به گزارش ایسنا به نقل از الجزیره، سویه BA.۲.۸۶ که با نام مستعار «پیرولا» شناخته می شود، یک زیرسویه بسیار جهش یافته از امیکرون است که باعث افزایش موارد ابتلا به این بیماری شده است.
در همین حال، موج کوچکتری از شیوع کووید۱۹ نیز توسط جدیدترین گونه غالب این ویروس یعنی EG.۵ یا «اریس» ایجاد شده است.
پیرولا بیش از ۳۰ جهش دارد که به گفته «اسکات رابرتز»، متخصص بیماری های عفونی پزشکی دانشگاه «ییل» از این نظر قابل توجه است.
او در بولتن پزشکی ییل گفته است: وقتی پس از شیوع گونه XBB.۱.۵ گونه EG.۵ شیوع یافت، ما شاید شاهد یک یا دو جهش بودیم اما این جهش های قابل توجه که از زمان شیوع گونه دلتا تا شیوع امیکرون نیز دیدیم، نگران کننده هستند.
در مورد EG.۵ چه می دانیم؟
EG.۵ از زیرشاخه های گونه امیکرون و دارای یک جهش قابل توجه است که به آن کمک می کند تا از آنتی بادی های تولید شده توسط سیستم ایمنی فرار کند.
در حالی که سازمان جهانی بهداشت (WHO) تائید کرده است که خطر سلامت عمومی ناشی از EG.۵ در سطح جهانی «اندک» ارزیابی می شود ولی آنرا به عنوان «گونه های تحت نظارت» طبقه بندی کرده است به این معنی که برخی تغییرات ژنتیکی دارد و شیوع آن نیز در حال افزایش است.
این سویه در فوریه سال جاری میلادی (۲۰۲۳) در چین شناسایی شد و سپس برای اولین بار در ماه آوریل در آمريکا هم تشخیص داده شد.
در مورد گونه BA.۲.۸۶ چه می دانیم؟
به گفته متخصصان بیماری های عفونی پزشکی ییل، BA.۲.۸۶ یک زیرسویه جدید از امیکرون است که آن هم به نوبه خود یک سویه از سارس- کوو- ۲، کروناویروسی است که باعث بیماری کووید۱۹ می شود. با این حال، این گونه در مقایسه با زیرسویه های دیگر امیکرون که قبلا شناسایی شده بودند، جهش های بیشتری دارد.
این گونه نخستین بار در تاریخ ۲۴ ژوئیه در دانمارک مشاهده شد. BA.۲.۸۶ سپس در ماه اوت در ایالات متحده و کانادا نیز شناسایی شد.
از آن زمان تاکنون این گونه در سایر بیماران علامت دار در غربالگری معمول فرودگاه ها و در نمونه های فاضلاب در تعداد انگشت شماری از کشورها شناسایی شده است.
در همین حال، دانشمندان گفته اند که باتوجه به سطح ایمنی ایجاد شده در سراسر جهان ناشی از واکسیناسیون و ابتلای قبلی به بیماری، بعید است BA.۲.۸۶ باعث ایجاد موج بیماری شدید و مرگ ناشی از کووید۱۹ شود.
همچنین بنابر اعلام مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری های آمریکا (CDC)، تست های تشخیصی و داروها برای درمان کووید۱۹ دربرابر BA.۲.۸۶ نیز مؤثر هستند.
با این حال، این گونه امکان دارد توانایی بیشتری برای ایجاد عفونت در افرادی که قبلا به کووید۱۹ مبتلا شده بودند، داشته باشد ولی شواهد کمی وجود دارد که نشان دهد این سویه باعث بیماری شدیدتر در افراد می شود.
« اندرو پکوز»، استاد میکروبیولوژی مولکولی و ایمونولوژی در دانشگاه جانز هاپکینز در این باره گفت: این یک نگرانی در حال افزایش است اما به نظر نمی رسد که تفاوت زيادي با آنچه در ایالات متحده طی سه تا چهار ماه گذشته در جریان بوده، داشته باشد.
او ادامه داد: بنابراین من فکر می کنم این وضعیت همان چیزی است که نگرانی من را در مورد این گونه در این برهه از زمان کاهش می دهد.
آیا دزهای یادآور واکسن کرونا برای مهار پیرولا مؤثر خواهند بود؟
بر اساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری های آمریکا، انتظار می رود واکسن به روز شده در کاهش بیماری شدید و بستری شدن در بیمارستان ناشی از گونه BA.۲.۸۶ موثر باشد با این حال دانشمندان همچنان در حال ارزیابی اثربخشی واکسن یادآور و به روز شده کووید۱۹ در برابر BA.۲.۸۶ هستند.
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری های آمریکا دریافت واکسن های یادآور کووید۱۹ را به عنوان اقدامی سالانه برای همراهی با ایمن سازی در برابر آنفلوآنزا توصیه می کند.
همچنین به ویژه افراد مسن و دارای نقص ایمنی تشویق میشوند که برای کاهش احتمال بروز علائم شدید کووید۱۹ واکسن (vaccine) تزریق کنند.
اسکات در بولتن هفتگی ییل مدیسین گفت: گزارش اولیه مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری های آمریکا نشان می دهد که ما در حال حاضر هیچ مدرکی مبنی بر این که BA.۲.۸۶ باعث بیماری شدیدتر، مرگ یا بستری شدن در بیمارستان می شود، نداریم.
او اضافه کرد: ما هنوز نمی دانیم که این سویه چقدر قابل انتقال است و بسیار محتمل است که بطور گسترده شیوع نیابد و تا چند هفته دیگر شمار مبتلایان به آن کم شود. با این حال مهم است به یاد داشته باشید که هنوز ویروس کرونا در کمین است.
وی تاکید کرد: بنابراین همان روش های پيشگيري شامل استفاده از ماسک، واکسیناسیون و شستن دست ها در میان سایر موارد میتوانند به افراد در پیشگیری از عفونت کمک کنند.
اقدامات برخی کشورها که موج اولیه شیوع سویه جدید مواجه شده اند
انگلیس پس از شناسایی گونه BA.۲.۸۶، برنامه های واکسیناسیون پاییزی آنفلوآنزا و کووید۱۹ را به عنوان یک اقدام پیشگیرانه آغاز خواهد کرد.
همچنین وزارت بهداشت و مراقبت اجتماعی انگلیس گفت که برنامه های واکسیناسیون سالانه برای گروههای مسنتر و در معرض خطر چند هفته زودتر از زمان برنامه ریزی شده شروع می شود.
یک مقام بهداشتی انگلیس در این باره گفت: از آنجایی که دانشمندان پیشرو جهان اطلاعات بیشتری در مورد گونه BA.۲.۸۶ جمع آوری می کنند، منطقی است که برنامه واکسیناسیون خود را پیش ببریم.
این گونه کرونا برای اولین بار در تاریخ ۱۸ اوت در انگلیس شناسایی شد و واکسیناسیون نیز از تاریخ ۱۱ سپتامبر (شش روز دیگر) آغاز خواهد شد و افرادی که در معرض خطر هستند ابتدا واکسن را دریافت خواهند کرد.
همچنین در آمريکا نیز انتظار می رود که واکسن های به روز شده کووید۱۹ ماه آینده دردسترس قرار گیرند.
از سوی دیگر مقامات بهداشتی آمریکا نیز با اشاره به افزایش بیماران کرونایی طی هفته های اخیر در چندین ایالتِ این کشور از مردم خواستند در ماه آینده و با فرا رسیدن فصل پاییز، دُزهای یادآور واکسن کرونا را تزریق کنند.
آمریکا در هفته های اخیر با موج جدیدی از ابتلاهای کرونایی ناشی از زیرسویه امیکرون موسوم به «اریس» مواجه شده است. با این حال مقامات بهداشتی این کشور معتقدند که برای پائیز امسال آماده هستند و در شرایط بهتری نسبت به گذشته برای مهار کووید۱۹ قرار دارند.
این در حالی است که بر اساس داده های مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری های آمریکا، میزان بستری ها و مرگ ومیر ناشی از کووید۱۹ در این کشور طی ماه گذشته میلادی (اوت) بیش از ۲۰ درصد افزایش یافته است.
بنابر گزارش آناتولی، پزشکان آمریکایی می گویند دزهای به روزشده واکسن کرونا تا اواسط ماه سپتامبر در این کشور در دسترس قرار می گیرند و تاکید دارند که واکسیناسیون علیه کووید۱۹ ایمن ترین راه برای اجتناب از بستری شدن در بیمارستان، تجربه پیامدهای سلامت طولانی مدت و مرگ و میر ناشی از این بیماری است و به همین دلیل است که مردم به ویژه گروه های در معرض خطر را تشویق می کنیم تا دزهای یادآور واکسن کرونا (corona) را دریافت کنند.
در همین حال، وزارت بهداشت فرانسه تصمیم گرفته تا از ماه اکتبر یک کمپین جدید واکسیناسیون را برای افرادِ آسیب پذیر و در معرض خطر از جمله افراد بالای ۶۵ سال، زنان باردار و کارکنان مراقبت های بهداشتی، راه اندازی کند.
سازمان جهانی بهداشت در تاریخ جمعه ۵ مه ۲۰۲۳ به طور رسمی پایان وضعیت اضطراري کووید ۱۹ در جهان را اعلام کرد. این سازمان در ژانویه ۲۰۲۰، شیوع ویروس کرونا را یک وضعیت اضطراری بهداشت عمومی و نگرانی بین المللی اعلام کرده بود.
- 17
- 3