سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
۱۲:۲۸ - ۰۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۲۰۱۸۱۵
حوزه بهداشت و رفاه

عبداللهی: داروخانه‌های دولتی و شبه‌دولتی پروانه تاسيس ندارند

اكبر عبدالهی اصل,اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,بهداشت

حدود ١٠ هزار داروخانه خصوصي، يك هزار داروخانه بيمارستاني و ٣٨٠ داروخانه دولتي، نظامي، ارگاني و غيره در كل كشور وجود دارد. با اين حال سهم داروخانه‌هاي دولتي با وجود همه شعارها از بازار ٥ ميليارد دلاري داروي كشور، تقريبا نصف است. حال آنكه طبق اسناد بالادستي، اصولا بخش خصوصي بايد تقويت مي‌شد. اما كوچك و ضعيف بودن بخش خصوصي (در اينجا بخوانيد داروخانه‌هاي خصوصي) در ايران باعث شده تا نه تنها قدرت رقابت با بخش‌هاي دولتي و شبه دولتي فربه را نداشته باشند بلكه حتي از به چالش كشيدن اين سيستم عريض و طويل و قدرتمند كه هم تاجر است هم ناظر، واهمه داشته باشند.

 

در چنين بستري، بي‌عدالتي‌ها و رانت‌ها‌ زاده مي‌شوند تا بخش‌هاي دولتي و شبه‌دولتي بزرگ، قدرتمند و محق بمانند. براي بررسي بيشتر مشكلات ناشي از حضور و توسعه داروخانه‌هاي دولتي و شبه‌دولتي در بازار توزيع دارو در كشور با «اكبر عبدالهي اصل»، عضو هيات علمي دانشگاه تهران و از مديران سابق سازمان غذا و دارو، به گفت‌وگو نشستيم.

 

اجازه بدهيد از همين ابتدا سراغ اصل مطلب برويم و بپرسيم آيا داروخانه‌هاي دولتي و شبه‌دولتي، مانند داروخانه‌هاي دانشگاهي، نظامي و هلال احمر، پروانه تاسيس دارند؟

اغلب آنها ندارند! بگذاريد مساله را اينگونه تشريح كنيم؛ ما بطور سنتي كارهايي و گاهي اشتباهاتي انجام داده‌ايم كه بعدها با تكرار آن در جامعه جا افتاده‌اند و امكان تغيير آن سخت است. براي مثال ما هيچگاه قانون شفافي در مورد تاسيس و مديريت داروخانه نداشتيم اما در اثر تكرار برخي رويه‌ها هم‌اكنون دچار چالش‌هاي مختلف شده‌ايم. يكي از اين موارد ايجاد داروخانه‌هاي هلال احمر، دانشگاهي و شبه دولتي است.

 

در اين مورد خاص، دليل متولد شدن چنين داروخانه‌هايي از ابتدا چه بوده و چطور الان به چنين درجه‌اي از انحصار در بازار رسيده‌اند؟

اوايل انقلاب و در زمان جنگ، داروخانه‌هايي مانند داروخانه‌هاي بنياد شهيد و هلال احمر با هدف تسهيل كمك رساني به مناطق محروم يا بحران‌زده ايجاد شدند. بعدها هم به دليل كمبودهاي دارويي، معضلات توزيع و عرضه داروهاي بيماران خاص، يارانه‌اي بودن برخي داروها، وزارت بهداشت ترجيح داد با اين داروخانه‌ها بيشتر همكاري كند و آنها هرروز بزرگ‌تر شدند. اما در حال حاضر فقط هلال احمر چهل داروخانه در كشور دارد كه اين داروخانه‌ها جزو بهترين و لوكس‌ترين داروخانه‌هاي كشور هستند و كسي هم از صاحب منصبان نمي‌پرسد اين داروخانه‌ها طبق كدام رسالت جمعيت هلال احمر باقي مانده است.

 

آيا مي‌توان از نوع فعاليت‌هاي جمعيت هلال احمر به جايي مانند سازمان صليب سرخ جهاني شكايت كرد؟

انجمن داروسازان ما تقريبا يك دهه پيش تلاش كرد اقداماتي در اين راستا انجام دهد ولي در نهايت به دلايل مختلف متوقف شد. اما بايد توجه داشت كه زنجيره‌اي بودن داروخانه‌هاي دانشگاهي، هلال احمر و نظامي به آنها قدرت خريد متمركز و چانه‌زني بيشتر مي‌دهد، اين آن چيزي است كه دوستان داروخانه‌دار و انجمن داروسازان ما سعي بر انكار آن دارند و سعي دارند به‌جاي چند بنگاه با قدرت هزار واحدي متحد، هزاران نيروي يك‌واحدي متفرق باقي بمانند؛

 

ضمن آنكه اين داروخانه‌هاي زنجيره‌اي دولتي فقط محلي براي فروش و عرضه دارو نيستند بلكه قدرت دخالت در توليد و واردات و توزيع دارو را هم در اختيار دارند. نكته مهم اينجاست كه داروهايي كه توسط اين داروخانه‌ها تامين مي‌شوند لزوما داروهاي اورژانسي و حياتي نيستند و در ميان آنها داروهاي لوكس هم به چشم مي‌خورد. البته در سال‌هاي اخير، فعاليت‌هاي اينچنيني اين داروخانه‌ها توسط سازمان غذا و دارو محدود و جلوي برخي از آنها گرفته شده است ولي كافي نيست.

 

نتيجه رفتار فراقانوني، غير شفاف، انحصاري و در برخي موارد شبهه‌دار اين داروخانه‌هاي زنجيره‌اي به جز اثر مخربي كه بر قدرت رقابت داروخانه‌هاي بخش خصوصي دارد چه تاثيرات خرد و كلان ديگري بر سلامت بازار داروي كشور دارد؟

يكي از مهم‌ترين نتايج سهم ناعادلانه داروخانه‌هاي دولتي، ترويج رفتارهاي خلاف قانون به ساير بخش‌ها و از جمله برخي داروخانه‌هاي بخش خصوصي به علت عدم سود دهي مناسب است. امروزه اين غير اقتصادي بودن داروخانه‌هاي خصوصي منجر به برخي رفتارهاي غيراصولي از قبيل فروش داروي بدون نسخه، جابه‌جايي برندها و اصرار بر برندهاي خاص، فروش داروهاي خارج از شبكه، عدم رعايت شرايط نگهداري، عدم رعايت قيمت‌هاي مصوب و عدم ارايه خدمات دارويي صحيح شده و تكرار اين رفتارها، قبح آن را از بين برده و پس از مدتي به يك رويه ناهنجار و فرهنگ نادرست تبديل مي‌شود. و تصور مردم نيز در اين بستر شكل مي‌پذيرد. وقتي داروخانه مي‌بيند كه فروش بسياري از داروها را تحت فشار داروخانه‌هاي دولتي از دست داده است و سوددهي مناسبي ندارد، كم‌كم ممكن است به فروش بدون نسخه دارو، فروش داروي منقضي، خريد ارزان‌تر داروها از دستفروشان دارويي و غيره روي آورد.

 

اين مورد آخر را بيشتر توضيح بدهيد؛ خريد دارو از دستفروشان دارويي يعني چه؟

برخي كشورهاي همسايه ما از بزرگ‌ترين محل‌هاي توليد و تجارت داروهاي تقلبي در جهان هستند. داروهايي كه در اغلب موارد از نظر ظاهري با نمونه واقعي تفاوتي ندارند. سوءمديريت‌هاي بازار دارو ناشي از فشارهاي سياستمداران از يكسو و ترجيح مصرف داروي خارجي نسبت به نمونه ايراني در ميان پزشكان و عامه مردم از سوي ديگر، موجب شده حجم قابل‌توجهي از اين داروها روانه بازار ايران شوند. اين داروها كه اغلب توسط دستفروشان و برخي ويزيتورهاي غيررسمي توزيع مي‌شوند، نسبت به نمونه اصلي كه توسط شركت‌هاي پخش توزيع مي‌شوند، به دليل قيمت پايين‌تر، سود بيشتري را نصيب داروخانه‌ها مي‌كنند.

 

بنابراين وجود داروخانه‌هاي دولتي و شبه‌دولتي با توجيه تسهيل دسترسي اقشار محروم و مناطق دورافتاده به دارو، موجب پديد آمدن سيستم‌هاي بيماري شده كه منشا فسادند و البته عزمي هم براي مقابله با آنها وجود ندارد و تنها كاري كه تا امروز توانسته‌ايم انجام بدهيم اين است كه جلو بيشتر شدن تعداد آنها را بگيريم. اما در عوض، آنها كه هستند هر روز بزرگ‌تر و قدرتمندتر مي‌شوند.

 

چطور اين اتفاق مي‌افتد؟

بعضي از داروها به علت تعداد كم مصرف، آنها را در بازار نمي‌توان پخش كرد. براي مثال تقاضا براي برخي داروهاي خاص در كشور كه قيمت‌هاي نجومي هم دارند، به بيش از چند هزار قلم در سال نمي‌رسد. توزيع اين داروها اغلب بين همه داروخانه‌هاي كشور امكان‌پذير نيست و به همين علت ترجيح بر اين است كه در اختيار داروخانه‌هاي خاصي قرار بگيرند. وقتي توزيع اين داروها در اختيار دولت است پس داروخانه‌هاي بخش دولتي به داروخانه‌هاي بخش خصوصي مرجح مي‌شوند. همين مساله موجب مي‌شود اين داروخانه‌ها بيشتر محل رجوع باشند و افراد، داروهاي معمولي مورد نياز خود را هم از اين داروخانه‌ها تامين كنند. در نتيجه داروخانه‌هاي بخش خصوصي هر روز بيشتر تحت فشار مالي قرار خواهند گرفت.

 

در نهايت چه راهكاري براي بهبود وضعيت عرضه دارو داريد؟

به نظر من با وجود تلاش داروسازان كشور، نظام عرضه داروي كشور هنوز نتوانسته است جايگاه در شأن خود را در كشور ايجاد كند و لازمه اين كار ايجاد تعريف يك ساختار اقتصادي قدرتمند مبتني بر منافع واقعي همه ذي‌نفعان از جمله بيماران و داروسازان و ايجاد يك مجموعه صنفي قدرتمند براي مطالبه و اجراي اين ساختار است.

 

 

 

 

etemadnewspaper.ir
  • 15
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش