جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۱۴:۲۳ - ۰۸ خرداد ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۳۰۶۷۰
حوزه بهداشت و رفاه

نمی‌توان بیمار شد؛ دارو نیست یا گران است

گرانی دارو در دولت رئیسی,طرح دارویار
یک داروساز به خبرآنلاین گفت: «داروهای ساده و روتین هم در داروخانه‌ها پیدا نمی‌شوند، در عوض اما تولیدکننده‌های داخلی مکمل‌های ورزشی تولید می‌کنند.»

این روزها حتی دیگر نمی‌توان به بیمار شدن هم فکر کرد، دارو گران است، حتی بیشتر از ۳۰ تا ۴۰ درصدی که کارشناسان حوزه دارو انتظار دارند تا امسال تورم شامل حالش شود. گرانی اما تنها مشکل نیست، این روزها برخی از داروها حتی در داروخانه‌های مرجع مانند داروخانه‌های ۱۳ آبان، ۲۹ فروردین و هلال‌احمر هم پیدا نمی‌شود. خارج شدن از پوشش بیمه‌ای داروها، یکی دیگر از مشکلاتی است که این روزها مراجعین با آن رو به رو هستند.

دارو نیست که نیست

دختر جوان می‌گوید که دربه‌در دنبال داروی زولیور (داروی ضداضطراب) از داروخانه‌های مرکزی، از داروخانه هلال‌احمر، به داروخانه ۱۳ آبان و بعد از آن به داروخانه ٢٩ فروردین مراجعه کرده است، همه داروخانه‌های مرجع اما داروی ضداضطرابش را ندارند. روایت مرد میانسالی که برای تهیه داروی آلندرونیت (داروی افزایش تراکم استخوان) به داروخانه ۱۳ آبان آمده، تکراری است؛ متصدی داروخانه به او می‌گوید که نه داروی تجویزی پزشک که داروی مشابه دیگری را دارد؛ مرد اما برای تهیه برند خاص مصر است و تمایلی به خرید داروی مشابه ندارد.

این روزها، کمبود دارو شامل داروهای روتین و حتی داروهای OTC (داروی بدون نسخه) هم می‌شود. زنی تعریف می‌کند که یک هفته‌ای می‌شود داروخانه‌های شهر را برای تهیه یک بسته داروی بدون نسخه امپرازول زیر پا گذاشته است. امپرازول اما آب شده است و رفته در زمین تا زن یک هفته، با دردهای معده دست و پنجه نرم کند. محمد طاهری، داروساز به خبرآنلاین می‎‌گوید: «این روزها حتی داروهای تولید داخل، داروهای ساده و روتین هم در داروخانه‌ها پیدا نمی‌شوند. در عوض اما تولیدکننده‌های داخلی مکمل‌های ورزشی تولید می‌کنند؛ این روزها مکمل‎‌های ورزشی، رنگین و با قدرت در قفسه‌های داروخانه‌ها نشسته‌اند، این در حالی است که داروهای سرماخوردگی و روتین هم به سختی پیدا می شود.»

طاهری ادامه می‌دهد: «شرایط برای افراد مبتلا به بیماری‌های خاص بدتر است، پیدا کردن داروی ملفالان، تیوتپا (داروهای شیمی‌ درمانی) برای مراجعه‌ کننده‌ها به داروخانه‌های مرجع سخت است. برای افراد مبتلا به هموفیلی، پیدا کردن فاکتور ۸ غیرممکن است و افراد مبتلا به بیمای ام ‌اس، نمی‌توانند برندهای خاصی از داروی تزریقی اینترفرون بتا و دیفوزل (داروهای ام اس) را پیدا کنند و مجبورند که از داروهای برندهای مشابه استفاده کنند. مشکل اما این است که زنی که ام اس دارد به ما می‌گوید به بعضی از برندها حساسیت دارم و نمی‌ توانم از آن ها استفاده کنم.»

به گفته طاهری، «شرایط برای افرادی که نیاز به پیوند اعضا دارند حادتر هم است، ماه‌هاست داروهای حیاتی این گروه حتی خرید هم نشده است تا به کشور وارد شود.»

وقتی دارو گران است و بیمه نیست

پیش‌بینی کارشناسان حوزه دارو این است که امسال دارو ۳۰ تا ۴۰ درصد افزایش پیدا می‌کند. هرچند که طاهری می‎‌گوید: «ممکن است، دارو بیشتر از این هم گران شود.» پیش‌‎بینی اوست که «تورم دارو حتی به بیشتر از ۵۰ درصد هم برسد.»

حالا شواهد میدانی گواه این ادعاست، برای پیرمردی که در داروخانه هلال‌احمر نشسته و فاکتورش را زیرورو می‌‎کند هنوز جای سوال است، این که تا هفته پیش، داروی پروترال اپاس (داروی پروستات) بیمه بود و حالا اما دیگر تحت پوشش بیمه‌ای نیست، او تا هفته‌های قبل، دارویش را ورقی حدود ۲۰ هزار تومان می‌خرید و حالا اما ورقی حدود ۶۰ هزار تومان هزینه می‌کند. او می‌گوید: «من که فقط این دارو را مصرف نمی‌کنم، داروهای فشار خون، قلب و دیابت هم دارم، و هر هفته همه این داروها گران می‌شود، در این وضعیت آیا حقوق بازنشستگی من هر هفته زیاد می‌شود؟»

مشکل خانم میانسالی که در داروخانه ۲۲ بهمن حضور دارد هم این است، این که داروی الپیدو (داروی قلب) خود را هر هفته گران‌تر می‌خرد. او این دارو را پیش از این، حدود ۸۰۰ هزار تومان و حالا به دو برابر قیمت، یعنی حدود یک میلیون و ۶۰۰ هزار تومان می‌خرد. طاهری معتقد است «اگر طرح دارویار به مرحله اجرا درمی‌آمد، بسیاری از مشکلات گرانی دارو، حل می‌‎شد.» او می‌گوید: «برای تولید یک داروی داخلی، مواد اولیه نیاز است که در ۸۰ درصد موارد از خارج از ایران و با ارز ۲۸ هزار تومانی وارد می‌شود، به همه این‌ها، هزینه تولید، توزیع و ... را هم باید اضافه کرد تا تولید دارو برای تولید کننده به‌صرفه نباشد و گران تمام شود.»

در این میان افزایش قیمت داروهای افراد مبتلا به بیماری‌های خاص، حادتر و متفاوت‌تر است، مادری از داروی شیمی ‎درمانی پسرش می‌‎گوید، از این که داروی بوسولفان (دارویی برای کنترل عوارض داروهای شیمی درمانی سرطان خون) زمانی حدود ۵۵۰ هزار تومان قیمت داشت و حالا حدود یک میلیون و ۸۰۰ هزار تومان قیمت دارد؛ البته اگر این مادر بخواهد برندهای خاصی از این دارو را تهیه کند، باید حدود ۵ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان و یا حدود ۷ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان هزینه کند. قیمت داروی افراد مبتلا به بیماری ام اس، هر روز در حال افزایش است. دختر جوانی که مبتلا به بیماری ام اس است، تا چند ماه قبل، آمپول گلاتیرامراستات را حدود یک میلیون و ۸۰۰ هزار تومان تهیه می‌کرد، اما حالا این دارو حدود ۴ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان قیمت دارد.

طاهری راهکاری برای کاهش تورم دارو دارد: «دولت باید از تولیدکننده و تولید مواد اولیه در کشور، حمایت کند حتی اگر تولید مواد اولیه، ۵ تا ۱۰ سال زمان ببرد. اگر از طرح دارویار هم حمایت شده بود، حالا طرح جواب می‌داد و ما شاهد تورم هر هفته‌ای‎ نبودیم. البته بانک مرکزی هم باید به تعهداتش عمل کند و ارز دولتی در اختیار تولیدکننده داخلی بگذارد تا همه داروها حتی داروهای روتین با افزایش قیمت بالای ۵۰ درصدی مواجه نشوند. البته که شرکت داروسازی هم باید متعهد باشد و با حمایت دولتی مشکلات دارو را حل کند.»

  • 12
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش