سه شنبه ۰۴ دی ۱۴۰۳
۱۵:۲۷ - ۲۰ بهمن ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۱۱۰۳۲۳۶
حوزه بهداشت و رفاه

ضرورت هولوگرام‌دار کردن داروی متادون/ خطر شکست ترک اعتیاد

داروی متادون,اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,بهداشت
گروهی از کارشناسان حوزه مدیریت و درمان اعتیاد کشور، بر ضرورت هولوگرام دار کردن داروی متادون (Methadone) تأکید کردند.

به گزارش مهر، مجتبی غالبی رئیس کانون سراسری انجمن های صنفی مراکز درمان اعتیاد کشور طی هشدار در خصوص تبعات پرخطر توزیع داروهای ویژه درمان اعتیاد در داروخانه ها، بیان کرد:وزارت بهداشت از مصوبه کمیته درمان ستاد مبارزه با مواد مخدر و تذکر ده ها نماینده مجلس چشم پوشی کرده است.

او گفت :از اواخر سال ۸۱ که مراکز سرپایی درمان اعتیاد در کشور تأسیس شد، روش درمان معتادین در این مراکز به این صورت بوده که مریض هنگام مراجعه به مرکز و ارائه اسناد هویتی، پرونده درمانی برایش تشکیل و به کمک پزشک، نوع دارو و درمان مطلوب بیمار تشخیص داده می شود.

غالبی ادامه داد:در جلسات بعدی، بیمار بصورت مرتب به مرکز مراجعه نموده و هم زمان با اخذ و مصرف دارو، از خدمات غیر دارویی مثل آموزش های فردی، گروهی و خانوادگی که به وسیله روان شناس یا مددکار مرکز ارائه می گردد، برخوردار می شود.

رئیس کانون سراسری انجمن های صنفی مراکز درمان اعتیاد کشور، افزود :مهم ترین فواید این مراکز، عرضه خدمات دارویی و غیر دارویی بصورت هم زمان و در یک مکان به همراه نظاره گری مستقیم پزشک و پرستار بر میزان و شیوه مصرف داروی مخدر و در اختیار داشتن وسایل و تجهیزات احیا است.

او بیان داشت:متأسفانه به تازگی سازمان غذا و دارو با سعی زائد الوصفی به دنبال در اختیار گرفتن داروهای ویژه درمان اعتیاد و توزیع یا ارائه این داروها به وسیله داروخانه های منتخب است.

غالبی خاطر نشان کرد:وزارت بهداشت مصوبه کمیته درمان ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور را به هیچ انگاشته و بدون توجه به تبعات قطعی و خطرناک این طرح، برای جامعه اسلامی ایران و صرفاً برای دستیابی به سود مالی و حمایت از اعضا صنفی خود، هم چنان پیگیر به تملک درآوردن داروهای مخدر ویژه درمان اعتیاد و توزیع یا عرضه آن در داروخانه ها است.

آفرین رحیمی موقر رئیس مرکز ملی مطالعات اعتیاد ایران، ذکر کرد:تصمیم گیری بر مبنای دانش را در حوزه درمان و بازتوانی اعتیاد سفارش می کنم و مسئولان باید از تصمیمات خارج از شواهد علمی مانند واگذارکردن توزیع و عرضه متادون (Methadone) و دیگر داروهای آگونیست به داروخانه ها برغم نتایج نامطلوب در اجرای آزمایشی که مورد تائید بدنه اصلی جامعه علمی کشور نیست، خودداری کنند.

علی فرهودیان روانپزشک و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی هم اظهار داشت :جابجایی دارو از مراکز درمانی به داروخانه ها، نه تنها هیچ مشکلی را حل نمی کند، بلکه به نوعی، ادامه و وضعیت تشدید شده اقدامات مخربی است که شرایط درمان اعتیاد را به این نقطه کشانده است.

او گفت:فشار بیشتر به اقتصاد مراکز درمان به صورت اجتناب ناپذیری کیفیت درمان را کاهش می دهد و اوضاع اعتیاد به مواد مخدر کشور را از این که هست، بدتر می کند. مسئولین، به جای آنکه دائماً فشار به مراکز را فزونی دهند، سیستم قاچاق متادون را از مبداء تا مصرف کننده غایی کنترل کنند. مستلزم این کار، هولوگرام دار کردن داروی متادون از مبدا تولید، شفاف کردن تولید و ارائه متادون از ابتدا تا انتها و کنترل و جلوگیری از فروش متادون و دیگر داروهای مخدر در مکان هایی شبیه عطاری ها که حتی یک مورد آن هم غیرقانونی است.

علیرضا نوروزی روانپزشک، پژوهشگر گروه مدرسین مرکز ملی مطالعات اعتیاد ایران، در مورد این مسئله ذکر کرد:در وضعیت موجود، بیماران تحت درمان، برای اخذ ویزیت و داروهای آگونیست و خدمات روان شناختی و آموزشی به مراکز سرپایی درمان اعتیاد به مواد مخدر مراجعه و تمام این خدمات را در یک محل اخذ می کنند، هر چند گروه چشمگیر از بیماران جهت مراجعه مرتب به مراکز که لازمه و ضرورت درمانی است، مشکل دارند.

او ادامه داد:در صورتیکه این اشخاص ناگزیر باشند علاوه بر مراجعه به مرکز جهت دریافت نسخه پزشک، دوباره جهت دریافت دارو به داروخانه مراجعه نمایند و در مواردی برای تصحیح نسخه، این مسیر و این فرآیند تکرر شود، هزینه های درمانی غیرمستقیم، حاوی هزینه رفت و آمد و وقت صرف شده برای دریافت خدمات درمانی بصورت غیر لازم افزایش پیدا می کند. این مسئله علی الخصوص در گروه های کم درآمد بر امکان تداوم درمان اثر منفی جدّی می گذارد.

نوروزی گفت:نظام درمان اعتیاد کشور وارد یک فرآیند آزمون و خطا با خطر شکست بالا می شود که هزینه های بالایی به بیماران و خانواده های آن ها و کل جامعه تحمیل خواهد کرد.

هومان نارنجی ها فعال حوزه پیشگیری، درمان و پژوهش در حوزه اعتیاد، بیان کرد:این تصمیم گیری در حالی انجام می شود که سازمان غذا و دارو اطلاعات دقیقی از مقدار تولید داروهای مخدر از کارخانجات ندارد و صادر کردن مجوزهای تولید مخدر به این شرکت ها رو به فزونی است.

این پژوهشگر بیان داشت:همچنین هیچگونه پژوهشی تا به حال در مورد نحوه و مقدار نشت دارو در کشور انجام نشده است و مقدار سهم شرکتهای پخش و کارخانجات تولید کننده در فرآیند نشت، روشن نیست.

وی خاطر نشان نمود:به چه علت مصوبه نصب برچسب بارکد خوان و رهگیری دارو از کارخانه تولید کننده داروی مخدر تا کلینیک ها سالهاست که در اسناد ستاد مبارزه با مواد مخدر خاک می خورد و اصلاً اجرایی نمی شود ولی یک دفعه یک طرح غیر مرتبط و انحرافی در اولویت اجرایی سازمان غذا و دارو قرار می گیرد.

این فعال حوزه پیشگیری و درمان اعتیاد، اعلام کرد:در جمع بندی بر این باورم که این طرح، توانایی اجرایی علمی ندارد، نظاره گری بر آن بسیار سخت است و تأثیری هم در تقلیل میزان نشت متادون به بازار آزاد ندارد.

رامین رادفر محقق و درمانگر اعتیاد، هم گفت:تفکیک توزیع متادون (Methadone) از فرآیند درمان، منجر به آسیب های مهلک، هم به مریض و کیفیت نه چندان پایدار خدمات موجود شده و هم به شبکه ای با بیش از ۷۵۰۰ مرکز درمانی و نزدیک به ۴۰ هزار نفر ارائه دهنده خدمت می شود. پس احتمالا لازم باشد مسئولین امر با نگاه منصفانه تصمیمی را که به آسانی با احتساب بیماران بیش از یک میلیون نفر را بصورت مستقیم و نزدیک به ۱۰ میلیون نفر را بصورت غیرمستقیم تحت تأثیر قرار می دهد با دلیل های سطحی و مردم پسند و توجیهات نه آنقدر پیچیده توجیه نکنند و مصلحت عمومی کشور را فدای منافع مادی یک اقلیت نه چندان بلاتکلیف نکنند.

محمد هادی فرحزادی دانش آموخته PhD مطالعات اعتیاد و MPH مدیریت پیشگیری و کنترل اعتیاد دانشگاه علوم پزشکی تهران، نیز گفت :تصمیم غیرمنتظره و به دور از شواهد علمی مبتنی بر تغییر در شبکه توزیع داروهای آگونیست هم خوشحال کننده بود و هم نگران کننده است. اینکه سیاستگذاران سلامت کشور نشت داروی مخدر را بعنوان یکی از چالش های سلامت در کشور شناخته اند و در صدد رفع آن بر آمده اند، بسیار امیدوار کننده است ولی تصمیم شتابزده و غیرعلمی رفع این چالش قابل تأمل است.

  • 18
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش