یکشنبه ۰۴ آذر ۱۴۰۳
۰۹:۳۳ - ۲۳ شهریور ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۶۰۵۴۴۰
حوزه بهداشت و رفاه

منفعت طلبی برخی پزشكان برای سزارين

نوزاد تازه متولد شده,اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,بهداشت
۸۰ درصد از زایمان های طبیعی نیاز به مداخلات پزشکی ندارد و با ارائه آموزش قابل انجام است

در ایران آمارهای غیررسمی سزارین از مرز ۹۰ درصد گذشته و سیاست‌های وزارت بهداشت نيز موثر نیست.

 

پزشکان برای دریافت هزینه بیشتر و تعیین زمان زایمان به میل خود، از سزارین استقبال کرده و مادران را به آن تشویق می‌کنند.

 

سزارين منجربه عفونت‌هاي حين و بعد از انجام جراحي، صدمه به دستگاه ادراري، چسبندگي‌هاي پس از عمل و كم شدن عمر شيردهي می‌شود.

 

در كشور ما، روش‌هاي كاهش درد و خوشايندسازي زايمان طبيعي به درستي عرضه نشده و عده زيادي از مادران، تنها ترس و دلهره و درد زايمان طبيعي را مي‌شناسند.

 

«حسرت شنیدن صدای اولین گریه نوزادم به دلم ماند. دلم می‌خواست لحظه تولد، او را روی سینه ام بگذارند و ببوسمش اما نشد. از ترس زایمان طبیعی، سزارین کردم و بعد از آن از فرط درد حتی نتوانستم به نوزادم شیر بدهم».

 

این‌ها را مادری می‌گوید که دخترش این روزها ۶ ساله است و او حتی کوچک‌ترین خاطرات کودکش از اولین ایستادن بی تعادل روی پاهای کوچکش، تا جوانه زدن اولین دندان و اولین واژه ای که به شیرینی ادا کرد را تاریخ زده و نوشته است. اماحسرت شنیدن صدای اولین گریه دخترک، مادر را رها نمی‌کند.

 

ترس از درد زایمان طبیعی، تنها مختص زنان ایرانی نیست اما ایران جزو معدود کشورهایی است که برای جلوگیری از افزایش روز افزون آمار سزارین برنامه مناسب و اثرگذاري ندارد. رتبه دوم سزارین در جهان متعلق به ایران است؛درحالي که کشورهای توسعه‌یافته سال‌هاست که روش‌های کاهش درد زایمان‌های طبیعی را ترویج می دهند.

 

فرزندان سلبریتی‌های خارجی همه با روش‌های طبیعی متولد می‌شوند مگر اینکه مشکل خاصی برای مادر یا فرزند وجود داشته باشد ودر کشورهای توسعه یافته سزارین تنها زمانی استفاده می شود که جان مادر و نوزاد درخطر باشد. امادر ایران بسیاری از هنرمندان سزارین را ترجیح داده‌اند و تمایل به زایمان طبیعی طبق معمول با هزار حرف و حدیث همراه است.

 

اگر زنی عادی از این چرخه خارج شود، اول از همه برچسب فقر به او و خانواده‌اش می زنند و بعد برای او و ظاهر از دست رفته‌اش دل می سوزانند. این در حالی است که داروهای بیهوشی حین زایمان سزارین از جفت به خون جنین منتقل می‌شود و اگر نگاهی به نسل‌های اخیر ایران بیندازید، می‌بینید بچه‌هایی که هر روز به دیده حیرت به رفتارهای‌شان می نگریم، اغلب دوره معیني را در رحم مادر نگذرانده و به زور سزارین متولد شده‌اند. بچه‌هایی که به جای آغوش مادر به دستگاه های ان آی سی‌یو سپرده شده‌اند.

 

ایران، مهد سزارین جهان!

طبق آخرین تحقیقات، ۸۰ درصد از زایمان‌های طبیعی نیاز به مداخلات پزشکی ندارد و فقط با ارائه آموزش به مادران و مراقبت و پایش آنان در دوران بارداری به راحتی قابل انجام است. کاهش درد زایمان طبیعی به خصوص زایمان در آب نیز این روزها در ایران انجام می‌شود اما نه آن‌گونه که شایسته است.

 

آمارهای غیررسمی سزارین از مرز ۹۰درصد گذشته است اما سیاست‌های ترویجی وزارت بهداشت، همچنان کارآمد چندانی ندارد و مردم هنوز این روش‌ها را نمی‌شناسند یا به آن اطمینان نمی‌کنند. وزارت بهداشت تجربه موفقی در ترویج این روش‌ها نداشته و برخی بیمارستان‌های تهران که ارائه دهنده این خدمات هستند،هنوز برای مردم شناخته‌شده نیستند.

 

این روزها مادران باردار می‌توانند جهت آشنایی با روش‌های کاهش درد، هر روز در ساعات مشخص به این بیمارستان‌ها مراجعه کنند اما بسیاری از آنان از این موضوع بی‌خبر هستند و تعدادی نيز که می‌دانند با معرفی دوستان و اقوام و شنیدن تجربه‌های موفق سایرین بر ترس خود فايق آمده و تصمیم گرفته‌اند با این روش‌ها آشنا شوند. تبلیغ سینه به سینه برای این روش‌ها بر خلاف سایر امور، چندان کارساز نیست و توان درهم شکستن تصویر زنان از درد زایمان را ندارد و جای خالی سیاست‌های فرهنگ‌سازی به وضوح به چشم می‌خورد.

 

مادران پیشگام

زهرا یکی از مادران باردار است که از ماه چهارم بارداری در یکی از بیمارستان‌های تهران که خدمات زایمان با کاهش درد را ارائه می دهد، پرونده دارد. او برای اولین‌بار از طریق یکی از دوستانش که با روش ورزش درمانی زایمان کرده با این روش‌ها آشنا شده و خود روش زایمان در آب را انتخاب کرده است.

 

این مادر جوان که ماه هفتم بارداری خود را پشت سر می‌گذارد، در گفت‌وگو با «قانون» می‌گوید:«متخصصان زنان و زایمان، یکی از مخالفان سرسخت ترویج روش‌های کاهش درد زایمان در ایران هستند، چون هزینه‌ای که از افراد برای سزارین می‌گیرند، در زایمان طبیعی وجود ندارد. وقتی باردار شدم، نزد پزشک خواهرم رفتم اما گفت من زایمان طبیعی انجام نمی‌دهم. روش آنان به‌گونه‌اي‌است که خودشان از اول می‌گویند سزارین کن و خودشان نيز تاریخ و ساعت زایمان را مشخص می‌کنند.

 

بعد از طریق دوستم که با ورزش درمانی زایمان کرده بود، در کلاس‌های مشاوره زایمان شرکت کردم و زایمان در آب بهترین روش زایمان طبیعی است». یکی دیگر از مادران که همراه همسرش برای شرکت در کلاس‌های آموزش حین بارداری به بیمارستان مراجعه کرده است به «قانون» می‌گوید: «شرکت در این کلاس‌ها از هفته بيستم بارداری، ترس از زایمان طبیعی را تا حد زیادی از بین می‌برد.

 

بارها لحظه زایمان را تصور می‌کنید و می‌دانید که قرار است طبیعی باشد. می‌دانید که درد هست اما تنها نیستی و زودتر از آنچه فکر کنید، تمام خواهد شد و قرار نیست دردسرهای بعد از عمل جراحی سزارین را داشته باشید. در همان جلسه اول با مامایی آشنا می شوید که قرار است تا آخرین جلسه همراه‌تان باشد. ورزش و تغذیه دوران بارداری، آشنایی با انواع دردهای زایمان و راه‌های کاهش آن با آموزش‌های تصویری ارائه می‌شود و در مورد درد حین لحظه خروج نوزاد و چگونگی مقابله با آن به‌طوركامل صحبت می‌شود.

 

خطرها را برای‌تان توضیح می‌دهند و همچنین به شما اطمینان می‌دهند که حین زایمان همراه‌تان را در کنار خود خواهید داشت که بزرگ‌ترین آرامش است». او در پاسخ به اینکه چرا زایمان در آب را انتخاب کرده است، به «قانون» می گوید: « زایمان در آب، اولین و بهترین پیشنهاد در بین روش‌های کاهش درد است. آب به‌خودی خود، آرامش‌بخش است و در زایمان نيز، عضلات را آزاد می‌کند و تا حد زیادی از درد می‌كاهد و همچنین زایمان سریع‌تر و راحت‌تر اتفاق می‌افتد. نیاز به داروی بیهوشی ندارد و نیاز به برش حین زایمان برای تساهل تولد را کاهش می دهد».

 

پزشکانی که فقط سزارین می‌کنند!

زایمان طبیعی با روش‌های کاهش درد به صورت رایگان انجام می‌شود و داوطلبان ملزم به پذیرش هزینه‌ای جز هزینه‌های جانبی نیستند. اما تنها جراحی سزارین، رقمی بالغ بر پنج‌میلیون برای افراد هزینه دارد و این جدا از پرداخت هزینه‌های بیمارستان است. این یکی از دلایلی است که پزشکان این روزها از سزارین استقبال کرده و مادران را به آن تشویق می‌کنند. آن‌ها به صراحت می‌گویند که سزارین می‌کنند واگر افراد قصد زایمان طبیعی دارند، به پزشک دیگری مراجعه کنند. دردسرهاي سزارين برای آن‌ها کمتر است.

 

یکی از آن‌ها معتقد است:«حوصله اینکه ۶ ساعت بالای سر مریض بایستم تا فارغ شود و بعد ۲۰ هزار تومان بگیرم را ندارم». آن‌ها زمان سزارین را خود تعیین می‌کنند و نیازی نیست که برای زایمان طبیعی از خواب خود بزنند و به سرعت راهی بیمارستان شوند. راحت‌طلبی برخی پزشکان در کنار سیاست‌های نه‌چندان کاربردی وزارت بهداشت، ایران را به مهد نوزادان سزارینی تبدیل کرده است.

 

لوح های دوستدار مادر، لوح‌هایی هستند که وزارت بهداشت به بیمارستان‌های ترویج دهنده روش‌های کاهش درد اهدا می‌کند اما از همان ابتدا نیز در عمل تنها چند بیمارستان محدود با این طرح همکاری کرده و از آن برخوردار شدند ووزارت بهداشت نيز راهکار دیگری در پیش نگرفت و طرح کاربردي خود را از دست داد.

 

این یکی از عمده دلایل چالش‌های دايمی میان انجمن مامایی ایران و وزارت بهداشت است که منجر به بیکاری بسیاری از ماماهای ایران شده، درحالی که انجام عمل سزارين منجربه عفونت‌هاي حين و بعد از انجام جراحي، عوارض داروهاي بي‌حسي و بي‌هوشي، صدمه به دستگاه ادراري، چسبندگي‌هاي پس از عمل و كم‌شدن عمر شيردهي می‌شود و همچنین جنین ۴۰ هفته کامل را در رحم مادر سپری نمی‌کند.

 

این بچه‌ها اغلب تا سه هفته زودتر از موعد به دنیا می‌آیند؛ در حالی که متخصصان به صراحت می‌گویند که یک روز نيز برای جنین در رحم مادر، یک روز است واهمیت دارد. حتي نوزاداني كه با سزارين ناگهاني و اورژانسي متولد مي شوند نيز، ۴۰ هفته كامل را درون رحم مادر به سر برده و از اين نظر درگير عوارض سزارین نظیر زردی‌های طولانی و بیماری‌های تنفسی هستند که مادران علت آن را نمی فهمند.

 

زایمان در آب نيز شرایط خود را دارد

اما تمام زنان نمی‌توانند از روش زایمان در آب استفاده کنند. «مژگان کرم ‌نیای‌فر» متخصص زنان و زایمان و ريیس بخش زنان بیمارستان صارم معتقد است آب، دردهای زایمان را کاهش می‌دهد و نیازی به برش و بخیه نخواهد بود اما همه خانم‌های باردار نمی‌توانند زایمان در آب را تجربه کنند. این خانم‌ها گزینش می‌شوند؛ چراکه باید دارای ویژگی‌هایی باشند. مثلا در طول دوران بارداری، باید هیچ عوارضی در مادر وجود نداشته باشد، ضربان قلب بچه خوب باشد و پیش از زایمان بچه مدفوع نکرده و پارگی طولانی‌مدت کیسه آب نداشته و مادر نیز عفونت نداشته باشد. همچنین شرایط فیزیکی‌اش نیز مناسب باشد یعنی لگن مادر در شرایط مناسب باشد و بچه نيز خیلی درشت نباشد و حین خروج دچار مشکل نشود. با این ویژگی‌ها مادر می‌تواند وارد آب شود.

 

اگرچه زایمان در آب، در زایمان اول نيز انجام می‌گیرد اما در زایمان‌های بعدی خیلی مناسب‌تر است. به گفته این متخصص زنان و زایمان، روش‌های متنوعی برای کاهش درد زایمان و استفاده مادران وجود دارد. مثلا تنفس گازی مخلوط از اکسیژن و گاز بیهوشی. افراد با استنشاق این گاز کمتر درد می‌کشند، یا روش دیگری که ما کمی مواد بی‌حسی در دهانه رحم تزریق می‌کنیم که دراصطلاح به آن روش‌های بی‌حسی پاراسرویکال می‌گویند یا استفاده از روش بدون درد اپیدورال یا اسپاینال.

 

این کار را از ناحیه کمر انجام می‌دهند و تا حدودی شبیه مراحل سزارین است ولی میزان دارو با سزارین بسیار فرق می‌کند؛ به‌گونه‌ای که خانم قدرت راه رفتن و ایجاد فشار را دارد ولی در عین حال دردش نيز کاهش پیدا می‌کند. اگر زایمان در شرایط خوب انجام شود و دستکاری‌های بی‌جا صورت نگیرد و برش داده شده نيز به خوبی ترمیم شود، عارضه‌ای نخواهد داشت و مادر با مشکلی روبه‌رو نمی‌شود.

 

سزارین و مد تاریخ تولد!

این روزها مدهای تازه نیز زنان را به سمت سزارین سوق می دهد. آن‌ها تاریخ تولدهای رند ودقیق را برای فرزندان‌شان، انتخاب یا سعی می کنند تاریخ تولد آنان را با روز خاصي که برای‌شان مهم است، هماهنگ کنند. به همین دلیل تن به سزارین داده، نوزاد را زودتر از موعد از رحم خارج کرده و به دستگاه می‌سپارند.

 

اماکارشناسان معتقدند که تکامل بیشتر جنین، کاهش مشکلات تنفسی ، کاهش خطر عفونت ، کاهش زمان بستری در بیمارستان ، کاهش خطرات ناشی از جراحی و بیهوشی ، کاهش زمان نیاز به استراحت مادر ، ارتباط سریع‌تر مادر و نوزاد، مرگ‌و‌میر کمتر مادران ، کاهش زمان درد مادر ، شیر دهی سریع‌تر نوزاد ، تقویت سیستم ایمنی نوزاد وکاهش خطر مشکلات تنفسی در نوزاد دردوران کودکی مثل خطر آسم، از مزایای انتخاب روش طبیعی زایمان است.

 

اما آنچه مسلم است در كشور ما روش‌هاي كاهش درد و خوشايندسازي زايمان طبيعي به درستي عرضه نشده و عده زيادي از مادران تنها ترس و دلهره و درد زايمان طبيعي را مي شناسند، پس براي فرار از آن به سزارين روي مي آورند. ایران، راه درست استفاده از خدمات مامایی را نمی داند.

 

 

  • 17
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش