دکتر سعید چارسویی در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: از این روش به منظور تشخیص و تایید تشنج با علل نامعلوم استفاده میشود. سردردهای میگرنی، حالتهای سایکوژنیک یا مشکلات روانپزشکی علایمی شبه تشنج ایجاد میکنند که برای تشخیص و تایید منبع اصلی و تیپ تشنج از روش LTM استفاده میشود. این روش با مشخص کردن نوع داروی مصرفی و علت مقاومت دارویی بیمار، سبب کاهش عوارض جانبی دارو و بار اقتصادی میشود. در استفاده از این روش کانون تشنجزایی بیمار به طور دقیق شناسایی میشود و این روش برای بیماران مبتلا به صرع که تصمیم به جراحی گرفتهاند، بسیار مفید واقع میشود.
وی با اشاره به فرایند روش LTM گفت: در طول ۲۴ ساعت اول، بیمار بدون قطع داروهای مصرفی تحت کنترل قرار میگیرد و در صورت حمله، تنشج ثبت میشود. اگر حملهای در طول ۲۴ ساعت اول رخ ندهد، ارائهی داروها هر روز ۲۵ الی ۵۰ درصد کاهش مییابد و بیمار در آستانه تشنج یک دقیقهای الکتریکال و حملات بالینی قرار میگیرد. تمامی حملات تحت کنترل کادر آموزش دیده بوده و از این رو هیچ خطری بیمار را تهدید نمیکند.
وی افزود: از زمان راهاندازی این سیستم در بیمارستان رازی تبریز، بیش از ۱۸۰ بیمار تشنجی پذیرش شدهاند، ولی با توجه به این که تشنج بیماری خاص و تحت پوشش بیمه به شمار نمیآید، همهی بیماران توان بهرهمندی از این روش را ندارند؛ به طوری که هزینهی ۲۴ ساعت تحت نظر بودن در بخش حدود ۳۰۰ هزار تومان برآورد شده است. با وجود پایین بودن نرخ پذیرش در تبریز، اکثر بیماران از پرداخت همین میزان نیز ناتوان هستند.
استادیار دانشگاه علوم پزشکی تبریز در ادامه با ارائه تعریفی از تشنج گفت: به تخلیه ناگهانی الکتریسیته نورونهای مغز تشنج گفته میشود که در صورت تکرر، صرع یا اپیلپسی خوانده میشود. تشنج در افراد مختلف به شکل و تیپهای مختلفی بروز میکند.
وی با اشاره به علائم تشنج منتشر، بزرگ و ژنرالیزه گفت: در این نوع از تشنج، افراد هوشیاری خود را از دست داده و علایم حرکتی همچون انحراف چشم، گاز گرفتگی زبان، خروج کف از دهان و بی اختیاری ادرای و مدفوع در آنان دیده میشود.
وی عنوان کرد: برخی از انواع تشنجات نیز بر اساس نواحی درگیر مغز (لوب پیشانی، آهیانه، گیجگاهی، لوب پسین و پیشین) در بروز تشنج نامگذاری میشوند که تشنجات پارشیال، کوچک یا فوکال از این نوع هستند.
چارسویی بیان کرد: مشاهده حالات و علایم بالینی بیمار از مهمترین راههای تشخیص تشنج به شمار میآید. همچنین دریافت شرح حال از بیمار در تشنج فوکال و گرفتن گزارش از اطرافیان بیمار در تشنج ژنرالیزه نیز میتواند در تشخیص تشنج به پزشک کمک کند.
وی با اشاره به علل بروز تشنج ادامه داد: مشکلات مغزی، قلبی و متابولیکی مثل تغییر در الکترولیتها از علل مختلف بروز تشنج به شمار میآیند که علل مغزی یا اپیلپتیک از اصلیترین علل بروز تشنج به شمار میآید و از نوار مغزی نیز جهت تایید تشنج میتوان استفاده کرد.
- 20
- 2