دوشنبه ۱۴ آبان ۱۴۰۳
۰۹:۴۷ - ۲۰ شهریور ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۶۱۴۲۰
حوزه بهداشت و رفاه

کرونا در کمین است؛ ۲۱ فوتی در یک هفته!

کرونا در ایران,آخرین وضعیت کرونا در کشور

روزنامه جهان صنعت نوشت: وزارت بهداشت در هفته‌ای که گذشت، پس از مدت‌ها، آمار کرونا در کشور را به صورت هفتگی منتشر کرد و این آمار نشانگر ۷۸۲ بیمار جدید کرونایی و جان‌باختن ۲۱ بیمار مبتلا به این ویروس طی یک هفته است. با اینکه وزیر بهداشت، بروز دوباره همه‌گیری را در کشور تکذیب می‌کند، اما آمارها نشان از وضعیت هشدار است. بنا بر این آمار تازه که مربوط به شنبه گذشته تا روز شنبه، ۱۸ شهریور است، اکنون مجموع بیماران کووید-۱۹ در کشور به ۷ میلیون و ۶۱۴ هزار و ۷۲۹ نفر رسیده است. بنابر این آمار، ۳۶ نفر از بیماران مبتلا به کووید-۱۹ در بخش‌های مراقبت‌های ویژه بیمارستان‌ها تحت مراقبت قرار دارند. در مورد آمارهای اعلام‌شده از سوی وزارت بهداشت، همواره تردیدهای جدی‌ای وجود داشته و پیش از این «محمدرضا ظفرقندی» رییس کل سازمان نظام پزشکی ایران آمار واقعی کرونا در ایران را سه برابر آماری دانست که وزارت بهداشت به صورت رسمی اعلام می‌کند. با این وجود، یک روز پس از اعلام این آمار تازه هفتگی، بهرام عین‌اللهی، وزیر بهداشت، روز یکشنبه در واکنش به این خبرها گفت که «سویه جدید فراگیر کرونا در کشور نداریم» و افزود که «کرونا از وضعیت همه‌گیری یا پاندمی به وضعیت تک‌گیری یا آندمی تبدیل شده که شبیه به آنفلوآنزا است‌.»

 با این حال به گفته متخصصان بیماری‌ عفونی، «پیرولا» که گونه‌ای جدید از سویه غالب اومیکرون است، در مقایسه با زیرمجموعه‌های پیشین اومیکرون که قبلا شناسایی شده بودند، جهش‌های بیشتری دارد. این زیرسویه در مقایسه با زیرسویه قبلی اومیکرون دارای بیش از ۳۰ جهش در پروتئین اسپایک است. این اختلاف جهش، مشابه تعداد جهش‌هایی است که بین دلتا (از سویه‌های اولیه کروناویروس) و اومیکرون وجود داشته است. زمانی که سویه اومیکرون در زمستان ۲۰۲۱ شیوع پیدا کرد، آمار ابتلا و مرگ‌و‌میر ناشی از کووید به طرز عجیبی افزایش یافت، زیرا سویه اومیکرون بسیار متفاوت‌تر از نوع دلتا بود و در برابر مصونیت حاصل از ابتلای قبلی به عفونت و ایمنی واکسیناسیون مقاومت می‌کرد.

کشورهای درگیر این زیرسویه

گونه پیرولا اولین بار ۲۴ جولای ۲۰۲۳ در دانمارک شناسایی و سپس در ماه آگوست در ایالات متحده و کانادا ظاهر شد. پیرولا تاکنون حداقل در شش کشور مشاهده شده است و میان موارد شناسایی‌شده ارتباطی وجود ندارد که این موضوع نشان‌دهنده درجاتی از انتقال ویروس در سطح گسترده است که هنوز چندان قابل درک و شناسایی نیست. طبق آخرین اطلاعات، پیرولا در دانمارک، اسرائیل، کانادا، سوئد، بریتانیا و ایالات متحده آمریکا (در چهار ایالت‌ نیویورک، ویرجینیا، اوهایو و میشیگان) شناسایی شده است. تا‌کنون گزارشی مبنی بر مرگ‌و‌میر ناشی از ابتلا به پیرولا ثبت نشده است و به گفته مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌های آمریکا، بستری‌های فعلی کرونا احتمالا درگیر زیرسویه جدید نیستند و مبتلا به گونه‌های خنثی‌شده هستند.

عملکرد واکسیناسیون در کنترل پیرولا

براساس اطلاعات منتشرشده از سوی مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌های آمریکا، انتظار می‌رود نسخه به‌روزشده واکسن کووید در جلوگیری از ابتلا به ویروس جدید، کاهش شدت بیماری و پیشگیری از بستری شدن در بیمارستان موثر باشد. از همین رو، دانشمندان در حال ارزیابی اثربخشی واکسن تقویت‌کننده و دوز یادآور کووید-۱۹ در برابر گونه جدید هستند.

این مرکز، به‌روزرسانی تمام واکسن‌ها، به‌ویژه واکسن‌های تقویت‌کننده کووید-۱۹ را به عنوان اقدامی سالانه برای ایمن‌سازی در برابر بیماری توصیه می‌کند. طبق گزارش‌های اولیه مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌های آمریکا، شواهدی مبنی بر اینکه زیرسویه پیرولا باعث بیماری شدیدتر، مرگ یا بستری شدن در بیمارستان می‌شود، وجود ندارد، اما توصیه می‌شود افراد مسن و کسانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، برای کاهش احتمال بروز علائم شدید، واکسن یادآور دریافت کنند. همچنین تست‌های خانگی و بیمارستانی تشخیص کووید، برای تشخیص پیرولا نیز کاربرد دارند.

مساله نگران‌کننده در مورد گونه جدید

از آنجایی که این‌گونه دارای جهش‌های بسیار زیادی است که آن را از سایر گونه‌های ویروس کرونا متمایز می‌کند، برای بسیاری از متخصصان و پزشکان جای سوال است که آیا چنین قابلیتی می‌تواند دفاع ایمنی [حاصل از واکسن یا ابتلا به عفونت طبیعی] را دور بزند یا نه. از سوی دیگر، عدم ارتباط میان موارد شناسایی‌شده و پراکندگی ویروس در کشورهای مختلف نشان می‌دهد که این سویه بیشتر از آنچه تصور می‌شد در حال گردش است، به‌ویژه از زمانی که نظارت بر کووید-۱۹ کاهش یافته است. نکته خوش‌بینانه این است که به لطف ایمنی گسترده‌ای که امروز حاصل شده، جهان به اندازه سال ۲۰۲۰ در برابر بیماری شدید یا عفونت ناشی از ویروس کرونا آسیب‌پذیر نیست. همچنین به گفته CDC، در حال حاضر شواهدی مبنی بر اینکه این گونه باعث بیماری شدیدتر شود، وجود ندارد.

علائم پیرولا

به گفته متخصصان، برای تشخیص اینکه گونه ۲.۸۶ .BA علائم جدید و خاصی دارد یا نه، خیلی زود است. اگر این گونه هم عملکردی مشابه دیگر گونه‌های اومیکرون از خود نشان دهد، ممکن است علائم مشخصی اعم از آبریزش بینی، سردرد، خستگی، گلودرد، تب، عطسه و سرفه‌های خشک داشته باشد.

زیرسویه جدید چه تفاوتی با زیرسویه‌های دیگر دارد؟

این گونه جدید از نظر ژنتیکی با سویه اومیکرون متفاوت است. همان‌طور که اومیکرون هم با سویه اصلی که در ووهان پدیدار شد، تفاوت دارد. به نظر می‌رسد پیرولا (با نام رسمی ۲.۸۶. BA)، یک نسل از نوع ۲ .BA (زیرسویه اومیکرون) باشد، اما گونه جدید بیش از ۳۰ جهش در پروتئین اسپایک خود دارد که در چسبیدن ویروس به سلول‌ها و ایجاد عفونت کمک می‌کند. این امر می‌تواند باعث فرار از مصونیت حاصل از واکسن‌ها و عفونت‌های گذشته شود.

نکات لازم برای حفظ ایمنی و عدم ابتلا به پیرولا

مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌های آمریکا توصیه می‌کند افراد تا جایی که ممکن است با رعایت نسبی پروتکل‌های بهداشتی، خود را ایمن نگه دارند و نسبت به حضور در اماکن پرازدحام و ارتباط با اشخاص دارای علائم، هوشیار باشند تا در معرض بیماری جدی قرار نگیرند، زیرا هنوز مشخص نیست که این زیرسویه به چه شکل منتقل می‌شود. برای حفظ ایمنی در برابر ویروس، بهتر است اقدامات احتیاطی از جمله تزریق دوز بوستر را انجام دهید جهت اطلاع از ابتلا به ویروس، از کیت‌های تشخیص کووید استفاده کنید، اگر تحت درمان خانگی کرونا هستید و احساس می‌کنید به جای بهبودی، حال‌تان رو به وخامت می‌رود، به پزشک مراجعه کنید تا دارو و درمان تخصصی برایتان تجویز شود، اگر ماسک استفاده می‌کنید، از انواع باکیفیت آن استفاده کنید و روی بینی و دهان خود را بپوشانید و در نهایت دست‌هایتان را مرتب بشویید.

پیرولا به ایران رسیده است؟

دکتر «بابک عشرتی» معاون فنی مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت درباره وضعیت بروز سویه‌های جدید کرونای اومیکرون در کشور گفته: با توجه به کاهش چشمگیر موارد کرونا در مدت اخیر، آخرین سکانس‌های ژنی انجام شده روی تست‌های اخذ شده کرونا مربوط به پایان تیر امسال است، چون در مرداد ماه موارد بسیار پایین بود هنوز اطلاعات سکانس ژنی نداریم.

به گفته این مسوول، موارد جدید کرونا مانند ۲.۸۶. BA که با نام «پیرولا» شناخته می‌شود یا ۵.۱ EGو… هنوز در ایران شناسایی نشده، اما احتمال ورود آن به ایران وجود دارد. نگرانی از زیرسویه‌های اخیر کرونا هم به این دلیل است که برخی کشورها گسترش سریع آن را گزارش کرده‌اند، اما هنوز شواهدی وجود ندارد که این زیرسویه‌ها مرگ‌ومیر و عوارض شدیدتری ایجاد کنند.

عشرتی همچنین درباره واکسیناسیون توضیح داده: گروه‌های در معرض خطر که از تزریق دوز دوم واکسن آنها یک سال گذشته است باید نسبت به تزریق دوز سوم واکسن اقدام کنند.

  • 9
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش