سه شنبه ۰۶ آذر ۱۴۰۳
۱۶:۴۹ - ۲۱ شهریور ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۶۲۲۳۰
حوزه بهداشت و رفاه

تامین دارو در مرز بحران/ کابوس شبانه مبتلایان به صرع برای تهیه دارو

دارو,تامین دارو در مرز بحران

روزنامه جهان صنعت نوشت: بارها رییس‌جمهور و وزیر بهداشت اعلام کردند کمبود دارو نداریم و اگر باشد تا ۲ ماه آینده تامین می‌شود. این در حالی است که از آن دو ماه، ماه‌ها گذشته است و بررسی‌های میدانی حکایت از این دارد که مردم در تامین برخی از داروها با مشکل مواجه هستند. البته برخلاف وعده‌ها قیمت داروهای موجود نیز چندین برابر شده است، اما دولت زیر بار کمبود و گرانی داروها نمی‌رود. رییس سازمان غذا و دارو نیز گفته بود: «شرایط دارویی کشور بهتر شده است و این روزها با کمبود ۷۹ قلم دارو روبه‌رو هستیم.»

آن‌طور که او توضیح داده بود تا پیش از اجرای طرح دارویار حدود ۱۰۰ قلم داروی مهم دچار کمبود بوده‌ است. همچنین بهرام دارایی وعده داد در شهریور ماه آمار کمبود دارویی کشور به ۲۰ قلم برسد! این در حالی است که بررسی‌های میدانی از این حکایت دارد که فهرست کمبودهای دارویی کشور ‌بیشتر از ۷۹ قلم است و به داروهای مهم نیز محدود نمی‌شود. به عبارت دیگر دست‌کم این روزها مسوولان داروخانه‌ها و شهروندان برای تهیه حدود ۱۵۰ قلم دارو با مشکل روبه‌رو هستند و برای تهیه آنها باید داروخانه‌های زیادی را زیر پا بگذارند. برای نمونه هنوز شهروندان نمی‌توانند به راحتی داروهایی مانند شربت‌های آنتی‌بیوتیک مخصوص کودکان را تهیه کنند و دسترسی به سرم‌های تزریقی و شست‌وشو نیز آسان نیست. نمایندگان مجلس بر این عقیده‌اند که ۵ هزار میلیارد تومان در لایحه بودجه ۱۴۰۱ برای بیماران خاص پیش‌بینی کرده بودند، پس چرا هنوز این امر اختصاص داده نشده است، زیرا به باور آنها با اختصاص این بودجه مشکل کمبود دارو حل می‌شود. بیشتر کارشناسان معتقدند آنچه در این بین سبب افزایش فهرست کمبود دارویی کشور می‌شود، سوء‌مدیریت است، زیرا در فهرست کمبود دارویی کشور نام داروهایی به چشم می‌خورد که در داخل کشور تولید می‌شود و تهیه مواد اولیه آنها نیز کار دشواری نیست.

مردم زیادی این روزها برای تهیه داروهای معمولی مانند سرم و آنتی‌بیوتیک با مشکل روبه‌رو شده‌اند؛ مساله‌ای که سبب شده آنها علاوه بر غم بیماری و شرایط نامناسب اقتصادی دغدغه نبود دارو را نیز داشته باشند. این در حالی است که برخی از مسوولان وزارت بهداشت به جای تلاش برای رفع این مشکل با تغییر تعریف کمبود دارویی سعی می‌کنند، اشتباهات خود را پنهان کنند و فهرست کمبود دارویی کشور را کوتاه‌تر نشان بدهند.

درصد قابل‌توجهی از دارو‌ها بیمه نیستند

در همین راستا رییس کمیسیون بهداشت گفت: نگرانی مجلس و کمیسیون بهداشت این است که اگر دولت نتواند منابع مالی طرح دارویار را تامین کند و همه دارو‌ها را تحت پوشش قرار دهد، مردم با مشکل جدی مواجه می‌شوند و بر همین اساس هم بر روند اجرای آن نظارت خواهیم کرد.

حسینعلی شهریاری افزود: مجلس بار‌ها اعلام کرد که دولت باید طبق مصوبه مجلس به گونه‌ای برنامه‌ریزی کند که قیمت دارو و تجهیزات مصرفی پزشکی نسبت به شهریور ۱۴۰۰ افزایش نیابد و بر همین اساس هم منابعی را در بودجه پیش‌بینی کرد.

وی ادامه داد: در این رابطه وزارت بهداشت ورود و طرح دارویار را اجرایی کرد تا از طریق بیمه‌ها منابعی پیش‌بینی و طرح را عملیاتی کند، اما هنوز تعداد قابل‌توجهی از دارو‌ها به ویژه دارو‌های جدید و وارداتی مشمول این طرح نشده‌اند و با وجود اینکه تصور می‌شود همه دارو‌ها تحت پوشش بیمه هستند، اما درصد قابل‌توجهی از دارو‌ها تحت پوشش قرار نگرفتند به همین دلیل قیمت برخی دارو‌ها چندین برابر شده و بار زیادی بر دوش مردم خواهد افتاد.

شهریاری یادآور شد: متاسفانه برخی از کمبود‌های دارویی هنوز جبران نشده و با وجود اینکه رییس‌جمهور چندین مرتبه بر ضرورت جلوگیری از هرگونه افزایش قیمت و کمبود دارو تاکید کرد، اما در حال حاضر با کمبود برخی داروها، آنتی‌بیوتیک‌ها و حتی سرم در کشور مواجه هستیم.

رییس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس افزود: ممکن است ذخایر استراتژیک برخی دارو‌ها با کمبود مواجه شده باشد که در این رابطه به تازگی نامه‌ای خطاب به وزیر بهداشت نوشتیم تا بررسی‌های لازم را در این راستا انجام داده و در صورت کمبود ذخایر اقدامات عاجل و فوری را در دستور کار قرار دهد؛ هنوز برای ما صد درصد مشخص نیست که با توجه به تجربیاتی که در سیستم اجرایی کشور و سازمان برنامه و بودجه وجود دارد به موقع بتوانند بیمه‌ها را حمایت و همه دارو‌ها را تحت پوشش قرار دهند.

وی ادامه داد: مجلس ۵ هزار میلیارد تومان در لایحه بودجه ۱۴۰۱ برای بیماران خاص پیش‌بینی کرد، اما هنوز اختصاص داده نشده و به همین دلیل برخی از مسوولان حوزه بهداشت و درمان به دلیل وجود چنین ابهاماتی ممکن است در مورد اجرای طرح دارویار ابراز نگرانی کنند؛ امیدواریم مسوولان وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو موضوع را به خوبی مدیریت و مشکلات و کمبود‌های دارویی را رفع کنند و دارو‌هایی که تحت پوشش بیمه قرار نگرفتند را تحت پوشش قرار دهند تا مردم با مشکل مواجه نشوند.

ارزیابی خوبی از عملکرد وزارت بهداشت ندارم!

همچنین رمضانعلی سنگدوینی نماینده مردم گرگان و آق‌قلا در مجلس شورای اسلامی نیز با انتقاد از عملکرد وزارت بهداشت گفت: بررسی‌های میدانی از اجرای طرح دارویاری نگرانی‌هایی را از بابت وضعیت دسترسی و قیمت دارو به وجود آورده به طوری که برخی از داروها به ویژه داروهایی که برای بیماران خاص است، با افزایش قیمت روبه‌رو بودند.

وی ادامه داد: از طرف دیگر مردم در بیمارستان‌ها هم با مشکل مواجه هستند که همه اینها به عملکرد وزارت بهداشت برمی‌گردد که ارزیابی خوبی از عملکرد وزارت بهداشت ندارم و عملکرد سازمان غذا و دارو دو صد چندان منفی است.

سنگدوینی گفت: باید مدیران ارشد سازمان غذا و دارو فقط منافع مردم را در نظر بگیرند اما به نظر می‌رسد در عمل به نحو دیگری کار می‌کنند.

بودجه به وزارت بهداشت ندادند!

در همین حال فاطمه محمدبیگی عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس نیز با اشاره به تعلل دولت در تامین بودجه داروهای خاص نیز به «جهان‌صنعت» گفت: به کمک همکاران لیست بیماری‌های خاص را در مجلس گسترش دادیم و بودجه‌ای نیز در این خصوص ارائه کردیم. آیین‌نامه این امر نیز توسط وزارت بهداشت و کارگروه آن به اتمام رسیده است. منتهی سازمان برنامه و بودجه در اختصاص بودجه به حوزه سلامت ضعیف عمل کرده است. هنوز بودجه‌های مدنظر حوزه سلامت به وزارت بهداشت داده نشده است. البته در مرداد چهار هزار میلیارد تومان به وزارت بهداشت پرداخت شد که البته این پرداختی هم با مذاکرات نمایندگان و تاکید رییس مجلس انجام شد تا سهم حوزه سلامت از ارزش‌افزوده و همچنین هدفمندی یارانه‌ها به وزارت بهداشت پرداخت شود. وی افزود: کمبود داروهای کشور ارتباطی به این امر ندارد، زیرا کمبود دارو علل و عوامل متعددی از جمله ضعف مدیریت در سیستم گذشته، تحریم، مشکلات ارزی، عدم به‌روزرسانی دستگاه‌ها و تجهیزات ساخت دارو و نبود مواد اولیه دارد. قطعا بحث بودجه و تزریق اعتبار به این حوزه حائز اهمیت و ضروری است. به همین دلیل دولت باید هر چه سریع‌تر اعتبارات لازم را تخصیص دهد تا شرکت‌های دارویی بتوانند داروی مورد نیاز مردم را تولید کنند. از طرفی شرکت‌های خارجی به دلیل تحریم‌ها همکاری مناسبی برای تهیه داروهای خاص با ما نمی‌کنند.

این نماینده مجلس اظهار کرد: شرکت‌های ساخت داروی داخلی تا یک حدی توان تامین هزینه‌های تولید دارو را دارند. اگر دولت به زودی تخصیص بودجه را اجرایی نکند طبیعتا معضل کمبود دارو به یک بحران تبدیل می‌شود. در هر صورت دلیل تعلل دولت در تخصیص بودجه را نمی‌دانم و باید از آنها پرسید.

***

کابوس شبانه مبتلایان به صرع برای تهیه دارو

شرق نوشت: مادری هراسان با دفتر روزنامه تماس می‌گیرد، از مشکلات فرزندش که صرع مقاوم به درمان دارد، می‌گوید؛ «داروی «فنی توئین کامپاند» داروی همیشگی فرزندم کمیاب شده و پزشک از روی ناچاری دارو را تغییر داده و قرص «لوبل» را با دُز بیشتری جایگزین کرده است. بعد متوجه شدیم که این اتفاق مدت زیادی است که رخ داده و بیماران صرع به خاطر کمیاب‌شدن داروی خود تشنج می‌کنند و مراحل درمانی بسیاری از آنها بدون نتیجه باقی مانده است».

او که دختربچه‌ای ۹ساله دارد، ادامه می‌دهد: «مادرهای زیادی از این مسئله در عذاب هستند و برای تهیه دارو سختی می‌کشند. پزشکی آدرس یک داروخانه در شهرستان را می‌دهد که دارو ممکن است موجود باشد. با داروخانه تماس می‌گیریم، می‌گویند دارو تمام شده است. وقتی داروی «فنی توئین کامپاند» یا داروی «فنو باربیتال» یا «اپیلیم» کمیاب می‌شود تمام ما خانواده‌ها نگران می‌شویم که پزشک قرار است چه دارویی را تجویز کند. شب تا صبح با استرس، بالا سر بچه بیدار هستیم. خاطره‌های تلخی از نبود دارو و خطرات جایگزین‌شدنشان داریم».

دیگر بحث گرانی دارو با وجود کمیابی و نایابی آن به حاشیه رفته و بیمار حاضر است دارو را با هر مشقت و قیمتی تهیه کند. این موضوع برای بیماران صرع و آنها که با تشنج‌های مقاوم به درمان روبه‌رو هستند، بسیار مسئله‌ساز شده است. پزشکان از روز اول به بیمار تأکید می‌کنند که داروهایشان بسیار حیاتی بوده، حتی یک روز و برای یک ساعت هم نباید جابه‌جا یا فراموش شوند. در دسترس بودن دارو برای این بیماران بسیار مهم است، اما متأسفانه برای تهیه همان داروها با مشکلات فراوان و روزافزونی مواجه شده‌اند.

دارو,تامین دارو در مرز بحران

این روزها فهرست بلندبالایی از داروهای ضروری و حیاتی برای بیماران صرع وجود دارد که تهیه‌کردنشان به کابوس شبانه بیماران و خانواده‌ها تبدیل شده است. پزشک با معاینه یا ویزیت چندین‌ماهه به دارویی رسیده که روی بیمار تأثیر مثبت داشته است. بیماری که طی یک ماه، حدود شش بار تشنج داشته، کارش به بستری روی تخت بیمارستان می‌رسیده، در ماه فقط یک بار تشنج می‌کند و تشنج مقاوم به درمانش به دارویی جواب داده اما حالا دارو به صورت ناگهانی کمیاب و حتی نایاب می‌شود. تلاش پزشک و بیمارانی که صرع و تشنج مقاوم به درمان دارند از بین می‌رود. بیماران دچار اضطراب و نگرانی می‌شوند. بسیاری از خانواده‌ها با توصیه پزشک، دارو را ذخیره می‌کنند و به دوست و آشنا می‌سپارند که قبل از کمیابی دارو، آن را دپو و ذخیره کنند. حتی وقتی تاریخ مصرف آنها تمام می‌شود هم دارو را مصرف می‌کنند که تبعات بسیار سنگین و عوارضی جبران‌نشدنی دارد. اضطراب همیشگی برای تهیه دارو وجود دارد و این نگرانی در مورد بیماران صرعی و تشنجی بسیار بیشتر است.

داروی تقویتی خارجی موجود؛ داروی ایرانی کمیاب

داریوش نسبی‌تهرانی، مدیرعامل انجمن صرع، در گفت‌وگو با «شرق» از معضل نابسامانی و کمبود دارو در ایران انتقاد دارد و اعلام می‌کند که مسئله فقط نایاب‌شدن یک یا چند قلم دارو نیست، بلکه سیستم درمانی کشور با نابسامانی‌های زیادی مواجه است؛ «ممکن است کم و زیاد شدن، جابه‌جاکردن یا قطع و وصل‌ کردن برخی از دارو‌ها برای برخی بیماران چندان نگران‌کننده نباشد، اما این مسئله تحت هیچ شرایطی نباید به این سادگی برای بیماران صرع اتفاق بیفتد. حتی در دوران بارداری نیز که ممکن است بسیاری از داروها ممنوع شود نیز برای بیماران صرع در این دوران تجویز شده و قطع یا تعویض نمی‌شود. با آنکه امکان دارد این دارو برای جنین خطرساز باشد اما قبل از آن به خاطر احتمال صرع، جان مادر هم در خطر است. پس دارو‌های صرع بسیار حساس هستند و نباید این‌چنین به خاطر نایاب یا کمیاب‌‌بودن دارو با جان بیماران بازی شود».

او ادامه می‌دهد: «پزشکان در ایران با نبود یک دارو مجبور می‌شوند دارویی را حذف و داروی دیگری را تجویز کنند. بیماران سال‌ها با یک دارو درمان شدند و حالا چاره‌ای جز تغییر دارو برایشان نیست. بیشتر از ۳۰ سال است که در تهران مطب دارم و هر روز با بیماران مختلفی سروکار دارم. برای بیمارانم فهرست بلندبالایی از داروهای اصلی و ضروری از شرکت‌های مختلف دارم. بارها با کمبود یا نبود یک داروی مهم روبه‌رو شدم و نمی‌دانم که با تجویز داروی جدید، همین دارو دفعه بعد موجود است یا خیر. این در حالی است که در داروخانه‌ها انواع و اقسامی از داروهای تقویتی و مکمل از کشورهای مختلف آمریکایی، کانادایی و اروپایی موجود است، اما دارو‌های تولید ایران نایاب و کمیاب است».

بلاتکلیفی پزشکان و نگرانی بیماران برای دارو

مدیرعامل انجمن صرع تأکید دارد حتی نام کارخانه و شرکت تولیدکننده دارو نیز در روند درمان بیماران اهمیت دارد؛ «ممکن است دارویی به یک نام اما از یک شرکت خاص، در روند درمان بیمار مؤثر باشد اما همان دارو با تولید شرکت دیگری، بیمار را با عوارض جدی از‌جمله تشنج روبه‌رو کند. پزشکان ترجیح می‌دهند که حتی داروی بیماران را از این نظر هم تغییر ندهند چراکه وابستگی بیماران صرع به یک داروی خاص بسیار زیاد است. در حالی که معضل دارو در ایران آن‌قدر زیاد است که پزشکان مجبور به تغییر و تعویض دارو می‌شوند. اگر در یک روستا دارویی موجود نباشد، می‌توان علاجی کرد اما وقتی در یک شهر دارویی به ندرت یافت شود یا ثبات نداشته باشد، بسیار آسیب‌زاست».

«نسبی‌تهرانی»، مشکلات دارویی کشور را ریشه‌ای می‌داند و علاوه بر معضل دیرین تولید دارو به مسئله پخش دارو در ایران نیز تأکید زیادی دارد؛ «ارتباط مسئولان سیستم وزارت بهداشت با پزشکان به‌خصوص پزشکان انجمن‌ها از‌جمله انجمن صرع، برقرار نیست. پزشکان از طریق بازخورد تأثیر دارو بر روی بیمارانشان، اطلاعات بسیار مفیدی دارند که استفاده از این اطلاعات و تجربه‌ها ارزشمند است. مسئله فعلی تنها مربوط به تولید دارو نیست، پخش دارو هم مشکلات فراوانی دارد. به‌عنوان نمونه دارویی در یک شهر نایاب است، اما در شهر و شهرستان دیگری به دلیل عدم تجویز، موجود است که به بیمار پیشنهاد می‌دهیم برای تهیه دارو به فلان شهر برود. هم پزشکان و هم بیماران با نگرانی دائمی در مورد دارو و تهیه آن روبه‌رو هستند. تکلیف پزشک روشن نیست که داروی همیشگی بیمار را تجویز کند یا بیمار برای پیداکردن آن سرگردان می‌شود؟ یک بخش از مسئله درمان بر عهده پزشکان است و بخش دیگر ابزارهایی است که موفقیت درمان را تضمین می‌کند. وزارت بهداشت اگر بگوید که فقط دو رقم دارو موجود است، پزشکان تکلیف خود را بهتر می‌دانند، اما وقتی تمام ۵۰ رقم دارو در داروخانه‌ها کمیاب و نایاب می‌شود، وضعیت نابسامان موجود را ایجاد می‌کند که پزشک بلاتکلیف است و بیمار برای تهیه دارو در داروخانه، بازار سیاه و... سرگردان. این اتفاق بدترین معضلی است که می‌تواند در یک کشور به‌خصوص در حوزه درمان رخ دهد».

تغییر یا قطع اجباری یک داروی همیشگی

مدیرعامل انجمن صرع به داروهای نایاب و ضروری تولید داخل برای درمان موقت تشنج اشاره می‌کند؛ «هفته گذشته برای بیماری در مطب نسخه‌ای نوشتم که تمام داروهای جدید را تهیه کرده اما داروی ایرانی، قدیمی و ضروری «فنوباربیتال» یا داروی «اتوسوکسیماید» برای کنترل صرع را پیدا نکرده یا مدت زمان زیادی است که داروی «فنی توئین کامپاند» که بسیاری از پدربزرگ‌هایمان هم مصرف می‌کردند، در داروخانه‌ها یافت نمی‌شود. ما به خاطر بازخوردی که از بیماران می‌گیریم به هیچ عنوان نمی‌توانیم داروها را جایگزین کنیم. جابه‌جاکردن یا قطع و وصل‌ کردن داروهای قدیمی با داروهای جدید می‌تواند تشنج بیمار را برگرداند. ما در صرع تنها زمانی می‌توانیم دارو را تغییر دهیم که بیمار نسبت به داروی فعلی‌اش پاسخ مناسبی نداده و روی دارویی تأکید داریم که بدن بیمار نسبت به آن عارضه یا واکنش منفی نشان نداده باشد». «نسبی‌تهرانی» تأکید می‌کند که داروی بیماران صرع داروی سرماخوردگی نیست که به راحتی جابه‌جا شود، وقتی پزشک ناچار به تغییر دارو است، جان بیماران شدیدا به خطر می‌افتد؛ «بسیاری از بیماران صرع که سال‌ها تشنج مقاوم به درمان داشته، به داروی خاصی وابسته بوده، از یک دارو جواب مثبت گرفته و رو به بهبود بودند، مشکلاتشان به خاطر نبود یا کمیابی دارو برگشته و حالا در شرایط خطرناکی قرار دارند. پروسه تغییر و قطع دارو ممکن است یک یا دو سال طول بکشد و پزشک آن را آهسته‌آهسته کم کند، اما نبود دارو باعث شده داروی بیماران به‌طور ناگهانی و از روی ناچاری تغییر کرده یا قطع شود».

بازی با جان بیماران صرع

او با اعلام اینکه ما هم در تولید دارو و هم در پخش و توزیع آن شرایط نابسامانی داریم، ادامه می‌دهد: دارویی مثل داروی «سابریل» برای بیماران خاص به‌خصوص کودکان تجویز شده و داروی روتینی نیست، اما بچه‌ها در تشنج و حملات صرع مقاوم به درمان از آن جواب مثبت گرفته‌اند. این دارو هم به دلیل آنکه کمتر تجویز می‌شود و مصرف‌کنندگان کمتری دارند، خودبه‌خود نایاب و کمیاب است، اما دلیل نمی‌شود که یک بیمار و خانواده یک کودک برای پیداکردن آن اسیر داروخانه و دست به دامن افراد در خارج از کشور به‌خصوص ترکیه شوند. داروهایی که خودبه‌خود کمیاب شده اما تعداد انگشت‌شماری از بیماران به آن نیاز دارند، باید به خاطر همان تعدادِ محدود هم در دسترس باشند. این دارو‌ها نباید ناگهان قطع شوند. کاهش مصرف یک دارو به معنای این نیست که بیماران به آن نیاز ندارند و حذف شوند، بلکه باید برای همان یک بیمار هم دارو موجود باشد. در حالی که بیمار مجبور است هزار کیلومتر از شهر محل زندگی دور شود و یک دارو را در شهر دیگری پیدا کند. این موضوع با جان بیماران صرع بازی می‌کند».

مدیرعامل انجمن صرع از کاستی مسئولان در زمینه دارو انتقاد می‌کند؛ «نابسامانی و مشکلات مردم برای دارو نشان می‌دهد که ارتباط آنها با جامعه و بیماران قطع شده و آنها در پروسه‌های اداری و سازمانی خودشان مانده‌اند، منابع اطلاعاتی ضعیفی دارند و از انجمن‌های پزشکی آمار و اطلاعاتی دریافت نمی‌کنند. آمارهای آنها ممکن است از جانب سازمان‌ها و شرکت‌هایی باشد که در کار ساخت، تولید و پخش دارو هستند، کارشان جنبه بیزینس و فروش داشته باشد. آنها ممکن است به راحتی بگویند تولید یا توزیع یک دارو با مصرف کم، برایشان منفعت ندارد یا به‌صرفه نیست؛ در حالی که یک پزشک هرگز نمی‌تواند از این کلمه استفاده کند و بگوید برایش به‌صرفه نیست که فلان داروی مهم را تجویز کند، او با جان بیماران سروکار دارد. وقتی امکان تولید و توزیع یک دارو وجود ندارد، وظیفه دولت و وزارت بهداشت است که در این زمینه اقدام کنند؛ یک نوع داروی کم‌مصرف را حتی برای یک بیمار در داروخانه از پیش مشخص‌شده، نگهداری کنند تا بیماران دارو را از قاچاقچیان و بازار سیاه که اصالت دارو یا تاریخ مصرفشان مشخص نیست تهیه نکنند».

او با اعلام اینکه یک‌سوم از بیماران، حملات صرع و تشنجشان را مخفی کردند، می‌گوید: آمارهای ابتلای به صرع در ایران می‌تواند بسیار بیشتر از آمارهای اعلام‌شده باشد. این بیماران صرع مقاوم به درمان دارند و به سه یا چهار دارو وابسته هستند که حملات تشنجی خطرناکی نیز دارند».

مدیرعامل انجمن صرع ایران با اشاره به اقدامات انجمن در زمینه اطلاع‌رسانی در مورد وضعیت بغرنج دارو و نیاز خانواده‌ها به حمایت دارویی می‌افزاید: «با وزارت بهداشت در مورد مشکلات دارویی و مشکلات فراوان خانواده‌ها برای تهیه دارو، رایزنی و مکاتبات دائمی داریم. پاسخ وزارتخانه قاطع و امیدوارکننده نیست. نوسان و هرج‌ومرج بسیار زیاد است؛ زمانی که نامه‌ای ارسال می‌کنیم ممکن است تا زمان آمدن پاسخ، دارو در دسترس باشد و زمانی که امیدوار می‌شویم، داروی دیگری یا همان دارو دوباره کمیاب و نایاب می‌شود».

  • 12
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش