جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۱۳:۴۴ - ۲۹ فروردین ۱۳۹۹ کد خبر: ۹۹۰۱۰۳۵۳۶
حوزه بهداشت و رفاه

مدیر کل آزمایشگاه مرجع سلامت سازمان غذا و دارو:

دستگاه ویروس یاب نیاز به تایید سازمان غذا و دارو دارد/ کیت تشخیص کرونا از ۲۰ بهمن در ایران بود

دکتر سمیعی,اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,بهداشت
مدیر کل آزمایشگاه مرجع سلامت سازمان غذا و دارو با اشاره به وضعیت شبکه آزمایشگاهی کرونا در کشور، درباره دستگاه ویروس یاب کرونا که اخیرا از آن رونمایی شده، گفت: هر چیزی که بخواهد در سیستم آزمایشگاهی و تشخیصی ما مورد استفاده قرار گیرد، حتما باید از سوی سازمان غذا و دارو تایید شود.

به گزارش ایسنا، دکتر سمیعی در ارتباط ویدیو کنفرانسی با خبرنگاران،  با اشاره به توسعه شبکه کرونا ویروس های جدید گفت: با این ظرفیت توانسته‌ایم تاکنون بیش از  ۳۱۰ هزار آزمایش برای کسانی که به این خدمت نیاز دارند، فراهم کنیم.

وی افزود: باید توجه کرد که تعداد آزمایشگاه‌های ما به صورت روزانه افزایش می یابد. بر این اساس  امروز ۱۲۶ آزمایشگاه در لیست خودمان داریم که تعدادی از آن‌ها هر روز در حال آزمایش هستند و برخی از آن‌ها در حال آماده باش هستند. در عین حال تعدادی از آزمایشگاه‌ها هم در حال ارزیابی مرحله دوم هستند. مرحله اول را دانشگاه‌ها انجام می‌دهند که بر اساس استانداردهای تضمین کیفیت و ایمنی زیستی انجام می‌شود. در مرحله دوم انستیتو پاستور که رهبری این شبکه را برعهده دارد، این‌ها را ارزیابی می‌کنند و اطمینان می‌دهند که این آزمایشات با کیفیت و سرعت لازم انجام می‌شود.

به گفته سمیعی، وزارت بهداشت ۷۱ آزمایشگاه در این شبکه دارد و ۴۰ آزمایشگاه نیز مربوط به بخش خصوصی است و سایر نهادها نیز ۱۵ آزمایشگاه در این مجموعه دارند. در برخی مجموعه‌ها مانند نیروهای مسلح تعداد آزمایشگاه‌هایمان بیشتر است، اما به دلایلی مانند مسائل امنیتی آن‌ها را جزو شبکه خودمان نمی‌آوریم.

سمیعی تاکید کرد: کسانی که به این آزمایش‌ها احتیاج دارند، کسانی هستند که با تشخیص اولیه به بیمارستان‌ها و یا کلینیک‌های ما در حوزه بهداشت یعنی همان مراکز ۱۶ ساعته و ۲۴ ساعته مراجعه می‌کنند. وقتی تشخیص داده می‌شود که این افراد به آزمایش نیاز دارند، از آنها دو نمونه از انتهای بینی و یا انتهای حلق گرفته شده و در آزمایشگاه مورد آزمایش مولکولی قرار می‌گیرد. اگر نتیجه مثبت باشد به مرکز اعلام می‌شود تا اقدامات لازم برای فرد انجام شود. در عین حال با اطرافیان بیمار هم ارتباط برقرار شده و آنها هم مورد آزمایش قرار می گیرد. باید توجه کرد که این آزمایش بسیار حساس و دقیق است، اگر یکبار برای فرد دارای علائم منفی شود، باید آزمایش تکرار شود تا مطمئن شویم که فرد مبتلا به کرونا هست یا خیر.

وی در پاسخ به سوالی درباره برنامه وزارت بهداشت برای افزایش تست‌ها، گفت: وقتی تصمیم گرفتیم از ظرفیت‌های بخش خصوصی برای این آزمایش استفاده شود، قطعا داوطلب‌ها برای این کار انتخاب شدند که حاضر بودند از ظرفیت‌های دولتی استفاده کرده و با دانشگاه علوم پزشکی همکاری می‌کنند. بر این اساس بازرسان ما به این آزمایشگاه‌ها رفته و بررسی می‌کنند که آیا استانداردهای تضمین کیفی را در بخش تشخیص مولکولی رعایت می‌کند یا خیر و در عین حال آیا اصول ایمنی زیستی برای عدم آلودگی کارکنان و اطرافیان‌شان رعایت می‌شود یا خیر. با تایید این موارد، دانشگاه اعلام می‌کند که می‌خواهد از ظرفیت این آزمایشگاه خصوصی استفاده کند. در این زمان آن‌ها را به انستیتو پاستور ایران معرفی می‌کنیم و آزمایشات اولیه‌ای انجام می‌شود تا بررسی کنند که آیا این آزمایشگاه ها توانایی تشخیص کرونا را دارند یا نه و وقتی تایید شدند، وارد فهرست شده و متناسب با نیاز برایشان نمونه ارسال می‌شود.

سمیعی با بیان اینکه در عین حال تعرفه هم برای این آزمایش‌ها از همان ابتدا مشخص شد، گفت: این تعرفه ۱۸.۳ تا ۱۸.۴K تعیین شده است که در بخش خصوصی حدود ۵۰۰ تومان می‌ود و در بخش دولتی هم کمتر از این است. البته این آزمایشگاه‌ها مجاز به گرفتن نمونه‌های سرپایی نیستند. زیرا ما ظرفیت بسیار محدودی داریم، در شرایط تحریم هستیم و آزمایشگاهی که در شبکه ما در حال کار هستند، تحریم را حس می‌کند. ما هر روز با کمبود یک چیزی مواجهیم و باید آن را فراهم کنیم. در عین حال کیت‌های ما مرتبا تغییر می‌کند و از منابع مختلف تامین می‌شود. خوشبختانه تولیدکنندگان داخلی به کمک‌مان آمده‌اند. همکاران خوب ما در صنعت تولید کیت‌های آزمایشگاهی در حال اقدام هستند و به تدریج از ظرفیت‌های تولید کیت‌های داخلی استفاده می‌کنیم، اما فعلا هنوز نیاز داریم که واردات داشته باشیم. زیرا حجم کارمان بالاست.

وی با بیان اینکه در این روزها متوجه شدیم که چقدر محققین می‌توانند موثر باشند، گفت: به هر حال این ویروس، جدید است و هر روز اطلاعات جدیدی از آن می‌آیند که باید از این اطلاعات استفاده شود. تولیدکنندگان که سمت تولید روند، در آینده بسیار کمک‌کننده خواهند بود. در عین حال گروهی از تامین کنندگان که زنجیره تامین را حفظ می‌کنند و برخی همکاران‌مان در وزارت بهداشت شبانه روزی کمک می‌کنند که این زنجیره قطع نشود. در عین حال مهندسینی که این دستگاه‌ها را در اختیار آزمایشگاه‌ها قرار می‌دهند نیز بسیار موثر و کمک کننده هستند. همه این موارد که همیشه در روند آزمایشگاه کمک می‌کردند، اکنون بیشتر به چشم می‌آیند و اکنون آزمایشگاهیان یک تیم هستند که محققین، مهندسین آزمایشگاه و متخصصین آزمایشگاه و... را دربرمی‌گیرد.

نحوه شناسایی کیت‌های کرونایی بی‌کیفیت

سمیعی در پاسخ به سوالی درباره واردات کیت‌های آزمایشگاهی و نظارت بر آن‌ها، گفت: در حالت عادی همواره کشور مقررات و فرآنیدهایی دارد که تلاش می‌کند که استانداردهایی را رعایت کنند تا داده‌های آزمایشگاهی معتبر باشند. ویروس کرونا چند ماهی است که وارد زندگی انسان شده و آن را به خوبی نمی‌شناسیم و ممکن است تغییراتی کند. کسانیکه برای این ویروس کیت تولید می‌کنند، ممکن است برخی استانداردها را رعایت نکنند، حال به این افراد، سودجویان را هم اضافه کنید که با ادعاهایی کیت‌هایشان را وارد سیستم می‌کنند و طی این مدت با این افراد هم درگیر بوده‌ایم.

وی افزود: انستیتو پاستور ایران به عنوان قرارگاهی که این شبکه آزمایشگاهی کرونا را رهبری می‌کند،  با داشتن تیم تحقیق و توسعه وظیفه دارد که کیت‌های جدید را که معرفی می‌شود با پروتکل‌های اضطراری ارزیابی کند و اعلام کند که چقدر کارایی دارد. خوشبختانه ما از همان ابتدا به کیت‌های مرجع دسترسی داشتیم و سازمان بهداشت جهانی به خوبی از ما حمایت کرد که کیت‌های جدید را با آن‌ها مقایسه می‌کنیم. باید توجه کرد که تا زمانیکه این کیت‌ها تایید نشوند، وارد سیستم نخواهند شد. البته بعد از ورود به سیستم هم ممکن است دچار مشکلاتی شود که ما در زمان ورود به سیستم هم آن‌ها را چک می‌کنیم. ما کیت‌هایی داشتیم که از چین، کره و حتی اروپا آمده بود و با دیدن مشکلات‌شان، همان لحظه از سیستم ما حذف شده‌اند.  در عین حال پروتکل‌هایی هم وجود دارد که آزمایشگاه‌های ما موظف به رعایت آن‌ها هستند. آزمایشگاه هر بار باید چک کرده و نتایج‌شان را بررسی کنند. انستیتو پاستور چندین هزار نمونه دارد که می‌تواند به عنوان نمونه‌های کنترلی به آزمایشگاه‌ها ارسال کرده و مهارت آزمایشگاه ها را ارزیابی کند که این اقدام را با یکی دو آزمایشگاه آغاز کرده‌ایم و این اقدام را ادامه می‌دهیم.

سمیعی در پاسخ به سوالی درباره دستگاه ویروس یابی که اخیرا از آن رونمایی شده است، گفت: از این دستگاه خبر نداریم و آن را ارزیابی هم نکرده‌ایم، اما بر اساس مکانیزم ما هر چیزی که بخواهد در سیستم آزمایشگاهی و تشخیصی ما مورد استفاده قرار گیرد، حتما باید از سوی  سازمان غذا و دارو تایید شود. سازمان غذا و دارو هم یک اداره کل تجهیزات پزشکی دارد که فرآیند را از آن‌جا آغاز کرده و تمام اقدامات مربوط به ثبت، مطالعه پرونده و... انجام می‌شود و اگر نیازمند آزمایش کیفی باشد، به انستیتو پاستور که از جمله بهترین ظرفیت‌های کشور است، رفته و بررسی می‌شود.

وی تاکید کرد: حال اگر فرآیند تایید این دستگاه در وزارت بهداشت آغاز شود، می‌توانیم درباره آن اظهارنظر کنیم. متخصصین به تدریج درباره آن اظهارنظر می‌کنند. وزارت بهداشت جز بر اساس شواهد و ارزیابی‌های دقیق نمی‌تواند اظهارنظر کند. در حال حاضر هم من اطلاعی درباره این سیستم و نحوه کارش ندارم.

مدیر کل آزمایشگاه مرجع سلامت سازمان غذا و دارو این را هم گفت که یکی از دلایلی که توانستیم، آزمایشگاه‌های کرونایی را به این سرعت افزایش دهیم، این بود که همکاران‌مان در انستیتو پاستور پیش‌بینی‌ها لازم را از قبل درباره خانواده کرونا کرده بودند و از روز اول آمادگی داشتیم.

سمیعی در پاسخ به سوالی درباره دستگاه‌های مبتنی بر آرتی پی‌سی‌آر که در حوزه آزمایشگاهی وارد کشور شده‌اند، گفت: ابتدای کار، اصلا کیتی در دنیا و در بازار وجود نداشت. برخورد آزمایشگاهی با این ویروس هم مبتنی بر علم بود و محققین بر اساس شناختی که بر روی ژنوم ویروس داشتند، روش‌هایی را ارائه کردند. بنابراین در ابتدای کار کیتی به نام کیت تشخیص کرونا وجود نداشت. به تدریج تولیدکنندگان بر اساس پروتکل‌های سازمان بهداشت جهانی کیت‌هایی را تولید کردند. این دو دستگاه از کمپانی‌های بسیار معروفی هستند که می‌توانند تعداد تست‌های بسیار زیادی را انجام دهند. شاید در ماه بتوانند میلیون‌ها تست هم انجام دهند، اما بسیار گران هستند. شرکت تولیدکننده تصمیم گرفته این دستگاه را وارد ایران کند و اقداماتش طی یک ماه آینده انجام می‌شود و در آینده می‌توانیم از آن استفاده کنیم.

باید به زندگی با کرونا عادت کنیم

وی افزود: از طرفی ما تولید داخلی هم داریم. هرچه تولید داخلی بیشتر شود، می‌توانیم به اتکای تولیدکننده پیش رویم و به تدریج از واردات‌مان کم کنیم که در حال حاضر سیاست ما این است. ما دیگر نمی‌گوییم دو میلیون کیت می خواهیم، بلکه نیازمان را برای چهار تا شش ماه مشخص کرده و به تدریج بخشی از آن را وارد کرده و بخشی را از طریق تولید داخلی تامین می‌کنیم و بالانسی ایجاد می‌کنیم تا ظرفیت‌مان را در این حوزه از دست ندهیم. چراکه کرونا قطعا به این صورت باقی نمی‌ماند و باید عادت کنیم که با این موجود زندگی کنیم. درعین حال قرار است یک فاصله‌گذاری هوشمند داشته باشیم که به این معنا که بدانیم چگونه از افراد مستعد به ابتلا حمایت و حفاظت کرده و افراد جوان را که بیمار نشده و یا به صورت خفیف مبتلا می‌شوند، در فضای سالم قرار دهیم تا بتوانند کار و زندگی کنند. باید در این زمینه اقدام کنیم.  در حال حاضر آزمایش تنها چیزی است که می‌تواند وضعیت یک فرد را از نظر انتقال ویروس مشخص کند که داریم بر روی آن کار می‌کنیم.

سمیعی با بیان اینکه انرژی سایر کشورها بیشتر صرف قرنطینه کامل شده است، اظهار کرد: با شرایط خاصی که داریم و با توجه به اینکه بیماری زودتر وارد ایران شده است، ممکن است بتوانیم در برخی مناطق‌مان با به دست آوردن تصویری از وضعیت بیماری و انتقال آن و وضعیت ایمنی مردم آنجا، این فاصله‌گذاری هوشمند را بهتر و سریع‌تر انجام دهیم. در حال حاضر فکر می‌کنیم می‌توانیم بر اساس اطلاعات بالینی، اطلاعات اپیدمیولوژیک، تست‌ها مولکولی برای تشخیص ویروس و تست‌های سرولوژیک برای تکمیل تصویر بیماری و وضعیت مواجهه افراد با ویروس، تصویری کلی برای جامعه ایجاد کنیم.

مدیرکل آزمایشگاه مرجع سلامت سازمان غذا و دارو  گفت: در حال حاضر استاندارد ما برای پاسخگویی به تست کرونا، ۴۸ ساعته است. البته ممکن است مراجعات سرپایی افزایش یابد و بر این اساس مشخص نیست که این افزایش چه ظرفیتی را از آزمایشگاه می‌گیرد. اگر فردی مثبت شود، اطلاعات‌مان را از اطرافیان فرد تکمیل کرده و ظرفیت‌های آزمایشگاهی به سمت بررسی وضعیت اطرافیان می‌رود. البته همچنان زمان ما برای پاسخگویی ۴۸ ساعت است. حال ممکن است آزمایشگاهی دچار مشکل شود و بیش از ۴۸ ساعت طول بکشد. بر این اساس از دانشگاه‌های علوم پزشکی درخواست کرده‌ایم که یک برنامه اضطراری داشته باشند تا اگر یک آزمایشگاه دچار مشکل شد، نمونه‌ها را به آزمایشگاه دیگری منتقل کنند. آزمایشگاهی هم که دچار مشکل می‌شوند حتما باید به افرادی که آزمایش داده‌اند، اطلاع دهد.

کرونا ظرفیت تشخیص مولکولی تخصصی را توسعه داد

سمیعی درباره کیفیت تست‌های تشخیص کرونای ایرانی، اظهار کرد: کیت‌ها باید ۹۰ تا ۹۵ درصد از نظر نتیجه باید با کیت‌های مرجع که سازمان بهداشتی جهانی در اختیار قرار داده است، مطابقت داشته باشند تا مجوز استفاده بگیرد و وارد بازار شوند. باید توجه کرد که به دلیل تعداد بالای نمونه آزمایشگاه‌ها به سرعت عملکرد کیت‌ها را تشخیص می دهند و همه این آزمایشگاه‌ها خبره شدند. ما هیچ وقت تا به این اندازه کار تشخیص مولکولی تخصصی در کشور انجام نداده بودیم و  پس از بحران کرونا ظرفیت بزرگی خواهیم داشت.

اشتباه اروپایی‌ها درباره تست‌های سریع سرولوژی کرونا

سمیعی درباره کیت‌های سرولوژی یا رپید تست مبتنی بر آنتی بادی نیز اظهار کرد:‌ تست‌های زیادی منطبق بر آنتی بادی که چینی‌ها تولید کرده بودند، وارد بازار شد و اروپایی‌ها فریب ادعاهای تولیدکنندگان کیت‌ها را خوردند. به طوری که کشوری مانند انگلستان که استاندارهای بالایی دارد و باور ایمنی گله‌ای را داشت، کیت‌های سریع را که به سرعت با یک قطره خون ابتلای فرد را مشخص می‌کند، از چین خریداری وتست‌ها را از طریق اینترنت، داروخانه و سوپرمارکت به فروش رساندند، اما در کمتر از دو هفته عذرخواهی و اعلام کردند اشتباه بزرگی کردیم؛ چرا که مثبت ومنفی را نتوانستن تمایز دهند.‌ پس از آن به سمت تشخیص مولکولی رفتند و می خواهند به روزانه ۱۰۰ هزار تست مولکولی برسند. در عین حال کشوری که می خواست هزینه کمی صرف کند و مردم به تدریج مبتلا و ایمن شوند، متوجه اشتباه خود شد و جمهوری چک هم موازی با تست های مولکولی تست آنتی بادی سریع را آزمایش کرد، اما متوجه شدند که این تست‌ها در  ۸۰ درصد موارد نتیجه درست نمی‌دهد؛ چرا که تا سه هفته طول می کشد تا آنتی بادی در بدن ایجاد شود، در اسپانیا هم ۳۰ درصد اشتباه داشتند.

فروش رپید تست‌های چینی در مترو!

وی ادامه داد: بیشتر سیاستمداران دنبال این تست‌های سریع  هستند؛ چرا که می خواهند به سرعت افراد را تست و مبتلا بودن را مشخص کنند تا افراد به سرعت به محل کار بروند. وزارت بهداشت کشورمان در این زمینه بسیار خوب عمل کرده است، اما متاسفانه این کیت‌ها از چین وارد بازار شد و حتی در مترو دیده شده که این تست‌ها را می فروشند و متاسفانه در برخی آزمایشگاه ها هم از این تست ها استفاده شد.  برخی این تست ها را برای منافع خود انجام دادند. در عین حال تولیدکنندگان هم به سمت تولید این تست های مبتنی بر آنتی بادی یا سرولوژیک رفتند و اکنون ما از این تست ها استفاده می کنیم اما استفاده از این تست ها محدود است و دریافتیم نمی توان برای تعیین تکلیف ابتلای فرد از آن استفاده کرد.

سمیعی افزود: ما می توانیم در کنار تشخیص مولکولی و علائم بالینی از این تست های سرولوژی استفاده کنیم  و اگر بخواهیم نگاه از بالا داشته باشیم ، تست های سرولوژی کمک کننده خواهد بود و با این تست ها می توان تصویر ابتلای افراد در یک شهر را ترسیم کرد. تست های سرولوژی برای ترسیم تصویر اپیدمی و شیوع کرونا در کشور یا هر شهر موثر است و اگر در شهری درصد زیادی از مردم آنتی بادی داشته باشند، ‌می توان به مردم گفت می توانید با رعایت برخی دستورالعمل ها از منزل خارج شوید و کار کنید اما نمی توان ابتلای فرد را با این تست‌ها تعیین تکلیف کرد.

سمیعی درباره صادرات کیت تشخیص کرونا به کشورهای منطقه و همسایه، گفت:‌ بسیاری از کشورهای دنیا سیستم آزمایشگاهی ندارند و به ما درخواست هایی داده شده است تا کیت های تشخیص کرونا را صادر کنیم. درخواست هایی به دست تولیدکنندگان و وزارت بهداشت رسیده است و ما در آزمایشگاه وظیفه ارائه خدمت را داریم، اما مسلما نیاز کشور و مردم در اولویت قرار دارد. البته هیچ‌گاه نسبت به نیاز کشورهای منطقه و دوست بی پاسخ نبودیم و در این مورد خاص تنها بحث مردم ما نیست؛ چرا که بحث سلامت بشر مطرح است. اگر در کشورهای منطقه گرفتاری ایجاد شود، این گرفتاری ها می تواند دامن ما را هم بگیرد و همان قدر نسبت به سلامت مردم خود حساس هستیم همین میزان باید به مردم کشورهای منطقه به ویژه همسایه هایمان حساس باشیم.

انجام روزانه ۱۰ هزار تست کرونا در کشور

سمیعی به میزان تست روزانه کرونا در کشور اشاره کرد و گفت: ما اکنون روزانه ۱۰ هزار تست انجام می‌دهیم. فکر می‌کنیم گام به گام می‌توانیم این ظرفیت را به ۲۰ هزار تست برسانیم. علت اینکه سراغ بخش خصوصی رفتیم هم این بود که ظرفیت‌ها را افزایش دهیم و به فکر زمانی باشیم که مردم بخواهند به زندگی عادی بازگردند. در عین حال ممکن است در آینده تست سرپایی در بخش خصوصی انجام شود. البته در حال حاضر همه دستورالعمل‌ها می‌گویند فرد بدون علامت نیازی به تست ندارد، اما در برخی مشاغل خاص مثل پزشکان و پرستاران و فعالان روی سکوهای نفت ممکن است نیاز به غربالگری سرپایی داشته باشند، اما باید توجه داشت که ممکن است فرد چند ساعت بعد از تست غربالگری هم آلوده شود. بنابراین باید انجام تست این مشاغل بحث و بررسی شود. بر این اساس به تغییر شیفت و دستگاه نیاز داریم تا با سرعت بیشتری میزان تست‌ها را افزایش دهیم.

تست پنهانی کرونا در منزل و آزمایشگاه‌های خصوصی

مدیرکل آزمایشگاه‌های مرجع سلامت وزارت بهداشت درباره آزمایش‌های پنهانی در آزمایشگاه‌های خصوصی، اظهار کرد: سازمان تعزیرات با آزمایشگاه‌های بخش خصوصی که به بهانه‌های مختلف و با هزینه‌های بالا تست می‌گیرند، برخورد می‌کند و به شکایات رسیدگی می‌کنیم. البته ما به دنبال ایجاد بی اعتمادی بین آزمایشگاه‌ها و مردم نیستیم به ویژه اینکه فردا روز آزمایشگاهیان است،، اما باید توجه داشت بزرگترین خطری که تست پنهانی در منزل یا آزمایشگاه می‌تواند به دنبال داشته باشد، این است که اگر نتیجه تست فقط برای فرد مشخص شود، می‌تواند قطع زنجیره انتقال را با مشکل مواجه کند و ممکن است فرد مثبت دیگران را آلوده کند؛ چرا که نتیجه خود را مخفی کرده است. از طرفی ممکن است از تست بی کیفیت استفاده و نتیجه منفی غلط داده شود. در حالی که فرد آلوده بوده است و این فرد دیگران را آلوده کند.

سمیعی تاکید کرد: عمده حجم آزمایش‌ها اکنون در بخش دولتی انجام می‌شود و بخش خصوصی می‌تواند مطابق دستورالعمل با وزارت بهداشت همکاری کند؛ چرا که ما در تحریم هستیم و درخواست داریم که آزمایشگاه‌هایی که ظرفیت تشخیص کووید ۱۹ دارند، ظرفیت و توانایی خود را صرف منافع شخصی نکنند و  به بسیج ملی مقابله با کرونا بپیوندند.

سمیعی در پاسخ به سوالی درباره کاهش میزان مراجعه مردم به آزمایشگاه‌ها و  ضربه اقتصادی به نظام آزمایشگاهی کشور، گفت:‌ آزمایشگاه‌ها هم از کسب و کارهایی  هستند که پس از شیوع کرونا آسیب دیده‌اند؛ چرا که آزمایش در گذشته ارزان بود. البته اکنون هم ارزان است، اما مردم کمتر به آزمایشگاه‌ها مراجعه می‌کنند و حتی ممکن  است  نیاز به انجام  آزمایش  داشته باشند، اما به دلیل  ترس از  ابتلا و رعایت  نشدن  فاصله گذاری  اجتماعی به آزمایشگاه  مراجعه  نمی‌کنند.   این موضوع  باعث  شده  است آزمایشگاه‌ها آسیب جدی اقتصادی ببینند؛ چرا که نمی‌توانند پرسنل را اخراج کنند و باید حقوق آن‌ها را پرداخت کنند، انجمن‌ها به مسئولان کشوری نامه نوشتند و موضوع را گزارش کردند و باید از آزمایشگاه‌ها حمایت شود تا شبکه آزمایشگاهی کشور آسیب نبیند.

مدیرکل آزمایشگاه مرجع سلامت سازمان غذا و دارو، در پاسخ به سوالی درباره استفاده از کیت‌های تشخیص کرونای ایرانی، گفت: در حال حاضر  هم در بخش خصوصی که با شبکه آزمایشگاهی ما کار می‌کند و هم در بخش دولتی از کیت‌های تولید داخلی هم استفاده می‌شود که همه کنترل‌ها در دو مرحله بر روی آن‌ها انجام می‌شود. بنابراین اگر اشکال هم پیدا کنند، آزمایشگاه‌ها فورا  مصرف‌شان را متوقف می‌کنند به ما اطلاع می دهند. تاکنون گزارشی از خرابی کیت‌های تولید داخل ندیده‌ام.

وی افزود: در عین حال از ابتدا مقداری کیت اروپایی داشتیم، اما اکنون برخی کشورهای اروپایی صادرات‌شان را به دلیل نیاز خودشان متوقف کرده‌اند. البته چین از بحران رد شده و ظرفیت بزرگی در زمینه تولید کیت دارد. بر همین اساس تعدادی از کیت‌های ما که در کشور استفاده می‌شود، کیت‌های چینی هستند. منتها کیت‌های چینی هستند که اعتبار و تاییدیه خود دولت چین را دارد. درحالیکه همه کیت‌های چینی از جمله رپید تست‌ها از ۷۰ نوع فقط چهار یا پنج نوع‌شان مجوز داشتند و اجازه صادرات هم ندارند؛ چراکه آبروی سیستم آزمایشگاهی چین را بردند و چین در این زمینه مداخله کرد. در عین حال کیت‌های معتبر کره‌ای را هم داریم. از سمت اروپا یا کیت‌ها را صادر نمی‌کنند و یا قیمت‌هایشان بسیار گران است. به عنوان مثال اسپانیا به محض ورود کرونا به کشورش، خروج کیت را ممنوع کرد. از آنجایی که این کشورها منابع روتین ما بودند، دچار مشکل شدیم اما داریم تلاش می‌کنیم که منابع بهتری پیدا کنیم. کیت‌های تولید داخلی هم با کیفیت هستند و بخشی از بازار را در اختیار دارند.عمده کیت‌هایی که استفاده می ‌کنیم، کیت‌های معتبر چینی هستند که مشمول کنترل‌های اولیه و مستمر هستند.

سمیعی تاکید کرد: روش تشخیص کرونا، به روش پان کرونا  که از دستورالعمل‌های سازمان بهداشت جهانی بود، از پنج و ششم بهمن ماه در ایران امکان پذیر بوده است. بر همین اساس نمونه‌ها آمد و نمونه‌هایی که از قم برای ما ارسال شد، اولین نمونه‌های مثبتی بود که شناسایی کردیم. آخر هفته اول بهمن ماه در انستیتو پاستور امکان تشخیص کرونا را به روش پان‌کرونا داشتیم. از تاریخ حدود ۲۰ اسفند کیت تشخیص اختصاصی کرونا ویروس جدید را که ساخت انگلستان بود در کشور داشتیم و بعد سازمان بهداشت جهانی کیت‌هایی را در اختیار ما قرار داد.

وی درباره دستگاه‌های جدید تشخیص کرونا که می‌تواند ارائه پاسخ را سرعت بخشد، گفت: این دستگاه‌ها می‌تواند یک روزه پاسخ را ارائه دهد.

  • 9
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش