روزنامه جهان صنعت نوشت: مدتی است شیرخشک در کشور کمیاب شده است و به تازگی خبرهایی از توزیع شیرخشک در داروخانههای برخی نقاط کشور با کد ملی و تاریخ تولد کودک شنیده میشود. نیمه شهریور ماه انجمن تولیدکنندگان شیرخشک نوزاد خبر از کسری ۵ میلیون عدد شیرخشک در کشور داد.
کسری که همان زمان رییس انجمن تولیدکنندگان شیرخشک نوزاد گفت: این کسری به دلیل عدم تخصیص به موقع ارز به تولیدکنندگان شیرخشک برای واردات مواد اولیه شکل گرفت و پیشبینی میشود، تشدید هم شود.
حال خبرها از زاهدان نشان از جیرهبندی شیرخشک نوزاد میدهد. معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی زاهدان درباره نحوه عرضه شیرخشک در این استان گفت: از تاریخ ۲۰ مهرماه ارائه کدملی و تاریخ تولد فرزند شیرخوار به داروخانه جهت دریافت شیرخشک الزامی است.
مصطفی صالحیزاده در ادامه افزود: برای مدیریت توزیع شیرخشک و همچنین اطمینان از دسترسی مصرفکنندگان، عرضه شیرخشک معمولی در داروخانهها فقط با ارائه کد ملی و تاریخ تولد و براساس اطلاعات شناسنامهای کودک انجام خواهد شد.
بررسیهای میدانی حاکی از آن است که در هفتههای اخیر کماکان در تهران نیز بسیاری از برندهای کیفی ایرانی شیرخشک وجود ندارد و خانوادهها با ترس باید برندهای جدید را روی فرزندانشان آزمایش کنند. این در حالی است که اخیرا سلمان اسحاقی عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی از واردات ۳۰ میلیون قوطی شیرخشک برای تنظیم بازار وارد کشور خبر داده بود.
پیش از این نیز کمبود بعضی برندهای شیرخشک در سطح استان فارس و کلانشهر شیراز و نبود این کالای ضروری موجب بروز نگرانیهایی در سطح جامعه و خصوصا خانوادههای دارای نوزاد شیرخوار شده بود. تعدادی از شهروندان شیرازی از کمبود شیرخشک گلایه کردند خصوصا از نوعی از برندهای خاص که برای نوزادانی که به بسیاری از انواع شیرخشک در بازار آلرژی و حساسیت دارند. به گفته این افراد در سال جاری برای دومین مقطع زمانی است که بعضی برندهای شیرخشک در سطح بازار این استان کمیاب و همین مساله موجب نگرانی خانوادهها شده است.
در این بین فعالان صنفی، از قاچاق شیرخشک یارانهای به کشورهای همسایه خبر میدهند؛ بهویژه عراق، پاکستان و افغانستان مشتریان پروپاقرص شیرخشک یارانهای ایران هستند و دلالان هم راههای ورود به این کشورها را بهخوبی شناسایی کردهاند.
در این بین تولیدکنندگان معتقدند با واقعیسازی قیمت شیرخشک میتوان قاچاق آن را به حداقل رساند، اما زمزمههایی به گوش میرسد که دولت به راهکار دیگری دست پیدا کرده و آن هم فروش شیرخشک مشروط به ارائه کد ملی است.
هانی تحویلزاده دبیر انجمن شیرخشک ایران نیز پیشتر کمبود شیرخشک در داروخانهها را تایید کرده و گفته بود: این کمبود در حالی است که تولید شیرخشک در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال ۱۴۰۰ حدود ۲۰ درصد رشد داشت.
او افزود: قیمتگذاری دستوری و قیمت پایین شیرخشک، منجر به این شده تا شاهد قاچاق شیرخشک و مصرف آن در جای غیردرست باشیم. وی با بیان اینکه سال گذشته ۷۰ میلیون قوطی شیرخشک تولید شد، عنوان کرد: حتی سال گذشته ارز بیشتری گرفتیم و در تامین ارز مشکلی نداشتیم، اما با وجود تولید بیشتر همچنان شاهد مازاد تقاضا در بازار هستیم که این نشان از قاچاق شیرخشک به خارج از کشور دارد.
افزایش تولید و واردات شیرخشک در کشور
مدیرکل امور دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو از افزایش تولید شیرخشک در صنایع داخلی و تسریع روند واردات برای جبران کمبود آن در داروخانهها خبر داد.
محمد پیکانپور در این خصوص افزود: براساس گزارشهای موجود، اکنون در برخی استانها و شهرهای کشور کمبود شیرخشک وجود دارد و در راستای جبران این کمبود، سازمان غذا و دارو برای افزایش تولید شیرخشک به صنایع داخلی کشور فراخوان داده تا بهزودی این مشکل برطرف شود. وی اظهار کرد: در حال رایزنی برای واردات شیرخشک هستیم که بهزودی به نتیجه میرسد.
پیکانپور تاکید کرد: دارو، شیرخشک و ملزومات پزشکی جزو کالاهای راهبردی هستند، بنابراین ضرورت دارد زنجیره تولید و واردات آنها سریعتر با همکاری نهادهای مربوطه انجام شود تا دسترسی مردم به این فرآوردهها پایدارتر باشد.
از طرفی پدرام پاکآیین سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز پیشتر از تولید ۷۰ میلیون قوطی شیرخشک تا پایان سال در کشور خبر داد و گفت: تخصیص ارز ترجیحی به شیرخشک مورد نیاز برحسب تعداد قوطی تولیدی ادامه دارد و باتوجه به اختلاف قیمت عرضه آن با بازار جهانی، نظارت هوشمند از کارخانه تا داروخانه انجام خواهد شد.
وی افزود: تولیدکنندگان ارز دریافتی را برای تامین مواد اولیه به یورو و برحسب تعداد قوطی تولیدی دریافت میکنند. دستیار وزیر بهداشت اضافه کرد: تدابیر لازم برای تامین ارز مورد نیاز این میزان شیرخشک اندیشیده شده و اکنون همه شرکتها با حداکثر ظرفیت به تولید مشغول هستند.
پاکآیین افزود: مواد اولیه شیرخشک موجود در بازار با ارز ۴۲۰۰ تومانی تهیه شده و با توجه به اختلاف قیمت آن در بازار ایران با بازار جهانی، نظارتهای سازمان غذا و دارو بر زنجیره تامین هوشمندسازی و تشدید شده است.
- 16
- 4