جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۱۶:۳۷ - ۰۷ دي ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۱۰۰۵۸۹
حوزه بهداشت و رفاه

کاهش غیرطبیعیِ زایمانِ طبیعی درایران

زایمان طبیعی,سزارین
 یک متخصص زنان و زایمان با بیان اینکه طبق استاندارد جهانی، نرخ سزارین در هر کشور نباید بیش از ۲۵ درصد کل زایمان‌ها باشد، گفت:«غالب زایمان‌ها در ایران تا ۳۵ سال قبل از نوع طبیعی بود، اما به تدریج با توسعه زندگی شهری و درد بسیار زیاد زایمان طبیعی، نرخ سزارین بالا رفت.»

مرضیه علیزاده، در گفت‌وگو با «همدلی» با بیان این موضوع می‌گوید: «در ایران آمار سزارین بالاتر از آمار جهانی است و رخ دادن این ماجرا هم چند عامل دارد. یکی اینکه باور زنان باردار این است که سزارین از چند جنبه به نفع‌شان است. نکته اول اینکه دردش کم‌تر است که در حال حاضر روش‌هایی هست که درد زایمان طبیعی را بسیار کم کند. نکته دوم اینکه زایمان طبیعی از واژینال شکل کلی آن را تغییر می‌دهد. حالا چرا خانم‌ها این نگرانی را دارند؟ چون زنان ما در ایران کم‌تر ورزش می‌کنند عضلات ضعیف‌تری در تمام بدن مخصوصا نواحی تناسلی دارند و نگرانیشان این است که ضعف عضلانی در آن ناحیه باعث تغییر شکل بشود. ضمن اینکه کنترل ادرار را هم با مشل مواجه می‌کند و پیش خودشان می‌گویند که سزارین بهتر است.»

وی افزود:« نکته سوم بحث زمان است. زایمان طبیعی زمانش خیلی طولانی است و هم برخی از پزشکان فرصت ندارند و هم خانواده و مادر ترجیح می‌دهند زمان کم‌تری استرس زایمان را متحمل شوند. نکته چهارم این است که فارغ از عوارض آزاردهنده داروهای بی‌هوشی، چون مادران در تعداد کم فرزند می‌آورند متوجه این ماجرا نمی‌شوند اما از زایمان سوم به بعد مسئله چسبندگی رحم نمایان می‌شود و دیگر موارد کم می‌شود.»

 تاثیر فضای مجازی را دست‌کم نگیریم

علیزاده ادامه داد:«بُعد اجتماعی این ماجرا هم مهم است، در فضای مجازی به قدری برای سزارین تبلیغ شده که زنان باردار را به انجام این کار تشویق می‌کند و ناخواسته این ذهنیت را برای آنان ایجاد می‌کند که سزارین کار شیک‌تری است که خاطرات خوشی را از زایمان برای زنان ثبت می‌کند به همین دلیل برای آن‌ها کار شیک‌تری به نظر می‌آید.»

 طبیعی و سزارین چه تاثیری بر کودک دارد؟

مدیرکل اقتصاد و درمان سازمان نظام پزشکی ادامه داد: «سیاست‌های تعرفه‌ای، افزایش ریسک‌پذیری متخصصان زنان به سمت سزارین و این نگرانی و تصور که زایمان طبیعی باعث آسیب به اندام‌های لگنی و افتادگی مثانه می‌شود باعث شد رغبت عمومی به سمت سزارین بیشتر شود.»

وی با بیان اینکه عوارض زایمان طبیعی در ایران بالاست که این مسئله باید مدیریت شود گفت: «این در حالی است که سزارین تمام عوارض یک عمل جراحی اعم از عوارض بی‌هوشی، چسبندگی ارگان‌های داخل شکم و خونریزی را دارد درصورتی‌که زایمان طبیعی یک فرآیند فیزیولوژیک و ارجح است.»

مرضیه علیزاده در رابطه با این مسائل به همدلی می‌گوید: «پروسه زایمان، یک امر طبیعی است و پیش از اینکه بحث سزارین پیش بیاید سالیان سال زنان به روش طبیعی بچه‌دار می‌شدند. حالا یک‌سری می‌گویند بچه‌ای که به صورت سزارین باشد باهوش‌تر است. ابدا چنین موضوعی وجود ندارد و آمار و تحقیقات نشان می‌دهد که هیچ تفاوتی بین این دو مورد نیست. البته برای عمل سزارین یا زایمان طبیعی پیشنهاد می‌شود که مادران حتما تحت نظر باشند تا هنگام زایمان برای خودمان یا فرزندشان مشکلی ایجاد نشود ولی در کل اگر مادران تحت مراقبت باشند، در هیچ شرایطی مشکلی برای خودشان یا فرزندشان به وجود نمی‌آید.»

او درباره وجود برخی مشکلات می‌گوید: «ببینید جراحی خودش عوارض دارد، این پرسش همواره مطرح می‌شود که اگر هنگام سزارین مشکلی پیش بیاید، چه بلایی سر جنین می‌آید یعنی فقط اینگونه نیست که هنگام زایمان طبیعی مشکلاتی از قبیل نچرخیدن بچه پیش بیاید؛ اما جای نگرانی آنجاست که زنی که بدون هیچ امکاناتی در روستا زایمان می‌کند تفاوت زیادی با کسی که این کار را در تهران انجام می‌دهد دارد، مشکل این است که امکانات در همه جای کشور یکسان نیست.»

 پزشکان و تشویق زنان باردار

یک فرضیه وجود دارد که این خود پزشکان هستند که افراد باردار را به زایمان سزارین تشویق می‌کنند چون دردسر و زحمت کمتری را متحمل می‌شوند. علیزاده در رابطه با این ماجرا می‌گوید: «نمی‌توانم بگویم همه پزشکان مراجعان خود را به زایمان طبیعی تشویق می‌کنند چون، بخشی از پزشکان مشوق زایمان سزارین هستند به چند دلیل؛ اول اینکه ممکن است زمان کمی داشته باشند و اولویت را برای سزارین بگذارند دوم اینکه چون تفاوت قیمت زیادی بین سزارین و طبیعی نیست همان سزارین را انجام می‌دهند؛ اما به طور مثال خود من همیشه خانم‌های باردار را به زایمان طبیعی تشویق می‌کنم.» او ادامه می‌دهد: «یک بحث دیگر هم بحث درآمدی است که بالاتر اشاره کردم فرضا اگر یک متخصص زنان و زایمان برای انجام کار ۵ساعت زمان می‌گذارد ۵۰ کا دستمزد می‌گیرد اما فرضا کسی که متخصص چشم است ممکن است با دوساعت زمان ۷۵کا به دست بیاورد. همین موضوع محل مناقشه است.»

 اقتصاد، بیمه، ارتباطات

طبق آماری که ارائه شده نُرم زایمان سزارین در تمام کشورهای دنیا بین ۱۵تا ۲۵درصد از کل زایمان‌هاست، اما در ایران این رقم ۵۵درصد است و این روند از ۳۵سال پیش تا کنون سیر صعودی بسیار بالایی داشته است. در دیگر کشورها یکی از بحث‌هایی که باعث می‌شود زنان به صورت طبیعی زایمان کند فرهنگ‌سازی و بخش دیگر مسائل اقتصادی است.

مدیرکل اقتصاد و درمان سازمان نظام پزشکی که در برنامه‌ای رادیویی صحبت می‌کرد، از ضعف ساختار آموزش مامایی در کشور انتقاد و اظهار کرد: «ساختار آموزش پزشکی به سمت سزارین است که بخشی از علت آن ناشی از قوانین کشورمان است.»

دکتر علیزاده درباره این ماجرا می‌گوید: «حالا اینکه در دیگر کشورها زنان زایمان طبیعی را در اولویت قرار می‌دهند، چند عامل دارد، یکی اینکه به سلامت خود اهمیت می‌دهند و از عواقب سزارین مطلع هستند، نکته بعد بحث اقتصادی ماجرا است، در برخی از کشورهای آمریکایی و اروپایی پوشش بیمه‌ای پررنگ‌تر است و بخش اعظمی از هزینه‌ها را به والدین پرداخت می‌کنند. به همین دلیل می‌توان گفت در دیگر کشورها این بیمه است که خانواده‌ها را به سمت زایمان طبیعی سوق می‌دهد در واقع کل ماجرا علمی نیست، بلکه بیشتر آن سیاسی و اقتصادی است.»

او درباره روند روبه رشد زایمان سزارین در ۳۵ سال گذشته هم می‌گوید: «در حال حاضر تا این اندازه ارتباط بین افراد زیاد شده وگرنه ۳۵سال پیش کجا تا این اندازه مردم باهم در ارتباط بودند؟ همین کم‌آگاهی باعث می‌شد ریسک نکنند و عمل طبیعی انجام دهند.»

 مسائل جنسی عامل افزایش زایمان سزارین

او به مسائل جنسی و توقع آقایان از همسران‌شان اشاره می‌کند و می‌گوید: «این نکته را فراموش نکنیم که هیچ یک از این موارد اندازه مسائل جنسی برای زنان حائز اهمیت نیست. آقایان در حال حاضر یک‌سری توقع عجیب و غریب از همسران‌شان در مسائل جنسی دارند که باعث شده یک ترس عجیبی در دل آن‌ها ایجاد شود.»

او ادامه می‌دهد: «من بارها با زنان صحبت کردم تا قانع‌شان کنم به صورت طبیعی زایمان را انجام دهند؛ اما در نهایت به این مسئله اشاره می‌کنند که باید خانواده خودشان را حفظ کنند. متاسفانه آقایان دید منفی و بدی نسبت به این ماجرا دارند و یکی از مهم‌ترین عوامل این است که خانم‌های باردار نگران مسائل جنسی و خواسته همسرشان هستند به این خاطر این همه خطر را به جان می‌خرند و هربار که دلیل‌هاشان را می‌شنوم بسیار ناراحت می‌شوم اما نمی‌توانم کاری بکنم چون متاسفانه فرهنگ‌سازی لازم در این زمینه انجام نشده است.»

  • 19
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش