چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳
۱۱:۴۴ - ۰۷ دي ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۱۰۰۴۵۶
حوزه بهداشت و رفاه

تعداد مرگ‌ های کرونایی زیر تیغ سانسور/ ۳۰۰ هزار نفر بیشتر از آمار رسمی

کرونا,مرگ بر اثر کرونا

بنفشه سام گیس در گزارشی در روزنامه اعتماد به ابهامات موجود در تعداد فوتی های کرونا در جهان و ایران پرداخت و نوشت: كمتر از یك هفته تا ۴ سالگی ویروس كووید ۱۹ باقی مانده است. سازمان بهداشت جهانی WHO روز ۲۱ ژانویه ۲۰۲۰ در اولین گزارش مرتبط با شیوع بیماری با علایم ذات‌الریه اعلام كرد: «۳۱ دسامبر ۲۰۱۹، دفتر منطقه‌ای WHO در كشور چین، گزارشی از موارد ذات‌الریه دریافت كرد. موارد ابتلا با علت ناشناخته در شهر ووهان چین شناسایی شده بود.

مقامات چین به WHO گزارش دادند كه در فاصله ۳۱ دسامبر ۲۰۱۹ تا سوم ژانویه ۲۰۲۰، در مجموع ۴۴ مبتلای این نوع ذات‌الریه با علت نامعلوم شناسایی شده است.

طبق گزارش دقیق‌تری كه در روزهای ۱۱ و ۱۲ ژانویه به دفتر منطقه‌ای WHO رسید، شیوع این نوع از ذات‌الریه با عرضه غذاهای دریایی در یك بازار محلی در شهر ووهان مرتبط بوده است.»

تا روز ۱۱ فوریه ۲۰۲۰، تعداد مبتلایان این نوع ذات‌الریه در ۲۴ كشور جهان با افزایش هزار برابری به ۴۳۱۰۳ نفر رسیده بود در حالی كه ۴۲۷۰۸ نفر از مبتلایان در كشور چین بودند و تا این روز تعداد فوتی‌های بیماری در ۲۴ كشور به ۱۰۱۸ نفر رسیده بود كه یكی از قربانیان در كشور فیلیپین و ۱۰۱۷ نفر در كشور چین بودند. در این روز (۱۱ فوریه ۲۰۲۰) سازمان بهداشت جهانی در بیانیه‌ای اعلام كرد كه به دنبال مشورت با سازمان‌های زیرمجموعه ملل متحد، این نوع از ذات‌الریه، «كرونا ویروس ۲۰۱۹ و به اختصار COVID-19» نامگذاری شده است.

آخرین گزارش سازمان بهداشت جهانی از وضعیت شیوع كرونا، روز ۲۲ دسامبر ۲۰۲۳ (اول دی ۱۴۰۲) منتشر شد كه طبق این گزارش تا ۱۷ دسامبر سال جاری میلادی، تعداد كل مبتلایان به بیش از ۷۷۳ میلیون نفر و تعداد كل فوت به بیش از ۶ میلیون نفر رسیده و منطقه اروپا با بیش از ۲۷۷ میلیون مبتلا و منطقه امریكا با بیش از ۲ میلیون فوتی در صدر جدول ابتلا و مرگ كرونا ایستاده‌اند.

گزارش‌های سازمان بهداشت جهانی از تعداد ابتلا و فوت كرونا بر اساس اعلام كشورها تدوین می‌شود، اما امروز این اعداد، دیگر برای ملت‌ها قابل اطمینان نیست، چون ۲۰ ماه قبل (مه ‌۲۰۲۲) و زمانی كه تعداد فوتی‌های كرونا در جهان به حدود ۵.۴ میلیون نفر (۵ میلیون و ۴۰۰ هزار) رسیده بود، مسوولان سازمان بهداشت جهانی بر اساس محاسباتی گفتند كه گزارش بسیاری از كشورها درباره مرگ‌های كرونایی غیرواقعی بوده و تعداد فوتی‌های كووید ۱۹ در جهان، حداقل ۳ برابر بیشتر از آمار موجود و حدود ۱۵ میلیون نفر است.

این اعلام WHO البته با اعتراض برخی دولت‌ها و از جمله دولت هند مواجه شد، چون سازمان بهداشت جهانی، با یك ابزار ساده، صداقت و شفافیت مورد ادعای بسیاری دولت‌ها را زیر سوال برده بود.

۵ مه ‌۲۰۲۲، سازمان بهداشت جهانی در گزارش خود اعلام كرد: «در فاصله اول ژانویه ۲۰۲۰ تا ۳۱ دسامبر ۲۰۲۱، حدود ۱۴.۹ میلیون مرگ (۱۴ میلیون و ۹۰۰ هزار) در سراسر جهان به‌طور مستقیم یا غیرمستقیم با همه‌گیری كووید۱۹ مرتبط بوده كه این رقم نشان‌دهنده ۹.۵ میلیون مرگ (۹ میلیون و ۵۰۰ هزار) بیشتر از مواردی است كه تاكنون به‌طور مستقیم به COVID-19 نسبت داده شده است.»

كارشناسان سازمان بهداشت جهانی در گزارش خود این اختلاف آماری را «مرگ اضافی» نامیدند و گفتند: «مرگ اضافی به عنوان تفاوت بین تعداد مرگ‌های رخ داده و تعداد مورد انتظار در صورت عدم وجود همه‌گیری محاسبه می‌شود. این تعداد مرگ اضافی (۱۴.۹ میلیون نفر) شامل موارد مرگ‌های كووید ۱۹ و شمارش و گزارش شده توسط دولت‌ها، مرگ‌های كووید ۱۹ كه توسط دولت‌ها شمارش یا گزارش نشده و همچنین، مرگ‌هایی است كه ناشی از ابتلا به كووید ۱۹ نبوده، اما به دلیل مشكلات بهداشتی و اجتماعی در اثنای شیوع كووید ۱۹ رخ داده است.

برزیل، مصر، هند، اندونزی، مكزیك، پرو، روسیه، آفریقای جنوبی، تركیه و ایالات متحده، كشورهایی هستند كه بیشترین تعداد مرگ اضافی را داشته‌اند.

(طبق تخمین سازمان بهداشت جهانی، آمار واقعی فوت كرونا در مصر ۱۱.۶ برابر آمار رسمی، در هند ۹.۹ برابر، در پاكستان ۸ برابر، در اندونزی ۷.۱ برابر، در بنگلادش ۵ برابر، در بولیوی ۴.۵ برابر، در صربستان ۴.۴ برابر، در قزاقستان ۴.۲ برابر، در فیلیپین ۳.۶ برابر و در روسیه ۳.۵ برابر آمار رسمی بوده است) ۸۴ درصد از موارد مرگ اضافی در آسیای جنوب شرقی، اروپا و امریكا و ۷۰ درصد موارد در ۱۰ كشور جهان، ۸۱ درصد از موارد مرگ اضافی (۸۱ درصد از ۱۴ میلیون و ۹۰۰ هزار مرگ) در كشورهای با درآمد متوسط، ۱۵ درصد در كشورهای با درآمد بالا و ۴ درصد در كشورهای كم درآمد، حدود ۵۷ درصد از مرگ‌های اضافی در مردان و ۸۲ درصد در افراد بالای ۶۰ سال بوده است.»

دولت‌هایی كه با مردم خود صادق نبودند

گزارش سازمان بهداشت جهانی هیچ صراحتی درباره صادق نبودن دولت‌ها ندارد و ارتباط گزارش‌های غیرواقعی كشورها درباره كم‌شماری مرگ‌های كرونایی را به دلایلی همچون محاسبات نادرست، كمبود امكانات، شمارش بر مبنای معیارهای غیر دقیق ربط می‌دهد. غیر از این گزارش اما مصداق‌های زیادی از خطاب صریح نهادهای ملی و غیر دولتی می‌توان پیدا كرد كه بر خلاف رویه محافظه‌كارانه WHO، ناراستی دولت‌ها را زیر سوال برده‌اند.

تیر‌‌ماه ۱۳۹۹، خبرنگار روزنامه «اطلاعات روز» افغانستان بر اساس نظرسنجی این رسانه در سطح شهر كابل در گزارش خود نوشت: «آمار افراد مبتلا به كرونا و آمار مرگ ناشی از كرونا، ده‌‌‌برابر بیشتر از آماری است كه از سوی وزارت صحت عامه كشور اعلام می‌شود.

وزارت صحت‌عامه آمار مرگ ناشی از كرونا را تاكنون ۱۵۶ نفر اعلام كرده اما در این نظرسنجی كه از حدود ۱۴ روز قبل به این سو در سطح شهر كابل انجام شده، ۳۸۴ نفر از شهروندان كابل گفته‌اند كه ۱۶۲۶ نفر از دوستان و آشنایان آنها بر اثر ابتلا به كرونا جان باخته‌‌اند.در بخش دیگر این نظرسنجی از اشتراك‌كنندگان پرسیده شد كه از اطرافیان و آشنایان آنها حدودا چند نفر به ویروس كرونا مبتلا شده‌‌اند.

بیش از ۶۸ درصد پاسخ‌‌دهندگان گفته‌اند كه ۵ تا ۴۰ نفر از دوستان و آشنایان آنها به كرونا مبتلا شدند. ۴۰ درصد پاسخ‌‌دهندگان گفته‌‌اند كه دوستان و آشنایان آنها كه به ویروس كرونا مبتلا شدند، به‌دلیل عدم موجودیت امكانات و خدمات صحی لازم به شفاخانه‌های مخصوص كرونا مراجعه نكردند. شمار زیادی از آنها گفتند كه در شفاخانه‌های مخصوص حتی اكسیژن و داروی مورد نیاز به‌صورت رایگان ارایه نمی‌شوند و از بیماران پول گرفته می‌شود.۲.۵ درصد دیگر گفته‌‌اند كه بیماران كرونایی به شفاخانه‌ها دسترسی ندارند.»

ایالات متحده امریكا هم وضعیت مشابه داشت به این معنا كه دولت امریكا، تعداد كل مرگ كرونا در این كشور در فاصله اول ژانویه ۲۰۲۰ تا ۳۱ دسامبر ۲۰۲۱ را ۸۲۴۳۳۸ نفر اعلام كرده بود در حالی كه نتایج محاسبات سازمان بهداشت جهانی نشان داد آمار فوت كرونا در این كشور در این بازه زمانی حدود ۸۸۶۹۱۷ نفر تا ۹۷۸۲۲۵ نفر بوده است.

جولای ۲۰۲۱ خبرنگار نیویورك تایمز در گزارشی با تیتر «تعداد تلفات كووید ۱۹ در نیویورك چقدر دقیق است» نوشت كه مقامات نیویورك بر مبنای روش‌شناسی ایالتی مجاز بوده‌اند كه تعداد موارد مرگ كرونا را ۱۱ هزار نفر كمتر از آمار واقعی مركز ملی آمار بهداشت اعلام كنند. در این گزارش اعلام شد كه آمار رسمی از فوتی‌های كرونا در شهر نیویورك با همین مجوز، صرفا شامل آن تعداد افرادی بوده كه تست كرونای تایید شده از آزمایشگاه‌ها داشتند و در بیمارستان‌ها، خانه سالمندان یا آسایشگاه‌ها فوت كرده‌اند و آمار فوت، موارد مرگ در خانه یا زندان را شامل نمی‌شده و بنابراین، با وجود آنكه آمار رسمی مرگ ناشی از كرونا در نیویورك در یك بازه زمانی مشخص، حدود ۴۳ هزار نفر بوده، گزارشی كه به مركز ملی آمارهای بهداشتی اعلام شده، حكایت از فوت بیش از ۵۴ هزار مبتلای كرونا در همین بازه زمانی مشابه دارد.

گزارشگر نیویورك تایمز در ادامه می‌نویسد كه حدود نیمی از ایالت‌های امریكا همین وضع را داشته‌اند چنانكه در كالیفرنیا و تگزاس هم، تعداد فوتی‌ها در آمار رسمی كمتر از آمار واقعی مرگ مبتلایان كرونا بوده است.

ژانویه ۲۰۲۲ شبكه خبری NBC در گزارشی اعلام كرد كه طبق نتایج تحقیق گروهی از محققان در كانادا، هند و ایالات متحده، دولت هند از شمارش فوت بیش از ۳ میلیون مبتلای كرونا در موج‌های اول و دوم آلودگی (ژوئن ۲۰۲۰ تا جولای ۲۰۲۱) خودداری كرده و بنابراین، آمار ۴۸۱ هزار نفری فوتی‌های كرونا در هند كه از سوی دولت این كشور اعلام می‌شود، غیر واقعی است. گزارش سازمان جهانی بهداشت درباره شمار مرگ‌های اضافی محاسبه نشده در آمار تجمیعی فوت كرونا، چند ماه پس از این تحقیق بود و اعلام می‌كرد كه طبق نتایج بررسی‌های WHO آمار مرگ‌های كرونا در هند، ۱۰ برابر گزارش رسمی این كشور و حدود ۴.۷۴ میلیون نفر (۴ میلیون و ۷۴۰ هزار) است.

گفتن این آمارها دیگر جرم نیست

علی‌اكبر حقدوست، رییس كمیته اپیدمیولوژی ستاد ملی مقابله با كرونا در دولت دوازدهم، در گفت‌وگو با «اعتماد» می‌گوید: طبق نتایج برخی تحقیقات انجام‌شده در ایران، تعداد مرگ‌های واقعی كرونا در كشور ۱.۹ برابر گزارش رسمی دولت بوده است.

گفتن این حرف، امروز هزینه زیادی ندارد، اما در فاصله سال‌های ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۰، تعداد زیادی از كارشناسان و متخصصان حوزه سلامت و حتی دیگر حوزه‌ها همچون اقتصاد و سیاست كه دولت را به دلیل انتشار گزارش‌های غیرواقعی از ابتلا و فوت كرونا، مورد انتقاد قرار دادند، با برخوردهای تندی مواجه شدند، چون زیر سوال بردن آمارهای رسمی، مهر تایید بر پنهانکاری مسوولان حوزه سلامت بود.

به نظر می‌رسد كه گزارش سال ۲۰۲۲ سازمان بهداشت جهانی درباره عمومیت ناراستی دولت‌ها، همچون سپر محافظی برای بسیاری از محققان و از جمله، پژوهشگران ایرانی بود كه نتایج تحقیقات خود درباره آمار مرگ اضافی كرونا و شمارش نشدن این مرگ‌ها در آمار تجمیعی فوت كووید ۱۹ را علنی كنند.

از جمله این تحقیقات، نتایج پژوهش محققان دانشگاه علوم پزشكی اردبیل است كه اسفند پارسال منتشر شد و محققان اعلام كردند كه در مقابل آمار رسمی دولت از مرگ‌های كرونایی در فاصله بهمن ۱۳۹۸ تا بهمن ۱۴۰۱ كه عدد ۱۳۶۱۶۶ نفر بوده، شمار تخمینی مرگ‌های بر اثر ابتلا به كرونا در كشور در این بازه زمانی ۲۴۰۳۹۰ مورد است.

در نتیجه تحقیق دیگری كه تابستان پارسال منتشر شد، محققان مراكز تحقیقاتی كشور اعلام كردند كه در مقابل آمار رسمی ۱۳۶۱۶۶ فوتی كرونا، تعداد مرگ‌های اضافی براساس كم‌شماری ۴ الی ۸ درصدی بین ۲۸۲۳۷۸ مورد تا ۳۶۴۴۱۷ مورد تخمین زده شده و نتایج تحقیق نشان داده كه نسبت مرگ‌های گزارش‌شده COVID-19 به كل مرگ‌های اضافی در محاسبات مختلف از ۴۵.۲ درصد تا ۴۹.۴ درصد متغیر بوده است. 

  • 16
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش