به گزارش خبرآنلاین به نقل از اداره کل پزشکی قانونی استان تهران، در سال گذشته، ۱۱۱ نفر مرد و ۷۳ نفر زن به دلیل مسمومیت با قرص برنج فوت کردند.
فسفات آلومینیوم که از آن برای ضدعفونی کردن و جلوگیری از آفت زدگی غلاتی همچون برنج استفاده می شود، به نام های تجاری مختلفی همچون کوئیک فوس (Quickphos) و سلفوس (Celphos) وجود دارد که در ایران به نام قرص برنج مشهور است.
مصرف این قرص ظرف مدت سه تا چهار ساعت سیستم تنفسی و قلب را دچار اختلال می کند و فرد با تحمل درد شدید جان می سپارد.
دلایل اصلی مسمومیت با قرص برنج
مصرف اشتباه قرص موجود در برنج و مصرف قرص های قلابی توهم زا که دارای ترکیبات قرص برنج یا خود قرص برنج هستند و مصرف برای خودکشی ازجمله موارد اصلی مسمومیت با قرص برنج است.
قرص برنج هیچ پادزهری ندارد
پزشکی قانونی تصریح کرده است، با توجه به اینکه تاکنون مکانیسم دقیق بروز اثرات سمی فسفید آلومینیوم (قرص برنج ) در انسان شناخته نشده است، هیچ پادزهر اختصاصی در درمان مسمومیت حاد با آن وجود ندارد و اقدامات درمانی فقط شامل اقدامات حمایتی ـ علامتی است.
از لحاظ زمان بروز علائم و نشانه های بالینی نیز بعد از ۱۰ تا ۱۵ دقیقه از مصرف خوراکی قرص فسفید آلومینیوم، علائم و نشانه های مسمومیت ظاهر می شود و مرگ در مدت کمتر از ۶ ساعت ممکن است رخ دهد.
علائم مسمومیت
در صورت مسمومیت خوراکی، علائم تحریکی دستگاه گوارش شامل تهوع، استفراغ و دردهای شکمی است و بیشتر مرگ و میرها در خلال ۱۲ تا ۲۴ ساعت اولیه مسمومیت اتفاق می افتد و معمولا ناشی از ایست قلبی ـ تنفسی است و مرگ و میر بعد از ۲۴ ساعت اغلب ناشی از نارسایی کبدی و کلیوی است، علائم بالینی در این نوع مسمومیت، ناشی از درگیری سیستم قلبی ـ عروقی، گوارشی، عصبی و ریوی است.
- 17
- 3