلیل لباس‌های مخصوص در اختیار کادر پرستاری قرار گرفت. اما استفاده از این پوشش بسیار سخت بود، محدودیت حرکتی برایشان ایجاد می‌کرد، در تابستان تحمل آن بسیار سخت بود. بعدها هم مشخص شد که ویروس از روی پوست وارد بدن نمی‌شود و بیشترین میزان ابتلا از طریق تماس‌های تنفسی است. به همین دلیل پروتکل‌ها روی ماسک متمرکز شد. البته نکته دیگر این است که از بهمن سال گذشته، واکسیناسیون که شروع شد، ایمنی این افراد هم بالا رفت، بنابراین افزایش ایمنی به اضافه ماسک، حفاظت کافی از آنها ایجاد می‌کرد.»

گفته می‌شود تعداد مرگ‌های گروه پرستاری در ایران بیش از استاندارد جهانی است. این را قبلا شریفی مقدم گفته بود و حالا هم بر این موضوع تأکید می‌کند. به‌گفته او، میزان مرگ پرستاران در ایران به نسبت جمعیت حتی از چین وهند هم بالاتر است:« هم‌اکنون وضعیت مناسب‌تر شده، جز در برخی موارد، تمام نیروهای پرستاری دوز سوم واکسن را تزریق کرده‌اند، هنوز حرفی از دوز چهارم برای این گروه نشده، اما به‌نظر می‌رسد از این پس، به‌صورت سالانه باید دوزهای یادآور تزریق شود.»

khp.ir
  • 9
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش