شنبه ۰۳ آذر ۱۴۰۳
۱۲:۲۷ - ۲۷ بهمن ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۱۱۰۴۲۰۸
حوزه بهداشت و رفاه

جمعیت پنهان مبتلایان HIV در روستاها

ویروس HIV,اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,بهداشت

کارشناسان از تبعات کاهش سن ابتلا به HIV در کشور اخطار میدهند و بر اساس هشدار آن ها، سن ابتلا به HIV به ۱۵ سال رسیده است. بر اساس آمار رسمی نیز حدود ۴۰ هزار نفر در کشور ما به این ویروس مبتلا هستند، این در حالیست که آمارهای غیررسمی حدود سه تا چهار برابر این آمار را بیان می کنند. عمده دلیل های ابتلا به ویروس ایدز (AIDS) هم در کشور مثل آمارهای جهانی، تحت‌تأثیر رابطه جنسی کنترل نشده است که متوسط سنی آن به ۱۳ تا ۱۴ سال رسیده، هر چند که استفاده از سرنگ آلوده و اعتیاد به مواد مخدر از دلیل های دیگر انتقال این ویروس به حساب می آیند.

ولی نکته مهم در این رابطه جمعیت مخفی مبتلا به HIV در روستاها هستند که به دلایل کنترل کم تر در روند جلوگیری و درمان، بخاطر مسائل اجتماعی، جزء آمار مخفی و پرخطر ابتلا به این ویروس در کشور ما به حساب می آیند. خیلی از کارشناسان بر این باورند که شیوع ایدز در روستاها باتوجه به تابوها و انگ اجتماعی که این بیماری در محیط های کوچ روستایی دارد میتواند به شیوع آن دامن بزند. همین چند ماه پیش بود که داستان ابتلای چند نفر از ساکنان روستای چنارمحمودی، لردگان به HIV جنجال ساز شد و با وجود اینکه هم اینک خیلی از مردم این آبادی در حال درمان هستند، ولیکن برخی از آن ها به علت انگ اجتماعی ایدز از زادگاهشان هجرت کردند.

روز قبل رئیس مرکز تحقیقات ایدز ایران سخنان قابل تأملی را در مورد ابتلای مردم این روستا به HIV بیان کرد. مینو محرز، به فارس گفته است:ما در روستاها چند مشکل عمده در مورد شیوع بیماری ایدز (AIDS) داریم. به علت بی آبی، کار، تولید و کشاورزی کم رنگ شده و سبب شده که کارگران برای پیدا کردن کار به شهرها مراجعه کنند. به دلیل خشکسالی، تعداد کارگران مهاجر زیاد شده است و کارگر مهاجر هم مشکلی برای بیماری های منتقله از راه تماس جنسی و اچ آی وی (HIV) است، چون شخص امکان دارد ماه ها از خانواده دور باشد و این خطرناک است. اعتیاد تزریقی و نیز بی اطلاعی سبب این مسئله شده بود.

در منطقه لردگان علت عمده ابتلا به ایدز، بیشتر از راه تماس جنسی بوده است. او در بخش دیگری از حرف هایش به آمار تکان دهنده ای اشار می کند و می گوید:اکنون در کل جمعیت ما میزان شیوع اچ آی وی کم تر از یک درصد است منتها میزان رفتارهای خطرناک در جامعه ما فعلا بیشتر از ۵ درصد است. افزایش بیماران اچ آی وی از روش تماس جنسی مضطرب کننده است. ما افرادی در سنین ۱۵ و ۱۶ ساله داریم که دچار اچ آی وی شده اند و به ما مراجعه می کنند. در مطالعاتی که انجام شده، شروع تماس جنسی در ایران به حدود ۱۳.۵ تا ۱۴ سالگی رسیده است.

روستاهای مرزی در خطر بیشتر هستند

یک مددکار اجتماعی و متخصص بیماری های داخلی در رابطه با صحبت های مینو محرز به« آرمان ملی» می گوید:متأسفانه هنوز بیماری ایدز در کلانشهرهایی مانند تهران، یک تابو و انگ اجتماعی در بین مردم محسوب می شود و خیلی ها حتی با وجود اینکه به بیماری شان هم پی برده اند به پزشک و مراکز درمانی مراجعه نمی کنند، حال از محیط های بسته و کوچک روستایی چه انتظاری دارید که برای علاج بیماری شان به پزشک مراجعه نمایند. ایرج خسرونیا در امتداد گوشزد می کند:از طرف دیگر خیلی از مردم روستاها به علت عدم اطلاع رسانی و شناخت کافی، اطلاعی از بیماری شان ندارند و این میتواند به شیوع ایدز کمک کند. در این بین نقش رسانه هایی مانند صدا و سیما در آشنایی و آگاهی این بیماری در روستاها بسیار پررنگ میتواند باشد. یک کوشش گروهی احتیاج است تا بتوانیم این بیماری را در کشورمان ریشه کن کنیم.

۸۰ درصد مردم کلمه ایدز (AIDS) را بار اول از طریق تلویزیون شنیده بودند، ولی تلویزیون در تمام مدت بیش از ۳۰ سال که از شیوع آن می گذرد سکوت کرده است و تنها نزدیک روز جهانی ایدز چند مصاحبه انجام می شود و هر ۱۳ سال یک بار هم یک مجموعه تلویزیونی در این خصوص تولید می کنند. در کشورهای دیگر به مردم آگاهی شفاف و مستمر می دهند و همین آگاهی مردم را بالا برده و انگ اجتماعی آن هم از بین رفته و مردم از بیمار اچ آی وی وحشت نمی کنند. او در ادامه خاطر نشان می کند:این ایام پدیده هجرت روستاییان برای پیدا کردن کار، به یک مشکل در ارتباط با شیوع HIV تبدیل شده و خیلی از مردم روستاها مخصوصا در جنوب ایران که برای کار به کشورهای عربی و کشورهای شرقی رفت و آمد می کند، با وجود ناآگاهی از راههای جلوگیری، به این ویروس مبتلا میشوند و آن ها بدون سر و صدا افراد دیگر را آلوده می کنند.

تا چند سال قبل خیلی از مردم روستاها بدون جواز دفن به خاک سپرده می شدند و کسی از بیماری احتمالی آن ها اطلاعی نداشت، ولی اکنون جواز دفن برای آن ها صادر می شود و تشخیص بیماری های عفونی در روستاها کار راحت تری شده است، ولی بازهم در شناسایی این بیماریها ضعف وجود دارد. خسرونیا، کاهش سن ابتلا به HIV به ۱۵ سال را زنگ خطر می داند و معتقد است که سابقاً ایدز از اعتیاد و رابطه مشکوک منتقل می کرد ، ولی کاهش سن ابتلا به ایدز نشان می دهد که خیلی از پدران و مادران به ایدز مبتلا هستند یا فرزندشان به مرکز بهداشتی برده اند و در آنجا آن کودک از روش سرنگ آلوده به این ویروس آلوده شده است و این علائم خوبی برای سلامت عمومی جامعه نیست.

با این حال فعلا این بیماری ویروسی قابل کنترل و درمان است و در این خصوص کاملاً درمان، مراقبت و آزمایشگاه لازم را داریم و وزارت بهداشت بیش از ۲۰۰ مرکز مشاوره بیماری های رفتاری در کشور دارد که تمام خدمات در آن ها ارائه می شود. ضمن اینکه تست و دارو به این افراد بصورت رایگان داده می شود. باید گفت آگاهی مستمر و شفاف مردم از طریق رسانه ها میتواند این انگ اجتماعی را از بین ببرد.

مینو چگینی

  • 12
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش