این یکی را دیگر نمیشود پنهان کرد، همه ما گاهی دیده ایم که برخی پزشکان برای تهیه دارو، بیمار را به داروخانه ای خاص ارجاع می دهند یا هنگام نسخه نویسی به برند خاصی اشاره می کنند. احتمالا میخواهند دارو از نظر نام و نشان و کیفیت بهتر و برتر باشد که بیمار متضرر نشود. منطق و حس انسانی این را می گوید اما برخی هم معتقدند این کار، بوی زدوبند با شرکت های پخش دارو و داروخانه می دهد.
در این باره سبحانی فر رئیس کمیته ارتباطات کمیسیون صنایع مجلس به خراسان چنین می گوید: «شنیده می شود برخی پزشکان از ناحیه زدو بند با داروخانه ها بعضا درآمد ماهیانه بیش از ۱۰ میلیون دارند یا این که به قیمت فشار به بیماران برای تهیه داروهای غیر ضروری و خاص از داروخانه ها جوایزی چون سفر به کشورهای اروپایی دریافت می کنند تاسف آوراست.»یا به این مشاهدات خبرنگار فارس دقت کنید:»بیمار که از مطب خارج میشود، منشی کارت و آدرس دو داروخانه را به بیمار میدهد و میگوید» حتما داروها را از این داروخانهها تهیه کنید.
نوبت به بیماران دیگر که میرسد همین کار ادامه پیدا میکند؛ من هم بنا به توصیه منشی برای تهیه داروها به یکی از همین داروخانهها مراجعه میکنم؛ وقتی از یکی از کارکنان داروخانه درباره دلیل ارجاع بیماران مطب آقای دکتر به این داروخانه سوال میکنم میگوید این که موضوع عجیب و غریبی نیست، درصد مشخصی بین داروخانه و پزشک تعیین میشود و پزشک به ازای نسخههایی که میفرستد مبلغ معینی را دریافت میکند؛ گاهی این مبلغ به چندین میلیون تومان در ماه هم میرسد».
نه همه پزشکان
به طور قطع طرح و گزارش این گونه موارد هیچ گاه به معنای این نیست که تمامی پزشکان اهل زدوبندهای این چنینی هستند که همه ما نیز پزشکان متعهد و با اخلاق بسیاری را می شناسیم که انسانیت را به هر مبلغ دیگری ترجیح می دهند. اگرچه کم تعهدی و سرهم کردن ویزیت ها با اختصاص کمترین زمان برای بیمار نیز از خاطرات فراوان بسیاری از ما در برخی مطب ها و درمانگاه ها به شمار می آید.
زدوبندهای ۳ گانه
به طور کلی در مواجهه با این پزشکان میتوان آنها را به چند گروه تقسیم بندی کرد؛ گروهی که تمایلی برای زدوبند با داروخانهها ندارند، گروهی توافق شان در حد معرفی به داروخانه و دریافت درصدی از مبلغ نسخه است و گروهی دیگر، علاوه بر داروخانهها با شرکتهای پخش مکملهای غذایی نیز قراردادهای نانوشته دارند و این شرکتها ترتیب مسافرتهای خارج از کشور، هدیه سکههای طلا یا پرداخت مبالغی به ازای فروش امانی مکملها در مطب را میدهند.
یک داروخانه دار در تهران درباره این موضوع این طور به فارس گفته است: برخی از پزشکان علاوه بر این که با داروخانهها قرارداد دارند با شرکتهای تامینکننده و پخش دارو هم قراردادهای نانوشته دارند.
از تورهای خارجی تا هدایای ویژه
گویا ابعاد این سودجویی فقط به همین زد و بندها ختم نمیشود و ماجرا وقتی جالب تر میشود که بنا به گفته این داروسازبرخی پزشکانی که اسم و رسمی دارند سهامدار شرکتهای واردکننده محصولات پزشکی و تجهیزات پزشکی و دارویی هستند و محصولات شرکت خود را برای بیمار تجویز میکنند، یا این که دارویی را به صورت امانی در مطب نگهداری و به ازای فروش آن درصدی را دریافت میکنند.
برای بررسی بیشتر موضوع به سراغ مسئولان سازمان غذا و دارو می رویم. یکی از اعضای شورای عالی نظام پزشکی در این باره به فارس میگوید: صرفا مسئله سودجویی دلیلی برای ارجاع بیماران به یک داروخانه خاص نیست به دلیل این که ممکن است دارو داروی خاصی باشد و تنها یک داروخانه منتخب اقدام به فروش آن دارو کند، از سوی دیگر اگر بیمار تخلفی را در این زمینه مشاهده کند میتواند موضوع را از طریق سازمان نظام پزشکی پیگیری کند، پزشک نمیتواند بیمار را ملزم کند که از داروخانه خاصی خرید دارو را انجام دهد.
گفت و گو
عضو کمیسیون اصل ۹۰ در گفت وگو با خراسان: تعزیرات باید به این زدوبندها رسیدگی کند
محمد اکبری- منصوری عضو کمیسیون اصل ۹۰ مجلس در گفت وگو با خراسان درباره اخبار اعلام شده در خصوص «زدو بند برخی پزشکان با داروخانه ها» برای مجاب کردن بیماران برای تهیه دارو از آن داروخانه اظهار کرد: ما در این زمینه قانون کم نداریم و در قدم اول باید سازمان تعزیرات وارد شود.وی افزود: در گام اول اقدام رسانه ای و شکایات مردم نخستین اقدام مقابله با این پدیده نا مطلوب به شمار می رود و در قدم بعدی نظام پزشکی و «سازمان نظام صنفی وزارت صنایع و معادن» باید در این زمینه ورود کند.نماینده ساوه در مجلس خاطرنشان کرد: خوشبختانه شخص وزیر بهداشت و درمان، پزشکی متعهد بوده است که در این زمینه دقت نظر بالایی دارد از این رو انتظار داریم پیش از ورود مجلس به عنوان ناظر اجرای قانون، شخص ایشان و وزارت متبوعشان به این موضوع ورود کنند.
مجلس در صورت کوتاهی دستگاه های نظارتی ورود خواهد کرد
سبحانی فر رئیس کمیته ارتباطات کمیسیون صنایع و معادن مجلس نیز در این زمینه گفت: دستگاه های نظارتی به ویژه نظام پزشکی در این زمینه کنترل بیشتری داشته باشد و مانع چنین سوءاستفاده هایی که از هر جهت به ضرر بیمار است شود.وی اشاره کرد: هر چند قاطبه جامعه پزشکی کشورمان پاک دست و متعهد هستند اعلام این خبر که شنیده می شود برخی پزشکان از ناحیه زدو بند با داروخانه ها گاهی درآمد ماهیانه بیش از ۱۰ میلیون دارند یا این که به قیمت فشار به بیماران برای تهیه داروهای غیر ضروری و خاص از داروخانه ها جوایزی چون سفر به کشورهای اروپایی دریافت می کنند تاسف آوراست.نماینده سبزوار تصریح کرد: در صورت اعلام شکایات مردمی از پزشکان اگر دستگاه های نظارتی در این زمینه کوتاهی کنند حق ورود مجلس به موضوع تحقیق و تفحص در این زمینه محفوظ خواهد بود.
- 17
- 6