جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۱۵:۱۱ - ۲۹ بهمن ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۱۱۰۴۶۰۷
حوزه بهداشت و رفاه

'سلیاک' بیماری وراثتی شایع اما ناشناخته‌ در مناطق گرمسیری

بیماری سلیاک,اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,بهداشت
'بیماری سُلیاک' بیماری وراثتی شایع اما ناشناخته مناطق گرم سیری علی الخصوص در بندرگناوه است که برغم روند افزایش مبتلایان به آن در این شهرستان عموم مردم از آگاهی و اطلاعی ندارند.

بیماری سُلیاک ( مبطون) ویروسی نیست بلکه این بیماری نوعی سو جذب است بگونه ای که بدن فرد بیمار به یکسری از موادغذایی واکنش و حساسیت نشان می دهد و مبتلایان با مشکلات عدیده ای برای جلوگیری از سرایت بیشتر آن مواجه هستند.

سلیاک یک بیماری گوارشی وراثتی است که در اثر حساسیت به پروتئینی به نام گلوتن( پروتئینی که در گندم، جو و چاودار وجود دارد ) ایجاد می شود.

زمانی که فرد مبتلا، گلوتن دریافت می کند، سیستم ایمنی او فعال می شود و به سلول های روده حمله می کند و این امر منجر به اسیب سطح جذبی روده شده و در نتیجه بدن قادر نخواهد بود مواد مغذی مانند چربی، پروتئین، کربوهیدرات، ویتامین ها و مواد معدنی را جذب کند.

با توجه به این که سلیاک یک بیماری خودایمنی (Autoimmune disease) است در همه عمر همراه فرد است و منجر به عدم تحمل گلوتن می شود و دارای علائمی مانند سو جذب ناشی از اسیب روده باریک، کم خونی، اسهال مزمن متناوب، درد شکم، اختلال رشد، خستگی، تهوع، سردرد، نفخ و یبوست است.

به گفته بیماران مبتلا، سلیاک با وجود این که جزء بیماری های خاص است، اما حمایت مناسب و خدماتی به آنان ارایه نمی شود و یکی از مشکلات این بیماران بالابودن هزینه درمانی و نبود نان مخصوص است که آنان را دچار مشکلات عدیده ای کرده است.

یک متخصص داخلی در گناوه که مبتلایان به این بیماری را شناسایی و در حال درمان آنان است، به خبرنگار ایرنا بیان کرد:بیماری سلیاکی یکی از بیماری های ناشناخته در این منطقه است به گونه ای که خیلی از افراد احتمال دارد به آن مبتلا اما اطلاع نداشته و حتی پزشکان هم کار خیلی به آن توجه نکرده باشند.

دکتر عاطفه راستی گفت:بدن مبتلایان به این بیماری نسبت به گندم که دارای فاکتور گلوتن است حساسیت نشان می دهند.

وی مطرح کرد :تشخیص این بیماری که نوعی بیماری خودایمنی است زمانی معلوم می شود که فرد با کاهش وزن (Weight Loss) ، اسهال های متناوب و کم خونی مواجه و برای درمان خود به مطب پزشک مراجعه کرده که پس از ازمایش مشخص خواهد شد.

وی گفت:بیمارانی که به دچار کم کاری تیروئید و دیابت نوع ۱ هستند باید خیلی بیشتر حواسمان به آنان باشد که به این بیماری مبتلا نباشند.

راستی افزود:هر فردی که بیماری خودایمنی مثل دیابت نوع یک (دیابت وابسته به انسولین) و کم کاری تیروئید و یابطور متناوب دچار اسهال های متناوب شود و کاهش وزن و کم خونی داشته باشد باید خیلی دقت در شناسایی این بیماران کنیم.

وی ادامه داد :سلیاک با آزمایش پاراکلینیکی و اندوسکوپی انجام می شود تا معلوم شود شود زمینه دچار شدن به این بیماری در فرد وجود دارد.

این پزشک ذکر کرد:پس از تشخیص این بیماری، بیمار باید تحت رژیم غذایی (diet) قرار گرفته و از مصرف یک سری غذاها که دارای گلوتن باشد خودداری کند.

وی افزود:عمده مشکلی که بیماران سلیاکی با آن روبه رو هستند بالابودن هزینه نان مخصوص است که در این شهرستان وجود ندارد و بدن آنان نیاز مبرم به این نوع نان دارد.

وی که بیماران سلیاکی شناسایی شده را زیر نظر دارد تاکنون ۲۰ نفر ذکر کرد و اذعان کرد:ممکن است مبتلایان به این بیماری در شهرستان بیش از تعدادی که شناسایی شده باشد.

وی افزود:این بیماری درمان دارویی ندارد و تنها با مراقبت های لازم و پرهیز از غذاهایی که گلوتن دارد از شیوع بیشتر آن در فرد مبتلا جلوگیری کرد.

راستی اظهارداشت:این بیماری در سنین جوانی خود را نشان می دهد و نشانه آن واکنش به حساسیت موادغذایی از جمله نان نانوایی ها است.

وی افزود:اگر شخصی به این بیماری مبتلا باشد و از غذاهای گلوتن دار مصرف کند دچار مشکل گوارشی از جمله اسهال متناوب می شود.

این پزشک متخصص گفت :این بیماران در زمینه تهیه نان و حتی بیسکویت بجد در تنگنا قرار دارند و بواسطه گرانی و نبود آن در منطقه باید مسوولان مربوطه فکری برای تامین نیاز آنان کنند.

کارشناس تغذیه و رژیم درمانی در گناوه که در شبکه بهداشت ودرمان مشغول بکار است، بیان کرد:سلیاک بیماری ناشاخته شده در این منطقه است که درمان دارویی ندارد و تنها با رعایت رژیم غذایی قابل کنترل است.

اسماء حسن زاده اظهارداشت:این نوع بیماری جنبه گوارشی وراثتی دارد که بدنشان دربرابر پروتئین (Protein) گلوتن حساسیت نشان داده و قادر به جذب آن نیست.

وی افزود:این بیماران باید رژیم غذایی (diet) را رعایت و از مصرف محصولات غذایی نظیر نان و غلات که دارای پروتئین گلوتن است، به دلیل حساسیت و واکنشی که بدن آنان خواهد داد، بجد پرهیز کنند.

این کارشناس اظهارداشت:بیماری سُلیاک ( مبطون) در مناطق گرمسیر بیشتر وجود دارد و بیماران مبتلا به آن باید تحت نظر قرار گیرند.

وی افزود:این افراد در صورتی که درمان نشوند و نان مخصوص خود را تامین نکنند، بیماری آنان خیلی شدید و حاد خواهد شد و حتی ممکن است به مرگ آنان بیانجامد.

کارشناس تغذیه و رژیم درمانی بیان کرد:عمده بیماران مبتلا برای درمان خود از جمله ازمایشگاه، اندوسکوپی، مراجعه مکرر به پزشک و و خرید نان مخصوص بدلیل وضعیت نامناسب مالی قادر به پرداخت هزینه نیستند و انتظار حمایت از مسئولان دارند.

حسن زاده خاطرنشان کرد:این بیماران برای خرید نان بدون گلوتن بدلیل گران بودن قادر به تامین آن نیستند و باید مسئولان فکری به حال آنان کنند.

یکی از بیماران مبتلا به سلیاکی در گناوه اذعان کرد:در سال ۹۴ برای کم خونی به پزشک مراجعه کردم تا خود را درمان کنم اما بدون اطلاع از اینکه مبتلا به سلیاک شده باشم پس از انجام آزمایش و اندوسکوپی، پزشک تشخیص داد که دچار آن شدم.

اکبر حاتمی ادامه داد:با توجه به این که سلیکا بیماری خاص است باید به بیماران مبتلا به آن توجه ویژه ای شود و کارت بیماری های خاص صادر شود.

وی عنوان کرد :یکی از مشکلات مهم ما گران بودن نان مخصوص که وارداتی و هر بسته آن ۲۵۰ هزارتومان است که توان خرید آن را ندارم و درصورتیکه کارت بیماری های خاص برایمان درنظرگرفته شود خیلی از مشکلاتمان حل خواهد شد.

وی ذکر کرد:مشکلات گریبانگیر خودرا در سفری که استاندار بوشهر بمناسبت دهه فجر به این شهرستان سفر کرده بودم مطرح که قول پیگیری دادند و امیدوارم نتیجه ای دربرداشته باشد.

این بیمار سلیاکی اظهارداشت:اگرچه تحت پوشش بهزیستی قرار دارم اما اندازه کمکی که به ما می کند ناکافی است و هزینه درمانی ما را جبران نخواهد کرد.

رئیس بهزیستی گناوه ذکر کرد:۶ بیمار مبتلا به بیماری سلیاکی تحت پوشش این نهاد قرار دارد که در طول سال خدمات به آنان ارایه می شود.

مختار حمیدی گفت:در صورتی که دیگر بیمارانی در این زمینه وجود داشته باشد و به بهزیستی مراجعه کنند آنان را تحت پوشش قرار خواهیم داد و آماده همکاري با آنان هستیم.

شهرستان گناوه در شمال استان بوشهر قرار دارد.

irna.ir
  • 9
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش