زنگ خطر دارو برای علاج بیماران مبتلا به سرطان به صدا درآمده است و خیلی از مراکز درمانی داروهای کیموتراپی ندارند. چندی پیش متخصصان حوزه سلامت از آمار مضطرب کننده شیوع سرطان (cancer) خبر داده و اخطار داده بودند در صورتیکه وضعیت به همین شکل امتداد پیدا کند مرگ و میر ناشی از ابتلا به سرطان نیز سرعت خواهد گرفت.
روز قبل رئیس فراکسیون غذا و دارو این کمبود دارو را در کشور تائید کرد و با تداعی این نکته که ۲۰ قلم دارویی درکشور کمبود داریم، خاطرنشان کرد:تامین داروهای خاص و کیموتراپی (chemotherapy) باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد. همایون هاشمی همینطور به سخنان بعضی مسئولان وزارت بهداشت که اعلام نموده اند کمبود دارو نداریم، اشاره نمود و بیان کرد:« این گفته درست نیست و در وضعیت تحریمی سختی قرار داریم. تامین داروهای خاص و شیمی درمانی باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد. باید ارز آن ها در طول موقعیت مناسب تامین شود تا مردم دچار آشفتگی و مشکل نشوند و واحدهای درمانی بتوانند بدرستی خدمات رسانی کنند.»
چندی پیش هم ابوالفضل اصلانی، معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با اعلام اینکه صرفا سه درصد نیاز دارویی از بیرون کشور تامین می شود، اعلام کرد:هم اینک حدود ۲۱ قلم کمبود دارویی در اصفهان داریم که اکثر اقلام وارداتی و برندهای کمیاب هستند. تحریم آمریکا علیه ایران در زمینه کالاهای اساسی مسئله تازه ای نیست و قبل از این نیز، بارها به روش گوناگون این مسئله تایید شده است. دولت وقت آمریکا هیچوقت زیر بار این مسئله نرفته است؛ ولی رسانه های غربی بارها در این مورد نوشته اند.
تحریم های شدید بانکی و تهدید ثانویه شرکت هایی که با ایران مشارکت می کنند، تقریباً همکاری شرکتهای دارویی را با ایران غیر ممکن کرده است. قبلا هم نیویورک تایمز در این باره گزارش هایی منتشر کرده که نشان می دهد آمریکا به شدیدترین شکل ممکن دارو و غذا را برای ایران تحریم کرده است. این در حالی است که ماه گذشته وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در پی مذاکرات به عمل آمده در جلسات قرارگاه تامین دارو و امکانات پزشکی، طی نامه ای به مدیرکل سازمان جهانی بهداشت ضمن تشریح تأثير اقدامات آمریکا در تحریم دارو و تجهیزات پزشکی روی بیماران ایرانی، خواهان اقدام اجباری این سازمان بین المللی برای خاتمه بخشیدن به نقض مقررات بین المللی از طرف آمریکا شده است.
سختی های ساخت دارو در داخل کشور
صابر نامی، دبیر اجرایی سندیکای تولیدکنندگان مواد شیمیایی، دارویی و بسته بندی دارویی در مورد ساخت مواد اولیه دارو در ایران، معتقد است که بیش از نیمی از ماده های اولیه داروها در کشور تولید می شوند :ماده های مؤثر ۵/۶۹ درصد داروها در درون کشور تولید می شوند.
صد در صد ضروریات بسته بندی هم تولید داخلی هستند. تولید مواد اولیه حاوی داروهای OTC( داروهای اساسی) و داروهایی برای بیماری های خاص می شود. وی در مورد حدود ۳۰ درصد مواد اولیه ای که در ایران تهیه نمی شود، می گوید:به لحاظ علمی قابلیت تولید آن ۳۰ درصد را هم داریم ولیکن سرمایه گذاری در این بخش انجام نمی شود و این موضوع به موضوعات مختلفی ارتباط دارد که یکی از آن ها این است که چون احتیاج کشور در این زمینه کم است شرکت های دارویی تمایلی برای سرمایه گذاری برای تولید اینگونه داروها ندارند. قسمت بزرگی از این درصدی که گفتم از کشورهای چین و هند وارد ایران شده و بخش دیگری هم از کشورهای اروپایی مثل آلمان به ایران صادر می شوند. درواقع قسمتی از داروهای بیماری های خاص که حاوی بیماری هایی مثل سرطان میشوند ، در ایران تهیه نمی شوند.
رها معیری
- 9
- 6