بیشترین موارد مرگ این بیماری در استانهای کرمان، گلستان، گیلان، فارس و کهگیلویه و بویراحمد بوده است که به گفته عضو کمیته کشوری آنفلوانزا عمده کشتههای این بیماری آمپول دگزامتازون زده بودند. حالا بر اساس آنچه وزارت بهداشت اعلام کرده، همهگیری این بیماری در حال گذر است و تا سه هفته دیگر موج اول و اپیدمیک آنفلوانزا تمام میشود و به احتمال زیاد موج دوم و سوم جای آن را میگیرد. موجی که گفته میشود با ویروس h1n1 خودش را نشان میدهد و البته عمر ویروس دو ماه بیشتر نیست.
مسعود مردانی عضو کمیته کشوری پیشگیری از آنفلوانزا که آخرین گزارش از وضع شیوع این بیماری در کشور را میدهد، میگوید: «همانطور که در کتاب عفونی نوشته شده بروز اپیدمی آنفلوانزا هر ۴ سال یک بار اتفاق میافتد چرا که ویروس در حال تغییر جهش ژنی است. در واقع به علت تغییرات جهش ژنی ویروس، مردم در مقابل ویروس جدید ایمن نیستند و خود به خود به این بیماری مبتلا میشوند بنابراین موارد بستری و مرگ و میر نیز زیاد میشود.»او توضیحات بیشتری در این باره میدهد:«از زمانی که موج اول آنفلوانزا وارد کشور شده ۴هزار نفر در بیمارستان بستری شدهاند البته این آمار با توجه به جمعیت ۸۰ میلیون نفری از آمار واقعی کمتر است و ممکن است در روزهای اخیر، تعدادی هم به این آمار اضافه شود که عمدتاً مربوط به مرکز و غرب کشور خواهد بود چرا که موج آنفلوانزا در شرق کشور فروکش کرده و اکنون به نوار غربی و مرکزی کشور رسیده است.»
پنومونی یا سینه پهلو از جمله عوارض اجتنابناپذیر آنفلوانزا است، علاوه بر این بدن درد، تبهای شدید و ناگهانی، ضعف و بیحالی، تهوع و استفراغ و... علائمی هستند که میتواند نشانهای از ابتلا به بیماری آنفلوانزا باشد. به گفته دکتر مردانی، راه اصلی انتقال بیماری در عفونتهای ویروسی دستگاه تنفسی فوقانی از جمله سرماخوردگی و آنفلوانزا از راه تماس دستهای آلوده اتفاق میافتد.
اولین و مهمترین روش مؤثر پیشگیری از این بیماری تزریق واکسن آنفلوانزا است. بهترین زمان تجویز واکسن برای مردم عادی مهر و آبان ماه است اما اگر افرادی موفق به دریافت این واکسن نشدهاند میتوانند بهشرطی که واکسن در دسترس باشد تا پایان فصل ابتلا به این بیماری واکسن دریافت کنند.
عضو کمیته کشوری آنفلوانزا، تزریق واکسن را به همه کودکان بالاتر از ۶ ماه، زنان باردار، افراد بالای ۶۵ سال، افراد دارای بیماریهای زمینه و سیستم ایمنی پایین مانند بیماران تنفسی، کلیوی، قلبی و مبتلایان به سرطان پیشنهاد میدهد. با این حال به گفته او، هم اینک واکسن آنفلوانزا در کشور نایاب شده و مردم باید منتظر واردات واکسن باشند. به علت ورود موج اپیدمیک این بیماری تقریباً همه ۲ میلیون دوز واکسن وارد شده به کشور مصرف شده است اما هم اینک افراد در معرض خطر از جمله بیماران اچآیوی مثبت، مبتلایان به دیابت، زنان باردار و کسانی که بیماریهای زمینهای دارند در اولویت تزریق واکسن قرار دارند.
در این باره توزیعکنندگان واکسن به «ایران» خبر میدهند: ثبت سفارش مقدار واکسن مورد نیاز کشور نیاز به بازه زمانی یکساله دارد، با وجود این و علیرغم مشکلات زیاد و تحریمها تلاشمان بر این است واکسن آنفلوانزا بهصورت اضطرار وارد کشور شود.
دومین راه پیشگیری از ویروس آنفلوانزا شست وشوی مکرر دستها است. دکتر مردانی در ادامه به نکته قابل توجه دیگری اشاره میکند:«ویروس آنفلوانزا بشدت مسری است. این ویروس ۸ ساعت روی سطوح زنده میماند و در کمتر از ۳۰ دقیقه از راه دستهای آلوده منتقل میشود، بنابراین ما به خانوادهها توصیه میکنیم بلافاصله بعد از آنکه فرزندشان از مدرسه به خانه آمد پیش از آنکه به پریز برق یا کنترل تلویزیون و... دست بزنند سریع دستهایشان را به مدت۳۰ ثانیه با آب و صابون بشویند. شست وشوی دستها باعث قطع زنجیره انتقال ویروس دستگاههای تنفسی فوقانی میشود. از آنجایی که شرایط انتقال ویروس H1N1 در فصول سرد سال بیشتر فراهم میشود و بیماری اپیدمی شده است، به مردم توصیه میکنیم از آغوش گرفتن و بوسیدن یکدیگر بویژه در مراسمهای مذهبی خودداری کنند. دفع بهداشتی ترشحات دستگاه تنفسی، دور انداختن دستمال کاغذی آلوده به آبریزش بینی در سطل زباله در دار و پرهیز از دست دادن از جمله نکات کلیدی بهداشت فردی و عمومی است که از انتقال این بیماری جلوگیری میکند.
او در ادامه به جزئیات دیگری درباره تجویز داروی آنفلوانزا اشاره میکند:«تنها داروی مؤثر درمان آنفلوانزا تامیفلو خوراکی است که از هفته پیش مجدداً ۸۰۰ هزار دوز از این دارو از کشور هند وارد شد و در همه بیمارستانهای دولتی کشور توزیع شده است.» مردانی میگوید: «طبق استانداردهای جهانی این دارو فقط در اختیار بیمارستانهای دولتی قرار میگیرد و در مطبها و کلینیکها تجویز نمیشود چرا که ممکن است به علت تشخیص غلط و مصرف نابجای دارو مقاومت ویروس بالا رفته و ویروس تهاجمیتر شود. از اینرو همه افرادی که علائم آنفلوانزا دارند بعد از مراجعه به بیمارستانهای دولتی ترشحات گلویشان کشت داده میشود چنانچه نتیجه تست مثبت باشد در همان مرکز درمانی تعداد ۱۰ کپسول ۷۵۰ میلیگرمی به بیمار تجویز میشود که صبح و شب باید مصرف کند. این دارو برای درمان آنفلوانزا بسیار مؤثر است و فقط برای بیماران بستری تجویز میشود. بعد از آنکه فهرست بیماران در اختیار معاونتهای بهداشتی دانشگاههای علوم پزشکی قرار گرفت دارو رایگان در اختیارشان قرار میگیرد.»
دکتر مردانی درباره شائبه ورود ویروس از کشورهای همسایه نیز میگوید: ما نمونه ویروس آنفلوانزا را به سازمان بهداشت جهانی در مراکش فرستادیم و تأیید شد که این ویروس در منطقه خاورمیانه جهش ژنی داشته و در کشورهای منطقه از جمله ترکیه، عمان و امارات نیز شیوع دارد.
او با بیان اینکه مبتلایان به آنفلوانزا در محیطهای بیمارستانی از دیگر بیماران جداسازی شدهاند، عنوان میکند: اغلب بیمارستانها برای ایمن کردن محیطهای بیمارستانی از عفونت H1N1بخشهای مجزایی را برای این بیماران در نظر گرفتهاند و همه پرستاران شاغل در این بخشها به اجبار واکسن زدهاند.
عضو کمیته کشوری آنفلوانزا در پایان از رسانهها خواست به انتشار گسترده توصیههای مربوط به روشهای پیشگیری از ابتلا به آنفلوانزا بپردازند:«ما از رسانهها میخواهیم درباره توصیههای ایمنی ابتلا به این ویروس تا حد ممکن اطلاعرسانی کنند و مردم را نسبت به این موضوع حساس کنند، همین که آنها بدانند ویروس بشدت مسری است و باید اصول بهداشتی را رعایت کنند به کاهش موارد این بیماری تا حد زیادی کمک میکند.»
توزیع یک نوع داروی آنفلوانزا در داروخانههای منتخب کشور
با توجه به افزایش بروز و شیوع بیماری آنفلوانزا، روز گذشته مدیر کل امور دارو مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو از توزیع یک میلیون قرص (اسلتامیویر) یک نوع داروی خوراکی آنفلوانزا خبر داد و گفت: داروی اسلتامیویر قرار بود از طریق معاونت بهداشتی در اختیار مراکز بهداشتی قرار گیرد، اما در این شرایط که تقاضا رو به افزایش است از وزیر محترم بهداشت درخواست کردیم این دارو علاوه بر معاونت بهداشتی در صورت تجویز سه گروه متخصص اطفال، کودکان و داخلی در داروخانههای منتخب دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور ارائه شود و بیماران بتوانند این دارو را از داروخانههای منتخب هم تهیه کنند که مورد موافقت مقام عالی وزارت واقع شد.
گفتنی است، در پی تشدید آنفلوانزا و تأثیر آلایندهها بر این بیماری وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در نامهای به پیروز حناجی شهردار تهران در خصوص مشکلاتی که آلودگی هوا برای سلامت ایجاد میکند، توضیح داد. معاون بهداشت وزیر بهداشت با اعلام این خبر به ایسنا گفت که با توجه به اینکه در اوج دوره بیماری آنفلوانزا قرار داریم و این دوره اوج حداقل تا دو هفته آینده به طول میانجامد، آلودگی هوا میتواند تشدیدکننده آن شود و احتمال ابتلا به آنفلوانزا در بین افراد بویژه کودکان، افراد بالای ۶۰ سال، کسانی که سیستم ایمنی بدنشان ضعیف است، افراد دارای بیماری زمینهای و... تشدید شود.
- 19
- 2